В Азербайджан ще има извънредни президентски избори през април

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев

© Denis Balibouse, Reuters

Президентът на Азербайджан Илхам АлиевВ Азербайджан на 11 април ще се състоят предсрочни президентски избори, обяви днес с указ президентът на страната Илхам Алиев, цитиран от "Ройтерс".


Според конституцията редовните избори за президент се провеждат в третата сряда на октомври в годината, в която изтича мандатът на избрания държавен глава. Според това правило изборите тази година трябваше да бъдат на 17 октомври. Защо е решено датата да бъде изтеглена още през април не се обяснява, посочва ТАСС.


Алиев, който е на власт от 2003 г. и сега приключва третия си мандат, отново е номиниран като кандидат на управляващата партия "Нов Азербайджан". Това обяви още миналата седмица нейният изпълнителен секретар Али Ахмедов. До момента няма други кандидати за поста.


Законите на страната не ограничават броя на мандатите на държавния глава. Миналата година с референдум бе внесена поправка в конституцията, с която от тази година президентът ще се избира за 7-годишен, а не за 5-годишен мандат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK