Ще загубят ли САЩ "войната на мрежите" с Китай

Представител на "Дойче телеком" - които работят с Китай по следващото поколение мобилна мрежа - показва предимствана на 5G в Бон.

© Associated Press

Представител на "Дойче телеком" - които работят с Китай по следващото поколение мобилна мрежа - показва предимствана на 5G в Бон.Всичко започна с една гръмка новина, която бързо беше забравена. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обсъжда идеята за национализирана мрежа от пето поколение - т. нар. 5G - с която да противостои на възхода на Китай в телекомуникациите.


Белият дом заяви, че разговорите по темата били на много ниско ниво. Конгресмени и шефът на федералния регулатор за комуникациите обаче побързаха да заклеймят идеята, а комуникационните гиганти в САЩ - да "повдигнат завесата" кога ще се докажат като конкуренти на Китай в технология, интересът към която нараства като лавина от месеци.


Не беше опровергано (а за "Ройтерс" дори беше потвърдено) самото съдържание на изтеклата през онлайн изданието Axios бележка на Съвета за национална сигурност, според което мястото на Китай като доминиращ производител на мрежова инфраструктура буди подозрение. Дни по-късно генерал, за когото се смята, че е сред най-големите застъпници на идеята, напусна Съвета за национална сигурност.
Дебатът даде в публичното пространство глас на страха, че Китай - или други държави в Източна Азия - може да се превърнат в пионери на технология, която да им даде огромно стратегическо предимство. Защо обаче 5G мрежата е важна и как САЩ опитват да овладеят нишата ѝ?


Нови възможности


Дългосрочно петото поколение (5th Generation, 5G) може да се обобщи с думата "революция", краткосрочно - с "утопия".


В израза "пето поколение" няма нищо мистично. В началото на 80-те г. се появява първото поколение за аналогови разговори; през стандарта GSM (същия, от който в българския се появява разговорна дума за мобилен телефон) през 1991 г. се появява второто поколение, подобрява звука и добавя възможността за текстови съобщения; в края на същото десетилетие 3G въвежда мобилни възможности, а 4G ги подобрява значително десетилетие по-късно. За следващото поколение реалистичното начало е 2020 г. или най-рано догодина, малко над десетилетие след появата на сегашното поколение, а за разгръщането му ще са нужни още няколко години.


Ето какво ще донесе 5G:


- Очаква се да е десетки пъти по-бърза от сегашната 4G мрежа - скок в размер от сегашните няколко десетки мегабита до (потенциабно) 1000 мегабита в секунда или в пъти по-бързо от средностатистическите кабелни интернет връзки.


- Мрежовата латентност (забавянето на сигнала от източника до получателя) би трябвало да спадне от около стотна до около хилядна от секундата или почти "мигновено" за човешкото съзнание.


- Нуждата от тази промяна е обективна - устройствата в света се увеличават, а сегашните мрежи се претоварват. Очаква се 5G да е способна да "носи" значително по-голям трафик и да се ползва от десетки потребители.


Какво означава това на практика


Компанията Qualcomm, която създава модемите за много от сегашните безжични телефони, казва, че тази технология може да окаже същото влияние на света като електричеството. Според оценки на консултантската компания Accenture за общо седем години изграждане на 5G мрежата оператори на безжични комуникации ще инвестират в САЩ близо 275 милиарда долара.


Новото поколение би позволило по-голяма автоматизация и възможност за дистанционна работа в хирургията, шофирането или управление на големи индустриални съоръжения, но и повече възможности за реакции, например, при бедствия и аварии.


Пример и от автономното шофиране: колите ще могат да обменят информация за хилядни от секундата, които да им помагат да избягват сблъсъци помежду си дори при натоварен трафик. Ще могат да се разработят и умни системи за управление на трафика.


Ще се стимулира развитието на "интернет на нещата" и приложението му в хиляди различни устройства, но и на други съвременни технологии като виртуалната и добавената реалност. На по-напреднал етап технологичният бранш - а и правителствата и други инвеститори - биха могли да мислят за "умни градове", за които ще съществува нужната мрежова инфраструктура.


"Искаме да изградим мрежа, за да не слушат китайците обажданията ви" и "да превземат пазара, оставяйки извън бизнеса всяка мрежа, която не е 5G," каза за "Ройтерс" източник от Белия дом. По-късно технологични издания отбелязаха, че по-голямата опасност е от кибератаката в подобна мрежа, задвижваща цели системи или градове в ежедневния живот.Много късите вълни на разпространение, нуждата от множество антени и "регулиране" на огромния поток от сигнали, които ще се разпространяват чрез новата инфраструктура, са само частично решени проблеми. Американският технологичен бранш обаче признава, че дори изграждането на 5G мрежа да може да приключи в следващите няколко години, тя ще е неизползваема - няма да има достатъчно мобилни устройства, пригодени да я работят с нея.


Великата китайско-американска стена


"Национализация" може да е прекалено опасна дума за Белия дом. "Национална сигурност" обаче не е - в стратегията, обявена по-рано, администрацията каза, че "ще подобри дигиталната инфраструктура, като разположи безопасни 5G мощности на национално ниво."


Вашингтон наблюдава китайските компании с безпокойство не само за възможен шпионаж, а и за овладяване на инфраструктура чрез възможностите на "бъдещото поколение". Той също така свързва тези компании с властите в Пекин; две от водещите китайски компании в бранша - Huawei и ZTE - нямат достъп до пазара заради започнало през 2012 г. разследване за предполагаеми връзки с китайските разузнавателни служби. Huawei, която заради "шпионския" скандал среща ограничения в САЩ, е основана през 1988 г. от пенсиониран офицер от китайската армия. ZTE, която три години по-рано става част от бизнеса на група инвеститори, свързано с китайското министерство на авиацията, е в същия "черен списък", откакто Конгресът призова американски компании да внимават с китайски производители.


Данните, разпространени от бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън през 2013 г., хвърлиха светлина и върху обратния процес - усилията на САЩ да шпионират Huawei, а хардуер на "Сиско" по-късно беше определен в Китай като потенциална заплаха за сигурността.


В САЩ Huawei още през 2003 г. беше под наблюдението на САЩ заради дело за кражба на софтуер, заведено от американска компания. След него разрастването на Huawei на пазара на мрежова инфраструктура в САЩ среща трудности; това в Китай обаче подхрани усещанията сред американския бизнес, че китайските им колеги се ползват с много привилегии заради държавната подкрепа, евтината работна сила и неясните правила за интелектуална собственост (за които Тръмп говори от известно време). В последните месеци напрежението се завръща - американски конгресмени призоваха през януари базираните в САЩ компании да прекъснат връзките си с Huawei, а републиканците предложиха закон, с който да забрани на правителството употребата на китайски телефони.


Малко преди информацията на Axios гигантът AT&T обяви, че няма да продава телефони на Huawei, включително най-новия модел Mate 10 Pro (пряк конкурент на "Айфон"), а дни след новината това направи и "Веризон". Китайският конгломерат от месеци показва амбициите си да произведе първия телефон, способен да работи с 5G (това може да направи и тайванската HTC), и това да се случи до най-много година.


И двете американски компании ще трябва да помислят с какви телефони да изпробват възможностите на 5G, защото обещават, че ще пуснат "тестово" мрежата в няколко американски града до края на тази година. Ограниченията в момента не важат за ZTE, която смята да пусне такъв телефон в САЩ в началото на 2019 г. Нейни устройства се продават и от двата американски гиганта, и от други имена в бранша като T-Mobile и Sprint. Очаква се някои версии на Mate 10 Pro да поддръжат 5G до 2019 г., според източници на "Блумбърг", запознати с плановете.Китай като 5G сила


Други компании обявиха, че продължават работа с Китай по изграждаждане на 5G инфраструктура. Qualcomm пък съобщи, че работи с китайски компании по такива устройства, за да бъдат пуснати за търговска употреба рано догодина (с някои от китайските партньори тя чипове провежда изследвания на изкуствен интелект и интернет на нещата). "Интел" също потвърди ангажиментите си с Huawei, след като китайската компания каза, че е извършила първия в света тест за съвместимост на устройства с мрежата от ново поколение. По този тест китайският конгломерат работи и с компанията майка на T-Mobile, германската "Дойче телеком", на китайска територия от 2015 г. "Китай публично каза, че ще е световен лидер," каза тогава вицепрезидентът на "Интел" Аша Кеди. "Китайското правителство ясно даде да се разбере, че иска да води в това."


Според вицепрезидента за прогнозите на консултантската компания CCS Insight Марина Койчева Китай ще е лидерът в глобалното внедряване на 5G до 2023 г. - над 50% от използващите тази мрежа по света ще са на китайския пазар още година по-рано, докато в Европа например това ще е случи месеци по-късно. "Виждаме, че Китай ще играе много по-влиятелна роля в 5G, отколкото играеше в 4G... заради политическата си амбиция, неспирният възход на Huawei и зашеметяващата скорост, с която наскоро потребителите преминаха на 4G," казва още тя.


В подкрепа на думите ѝ е и докладът на "Ериксън" от ноември, според който близо 37% от всички мобилни връзки в Северна Америка ще са 5G, в Западна Европа - 16 на сто, а в Североизточна Азия - 34 на сто. Предвид населението на Китай, Япония и Южна Корея, в пъти по-голямо от западноевропейското и северноамериканското, взети заедно, потребителите с подобна връзка в Китай може да се окажат много повече.


"Веризон" и AT&T твърдят, че могат да устоят на конкуренцията и че с тестовете си са намерили начини да разширят значително покритието на бъдещата 5G мрежа, а високочестотните ѝ сигнали благодарение на техни въведения ще могат да преодоляват по-дебели прозорци и стени безпрепятствено. Двете водещи в САЩ компании обещават видими резултати и покритие на дузина локации в страната още до края на тази година.


"Да не сме Венецуела"


Разговорът за 5G отдавна не е само въпрос на защита от кибершпионаж или на националната сигурност, а за това колко дълго Съединените щати могат да останат първа или най-малкото водеща икономическа сила. В публикацията на Axios се казваше, че в отговор на китайските усилия САЩ могат дори да мислят за "износ" на американска 5G технология, която да защитава демократичните съюзници на САЩ от "неоколониално поведение".


"Не сме Венецуела, не ни трябва правителството да управлява всичко," каза републиканският конгресмен Грег Уолдън, който оглавява комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите. Джесика Розънуорсъл, демократ от Федералната комисия за комуникациите, обаче изтъква, че бележката дава "точна диагноза на реален проблем: има световна надпревара за водачество в 5G мрежите и други държави изглежда ще я спечелят."


Десетилетия наред американски администрации не признаваха, че се води икономическа война с Китай или други страни, нито пък усвояваха техники за успех в нея, отбелязва Харълд Фърхтгот-Рот в сп. "Форбс". С публикацията от края на месеца, и със заявките на Тръмп за непреклонност пред китайските икономически и търговски практики може би и това се променя.


Намекът за национализация на мрежата напомни на други журналисти в САЩ за най-добре финансирания проект за публична инфраструктура досега - Междущатската магистрална система, осъществена отчасти заради усилията на президента Дуайт Айзенхауер. Проектът, започнал през 1959 г., отнема три и половина десетилетия и струва няколкостотин милиарда долара.


Днес състезанието с Китай на този терен е рисковано. Това е страната, разработила втория най-мащабен (след магистралите на Айзенхауер) публичен проект в последните десетилетия - за броени години Пекин изгражда най-голямата в света високоскоростна железопътна мрежа, започвайки от нулата през 2008 година и достигайки 25 000 километра, много по-голяма от тази на "подгласника" Испания с 3100 км. Движещата сила зад китайския успех е бившият министър на железниците Лю Жиджун, останал в историята на Китай като "Големия скок Лю" заради фразата: "За да се постигне голям скок, цяло поколение трябва да бъде жертвано."

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  Системата Клинтън-Обама забави американския прогрес с поне 20 години.Дано Тръмп успее да мобилизира правилно всички сили в САЩ и да не остави планетата на азиатските варвари !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 662 Неутрално

  "За да се постигне голям скок, цяло поколение трябва да бъде жертвано."

  Комунисти, сър.

 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1085 Весело

  Браво за статията - обширна и подробна. :)

  А иначе покрай 5Г да не забравяме и че сме хора, за да не се превърнем в някой Т1000.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Ха ха ха, пилците мое и да са пораснАле, и мое да скачат на квачката, ава квачката е много по умна от тях и, изостави ли ги лисици и порове ще ги изядат.

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  "Искаме да изградим мрежа, за да не слушат китайците обажданията ви" и "да превземат пазара, оставяйки извън бизнеса всяка мрежа, която не е 5G," каза за "Ройтерс" източник от Белия дом.
  =====================================================================
  Разчувствах се от добрината на американците...

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Гневно

  Какво друго предимство има западът освен способността за наука и иновации. Както други държави си бранят своите предимства кой с някакъв морски път, кой с някакви природни залежи.... Всеки има предимства на които разчита.
  Какво прави западът. Отделни лица на запад създават наука и технологии. След това други лица с усет за печалби изнасят тези технологии някъде другаде и обират печалбата.

  подпис
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Гневно

  Постиженията в науката са постижение на целите държави, защото целите държави са създали условия за тях. Следователно износът на наука и технологии не трябва да обогатява търговците в ущърб на държавите.

  подпис
 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван К":

  Отговорът е лесен.
  Създателите на технологиите, трябва да ги внедрят в производството и да извадят дивидент от това.

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван К":

  Това аргумент в полза на национализирането на 5Г мрежата ли беше?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#9] от "БМЗ":
  Дори това, което планира Тръмп не е достатъчно. Трябва да се забрани достъпът на студенти от несъюзнически държави до университетите в САЩ. Трябва да се ограничи и научният обмен.

  подпис
 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Да сте чели подобни статии преди Тръмп да стане президент? Чак при него се разбра, че има заплаха за националната сигурност и Китай трябва да бъде третиран като съперник и кандидат за световно лидерство. При Обама всичко беше наред и подобни въпроси като телефонна мрежа изобщо не се обсъждаха.
  Фактът,че това вече се разбира като проблем от администрацията на Тръмп вече означава, ме ще бъдат взети подходящи мерки. Тръмп е изключително ангажиран с всяко едно направление в техническия прогрес и следи всичко.

 12. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1085 Весело

  До коментар [#10] от "Иван К":

  А защо да не се изнесат и американските заводи от Китай, че да не крадат американска интелектуална собственост да не правят евтини копия?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  По аналогия с великата китайска стена свободният свят се нуждае от стена с всички други, които практикуват незападна демокрация.
  Има аналогия на колониализма преди векове с износа на производства. Тогава се е печелело от чужди територии и труд а с износа на наука се печели от чужд ръчен труд.
  НО
  Вече ръчният труд се заменя изцяло от автоматичен труд, богатствата на чуждите територии също губят ефекта си, защото с новите технологии навсякъде може да се добива всичко макар и в по-ниска концентрация.

  подпис
 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Както колониализма ни се връща като вълни от мигранти, така и износът на наука ще ни се върне.

  подпис
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#12] от "БМЗ":
  "А защо да не се изнесат и американските заводи от Китай"
  Напротив, трябва да се изнесат. Трябва да се криминализират инвестиции от НАТО в Китай или да има разрешителен режим.

  подпис
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#12] от "БМЗ":
  "да не правят евтини копия"

  Не копията са проблемът. Проблемът е, че докато работи един завод се създават кадри и се усвояват процесите. След това местните изпращат студенти в САЩ Тези връщащи се студенти са ядреното оръжие. Чрез тях Китай става истински опасен.

  подпис
 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1085 Весело

  До коментар [#15] от "Иван К":

  Не съм чул НАТО да строи заводи за чорапогащи в Китай. Какви точно заводи има НАТО там?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Весело

  "Разговорът за 5G отдавна не е само въпрос на защита от кибершпионаж или на националната сигурност, а за това колко дълго Съединените щати могат да останат първа или най-малкото водеща икономическа сила. В публикацията на Axios се казваше, че в отговор на китайските усилия САЩ могат дори да мислят за "износ" на американска 5G технология, която да защитава демократичните съюзници на САЩ от "неоколониално поведение".

  Тоест, когато САЩ изграждат 5G мрежи в света, това е окей, когато Китай обаче прави същото - това е "неоколониално поведение". Колко много смешни и жалки могат да бъдат янките понякога... :-Д

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Весело

  "Джесика Розънуорсъл, демократ от Федералната комисия за комуникациите, обаче изтъква, че бележката дава "точна диагноза на реален проблем: има световна надпревара за водачество в 5G мрежите и други държави изглежда ще я спечелят."

  Ми, работете да не я спечелят китайците....! ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  Късно разбрахте кой ще ви бръкне в ... спокойствието братя американци. Късно е. Вече не сте номер 1 и повече няма да бъдете...

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Любопитно

  "Пекин изгражда най-голямата в света високоскоростна железопътна мрежа, започвайки от нулата през 2008 година и достигайки 16 000 километра, много по-голяма от тази на "подгласника" Испания с 3100 км. "

  В тази област - високоскоростната релсова мрежа и влакове Китай са много по-напред от САЩ. Както и в мрежова комуникационна инфраструктура както стана ясно от тази статия... ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Идеята за "национализацията" на 5G беше повече от идиотска, добре че въобще не дадоха да се приказва за това.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Тази история ми звучи доста пресилено и разбира със сигурност има американски компании, които да искат държавна подкрепа, като развяват въпроса с националната сигурност.
  Що се отнася до Китай, фразата че за големия скок трабва да се жертва цяло поколоение, ясно показва, че въобще нещата в Китай се случват жертвайки толкова колкото трябва. И затова ми е странно, как се намират хора, които да дават за пример напредъка на Китай, при това като казваме напредък се има предвид макроикономически резултати, за които няма как да се гарантира, че първо не са леко нагласени и второ, че всичко това ще продължава устойчиво във времето.
  Още Хрущчов навремето правеше сметка кога ще стигнат американците и прогнозата му беше това да се случи през 1981, а всички видяхме какво се случи.
  Но докато има хора да търпят да бъдат жертвани в името на неизвестно какво, така ще бъде, докато прав е конгресменът който казва, че САЩ не е Венецуела и няма как да очакваме някой като Тръмп например, да решава такъв тип проблеми.

 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#17] от "БМЗ":
  "Не съм чул НАТО да строи заводи за чорапогащи в Китай"

  Казвам, че страните от НАТО не трябва да строят заводи в Китай а не самата организация НАТО.

  подпис
 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иво":
  "когато САЩ изграждат 5G мрежи в света, това е окей, когато Китай обаче прави същото"

  Китай не прави същото. Китай печели като изпълнява едно музикално произведение, което е композивано в САЩ.

  подпис
 26. 26 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 731 Неутрално

  "Ще загубят ли САЩ "войната на мрежите" с Китай"
  Краткият отговор на поставеният от автора/чудесно написан материал/, въпрос е - Не.
  За дългият отговор, който също е Не, няма нито време нито място.

 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Нека преценим какво печелим от търговията с Китай. Купуваме евтини маратонки. До тук добре, но нашите граждани, чието образование ги прави подходящи да изработват маратонки остават без работа. В България имаме грозни примери на експлоатиране и мамени жени шивачки. Мамят ги не само защото работодателите са измамници, а защото честен работодател няма как да изработи дрехи на китайски цени.
  Цяла прослойка от неквалифицирани граждани от ЕС и САЩ нямат работа и се маргинализират.
  Евтините маратонки си ги доплащаме чрез социални помощи и лишаваме неквалифицираните си съграждани от достойно работно място.

  подпис
 28. 28 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1085 Весело

  До коментар [#24] от "Иван К":

  Тогава кой ще произвежда ЕВТИНИТЕ тостери, тигани и всякакви дрънкулки за клиентите на Уолмарт и Кауфланд, хм?
  Колко от ширпотребата се произвежда в Китай?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#28] от "БМЗ":
  "огава кой ще произвежда ЕВТИНИТЕ тостери, тигани и всякакви дрънкулки за клиентите на Уолмарт и Кауфланд, хм? "

  Ще си ги произвеждаме сами и ще ги купуваме на двойна цена в магазина, но за сметка на това ще имаме по-малко безработни и ще плащаме по-малко данъци

  подпис
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Весело

  До коментар [#1] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Хахаха.... това с азиатските варвари направо изби рибата! Знаех, че си расист и ксенофоб, но няма нужда да го демонстрираш толкова забележително. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Весело

  До коментар [#6] от "Иван К":

  Ванка, колко пъти трябва да ти се обяснява на теб, че не само на Запад се развива науката и технологиите!? ЧОвече, живеем в началото на 21 век, а не на 20 -ти. Отиди някой ден в Източна Азия за да видиш с очите си за какъв прогрес и развитие става въпрос там. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Весело

  До коментар [#10] от "Иван К":

  Хахахаа.... забавно наистина! Ти задмина своя идол Тръмписта изолационист дори! Хахаха.... :-Д

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Весело

  До коментар [#25] от "Иван К":

  БЕ що говориш глупости бе Ванка!? Защо ти е толкова трудно да схванеш, че в тази конкретна област ТЕХНОЛОГИЯТА е създадена от КИТАЙСКА КОМПАНИЯ и тя гради своята мрежа в САЩ! Докато в същото време САЩ не могат да направят това дори на своя територия, пък какво остава за чужбина. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Весело

  До коментар [#29] от "Иван К":

  Коя е тоя янки, дето иска да прави тигани, сутиени, маратонки и т.н.!? Ти, ако си доброволец кажи си. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Весело

  Америка отдавна е загубила рутерната война с Китай ,също както Китай подкастря Сибирските степи да настани свойте хора в освободените места!

  Долу рушистите и фашистите
 36. 36 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Иаси колко празни приказки. Не помним толкояа боза да се е ляла при 4G

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 37. 37 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Маскирания като мулти-култи-либерализъм кАмунизъм ще загуби всяка война, не само икономическата.
  Щото произвежда протестиращи за правата си търтеи, а не работни пчелички.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 38. 38 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Весело

  А пък Вчера, Ѕ & Р 500 имaшe нaй-cилния cи дeн oт избиpaнeтo нa Дoнaлд Tpъмп зa пpeзидeнт в ĸpaя нa 2016 г.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4886 Неутрално

  Надпреварата с Китай е обречена по много причини:
  - държава с политика за държавна подкрепа или 100% държавна собственост (там това са подробности) за стратегически проекти
  - държава с рестрикции за достъп до своя пазар и изисквания за задължителни инвестиции на ноу хау отвън
  - държава с мъгливо чувство към дефиницията за интелектуална собственост
  - държава с много "излишни" пари
  - държава в момент на експанзия и покупка на ключови иновативни западни фирми
  - държава с особен комуниситческо-императорски строй, стганал много интересен след последния конгрес на комунистическата им партия
  - и не на последно място държава с 5 пъти повече хора от САЩ

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 504 Неутрално

  на форума в Давос известният историк Ювал Харари каза, че китайската държава е напред в сревнение с Амазон, Гугъл и другите големи компании в развитието на ИИ - а той е добре запознат с развитието на технологиите

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 41. 41 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  За съжаление изпуснахме високотехнологичния сектор.
  Навремето, когато в Азия вече работеха 4G мрежите почти навсякъде, тук в Европа още се чудехме дали да минаваме на мрежите от това поколение.
  Отделно регулаторните органи се забавиха драстично с одобрението на технологията.
  В резултат на тази недалновидна политика доста висококвалифицирани специалисти от Европа отидоха да работят в Китай, съответно изостанахме фатално.

  Panta rhei....
 42. 42 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Весело

  Истината е че след Обама капитализъма се чувства по-добре в Китай отколкото в САЩ. Оранжевия трябва доста да се потрути докато върне старото положение.

  А ние като ЕС сме изцяло извън класацията. Тука повечето инвестиции се преследват от закона вече. Винаги се намира пречка, дали ще е за лифт, магистрала или газопровод, язовир, ВЕЦ или АЕЦ... просто няма кой да се бори с вятърни мелници. Парите и мозъците бързо напускат отровната за тях среда.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 43. 43 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  САЩ просто наблягат на автомобилите.

 44. 44 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Преди години Китай заложи на образованието и днес е тотален лидер в образованите кадри и като бройка и като качество. Китайците изградиха манталитет че успеха се крие в определена образована критична маса. Не далеч момента в които това ще даде закономерния си резултат.
  Жалкото в случая е, че Европа не се споменава никъде и изглежда бъдещето не и принадлежи!

 45. 45 Профил на adsumgm
  adsumgm
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иван К":

  Хахаха и университетите си заминават.я намери статистика за преподавателите и учените в тези университети.лолко са родени в САЩ?

  Жени и вино! Вино и жени!
 46. 46 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Не че нещо, но в света останаха точно 4 производителя на оборудване за мобилни мрежи (специално в "безжичната" част) - huawei, zte, ericsson и nokia. Ako зачеркнат двата китайски вендора, великите американски мрежи ще бъдат монополизирани от скандинавците. Интересно те за кого ще шпионират...

 47. 47 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#13] от "Иван К":

  Как мериш кое е свободен свят. ЕС свободен свят ли е. Ако си бизнесмен и заради конюктурата на пазара трябва да уволниш 1000 работници за да ти оцелее бизнеса, можеш ли да го направиш. И колко ще ти струва това.

  Най-показателен е факта че в тази статия се говори за съперничество между велики сили. А ЕС не се споменава. Май те ще се ограждат със стени от нас, скоро време.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 48. 48 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Няма лошо - противопоставянето на технологично ниво движи прогреса.
  А инак е ясно, че някои хора във Вашингтон най-сетне са проумяли случващото се - САЩ губят срещу Азия.

 49. 49 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Американските шапкари ги е напекло посред зима. Как американците ще загубят 5G войната с Китай, като Епъл, Гугъл и Майкрософт пишат всичкия софтуер за телефоните и държат патентите. Няма как стане тая - китайците да си строят влаковете и това е

 50. 50 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Лошото е, че Европа въобще не се споменава.

 51. 51 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#45] от "adsumgm":

  Американски университет е онова място , дето руски евреи учат китайците на математика. Все някога кражбата на кадри се обръща срещу крадеца.

 52. 52 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 213 Весело

  С Любен Дилов - син начело, да!

 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Любопитно

  До коментар [#43] от "Puhon":

  Да, така е. Знам това. Автомобилния транспорт в САЩ е най-развит, повече от Китай... поне засега. Въздушния също впрочем. Трябва да бъдем обективни за това. Разбира се, в Китай също се работи в модернизирането и развитието на пътния и въздушен транспорт в страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  5G

  През 1981 г. започна масова комерсиализация на системи с цифров изкуствен интелект, с амбиции в Америка, Европа, Япония и Соцлагера,
  какъвто бум затихна в средата/края на десетилетието.

  Развиваха се сателитни и пр. телекомуникации, както и интернет, но на корпоративни нива.

  По отношение "5G", Япония работеше по национален проект за компютърни тепнологии от 5-то поколение, в каквито виртуална машина на европейския език за от високо ниво и декларативно логическо-лингвистично програмиране, автоматични решения и изкуствен интелект Prolog е реализирана като хардуер. Тоест: компютър 5G е Prolog машина.

  Националният Японски проект бе твърде революионен от интернационална,
  психологична и статуквена гледни точки на международно установени технологии, инвестиции, навици и т.н. Затова угасна.

  Цифровият интернет узря отвъд отделни корпорации, за масите,
  през 1994-95 г.

  Тук е пропусната задълбочаващата се цифровизация на телекомуникациите
  в поколенията до 4G, включително, а старият японски проект за цифрово 5G ептен.

  "В израза "пето поколение" няма нищо мистично. В началото на 80-те г. се появява първото поколение за аналогови разговори; през стандарта GSM (същия, от който в българския се появява разговорна дума за мобилен телефон) през 1991 г. се появява второто поколение, подобрява звука и добавя възможността за текстови съобщения; в края на същото десетилетие 3G въвежда мобилни възможности, а 4G ги подобрява значително десетилетие по-късно. За следващото поколение реалистичното начало е 2020 г. или най-рано догодина, малко над десетилетие след появата на сегашното поколение, а за разгръщането му ще са нужни още няколко години.

  Ето какво ще донесе 5G:

  - Очаква се да е десетки пъти по-бърза от сегашната 4G мрежа - скок в размер от сегашните няколко десетки мегабита до (потенциабно) 1000 мегабита в секунда или в пъти по-бързо от средностатистическите кабелни интернет връзки...

  ...
  "

 55. 55 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Ако правителството поне не пречи, нещата ще потръгнат. Лабораториите на водещите производители са в САЩ, защото там са идейте и ноухау в Китай са заводите. Ако Тръмп поведе битка за интелектални права може да блокира половината производство на света. Администрацията на Роналд Рейгън забави с 5 години мобилните комуникации в САЩ и това не можеда се навакса. Антимонополното законодателство съсипа големите производители в САЩ и капиталите търсят по либерални държави. Топката е в Тръмп.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4089 Весело

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Бащица, майка... Свръхчовек.
  Успява ли?

  До коментар [#11] от "gozambo":

  Тръмп е изключително ангажиран с всяко едно направление в техническия прогрес и следи всичко.

 57. 57 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Малка поправка, дължината на високоскоростните жп линии в Китай е 25 000 км от края на 2017, тоест 2/3 от всички изградени в света. Колкото до мрежите, Хуавей отдавна е лидер, бюджета му за развойна дейност за 2016 е над 11 млрд долара, единствените му конкуренти са европейските Ериксон и Нокиа-Сименс-Алкател. Американските компании са неконкурентни в тази област и последните години глътнаха вода. Не виждам защо американците не си купят базови станции и инфраструктурата от европейските компании, нали сме съюзници в НАТО ........

 58. 58 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#12] от "БМЗ":"да не правят евтини копия"Не копията са проблемът. Проблемът е, че докато работи един завод се създават кадри и се усвояват процесите. След това местните изпращат студенти в САЩ Тези връщащи се студенти са ядреното оръжие. Чрез тях Китай става истински опасен.
  —цитат от коментар 16 на Иван К


  Осъзнаваш че всеки студент завършил дори в техническия в с София "Топлоенергетика и Ядрена енергетика" може да направи ядрено оръжие? Проблема са материалите. Нещо си живееш май в измислен свят пълен с врагове.

 59. 59 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 213 Весело

  Ако правителството поне не пречи, нещата ще потръгнат. Лабораториите на водещите производители са в САЩ, защото там са идейте и ноухау в Китай са заводите. Ако Тръмп поведе битка за интелектални права може да блокира половината производство на света. Администрацията на Роналд Рейгън забави с 5 години мобилните комуникации в САЩ и това не можеда се навакса. Антимонополното законодателство съсипа големите производители в САЩ и капиталите търсят по либерални държави. Топката е в Тръмп.
  —цитат от коментар 55 на korc


  Защото патентното бюро в САЩ има власт над целия свят?

 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Весело

  До коментар [#59] от "Denis Stoyanov":

  Хахааа.... :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  "Предвид населението на Китай, Япония и Южна Корея, в пъти по-голямо от западноевропейското и северноамериканското, взети заедно..."
  Да бе, пъти. Дори без да добавяме Мексико в сметката, населението не надхвърля 50%.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 62. 62 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Какво прави западът. Отделни лица на запад създават наука и технологии. След това други лица с усет за печалби изнасят тези технологии някъде другаде и обират печалбата.
  —цитат от коментар 6 на Иван К


  Хубаво.
  Но защо, когато същото започнат да правят и други, изведнъж се оказва, че това било "неоколониализъм"?
  Никой няма запазени права върху науката и иновациите.
  Още по-малко Сащ над Китай, който е с хилядолетна традиция.

  .
 63. 63 Профил на .
  .
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#28] от "БМЗ":"огава кой ще произвежда ЕВТИНИТЕ тостери, тигани и всякакви дрънкулки за клиентите на Уолмарт и Кауфланд, хм? "Ще си ги произвеждаме сами и ще ги купуваме на двойна цена в магазина, но за сметка на това ще имаме по-малко безработни и ще плащаме по-малко данъци
  —цитат от коментар 29 на Иван К

  За двойната цена съм съгласен, ама тостерите ще ги сглабят у Германия с китайски материали.

 64. 64 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Любопитно

  До коментар [#62] от "Явор Рг":

  Точно така Явка! +++

  Да, припомня само, че Рекси, който тази седмица е на посещение в Латинска Америка също почна да говори някакви глупости за "китайски неоколониализъм" в региона, което е наистина абсурдно обвинение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 65. 65 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Институционалния капитализъм /Китайския модел/ измества пирамидалната финансова алхимия /правенето на пари от нищото/ на неолиберализма
  и това, което прави Тръмп /и тези зад него/ е точно такъв опит за трансформация на американската финансово-икономическа система.
  Не е никакъв "изолационизъм".
  Вижда се с просто око, че китайския модел е по-ефективен.
  Колкото повече се правят, че не го осъзнават, толкова по-късно ще е за реакция.

  .
 66. 66 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Случайност.
  Професор Стивън Чунг, който наруши правилото "просветените" да не материализират публично знанията си и му пратиха за възмездие по дирите данъчни избяга в Хонконг. А, когато го стигнаха и там избяга в континентален Китай и отвори очите на комунистическите лидери.
  Даде им ключа, който им липсваше за да подредят всичко в логична последователност.
  Така е било писано. Вече нямат спиране.

  .
 67. 67 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Какво друго предимство има западът освен способността за наука и иновации.
  —цитат от коментар 6 на Иван К

  Което губи с бързи темпове. Защото кандидатите да следват инженерни специалности са твърде малко, повечето искат мениджъри и борсови спекуланти да стават. Много пари с малко усилия.

  И лесно се вижда, потоп от статии с китайски имена в тях в ResearchGate. При това във важни направления, например изкуственият интелект.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 68. 68 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2037 Весело

  До коментар [#30] от "Иво":

  ИвЧо......ходи да поживееш там и после лепи табелки......ИвЧо !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4251 Любопитно

  До коментар [#68] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Еребоска, ти колко време си живял в Китай, че ми пишеш подобен коментар!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Случайност. Професор Стивън Чунг, който наруши правилото "просветените" да не материализират публично знанията си и му пратиха за възмездие по дирите данъчни
  —цитат от коментар 66 на Явор Рг


  Много интересно ! Кой ли ще да е тоя професор ? Потърсих го из мрежата - излизат със същото име професори със съвсем друго животоописание . Може ли линк към неговия случай ?


  До коментар [#66] от "Явор Рг":

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 71. 71 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2037 Весело

  До коментар [#69] от "Иво":

  ЕребЧо на български !
  Почти 3 години в югоизточна Азия.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 72. 72 Профил на bai_john_petrov
  bai_john_petrov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нека има конкуренция, това е хубаво...

 73. 73 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#15] от "Иван К":Не съм чул НАТО да строи заводи за чорапогащи в Китай. Какви точно заводи има НАТО там?
  —цитат от коментар 17 на БМЗ


  В Китай се сглобява или стоят Ейрбуси (самолети), БМВ има завод, изглежда и Даймлер-Бенц прави същото. Волво е китайски.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 74. 74 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  “САЩ могат дори да мислят за "износ" на американска 5G технология, която да защитава демократичните съюзници на САЩ от "неоколониално поведение".”
  ========
  Избиха рибата.

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK