Марк Зукърбърг: Грешките са единственият път към прогреса

Марк Зукърбърг: Грешките са единственият път към прогреса

© В© Stephen Lam / Reuters, ReutersОбщността ни не съществува, понеже сме избягвали грешките, а понеже вярваме, че това, което правим, има смисъл. И това е достатъчно, за да продължим да опитваме да се справим с най-големите си предизвикателства. Знаем напълно, че отново и отново ще се проваляме, но това е единственият път към прогреса."


Това написа Марк Зукърбърг във "Фейсбук" по повод 14-ата годишнина от създаването на социалната мрежа.


"Бях на 19, когато започнах, и нищичко не знаех за това как се гради компания или как се създава глобална интернет услуга. През тези години съм направил всички грешки, които можете да си представите. Десетки технически грешки и лоши сделки. Доверявал съм се на погрешните хора и съм назначавал талантливи хора на неподходящи позиции. Пропускал съм някои важни тенденции и съм реагирал бавно на други. Пускал съм продукти, които са се проваляли."


Само за 14 години социалната мрежа на Зукърбърг се превърна в основен способ за общуване на 2 млрд. души по света. Някога хвалена като светило на демокрацията заради свободата на общуване и организация, която предлагаше, в последните години тя е обект на тежки критики заради пропагандата и манипулациите, които заливат потребителите ѝ. Какво се очаква да ѝ се случи през 2018 г. - четете тук.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  И отрицателният резултат също е резултат, но положителния е много по ползотворен. Марк се опитва да ни покаже грешен път.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Някога хвалена като светило на демокрацията заради свободата на общуване и организация, която предлагаше, в последните години тя е обект на тежки критики заради пропагандата и манипулациите, които заливат потребителите ѝ.
  ________________
  Явно свободата на общуване е било грешка, сега са насочва към неолиберална пропаганда ,манипулации и корпоративно продуктово позициониране!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Любопитно

  Тоя почти обори Дарвин.
  Лесно е да ги говориш тия "мъдри сентенции" лежейки върху 50 милиарда състояние и разсъждавайки защо не били 100 или 200. Ама разбира се никой няма да тръгне да интервюира хилядите разорени предприемачи за да види дали и те ще потвърдят, че не са прогресирали понеже не грешали достатъчно.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  ... Само за 14 години социалната мрежа на Зукърбърг се превърна в основен способ за общуване на 2 млрд. души по света. Някога хвалена като светило на демокрацията заради свободата на общуване и организация, която предлагаше, в последните години тя е обект на тежки критики заради пропагандата и манипулациите, които заливат потребителите ѝ ...

  Което е и грешката му. Основната.
  Че пусна алтернативен канал, който в голяма степен не просто остана безконтролен за пропагандата на Който трябва, но и почти я унищожи. Сега Империята отвръща на удара, а Марк сви уши и прави слуш и равнис, ръсейки врели-некипели алабализми за пред мат'ряла.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Весело
 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Тоя почти обори Дарвин. Лесно е да ги говориш тия "мъдри сентенции" лежейки върху 50 милиарда състояние и разсъждавайки защо не били 100 или 200. Ама разбира се никой няма да тръгне да интервюира хилядите разорени предприемачи за да види дали и те ще потвърдят, че не са прогресирали понеже не грешали достатъчно.
  —цитат от коментар 3 на lustmord


  Завиждаш му на милиардите? Или го обвиняваш , че той и такива като него са виновни за "разорените хиляди предприемачи"?
  В едно пазарно стопанство и свободно общество винаги ще има хора като Марк Зукърбърг, Мъск, които ще движат прогреса на човечеството и ще са богати и винаги ще има такива , които не се учат от грешките си или са просто неудачници и по тази причина ще фалират и ще се разорават.
  Такъв е животът.

 7. 7 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 237 Гневно

  Защо някакъв полуинтелигентен крадльо на чужди идеи изобщо-въобще бива обсъждан: повече от едно #ПРОШУМОЛ в другия крачол на шушляка не вАжИ !

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  ... Само за 14 години социалната мрежа на Зукърбърг се превърна в основен способ за общуване на 2 млрд. души по света. Някога хвалена като светило на демокрацията заради свободата на общуване и организация, която предлагаше, в последните години тя е обект на тежки критики заради пропагандата и манипулациите, които заливат потребителите ѝ ...Което е и грешката му. Основната.Че пусна алтернативен канал, който в голяма степен не просто остана безконтролен за пропагандата на Който трябва, но и почти я унищожи. Сега Империята отвръща на удара, а Марк сви уши и прави слуш и равнис, ръсейки врели-некипели алабализми за пред мат'ряла.
  —цитат от коментар 4 на xm...


  По твоята логика Нобел също е направил грешка като е измислил динамита. Военните са използвали това негово изобретение и са направили оръжия с които при последвалите войни са избити милиони човешки същества.
  Нобел, подобно на Марк "сви уши и прави слуш и равнис, ръсейки врели-некипели алабализми за пред мат'ряла" като за индулгенция създаде нобеловата награда за мир, като си е мислил , че с това ще спре войните.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  "Някога хвалена като светило на демокрацията заради свободата на общуване и организация, която предлагаше, в последните години тя е обект на тежки критики, заради пропагандата и манипулациите"
  На мен фалшивите новини не ми пречат. Израстнал съм с "Работническо Дело". Но най-обичах "Народна Армия". По някакви причини, даже и пресен, мастилото не се размазваше и не цапаше задните части.

 10. 10 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  [quote#9:"blondofil. Израстнал съм с "Работническо Дело". Но най-обичах "Народна Армия". По някакви причини, даже и пресен, мастилото не се размазваше и не цапаше задните части.[/quote]

  Щото по това време нямаше тоалетна хартия.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#10] от "tacheaux":


  Щото по това време нямаше тоалетна хартия.
  —цитат от коментар 10 на tacheaux

  Така е. Нашият старшина в казармата искаше всеки задник да е червен и никога не ни даваше тоалетна хартия. Вашият даваше ли ви?

 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  секи 4ти км

  Максимум грешки - максимум прогрес!

  Пардон... грешките не са реждат равни.

  "Грешките са единственият път към прогреса"

 13. 13 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":

  е па какво му е прогресивното на Цукърбърг.
  че измислил място за губене на време
  и приличащо на онлайн казино.
  виж Мъск е човека.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  До коментар [#8] от "tacheaux":
  Аз никъде не казвам, че е направил грешка като е създал Фейсбук.
  Казвам, че сега го "строиха" и той свива уши, дрънкайки алабализми за пред публиката.

 15. 15 Профил на Крация
  Крация
  Рейтинг: Весело

  "Грешките са единственият път към прогреса"

  Еми тогава да направим всички възможни грешки,а?

 16. 16 Профил на Крация
  Крация
  Рейтинг: Весело

  "Грешките са единственият път към прогреса"

  Еми тогава да направим всички възможни грешки,а?

 17. 17 Профил на Monsieur
  Monsieur
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Велика страна са САЩ и този на снимката е едно от доказателствата.

 18. 18 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":
  "Завиждаш му на милиардите? Или го обвиняваш , че той и такива като него са виновни за "разорените хиляди предприемачи"?
  В едно пазарно стопанство и свободно общество винаги ще има хора като Марк Зукърбърг, Мъск, които ще движат прогреса на човечеството"

  Ми не - не му завиждам на парите и съм много далече от това да твърдя, че той бил отговорен за фалита на други - кавзвам, че им идва малко в повече да ми плещи мъдрости като някой гуру - специалист по успеха - все едно ако утре си зареже компанията и почне на чисто нещо съвсем друго с $1000 в джоба и след 5г пак ще е милиардер само с идеите си. Фейсбук беше един от ония пробиви дето се случват един път на четвърт век - момчето беше напипало нещо съвсем ново, изигра си картите умно и успехите дойдоха - нещото, което казвам, че много печени бизнесмени се провалят не защото не бачкат здраво или правят някакви грандиозни глупости ами от независещи от тях външни обстоятелства и далеч не считам, че Зукърбърг в техните обувки би се справил по-добре.

 19. 19 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 527 Неутрално

  нагло и крадливо копеле.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Човек винаги се учи от грешките си.
  Умният човек се учи от грешките на другите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK