"Долу ръцете от Македония" - спорът между Атина и Скопие вдигна залога за Ципрас

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис.

© Associated Press

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис.Земетресението и милионите, които очакваха организаторите Андонис Самарас и Кириакос Мицотакис, останаха само пожелателни. Повечето гръцки граждани останаха пред телевизорите."


Думите, с които гръцкият премиер Алексис Ципрас изрази облекчението си от неслучилия се апокалипсис на протеста в Атина - очаквания най-голям митинг в столицата за последните години - съдържат спорни твърдения. Лидерът на консервативната "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис и бившият премиер от същата партия Андонис Самарас не са официални организатори на демонстрациите - за такива гръцки издания сочат националистически групи и представители на диаспората. Коментарът му обаче показва напрежението, което напредъкът в спора за името между Гърция и Македония и начинът, по който правителството води преговорите създават у управляващите в Атина.


"Македония е гръцка", "Долу ръцете от Македония" и други подобни изказвания наелектризираха въздуха в гръцката столица в понеделник вечерта и изправиха кабинета на Ципрас пред предизвикателство. Проблемът отчасти е, че премиерът не би могъл да вземе сам решение дали да направи отстъпки пред Македония и ако да, какви точно да бъдат: той разчита на националистите от "Независими гърци", чийто лидер е министърът на отбраната Панос Каменос и от чиято подкрепа зависи оцеляването на правителството. Опозицията от своя страна го обвинява, че е подходил към преговорите само с мисъл за собствения си интерес.


Думата "Македония"
Досега външното министерство в Атина, чийто титуляр Никос Коциас отскоро води преговорите за името на Македония, отстояваше тезата, че употребата на термина "Македония" като част от бъдещото име на северозападната съседка не би бил проблем. Според министъра за целта името трябва да е съставно и така замислено, че да обозначава географски или времево Македония (с вариации като "Нова", "Горна", "Северна" и "Вардарска"), но може да включва и думата. Самият Ципрас каза на Заев, че Скопие трябва да изличи всички белези на иредентизъм от политиката, името и символите си, а последният дори реши да се преименуват летище и автомагистрала, за да покаже, че е готов за това.


Каменос обаче не иска думата "Македония" да присъства в новото име заради претенциите, които дори съставно название би отправяло към гръцката история. След няколко социологически проучвания се оказа, че като него мислят над две трети от гърците, между 67 и 71%; а само преди две години делът им беше малко над половината. Друго скорошно изследване, цитирано от "Файненшъл таймс", гласи, че противниците на съставно име са 59%, но дори това е над половината от гръцките гласоподаватели. Думата "Македония" обаче се съдържа във всички предложения, за които се знае, че неофициално са на масата, откакто диалогът между Атина и Скопие се поднови през декември.


Какво печели (или губи) Ципрас


Според Никос Музелис, професор по социология от Лондонското училище по икономика, "протестите определено ще създадат проблеми за преговорите", но "Ципрас трябва да продължи с плана си", имайки предвид подкрепата до края на мандата му (септември догодина), обещана от Каменос, пише "Блумбърг". Фактор според изследователя е и натискът от Европейския съюз и Съединените щати, които искат спорът за името да бъде решен "незабавно по геополитически причини заради руското присъствие на Балканите" и това отслабва македонското вето.


От друга страна правителството "не очакваше подобна реакция и от хората, и от опозиционите партии," отбелязва политологът Лефтерис Кусулис, също цитиран от изданието. Той изтъква, че новият проблем за Ципрас се задава в неудобния момент, когато рейтингът му падна заради "капитулацията" пред исканията на международните кредитори. Според него, тъй като не може да очаква подкрепа от "Нова демокрация", Ципрас може да се види принуден да отиде на извънредни избори, ако "Независими гърци" откажат да одобрят с гласовете си евентуално решение на спора в парламента. За да мине предложението в пленарната зала, партията на Каменос трябва да даде шест гласа "за" от деветимата си депутати, а не е известно дали това може да се случи.


За Ципрас спорът е и възможност да се подобри образът на Гърция сред европейските партньори, които договориха три спасителни заема за Атина заедно с другите международни кредитори за последното десетилетие на криза, отбелязва "Файненшъл таймс". Вестникът припомня, че премиерът се възползва от момента, в който Европа задейства стратегията си за интеграция на Западните Балкани, пише "Файненшъл таймс". В друга публикация изданието припомня, че Европейският съюз обсъжда възможността за облекчаване на гръцкия дълг, ако Атина пожелае да съдейства по въпроса.


Премиерите на Македония и Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас на икономическия форум в Давос през януари.

© Twitter @Zoran_Zaev

Премиерите на Македония и Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас на икономическия форум в Давос през януари.


Да се възползваш от протестите


Още преди хиляди гърци да излязат за пръв път на улицата, за да протестират заради името на Македония, "Нова демокрация" даде да се разбере, че смята за "неизбежно" включването на термина "Македония" и неколкократно повтори че червените ѝ линии са свързани с "ограничаване на иредентизма" на северозападната съседка. Тя настоява, че Ципрас не се е справил с това искане и не е издействал гаранции. Лидерът на "Нова демокрация" Мицотакис също така обвинява Ципрас, че не е въвлякъл опозицията в преговорите, поне обсъждайки хода им с ключовите политически сили. Подобни обвинения се чуват и в съседна Македония - както от партии на етнически македонци, така и сред опозиционните сили в етническия албански блок.


Мицотакис се срещна с Ципрас, за да обсъдят преговорите, в края на януари и незабавно го нападна с мотива, че изключва дори парламента от преговорите. "Г-н Ципрас, вместо да търси силен национален фронт, се фокусира върху дребни политически игри. Това затваря възможност (за Гърция)... Г-н Ципрас избра да върви по този път сам, така че не бива да търси съучастници или алиби," каза още той, цитиран от "Катимерини." Премиерът всъщност проведе срещи с лидерите на всички по-големи политически партии и представители на църквата преди посещението на пратеника на ООН Матю Нимиц в Атина и Скопие миналата седмица.


Някои гръцки издания обаче подлагат и двамата на критики, че не са обменяли идеи как трябва да текат преговорите от самото начало (покана, която вероятно трябва да дойде от Ципрас), че не са се договорили да търсят подкрепа за единна национална позиция от електората си (вместо да използват съпротивата за вътрешнополитически цели, както прави Мицотакис) и че не са успели да задържат църквата на своя страна в спора. В крайна сметка и бащата на Мицотакис, Константинос, като бивш премиер приема географски обозначено съставно име като "Нова Македония" през далечната 1992 г. В коментар "Катимерини" отбелязва, че Ципрас от своя страна погрешно е решил да "осветли" преговорите пред гръцкото общество, за да трупа политически капитал срещу опозицията, преди да е достигнато евентуално решение, и така е отворил "кутията на Пандора".


Фотогалерия: Атина събра гнева от цялата страна за името на Македония >


Изненади


Дори в самата правителствена позиция се появиха разломи, след като Коциас реагира остро на Нимиц и уверенията му (на пресконференция в Скопие), че Атина не поставя под въпрос македонската идентичност. И в това действие има нюанси, защото Гърция иска бъдещото споразумение с Македония да засяга и употребата на думи като "македонци" и "македонски", езика, на който ще съществуват тези термини (например преводът им на английски също може да бъде видят в Атина като заплаха според трактовката на Коциас). Гръцкият първи дипломат обаче сякаш забравя, че преди години в интервю за Би Би Си Нимиц каза: "Не преговаряме за идентичността. Ако го правехме, отдавна щях да съм си тръгнал."


Удар под кръста Ципрас получи и от Църквата на Гърция - институция, чиято върховна юрисдикция по ирония на съдбата не се простира до по-голямата част от Северна Гърция (и Егейска Македония), част от диоцеза на Вселенския партиарх Вартоломей. "Файненшъл таймс" изтъква, че архиепископът на църквата, Йероним Втори, до момента е бил съюзник на гръцкия премиер по въпроса за името. Институцията обаче реши да не възпрепятства свещеници, пожелали да участват в демонстрацията в Атина. През 90-те години тя подкрепяше и петролно ембарго, наложено на Македония в опит Скопие да се принуди да приеме смяна на името и се смята от мнозина в Гърция за стожер на интересите на страната.


Политическите разломи, очертани от спора за името, поставиха под въпрос и стари разделения в Гърция и речта на композитора Микис Теодоракис срещу включването на думата "Македония" в бъдещото решение напомня за това, отбелязва "Катимерини". Теодоракис, някога известен с левичарските си възгледи и със съпротивата си срещу Режима на черните полковници (военната хунта, управлявала от 1967 до 1974 г.), говори за "крайноляв фашизъм" на площад "Синтагма" и това подтикна правителственият говорител Димитрис Дзанакопулос да попита дали той е имал предвид себе си и действията си в миналото с това определение. Той обърна внимание и че неонацистката формация "Златна зора", която според някои издания е била сред организаторите на митинга, е отправила хвалебствени послания за речта.


Независимо от хилядите протестиращи по улиците на Атина и Солун и наглед непреклонната позиция на гръцкото правителство нищо не е решено. Коциас и Димитров предстои да се срещнат тази седмица и досега в разговорите си и двамата са показвали желание да работят заедно. Ако имат подкрепа от политическия връх, а и от парламентите си, може да увенчаят с успех усилията на 78-годишния Нимиц, който срещу символичната сума от долар на година посвети на каузата почти две и половина десетилетия от живота си.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK