Организация призовава да се създаде Европейска фондация в памет на ромския холокост

Поклонение при бившия концлагер за роми в Лети, Чехия

© egam.eu

Поклонение при бившия концлагер за роми в Лети, ЧехияВреме е да се създаде Европейска фондация в памет на избиването на ромите от нацистите, призовава Бенжамен Абтан, президент на Европейското антирасистко движение ЕGAM и координатор за депутатите в Европа на Мрежата от европейски парламентаристи "Ели Визел". Инициативата му е подкрепена от стотици депутати и организации в близо 30 държави от континента.


Идеята бе обявена в навечерието на Международния ден в памет на жертвите на холокоста (27 януари), а призивът на базираното в Париж движение е публикуван в няколко европейски издания. В България той е подкрепен от Теодора Крумова и Деян Колев, ръководители на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипа", и от Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет. Теодора Крумова е и член на борда на EGAM.


"Дневник" изясни в разговор с EGAM, че откритото им писмо за събиране на подкрепа за бъдещата фондация е насочено към правителства, но също така и към широката общественост. Самото регистриране ще бъде направено от временна комисия от ромски и неромски организации от Европа. Но появата на фондация ще зависи в значителна степен от съгласието на правителствата в Европа да бъдат изпратени обезщетения на жертвите на холокоста срещу роми и на техни потомци.
Историците и до днес спорят за броя на избитите от нацистите и техни сътрудници и симпатизанти роми от Европа, като данните се движат в широките граници между 220 000 и 1.5 милиона души, но, изглежда, научният консенсус е около 500 000 жертви. През 1982 г. Западна Германия призна извършването на геноцид срещу роми и синти, а 30 години по-късно канцлерът Ангела Меркел и президентът Йоахим Гаук откриха Мемориал на ромския холокост в Берлин.


За геноцида срещу ромите можете да научите повече тук.


"Циганският" лагер в Лакенбах в Австрия, в който на моменти са били наблъскани до 2000 души, от които за 273 е доказано, че са умрели в нечовешки условия. Останалите са били използвани като роби по предприятия в района. От преминалите през лагера 4000 души половината са депортирани през 1941 г. в Лодз, а повечето от останалите са откарани в концлагера Аушвиц-Биркенау (Освиенцим) през 1943 г.

© romasintigenocide.eu

"Циганският" лагер в Лакенбах в Австрия, в който на моменти са били наблъскани до 2000 души, от които за 273 е доказано, че са умрели в нечовешки условия. Останалите са били използвани като роби по предприятия в района. От преминалите през лагера 4000 души половината са депортирани през 1941 г. в Лодз, а повечето от останалите са откарани в концлагера Аушвиц-Биркенау (Освиенцим) през 1943 г.


Ето призива на EGAM:


Да създадем Европейска фондация в памет на ромския холокост


Съвсем скоро свинефермата, построена върху мястото на бившия концентрационен лагер, ще бъде премахната. Непоносимата миризма, посрещаща посетителите, ще изчезне. Възпоменателната плоча, поставена върху масовите гробове, ще бъде изместена. Вместо това ще бъде построен паметник, отбелязващ почит към жертвите.


Повече от седемдесет години след края на Втората световна война мястото на бившия концентрационен лагер за роми в Лети, Чехия, най-накрая ще получи признанието, което заслужава. Locucide – престъплението към мястото на Лети, ще бъде заличено окончателно.


Този резултат беше всичко друго, но не и лесен за постигане: единствено благодарение на изключителната мобилизация на европейското гражданско общество, съставено от представители както на ромската общност, така и от много други, чешкото правителство и частните собственици постигнаха споразумение за закупуването на фермата от правителството с цел нейното разрушаване.


Ако това представлява историческа победа, противоречията, оформили Лети като европейски символ, все още продължават да съществуват на територията на континента: липсата на знание и проучвания относно ромския холокост (още наричан Самударипен или Пораймос); расизмът и дискриминацията, които в много аспекти водят до продължаване на гоненията на роми; социалната маргинализация, продължаваща с десетилетия; невежеството относно разнообразието на ромската култура и история.


Както случаят на Лети показва, единствено чрез решителното и единното посвещаване на каузата от страна на гражданското общество и институциите историята за гоненията на ромското население, от които геноцидът е кулминационната точка и които са увековечени и до днес, може да бъде изведена до собствения си край.


Именно заради това ние призоваваме за създаването на Европейска фондация в памет на ромския холокост!


Първо, тя трябва да насърчава исторически проучвания. Финансирането и публикацията на проучвания, събирането на колекции от свидетелски показания, създаването на архиви и организиране на научни симпозиуми ще позволи по-доброто разбиране на историята на ромския холокост.


Фондацията ще трябва равностойно да се фокусира и върху ефективното разпространение на тази историята, за да просветли съзнанието на съвременниците. Това ще бъде постигнато чрез работа по меморализацията – построяване на паметници, организиране на изложби и церемонии за възпоменание, както и чрез инвестиране в образованието под формата на включването на този компонент в училищната програма и в обучението на преподаващите.


Нещо повече - фондацията ще допринесе за борбата срещу расизма, дискриминацията и социалното изключване, които имат връзка с гоненията в миналото. В този смисъл подкрепата за гражданското общество ще бъде от изключителна важност за промяна на отношението към този проблем, за осъществяване на информационни дейности, за мобилизация за защита на равни права и чест и за създаването на съюзи за солидарност.


Важно е да се уточни: Фондацията ще бъде по същество европейска, а не разделена на множество национални фондации.


Истина е, че ромите се сблъскват със същите проблеми на територията на цяла Европа, тъй както геноцидът срещу тях е бил извършван на целия континент. Като допълнение, подсилвайки Европа и демокрацията в Европа, е единствената перспектива за надежда за решаването на тези проблеми. По този начин благодарение на европейската си същност, фондацията ще бъде една от институциите, способни да допринесат за подсилването на демокрацията.


Големината и произходът на бюджета на фондацията определено ще представляват елемент от основна важност. Механизмът, който предлагаме, е лесен и вече проверен.


Всички жертви на геноцида трябва да получат репарации, тъй като репарациите, осигурени до момента, не са в достатъчен размер. Съответните заинтересованите държави и компании ще трябва да посрещнат отговорностите си и да осигурят репарации за жертвите или техните наследници. Това се съдържа в естеството на геноцида: множество жертви са били убити по време на ромския холокост. Поради отдалечеността на събитията много от жертвите не са между живите.


Сумите, които няма да бъдат изплатени на жертвите или на техните наследници, няма да бъдат върнати в бюджета на съответните държави. Те ще съставляват първоначалния капитал на фондацията. Годишният бюджет на фондацията ще се състои от годишните лихви на този капитал, който няма да бъде похарчен.


За да може историческата победа от Лети да бъде пример, последван и от други, и за да оставим в историята гоненията и дискриминацията с цел да изградим бъдеще, в сърцето на което е честта, Европейска фондация в памет на ромския холокост трябва да бъде създадена!

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Не само ромският - има 5 милиона не-евреи, които са минали през лагерите.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 2. 2 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 546 Неутрално

  "Именно заради това ние призоваваме за създаването на Европейска фондация в памет на ромския холокост!
  Първо, тя трябва да насърчава исторически проучвания. Финансирането и публикацията на проучвания, събирането на колекции от свидетелски показания, създаването на архиви и организиране на научни симпозиуми ще позволи по-доброто разбиране на историята на ромския холокост."

  Ето това е есенцията!Фондацийки да има!
  Лицемери!

 3. 3 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Ако имаше ромска холокоста и в България, то сега българите щяхме да живеем доста по-добре!

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1636 Разстроено

  Не че не заслужават, но като знам у нас колко пари изчезнаха покрай "ромското приобщаване", започвам да се замислям.

 5. 5 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Хайде и на циганите да се плащат репарации, те това и чакат. Отдавна вече са измрели хората, пострадали от Холокоста, сега трябва да плащаме на внуци и правнуци. Някои направиха бизнес от всичко това.

 6. 6 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Започваме с 500 000, след пет години ще са 5 000 000 .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 7. 7 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#3] от "himler":

  "ромска холокоста"
  Не зная кой е по неграмотен. Средностатистическият ром или Вие.
  Да почнем оттам че думата холокост явно е непозната за Вас щом говорите ромскА холокостА.

  Отделно, няма ромски, римски арменски или каквито и да било видове холокост. Холокостът е само един и затова се пише с главна буква и се отнася само и единствено до 6те милиона евреи загинали в нацистките концлагери:

  "Холокостът (от гръцкото ὁλόκαυστον – ὁλόν „напълно“ и καυστον „изгаряне“) е геноцидът над приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия."

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  А защо не паметник, като на всички други.

 9. 9 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#8] от "Роси":

  Щотоне разбираш!
  Тука става дума за едни пари. Понеже ромското включване, нещо не се получи, сега да изкараме малко мед от гюбрето с хохолкоста.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK