Администрацията в САЩ възобнови работа след временен компомис за бюджета

Предстои законопроектът да бъде подписан от Доналд Тръмп.

© Reuters

Предстои законопроектът да бъде подписан от Доналд Тръмп.Камарата на представителите на САЩ прие днес споразумение по бюджета, с което бе избегнато второ частично блокиране на федералната администрация поради липса на финансиране, предадоха световните агенции и БТА.


Долната камара на парламента на САЩ прие с 240 гласа "за" и 186 "против" този текст, който удължава до 23 март финансирането на федералната администрация, след подобен вот на Сената през изминалата нощ. Сега текстът трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп. Белият дом вече даде сигнал, че ще го направи и това ще даде възможност администрацията да се финансира до 23 март.


Възобновената работа на правителството след продължили цяла нощ дебати спаси републиканците, които можеше да се окажат в силно неловко положение заради парализата, пише "Ройтерс".


Администрацията затвори за кратко (около пет часа и половина) днес в полунощ за втори път тази година - безпрецедентно в момент, когато една партия напълно контролира властта. Последният случай дойде въпреки уверенията на лидерите в Сената, че законопроектът за краткосрочно финансиране ще мине без проблем. Това обаче не се случи и процедурата в горната камара продължи в малките часове на деня, след като изтече крайният срок.


Разногласия
Президентът Тръмп опита по-рано тази седмица да се намеси, като убеди лидерите на демократите и републиканците да постигнат решение поне за краткосрочно финансиране.


При отсъствие на законен нов бюджет министерства и агенции спират работа и започват да съкращават или да изпращат в неплатен отпуск служителите си. Ведомства, свързани с обществената и националната сигурност, продължават да работят, но не и да получават пари за заплати, тъй като няма законно основание за превеждането на такива средства.


Сред републиканците, които не подкрепят законопроекта за временно финансиране, притесненията са заради увеличените разходи, включително за отбрана, с общо 300 милиарда долара за следващите две години. Поддръжниците му изтъкват, че мащабната данъчна реформа, приета през декември, така или иначе ще привлече 1.5 трилиона долара в хазната за следващите 10 години.


Сега републиканци и демократи имат време до 23 март да се договорят за пакет от 1.5 трилиона долара финансиране за правителствените агенции.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 448 Неутрално

  "When the Democrats are in power, Republicans appear to be the conservative party but when Republicans are in power, it seems there is no conservative party. The hypocrisy hangs in the air and chokes anyone with a sense of decency or intellectual honesty."

  Браво на Ранд Пол. Поне опита.

 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2200 Весело

  Ами това е.Какво по различно са си представяли американците като си избраха за президент човек , които има нужда от двете си ръце ,за да си уцели устата с чаша с вода.
  Да свикват!
  LOL

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4411 Неутрално

  Доста неуравновесена статия. Никаква критика за големите програми които демократите "защитиха" за да увеличат дефицита и да обвиняват републиканците. Общо взето едно непрекъснато състезание в обещания и обвинения срещу "другите".
  Чест прави на Ранд Пол че се опитва да внесе елемент на балансираност в крайностите на партизанските борби в законодателния орган на страната.

 4. 4 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#3] от "daskal1":

  Да, а "малките" програми на републиканците свиват дефицита?
  Ранд Пол е един от малкото политици последователни в критиката си срещу големите дефицити, без значение дали партията му е в опозция или управляващата. Докато за мнозинството от останалите борбата е за повече гласове и криене зад лицемерни заявления. Ей го Пол Райън, какви ги плещеще преди няколко години, сега с готовност натиска за нов 1 трилион добавка, нищо работа.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4411 Весело

  До коментар [#4] от "vesolr":

  Прабаба ми казваше "Всеки с дерта си, дерменджия (воденичар) с водата си", доста близо до "едно си баба знае, едно си бае".
  Цитирам тези народни мъдрости в надежда да доведа до съзнанието ти, че се налага обективна критика и на двете страни за да има прогрес. Ти продължаваш с безкрайните си еднострунни изпълнения. Е, как да имаме дискусия?

 6. 6 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3338 Любопитно

  До коментар [#5] от "daskal1":

  Защо да са еднострунни - да не би ти да говориш за двете страни поставяйки акцента на лошите демократи с техните програми? Нито дума за републиканците и техния принос за дефицита.
  Е, как да имаме дискусия?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 7. 7 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#2] от "rwe33471675":

  Би ли развил малко теорията си и обяснил, каква точно е ролята на президента при тези разправии между републиканци и демократи, благодаря.

 8. 8 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "rwe33471675":

  Абсолютно! Много жалко, че Хилъри не стана президент - тогава в Сената и Конгреса щеше да настъпи разбирателство, а мира и любовта щяха да се възцарят из цялото земно кълбо.

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4411 Неутрално

  До коментар [#6] от "vesolr":

  Хайде, прочети статията. Тя е достатъчно критична към републиканците и именно това коментирам. Сегашната стратегия на републиканците е, при дефицит от 1.5 трилиона е, че те планират в десетгодишен период и след петара година ще има бюджетен профицит (не е правилната дума за бюджет, по-скоро 'положително сладо"). Подобна стратегия е спекулативна, без съмнение, и търпи критика.
  Но, какво предлагат демократите - съкращение на военния бюджет. Лесно. От друга страна занемаряването и орязването на този бюджет доведе до недостатъчна подготовка на кадрите, оттам произшествиятя с корабите, с авиационни средства и т.н. Може ли военният бюджет да се планира по--фокусирано и по-умно? Може, разбира се, но именно на това трябва да се съсредоточим, а не на 8 часа четене на трогателните истории на незаконно доведените деца отраснали в Америка.

 10. 10 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  И двете страни имат своите свещени крави. Заради политически дивиденти, републиканците нямаха проблем да добавят 1.5 трилиона дефицит, въпреки че на думи са фискално отговорни.
  Тия истории с профицита ги слушахме по времето на Буш - сещаш ли се как намалените данъци се изплатиха от само себе си? Никак.
  А историята с незаконно доведените деца беше абсолютно ненужна. Тези деца никому не пречеха, но заради едно предизборно обещание изведнъж се оказаха в центъра на вниманието.
  Ами да се съсредоточат и двете страни върху любимите си програми, не само върху военния бюджет. Но пък е по-лесно да заметат нещата под килима и да добавят "малко" към дефицита и дълга, отлагайки решението за .... когато му дойде времето. И тогава ще има сочене с пръст, това е сигурно.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 11. 11 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 584 Любопитно

  До коментар [#8] от "noshtnik":

  Не си сложил настроение, нз как да те оценя.
  Ако е е ироничано: +

 12. 12 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#9] от "daskal1":
  До коментар [#10] от "vesolr":

  Обратното на дефицит на български е излишък, друзья.

  'А историята с незаконно доведените деца беше абсолютно ненужна. Тези деца никому не пречеха, но заради едно предизборно обещание изведнъж се оказаха в центъра на вниманието. " Голяма част от тези "деца" са отдавна пълнолетни

 13. 13 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 379 Неутрално

  "Спирането на работата се дължи на липсата на лидерство на президента. Той дори не може да контролира партията си и да събере хората в една стая. Спирането на работата означава, че президентът е слаб."

  - Доналд Тръмп, 2013 г.

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4411 Весело

  До коментар [#12] от "globetrotter":

  Колега, не че нещо, но "дефицит" е латински, означава "недостиг". "Профицит" е антоним на "дефицит", също латински, и означава "превишаване на постъпленията в бюджета над разходите". "Излишък" е малко по-друг термин и бюрократите не обичат подобни думи за да не си помислят хората че има "излишни средства' - средствата винаги са нужни .:-)
  Терминът "профицит" еприет, например в банковото дело и финансите се ползва и "първичен профицит на бюджета", с други думи профицитът без отчитане разходите по издръжката на държавния дълг. И така нататък :-)

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  До коментар [#6] от "vesolr":

  Ти какво общо имаш с този дефицит? Коментираш,сякаш ти ще го плащаш. От четене но новини започнахте да се изживявате като американци.

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  Увеличаването на военния бюджет означава работни места. Слава Богу, военно-промишления комплекс е в Америка.

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  И с какво сега демократите ще изнудват президента?

 18. 18 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#8] от "noshtnik":

  Президентът Тръмп - враг №1 на Тутраканската селищна система!
  На фона на истеричното плюене по Тръмп соц. пропагандата срещу Рейгън и Тачър е възторжено хвалебствие...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 19. 19 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#15] от "gozambo":

  Повече от теб ще плащам, твойта е изпята вече, мина 60те. Забрави кога пристигна в Америка, а вече се изживяваш като кореняк.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  До коментар [#19] от "vesolr":

  Ще плащаш в България. Кореняк не кореняк, аз имам право да се вълнувам от американския бюджет, а за теб е смешно.
  Между другото, не предизвиквай съдбата с планове колко ще живееш. Хората не умират само стари. Аз имам лошо око и доста измраха от онези,които са се заяждали с мен.

 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  До коментар [#19] от "vesolr":

  Бюджета го подписаха, Тръмп е доволен. Следиш ли какво се случва във ФБР и министерството на правосъдието/главна прокуратура/? Всеки ден оставки на онези,които са разследвали досега Хилъри и Тръмп. Пълна чистка,предизвикана от проверката на работата им от инспектор дженеръл. Голямо бедствие се струпва върху Хилъри и Обама.

 22. 22 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#20] от "gozambo":

  Ще плащам където и да съм по света. Не си разбрал май. Възрастта те освобождава от данъци не щото ще умираш, а защото пенсионерите по принцип плащат по-малко дори да доживеят до 100. И е нормално данъчното бреме да остава за хората от предното поколение които имат 25-30 години още до пенсия.
  А ти зарежи клетвите - кой колко ще живее никой не знае, но това не отменя факта че дефицитът ще се плаща не от твоето, а от следващите поколения.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 23. 23 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#21] от "gozambo":

  Гозамбо, всички са доволни от бюджета. Особено фискално консервативните републиканци които мрънкаха срещу Обама за всеки похарчен долар, а сега с лека ръка са готови да пръснат трилиони.
  Хилъри и Обама отдавна лежат в затвора ако се вярва на истерясалите алт-десни източници, но аз не живея в паралелната ти Вселена. В реалността никой не ги преследва, а колкото повече кълнеш и вещаеш бедствия, толкова по-голямо ще е разочарованието ти ако това не стане.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK