Жителите на Красноярск сами измерват чистотата на въздуха под заплаха от съд

Жителите на Красноярск сами измерват чистотата на въздуха под заплаха от съд

© Associated PressОтчаяни от отказите и бездействието на властите по отношение на смога, който редовно се стеле над града, жителите на Красноярск - промишлен град в Сибир - решиха сами да измерват замърсяването с риск от съдебно преследване.


С един милион жители и десетки промишлени предприятия, сред които един от най-големите заводи за алуминий в света, Красноярск се нарежда сред най-замърсените градове в Русия според изготвена наскоро класация на министерството на екологията.


Но на местно равнище запитванията за качеството на въздуха се сблъскват със стена и някои жители начело с 34-годишния компютърен специалист Игор Шпехт решиха да разберат сами как стоят нещата.
"Над Красноярск редовно пада мъгла, на хората им е трудно да дишат, но метеорологичните служби твърдят, че концентрацията на вредните частици не надхвърля нормите", възмущава се Игор Шпехт. "Поради това разминаване имаме впечатлението, че ни заблуждават. След години бездействие на министерството на екологията и местните метеорологични служби решихме сами да измерваме нивото на замърсяване", обясни той пред АФП.


С група скептици Шпехт поставил седем френски устройства за измерване на фините прахови частици. Той публикува данните в реално време на уебсайта краскоярскнебо.ру (krasnoyarsknebo.ru), който предлага резултатите си също в приложения за мобилни телефони и в акаунт в социалната мрежа Инстаграм. Резултатите редовно показват превишение на нормите, в някои случаи - с много.


Заради множащите се жалби на недоволни руснаци от цялата страна властите признаха, че системата за измерване на качеството на въздуха е неефективна. При посещение в Красноярск на 7 февруари президентът Владимир Путин нареди на местните власти да разработят възможно най-бързо план за подобряване на екологичната ситуация.


"Чух, че това е един от най-чувствителните проблеми", каза той, докато местните еколози отбелязаха иронично в акаунта в Инстаграм на крайсноярскнебо.ру, че президентът трябва също да подиша замърсения въздух на града им.


Поради липса на финансиране системата за измерване на качеството на въздуха просто липсва или е амортизирана, тъй като не е модернизирана от разпадането на СССР.


"Искате проверка на качеството на въздуха? Ние сме готови да правим това, при условие, че има финансиране", заяви наскоро шефът на руската федерална служба за хидрометеорология и мониторинг на околната среда "Росгидромет" Максим Яковенко в интервю за в. "Комерсант".


Остаряло оборудване


Уредите, поставени от Игор Шпехт, измерват нивото на фините прахови частици PM2,5 - най-фините, с диаметър от 2.5 микрона и особено отровни, понеже проникват дълбоко в дихателните пътища. Освен рак излагането на тяхното въздействие може да причини астма, алергии, респираторни и сърдечно-съдови заболявания.


Проектът на жителите на Красноярск първоначално ядоса руските власти, които често се отнасят с недоверие към личните инициативи. Местните метеорологични служби подадоха жалба срещу Шпехт за извършване на измервания на замърсяването "без лиценз".


"Жителите могат за измерват нивото на замърсяване, но съгласно закона нямат право да публикуват тези данни в интернет", обясни за АФП говорителката на отдела по метеорология в Крайсноярск Оксана Салникова. Тя обаче призна, че поради липса на средства отделът не разполага с оборудване за измерване на фините прахови частици PM2.5. "Апаратурата ни не е модернизирана от години. Понастоящем измерваме частиците PM като цяло, без да ги разграничаваме според размера им", обясни Салникова.


Фотогалерия: София потъна в мъгла от мръсен въздух >


Руското министерство на екологията и местното му управление все пак защитиха жителите и съдът отхвърли жалбата. "Поддържаме връзка с еколозите и най-накрая под техен натиск министерството ни купи уреди за измерване на частиците PM2.5", каза за АФП говорителка на регионалното управление на екоминистерството. "Разполагаме с мобилна лаборатория. Когато жителите сигнализират, че равнището на вредните елементи е повишено, отиваме на място, за да проверим техните данни", допълва говорителката на министерството.


Инициативата в Красноярск е вдъхновила други градове и Игор Шпехт казва, че с него са се свързали жители на други промишлени градове, които искат да поставят свои датчици - Магнитогорск и Челябинск в Урал и Комсомолск на Амур в Далечния изток. "Готови сме да им помогнем", уверява той.


Шпехт предупреждава, че заплахата за съдебно преследване не е изключена, но казва, че е подготвен: "Бихме искали този процес да се състои, за да може веднъж завинаги да се докаже, че сме прави." /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK