"Газпром" предупреди Европа за задаващ се дефицит и скок в цените на газа

Александър Медведев

© Associated Press

Александър МедведевЕвропа трябва да очаква недостиг на природен газ и скок на цените след по-малко от десетилетие, ако не реши бързо да увеличи вноса от Русия, защото доставки на втечнен газ от САЩ или Катар няма да покрият дефицита. Това предупреждава зам.-ръководителят на "Газпром" Александър Медведев в интервю за "Ройтерс".


Според него компанията има достатъчно гориво и за европейските, и за азиатските си клиенти, но е време Европа да реши дали ще иска повече руски газ, докато потреблението расте, а местното производство намалява.


"Европа абсолютно сбърка в сметките, когато казва, че няма да се нуждае от допълнително газ и че ако възникнe такава нужда, тя може да бъде задоволена от източници извън Русия", добавя Медведев, който в ръководството отговаря за износа. "Мнозина сериозни анализатори ще ви покажат модели, демонстриращи, че скоро Европа ще се изправи пред недостиг на газ и, което е още по-лошо, бързо покачване на цените."
"Що се отнася до призивите да се намали зависимостта от руския газ, трябва ли ние в Русия да говорим за прекалена зависимост от парите, идващи от един континент? За зависимост от долара или еврото? Всичко това всъщност означава, че сме взаимно зависими."


"Ройтерс" припомня, че анализатори казват, че пазарът за втечнен природен газ е преситен и това положение ще се запази още 5-6 години. Търсенето на газ в Европа намалява заради подобрената енергийна ефективност и увеличаване дела на възобновяемите източници, твърдят те.


Кораб с 200 000 куб. м втечнен газ от Катар в полското пристанище Швиноушче - най-голямото подобно съоръжение в Балтийско море. Плаването отнема около 3 седмици.

© Associated Press

Кораб с 200 000 куб. м втечнен газ от Катар в полското пристанище Швиноушче - най-голямото подобно съоръжение в Балтийско море. Плаването отнема около 3 седмици.


Предупреждението на Медведв идва в момент, когато високопоставена делегация на "Газпром" обикаля в Северна Америка и Европа за представяне на резултатите си пред инвеститори. То съвпада с ироничното отношение от компанията към вноса на американски втечнен газ, но и съобщения за отказ на банки да кредитират проекти като "Турски поток" и за планове на страни като Полша и Унгария допълнително да намалят зависимостта си от руския газ.


"Можем да доставим на Европа колкото газ е необходимо, макар да навлизаме на новия китайски пазар. Но Европа трябва да вземе решението си сега. Трябва сега да започнат да мислят кой ще покрие допълнителното търсене след 2025 г. За съжаление почти няма енергиен диалог между Русия и ЕС", допълва Медведев.


Според него дори компанията да изгради навреме "Северен поток 2" и "Турски поток", това няма да е достатъчно да компенсира растящото търсене и намаляващият добив. "И втечненият газ няма да запълни този дефицит", допълва Медведев. Той смята, че американските доставки ще са умерени, а Катар ще предпочете големите пратки да отиват за азиатските пазари.


"За съжаление почти няма енергиен диалог между Русия и ЕС"

Медведев посочи Катар като вероятно основният конкурент, когато става дума за обеми. Катар е най-големият производител и износител на втечнен газ и обяви планове да разшири годишното производство от 77 на 100 милиона тона. Но зам.-ръководителят на "Газпром" преценява, че бързо растящото търсене на Китай, Индия, Пакистан, Бангладеш и Виетнам ще погълне цялото увеличено производство.


"От години чуваме разни приказки за задаващ се "балон" на пазара за газ, но това не се случва. Сигурен съм, че пазарът сам ще се балансира и скоро ще видим как търсенето в Азия достига 1 трилион куб. м."


Делът на "Газпром" в Европа скочи до 35%


Делът на "Газпром" на европейския газов пазар достигна рекордните 34.7% през 2017 г., твърди компанията в презентация пред инвеститори в Ню Йорк. Година по-рано той е бил 33.1%, а чуждестранни анализатори, цитирани от московския в. "Ведомости", прогнозират, че към 2035 г. този дял може да стане 41%.


Официални данни на компанията показват, че през миналата година износът за т.нар. далечна чужбина (т.е. отвъд бившите съветски републики) е бил 194.4 млрд. куб. м, а това е 8.4% ръст на годишна база (от 179.3 млрд. куб. м през 2016 г.).


Реалните обеми в известен смисъл са по-важни от данните за дела на "Газпром", тъй като повишаването на дела може да се дължи на намален добив от собствени кладенци в Европа - основно от полетата в Северно море. Важна роля ще играе и секторът на възобновяемите източници, напомня пред РБК Василий Танурков, анализатор от московската Аналитична кредитна рейтингова агенция (АКРА). Той напомня, че данните за 2017 г. трябва да се приемат с известна сдържаност заради студената зима, но и смята, че нивото от 41% от европейския пазар е напълно постижимо за "Газпром".


Кирил Полоус, началник на отдела за перспективно развитие на компанията, цитира прогнози на IHS и Wood Mackenzie, според които до 38% може да достигне делът на "Газпром" през 2030 г., а още 5 години по-късно да надхвърли 40%. Основната причина за самочувствието на руския енергиен гигант е преценката, че неговият газ е по-изгоден в Европа, отколкото вноса на втечнен газ с кораби от Близкия изток или САЩ.


Няколко капки газ от САЩ


С доза ирония в нюйоркската презентация на "Газпром" това е илюстрирано с чаша кафе (горивото на компанията) и 3 капчици кафе на масата, поставени под лупа (вносът на втечнен шистов газ от САЩ). "Мнозина от вас започват утрото с чаша кафе. (...) Очевидно, няколко капки кафе едва ли ще ви ободрят. По същия начин втечненият газ от САЩ не оказа значимо влияние върху разнообразяването на доставките на газ и енергийната сигурност на европейския район", казва Полоус.


Александър Медведев каза пред инвеститори в Лондон тази седмица: "Бих сравнил газовия експорт на "Газпром" за Европа с чаша чай, а американските доставки с няколко капки коняк или уиски в нея. Става малко по-ароматен, но почти не го усещате във вкуса".


В интервюто за "Ройтерс" Александър Медведев казва, че след 2025 г. ще намалее добивът на Холандия и Великобритания, а ръстът на този на Норвегия ще се забави. Американските доставки ще са умерени, скъпи и ще отиват основно за Азия, допълва той.


През лятото на 2017 г. бе кръстен новият руски танкер за втечнен газ от Ямал, който ще плава в арктическите води. Той носи името на Кристоф дьо Маржери, ръководителят на френския петролен гигант Total SA, който загина всамолетна катастрофа в Москва през 2014 г.

© Associated Press

През лятото на 2017 г. бе кръстен новият руски танкер за втечнен газ от Ямал, който ще плава в арктическите води. Той носи името на Кристоф дьо Маржери, ръководителят на френския петролен гигант Total SA, който загина всамолетна катастрофа в Москва през 2014 г.


Китай и други търсят алтернатива на руснаците


"Газпром" се подготвя да започне износ за Китай по тръбопровод от 2019 г. и да заеме поне 10% от китайския пазар за по-малко от десетилетие - до 2025 г. В момента Китай, Япония и Южна Корея купуват 60% от втечнения газ на света.


Но китайците подписаха през ноември предварително споразумение да инвестират 43 млрд. долара в американски експортен терминал за втечнен газ в Аляска, който ще се конкурира с подобен руски арктически терминал в Ямал.


Китай, Япония, Южна Корея и Виетнам са сред 30-ината държави, подписали през последните 2 години договори за енергийни доставки от САЩ. В Европа Полша и Литва вече получават американски втечнен газ.


В петък премиерът Виктор Орбан съобщи, че скоро ще бъде сключен договор с Румъния за закупуване в следващите 15 години на над 4 млрд. куб. м газ годишно, за да намали зависимостта от Русия. Идеята е това да стане от 2022г., най-малкото защото още не е готова свързващата инфраструктура. "Епохата на руския газов монопол приключва в Унгария, тъй като ще можем да покрием над половината от вноса ни от други източници", цитира думите му "Ройтерс". През 2015 г. потреблението е било около 7.5 млрд. куб м, но след това намалява, включително в домакинствата и въпреки понижаването на цените, припомня агенцията.Важна е алтернативата


Ейми Майерс Яфе от американската неправителствена организация Съвет за външна политика коментира, че "в бъдеще Русия е способна да демонстрира на света колко много енергия може да произведе, за да противостои на производителите на петрол и газ от САЩ".


Американците трудно ще завоюват пазарен дял в конкуренция с пренасяният по тръби руски газ, но самото съществуване на алтернатива е важно. Анализатори, цитирани от "Ройтерс", казват, че това ограничава възможността Москва да използва горивото като геополитическо оръжи като заплашва със спиране на доставките. От друга страна се намаляват и възможностите да се налагат дългосрочни договори с фиксирани цени, които често се оказват неизгодни за клиентите.


"Най-големият принос на САЩ ще бъде да се промени начинът, по който се прави бизнес на газовия пазар, а не да се завоюва определен пазарен дял", коментира Агния Григас от института "Атлантически съвет".


Джон Маккарик, зам.-помощник секретар на Бюрото за енергийни ресурси към Държавния департамент, казва по повод предупрежденията, че Русия може да се раздразни сериозно. "Руснаците трябва да разберат, че се конкурират на пазар. Наистина, става дума за конкуренция, а не за геополитическа заплаха."

Ключови думи към статията:

Коментари (268)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Отварящите се финансови ями в "Турски поток" трябва да се покриват.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 614 Неутрално

  На мен ли ми се струва или някой иска да подпише договор за доставка на газ от сега за след 10 години?
  Искрено се надявам от Брюксел да успеят да договорят тогава една цена за цяла Европа, а не както сега всяка държава поотделно.

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Ти за какво си ?

  Bukalemun
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3000 Весело

  Абе - ти не ги искаш , той се натиска ...

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  Аз на мястото на "Газпром"-щях да го обявя по-категорично!

  [email protected]
 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Този, дето прави горната прогноза е същият, който ни предсказваше, че Газпром ще стане в 2014 г. най-скъпата компания в света с пазарна капитализация над $1 трилион. Това беше във времето, когато Газпром чинеше около $360 млрд. Вчера, на борсата, Газпром се търгуваше за около $50 млрд.
  Та, всеки сам може да прецени колко са му верни прогнозите на юнака.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  Ха-ха-ха-ха, не им дават кредити и почнаха с курвенските номера!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ей туй китайците ,са предателски народ

 9. 9 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 225 Неутрално
 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Весело

  Европа трябва да очаква недостиг на природен газ и скок на цените след по-малко от десетилетие, ако не реши бързо да увеличи вноса от Русия Това предупреждава зам.-ръководителят на "Газпром" Александър Медведев
  ---------------------------------------------------------------------------------

  Га-гааааааа
  На Бай ни Шура Медведев ще кажа че миналото лято
  същото такова прочетох на сергията на кооперативното пазарче
  ДОМАТАДЖИЯТА беше поставил бележка където с ГОЛЕМИ БУКВИ
  беше написал ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ че АКО НЕ ЗАПОЧНЕМ ДА КУПУВАМЕ
  ПОВЕЧЕ ДОМАТИ ОТ НЕГО след 10 години ЩЕ ИЗПИТАМЕ
  СИЛЕН НЕДОСТИГ НА ДОМАТИ и ЩЕ ГИ КУПУВАМЕ НА ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ
  ха-хааааааааа
  Та и тука с изтрещяванията на Шура Медведев
  Апропо
  Може би Шура само си отваря устата
  Вместо него НА ГЛАДНО ВИЯТ ОТКЪМ КРЕМЪЛ
  Гыййййййййй

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Весело

  Ей туй китайците ,са предателски народ
  —цитат от коментар 8 на pet_1306


  Сакън ! Недей !
  Зер според форумните мурзилки Китай съществува
  за да угажда на Русия и за да я прави по-силна
  хи-хииииии

 12. 12 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Европа се бори срещу прекалената зависимост от руския газ, ама нищо не прави срещу прекалената зависимост от щатската валута в енергетиката.
  При наличието на еврото си е голяма мистерия!
  И говори много, на кого служат джендър политиците от ЕК.

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Весело

  Усещате ли РАЗЛИКАТА В ТОНА НА РУСИЙКАТА
  Преди няколко години ПУТИн ЕХИДНИЧЕШЕ и откровено се подиграваше
  Заплашваше с ВРЪТКАНЕ НА КРАНЧЕТО
  Сега откъм КРЕМЪЛ МЯУЧАТ НА ГЛАДНО И СЕ МОЛЯТ
  ха-хаааааааа

 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Имаше един руски класик който плашеше светът с петрол под 80$ за барел. Имаше един друг класик, пак руски, който се присмиваше на шистаците, а сега те му се смеят. Сега изпълзява още един пророк. Май е време руските чиновници да млъкнат

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Весело

  Европа се бори срещу прекалената зависимост от руския газ, ама нищо не прави срещу прекалената зависимост от щатската валута в енергетиката.При наличието на еврото си е голяма мистерия!И говори много, на кого служат джендър политиците от ЕК.
  —цитат от коментар 12 на tos_buratino


  Ами то и ПАНАМСКИТЕ СМЕТЧИЦИ на РУСКАТА КЛЕПТОКРАЦИЯ
  са НАТЪПКАНИ С ЩАТСКА ВАЛУТА при наличието на РУБЛИ
  И това ли е мистерия ха-хааааааааа !!!!!!

  Я ни кажи това как говори много
  НА КОГО СЛУЖИ ДЖЕНДЪР КЛЕПТОКРАЦИЯТА В КРЕМЪЛ !!!!!

  ха-хаааааааа

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  До коментар [#10] от "Hawaii":
  Га-гааааааа
  =======
  Не гракай , а кажи в какъв амбалаж ще доставяте шиСтов газ за Европа ?
  В найлонови пликчета , или като флакони за спрей ?
  В капки или въззздуххххх ?

  Bukalemun
 17. 17 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Прогнози от тук и прогнози от там. Всеки си говори каквото му е изгодно на него.
  Аз не разбирам, за да мога да отсея истината, ама просто гледам Германия какво прави. Не какво говори, а какво прави.

 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Европа се бори срещу прекалената зависимост от руския газ, ама нищо не прави срещу прекалената зависимост от щатската валута в енергетиката.При наличието на еврото си е голяма мистерия!И говори много, на кого служат джендър политиците от ЕК.
  —цитат от коментар 12 на tos_buratino


  Ривеш ли? Риви риви, то друго не ви остава. Пък да не питам какво означава "зависимост от щатска валута", че ми се струва малко кух този израз

 19. 19 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 262 Неутрално
 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Весело

  До коментар [#10] от "Hawaii":Га-гааааааа=======Не гракай , а кажи в какъв амбалаж ще доставяте шиСтов газ за Европа ?В найлонови пликчета , или като флакони за спрей ?В капки или въззздуххххх ?
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Русначе
  Виждам че я караш по старите ОПОРКИ
  ОПОРКИТЕ с които се лигавехте и подписквахте весело по повод
  АМЕРИКАНСКИЯ ШИСТОВ ГАЗ
  Само че май-май си проспал онази хубава реч на ПУТИн където той
  едва не се разплака за това че РУСИЯ БИЛА ПРОСПАЛА
  ШИСТОВАТА РЕВОЛЮЦИЯ
  Точно така я нарече
  ШИСТОВАТА РЕВОЛЮЦИЯ
  От мен го знай защото в МОСКОВСКИТЕ УЧИЛИЩА това ви преподават през пръсти
  КАПИТАЛИЗМЪТ КОГАТО ВИДИ ПЕЧАЛБА - НЕ МОЕ ГО ЗАПРЕШ
  Така и с АМЕРИКАНСКИЯ ШИСТОВ ВТЕЧНЕН ГАЗ
  Въпрос на близко бъдеще е
  ТРАНСПОРТИРАНЕТО НА АМЕРИКАНСКИ ВТЕЧНЕН ГАЗ
  ДО КОЯТО И ДА Е ТОЧНА ЗА ЗЕМНОТО КЪЛБО
  ДА БЪДЕ БЪРЗО И ЕВТИНО
  Справка - ОПОРНО братския ви Китай ИНВЕСТИРА МИЛИАРДИ
  В ТЕРМИНАЛИ ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ
  А вие си каканизвайте откъм РУСИЙКАТА за спрейове и найлонови пликчета
  ха-хааааааа

 21. 21 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално


  ""Европа трябва да очаква недостиг на природен газ и скок на цените след по-малко от десетилетие, ако не реши бързо да увеличи вноса от Русия""

  Който не иска да купува руски природен газ е джендър. Това е положенито. Мдведев им го каза.
  Европейски либерасти гадни, слушайте московските "мъдрости".

 22. 22 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Как го изчисли това за $50 млрд? Сериозно питам.
  Странно ми е при активи от $300 млрд. и годишен приход от $100 млрд., как оценката е 50???

 23. 23 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#18] от "stanislavdi":

  Не е кух израза. Ти си Мечо, ама не Пух.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Нов сеанс на автосугестия.

  След:

  Американците може да са 10 пъти по-успели, силни, богати и да живеят по-дълго и по-добре от руснаците, но руснаците са по-ТАЛАНТЛИВИ.

  Нека руските тролове обяснят защо се радват на подобни лъжи, които - ако бяха истина - щяха да са неизгодни за България и лично за тях, индиферентни за руския народ (който те твърдят, че обичат), а изгодни само за кремълската клептокрация?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":

  "Я ни кажи това как говори много
  НА КОГО СЛУЖИ ДЖЕНДЪР КЛЕПТОКРАЦИЯТА В КРЕМЪЛ !!!!!"
  Ето, за малко да вденеш и да стигнеш до истината. Служат на един господар заедно с джендърете от ЕК.
  Звучи объркващо, ама си е точно така.

  "Ей туй китайците са предателски народ"
  Тук ми стана много весело. Ако бяха дали $$$ за построяването на руски терминал щеше да напишеш Русия продава Сибир на Китай. Нали?
  Сега, по вашата опорка, излиза, че САЩ продава Аляска на Китай! Хахаха.

 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  И Унгария и Полша от 2022г ще намалят драстично зависимостта си от руски газ,а форумните левичари ни убеждават,че били подлоги на Путин.Даже Полша има намерение изобщо да не купува руски газ.Докато"противничката"на Путин-Меркел смята да строи втори газопровод от Русия.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#21] от "gmbh":

  "Който не иска да купува руски природен газ е джендър."

  Разбира се.

  Автентично православни и в тон с канона за християнското семейство са единствено газовете, които изпуска Путин.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Неутрално

  До коментар [#20] от "Hawaii":

  КАПИТАЛИЗМЪТ КОГАТО ВИДИ ПЕЧАЛБА - НЕ МОЕ ГО ЗАПРЕШ
  =========
  А така .....нека от твойта уста излезе !
  Затова по света умират милиони. ....ЗАРАДИ АЛЧНИЯ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ..... !

  Bukalemun
 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#21] от "gmbh":"Който не иска да купува руски природен газ е джендър."Разбира се.Автентично православни и в тон с канона за християнското семейство са единствено газовете, които изпуска Путин.
  —цитат от коментар 27 на Norman Granz


  Руски газ не искат да купуват Унгария и Полша,които ти и дружките ти толкова оплювате.А любимата ви Меркел строи втори газопровод.Та истината лъсва и се вижда кои са троянските коне на Путин в ЕС.

 30. 30 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Матушката пак се опитва да плаши гаргите... Хо-хо-хо!

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#29] от "musashii":

  Муши,

  Цитирай ми ЕДИН ПОСТ, в който съм оплюл Полша и съм казал за Меркел, че ми е любима.

  А, Муши?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Пожелателно мислене с преувеличения :) А пък от презентацията става ясно, че втечнения газ (12%) е една трета (35%) от руския :) ама на един пияница му се виждат само като 2-3 капки коняк в кафето :)
  Истината е, че Русия действа с газа като с бойно отровно вещество. Така изглежда и картата в презентацията. Не е търговски продукт, а средство за натиск и влияние. И за падащите пазари си е виновна единствено Русия.
  Сещам се преди 10-ти как романите на Агата Кристи се опаковаха с тройной одеколон. Това прави Русия с газа - опакова го.
  Най-вярното е, че САЩ вкара промяна с договорирането. Това е най-голямата болка на Русия.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#15] от "Hawaii":"Я ни кажи това как говори много НА КОГО СЛУЖИ ДЖЕНДЪР КЛЕПТОКРАЦИЯТА В КРЕМЪЛ !!!!!"Ето, за малко да вденеш и да стигнеш до истината. Служат на един господар заедно с джендърете от ЕК.Звучи объркващо, ама си е точно така."Ей туй китайците са предателски народ"Тук ми стана много весело. Ако бяха дали $$$ за построяването на руски терминал щеше да напишеш Русия продава Сибир на Китай. Нали?Сега, по вашата опорка, излиза, че САЩ продава Аляска на Китай! Хахаха.
  —цитат от коментар 25 на tos_buratino


  Е не е нормално, жълтурите да ИНВЕСТИРАТ 43 милиарда, в оная кочина Аляска, вместо да ги бухнат в необятната Руска шир.....и то в момент, когато денги нет.... Ако инвестицията, беше за цитрусови насаждения, как да е.....ама за алтернативен газ, на истина е удар в спине, или по надолу....

 34. 34 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  След десетилетие нямало да има газ, кремльовските тъпотии край нямат... За Матушката може и да няма, и Сахара да е тяхна и пясък няма да имат...

 35. 35 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1621 Весело

  Прогнози от тук и прогнози от там. Всеки си говори каквото му е изгодно на него. Аз не разбирам, за да мога да отсея истината, ама просто гледам Германия какво прави. Не какво говори, а какво прави.
  —цитат от коментар 17 на tos_buratino


  ....на НЕМСКАТА ИКОНОМИКА и ТРЯБВА ЕФФФФТИН ГАЗ.....!!!!!?????....../за да е КОНКУРЕНТНА и ЕФЕКТИВНА....../ а на този ЕТАП само РУСНАЦИТЕ ПРЕДЛАГАТ ЕФФФТИНО........не ,че съм ПРОТИФ ДИВЕРЗИФИКАЦИЯТА.......!!!!?????......нашия проблем е ,че сме ПЕКАЛЕНО ДОВЕРЧИВИ към големите братя.....а НЕ ТРЯБВА/ТЕ СИ ГЛЕДАТ ТЕХ СИ..../

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  "Най-големият принос на САЩ ще бъде да се промени начинът, по който се прави бизнес на газовия пазар, а не да се завоюва определен пазарен дял",
  =======
  :).....егати гаврата .....направо им е сложил тапата !
  Това предизвикателство , може на накара янките да прекарат шистова тръба под Атлантика .....Дддавай !

  Bukalemun
 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#29] от "musashii":Муши,Цитирай ми ЕДИН ПОСТ, в който съм оплюл Полша и съм казал за Меркел, че ми е любима.А, Муши?
  —цитат от коментар 31 на Norman Granz


  Ти сериозно ли смяташ,че ще ти преглеждам хилядите постове?Полша и Унгария ги изкарахте руски подлоги,само защото не пеят в хора на Меркел и на левичарските идеи.А се оказа,че руската подлога е Меркел.Нещо ново де-той и Шрьодер се уреди с пост в Газпром.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#32] от "penetrating":

  "Русия действа с газа като с бойно отровно вещество. Така изглежда и картата в презентацията. Не е търговски продукт, а средство за натиск и влияние."

  Абсолютно!

  В един момент, докато Газпром беше още силна и голяма компания (т.е. преди виолончелистите да я ИЗТОЧАТ и превърнат в черупка), лично Миллер плашеше западноевропейците, че ако не щат руски газ, дървата също били в Сибир.

  Да, ама парите са в Европа, а Европа се събуди за руския шантаж (с малко помощ от Америка) и почна да реже квитанцията на ония нагли просяци, които освен газ и дървесина други продаваеми активи нямат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Най-големият принос на САЩ ще бъде да се промени начинът, по който се прави бизнес на газовия пазар, а не да се завоюва определен пазарен дял", =======:).....егати гаврата .....направо им е сложил тапата !Това предизвикателство , може на накара янките да прекарат шистова тръба под Атлантика .....Дддавай !
  —цитат от коментар 36 на eti mehter


  Ти пък откога стана привърженик на Путин?Когато свалихте руският самолет друга песен пееше.Това показва,че нямаш собствено мнение,а следваш политиката на султана си.Утре ако каже руснаците пак ще станат лоши.

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Любопитно

  До коментар [#38] от "kesh":
  .пия си кайвето ....чета те и не мога да разбера КАКВО ИСКАШ ДА СПОДЕЛИШ С НАС/простолюдието- ..МАТРЯЛЯ
  ========
  Точно това ги дразни най много !
  С малко инвестиции си правиш кефа !
  А те пръскат милиони.....за същия резултат !


  Bukalemun
 42. 42 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1051 Весело

  До коментар [#15] Русия продава Сибир на Китай. Нали?
  —цитат от коментар 25 на tos_buratino


  Не не го продава...:

  http://censoru.net/uploads/posts/2018-02/1517969017_3058664_original.jpg

  Имало едно време ссср...
 43. 43 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  .......това най- МНОГО ме кефи при ВАС........ОВЛАДЕЛИ сте ПАЗАРА ДО СЪВАРШЕНСТВО.......!!!!!!........ПАЗАРИЛ съм се с ЧАСОВЕ и не става ...и не СТАВА.......ТРЪГВАМ СИ ВЕЧЕ ОТЧАЯН че НЯМА СДЕЛКА...и това дето съм си го ХАРЕСЪЛ НЕ Е МОЕ.......излизам на улицата........и.......ТУРЧЕТО ме НАСТИГА.........ела АБИ/БАТЕ/ ела......ДАВАЙ ПАРАТА И ВЗЕМАЙ............!!!!!!??????.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 44. 44 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  До коментар [#39] от "Norman Granz":

  Я да разкажеш що на България според вас не и трябва НИЩО!?

  [email protected]
 45. 45 Профил на Kancho Dedov
  Kancho Dedov
  Рейтинг: 477 Весело

  До коментар [#22] от "tos_buratino":

  Прав си - не са 50 млрд. Според Газпром са 55 млрд долара
  http://www.gazprom.ru/investors/

  Голяма скръб сте путинофилите!

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Любопитно

  До коментар [#40] от "musashii":

  Ти пък откога стана привърженик на Путин?
  =======
  Къде видя да пиша по адрес на Путин ? Успокой топката. ....привърженик съм единствено на реалностите !
  Прочети статията първо !
  Европейската нужда от руски газ , нарастнала с 35% .....мамма мия !
  Колко безжалостни са понякога фактите !
  Затова на Европа не и остава нищо друго освен да говори едно и да върши друго , както винаги !

  Bukalemun
 48. 48 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#39] от "Norman Granz":Я да разкажеш що на България според вас не и трябва НИЩО!?
  —цитат от коментар 44 на karabastun


  .....питай го ТОЙ на КАКВО СЕ ГРЕЕ./се му е СТУДЕНО НА завалията..../....????!!!!!!.........ПУТИН ги беше събрал в БЕРЛИН и им КАЗА ...И ГАЗА И ДРЪВЦАТА СА В СИБИР.......!!!!!?????.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Точното изказване е, след десетилетие Матушката няма да има газ. Ще се наложи Европа как да я спасява, защото не могат да произведат нищо сами...

 50. 50 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Някои "българи" тук се държат като акционери в "Газпром".

  No Pain No Gain
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#48:"kesh"][/quote]

  Позитанец, една малка подробност, газа не е В Сибир, а ПОД Сибир. А, за това се изискват технологии и капитали, с които Матушката ти не разполага. Много неприятно, ще трябва пак да се моли на Европа и Америка... Хо-хоßхо!

 53. 53 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#51:"kesh"][/quote]

  Точно така, "чичко САМ СИЧКО ПРИБИРА........", вече прибра по-умните руснаци, в Матушката останаха само почитателите на препарата за вани...

 54. 54 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Весело

  По-скоро Европа предупреждава Газпром, че има и други доставчици....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#22] от "tos_buratino":

  Как го изчисли това за $50 млрд? Сериозно питам.Странно ми е при активи от $300 млрд. и годишен приход от $100 млрд., как оценката е 50???
  —цитат от коментар 22 на tos_buratino


  Ар ю токин ту ми?
  Ако ли, да - воала:
  Аз не изчислявам.
  Питам Гуглето, "Уот из Газпром'с маркет капитализейшън? ".
  Гуглето ми дава няколко страници, на които това им работата.
  Една от тях има дори графика от 2014 до 2018. Последната стойност - $50.99 млрд.
  Капиш?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 57. 57 Профил на Leeroy Jenkins
  Leeroy Jenkins
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Джон Маккарик, зам.-помощник секретар на Бюрото за енергийни ресурси към Държавния департамент, казва по повод предупрежденията, че Русия може да се раздразни сериозно. "Руснаците трябва да разберат, че се конкурират на пазар. Наистина, става дума за конкуренция, а не за геополитическа заплаха."

  И тъй като, за тях (руснаците) е средство за натиск, накрая няма да имат нито бизнес, нито политическо влияние.

 58. 58 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#40] от "musashii": Ти пък откога стана привърженик на Путин?=======Къде видя да пиша по адрес на Путин ? Успокой топката. ....привърженик съм единствено на реалностите ! Прочети статията първо ! Европейската нужда от руски газ , нарастнала с 35% .....мамма мия !Колко безжалостни са понякога фактите ! Затова на Европа не и остава нищо друго освен да говори едно и да върши друго , както винаги !
  —цитат от коментар 47 на eti mehter


  То защото е нараснала нуждата от руски газ,затова Полша от 2022г спира да купува руски газ,а Унгария драстично ще намали вноса от Русия.Това ,че руснаците бленуват някакви фантазии,не означава,че са верни.Тепърва ще се разработват находищата край Израел и Кипър.А навлиза и технологията на метан хидратите-Япония почва да добива газ от такива находища в океана.А Черно море е пълно с такива залежи.

 59. 59 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1680 Весело

  До коментар [#51] от "kesh":

  Какво ли ще стане, като престанат да ви плащат Братушките?

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 60. 60 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Глупости, на Европа газ не и трябва. Всичко се произвежда в Китай. На европа и трябва алкохол, кОви и бЕло.

  Евроатлантида
 61. 61 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":


  До коментар [#20] от "Hawaii": КАПИТАЛИЗМЪТ КОГАТО ВИДИ ПЕЧАЛБА - НЕ МОЕ ГО ЗАПРЕШ=========А така .....нека от твойта уста излезе !Затова по света умират милиони. ....ЗАРАДИ АЛЧНИЯ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ..... !
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Да та светна:
  Капитализмът не може да е алчен.
  Алчни са само хората.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 62. 62 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1621 Весело

  [quote#51:"kesh"]
  —цитат от коментар 53 на bez_ime2
  Точно така, "чичко САМ СИЧКО ПРИБИРА........", вече прибра по-умните руснаци, в Матушката останаха само почитателите на препарата за вани...[/quote]

  ..............хубаво е ,че си ВЕРВАШ..........действа СТИМОЛИРАЩО.........а от къде знаеш ,че СЪМ ПОЗИТАНЕЦ.....??????!!!!!!........в момента НАЙ-МНОГО МЕ КЕФИ БАТЕ БОБО.......!!!!!.....ПРАГМАТИК и ДЪРЖАВНИК ОТ СЕКЪДЕ..........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 63. 63 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Някои "българи" тук се държат като акционери в "Газпром".
  —цитат от коментар 50 на tokkay


  Колега, лека поправка, не като акционери, а като портиери на Газпром... Ако се държаха като акционери, щяха да плачат за ликвидационен дял...

 64. 64 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Света Углеводородица! Какво е расиюшка без нея. Нещо напоследък и сорта Уралс не се харесва на рафинериите , бил с повишено съдържание на сяра и прекалено гъст. Пиндосите пък си правели енергийна ефективност.

  SHADOWS of SOFIA
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 323 Неутрално

  България трябва да намали енергийната си зависимост от Русия до не повече от 25-30% . Русия не е и никога не е била добър и надежден партньор. Аз лично не искам да имам много общо с руснаци. Това е държавата докарала ни много беди и най-вече #РускоРобство1944

 67. 67 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#51:"kesh"]
  —цитат от коментар 53 на bez_ime2
  Точно така, "чичко САМ СИЧКО ПРИБИРА........", вече прибра по-умните руснаци, в Матушката останаха само почитателите на препарата за вани...[/quote]

  Безпорно, руснаците са почитатели на споменатите препарати за вани. Съвсем друг въпрос е колко руски домакинства притежават и използват вани. Ех, тизи зловещ чичо Сам е виновен, прибира СИЧКО и трупа в музикални инструменти.
  До коментар [#53] от "bez_ime2":

 68. 68 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#62:"kesh"][/quote]

  Приятел, вЕрвам на очите си... Виждал ли си как руски професори стават метачи (при това изключително сериозни учени) в Америка, само и само да са далече от Матушката?

 69. 69 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Нищо чудно по" националните "тв да почнат да цитират тавариш Медведев и да изникне нужда от стабилност и дългосрочност в доставките..А,пък и нашият премиер-визионер може скоро да започне да го пропагандира,така между лъкърдиите.Фокус-мокус,както с атомната централа.Поръчахме си 2реактора и трябва да ги правим нещо,не трябва да сме прахосници.Искам да попитам слънцето,защо пръскаме милиарди лв за саниране като се предполага(според БАН,китайските инвеститори и Румен Петков),че токът от АЕЦ е почти без пари?Гиди маскари!!!!!!

 70. 70 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  България трябва да намали енергийната си зависимост от Русия до не повече от 25-30% . Русия не е и никога не е била добър и надежден партньор. Аз лично не искам да имам много общо с руснаци. Това е държавата докарала ни много беди и най-вече #РускоРобство1944
  —цитат от коментар 66 на Aldi Mitov


  Аз бих казал, до 2,5-3%, но да не спорим за дреболии...

 71. 71 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#66] от "Aldi Mitov":

  Е как да стане ? Нали пазителите на имперската рента не дават. Даже проруски ориентирания Орбан започва внос от Румъния. А ние толко години , един конектор не направихме.

  SHADOWS of SOFIA
 72. 72 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#67:"gmbh"][/quote]

  Те затова използват препарата за пиене... А, откакто победи Великата Октомврийска Революция, за всичко са виновни американците и четирите годишни времена...

 73. 73 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "Аз":


  Мечтая руснаците за ПОСЛЕДНИ десетина година твърд договор, ама това време мина.

  Драмата произлиза от факта, че ще има газопровод от Азия към ЕС и руснаците няма да участват в него. Това им е проблема.

  Та чак виетнамците са вкарали в играта като подяждащи катарския газ.

  Нещастниците в Кремъл осъзнават, че идва края.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 74. 74 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Любопитно

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  "Затова по света умират милиони. ....ЗАРАДИ АЛЧНИЯ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ..... "
  ============
  Вие в Турция в каква форма на живот сте? Феодализъм, комунизъм или нещо друго?

  Еретик
 75. 75 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#38] от "kesh":.пия си кайвето ....чета те и не мога да разбера КАКВО ИСКАШ ДА СПОДЕЛИШ С НАС/простолюдието- ..МАТРЯЛЯ========Точно това ги дразни най много !С малко инвестиции си правиш кефа ! А те пръскат милиони.....за същия резултат !
  —цитат от коментар 41 на eti mehter


  Ети, теб още ли не са те избрали за инвеститор на годината, хо-хо-хо?

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 78 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#17] от "tos_buratino":

  Еми какво да прави. Норвегия за пореден път реши да намали добива от най голямото си находище. Иначе не знам колко американски газ е пристигнал в европа, но руски за сащ вече има прецедент.

 79. 79 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#68] от "bez_ime2":"Виждал ли си как руски професори стават метачи (при това изключително сериозни учени) в Америка, само и само да са далече от Матушката?"Мен в Ню Йорк ме е возил таксиджия, бивш преподавател в музикална академия (мисля, че беше петербургската). В Америка руснаците се разпознават безпогрешно по акцента - никога не могат да го докарат баш като американци.Аз го заговорих на руски и той се разтопи от радост, почна да вади снимки на жена си и дъщерите си, които "един ден" щял да вземе при себе си в Америка... ❤️
  —цитат от коментар 77 на Norman Granz


  Как да го обясниш на позитанците, те вярват само Бащицата... :)

 80. 80 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#67:"gmbh"]
  —цитат от коментар 72 на bez_ime2
  Те затова използват препарата за пиене... А, откакто победи Великата Октомврийска Революция, за всичко са виновни американците и четирите годишни времена...[/quote]

  И не само. Първо бяха виновни германските реваншисти, после разните му там империалисти, колониалисти, капиталисти...впоследствие се появиха соросоидите, глобалистите, левичарите, толерастите и дойде времето на джендърите. Еххх, каква трагедия броди по земята.
  До коментар [#72] от "bez_ime2":

 81. 81 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  [quote#76:"kesh"][/quote]

  Правилно, ти си вЕрвай на РТ и Спутник...

 82. 82 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#79] от "bez_ime2":

  "Как да го обясниш на позитанците..."

  Аз на тях отдавна нищо не им обяснявам, нямам нерви да се надвиквам с моторна резачка... 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 83. 83 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":"Затова по света умират милиони. ....ЗАРАДИ АЛЧНИЯ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ..... "============Вие в Турция в каква форма на живот сте? Феодализъм, комунизъм или нещо друго?
  —цитат от коментар 74 на Костадин Иванов


  Ако не бяха "алчните капиталисти", още щяха да размахват ятагани...

 84. 84 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#28] от "eti mehter":"Затова по света умират милиони. ....ЗАРАДИ АЛЧНИЯ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ..... "============Вие в Турция в каква форма на живот сте? Феодализъм, комунизъм или нещо друго?
  —цитат от коментар 74 на Костадин Иванов


  .........ааааааа ТАКА........СЕГА ОТКРИВАТ ТРЕТО ЛЕТИЩЕ.....НАЙ-ГОЛЯМОТО В ЕВРОПА........!!!!!!??????....което ще ОБСЛУЖВА 150/СТО И ПЕТДЕСЕТ / самолета ЕДНОВРЕМЕННО............!!!!!??????.....хубаво е да се ГЛЕДАТ И РЕАЛНОСТИТЕ...от време на ВРЕМЕ.....не ,че ЗИМНАТА ЛЕТАРГИЯ е лошо нещо.........ТУРЦИЯ и КИТАЙ са най-БЪРЗО РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ИКОНОМИКИ в света в МОМЕНТА............ако ,че плювате ЕРДО........!!!!!?????

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 85. 85 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#68] от "bez_ime2":"Виждал ли си как руски професори стават метачи (при това изключително сериозни учени) в Америка, само и само да са далече от Матушката?"Мен в Ню Йорк ме е возил таксиджия, бивш преподавател в музикална академия (мисля, че беше петербургската). В Америка руснаците се разпознават безпогрешно по акцента - никога не могат да го докарат баш като американци.Аз го заговорих на руски и той се разтопи от радост, почна да вади снимки на жена си и дъщерите си, които "един ден" щял да вземе при себе си в Америка... ❤️
  —цитат от коментар 77 на Norman Granz


  всъщност беше виолончелист пратен от Путин да проследи срещата ти с генералите в Пентагона . самите те ти го казаха , чест ти прави , че ги запази анонимни

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 86. 86 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 509 Весело

  До коментар [#56] от "simval":
  +++:))):))):)))

 87. 87 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#79] от "bez_ime2":"Как да го обясниш на позитанците..."Аз на тях отдавна нищо не им обяснявам, нямам нерви да се надвиквам с моторна резачка... 😈
  —цитат от коментар 82 на Norman Granz


  Колега, каква моторна резачка? Няправо Шашево прокурорско обвинение за съвместно пеена на дитирамби за Меркел и плюене по Полша и Унгария...
  Ай смях, де да имаше поне нещо вярно.
  До коментар [#82] от "Norman Granz":

 88. 88 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Любопитно

  Абе, за руския газ се пише през ден в "Дневник", а за разработката на "българското" находище - нищо. Нормално е вместо да броим точките в големия газов мач да видим какво можем сами да направим.
  Какво става там?

  Еретик
 89. 89 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 870 Любопитно

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Тъй, тъй, Бастун!
  Я сега раздуй, ти, който си такъв защитник на "Газпром", что делаеш?
  Какъв е твоя персонален дял в потреблението на техния високо-технологичен продукт?
  Защото аз си признавам! ПОЧТИ не използвам газ! (Ама аз и не съм им фен или защитник, я!😊😊)

  Да разлая троловете!!
 90. 90 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#79] от "bez_ime2":"Как да го обясниш на позитанците..."Аз на тях отдавна нищо не им обяснявам, нямам нерви да се надвиквам с моторна резачка... 😈
  —цитат от коментар 82 на Norman Granz


  Ще дойде време в което газовия опек (Газпром) ще трябва да намали добива драстично за да запази цените малко над себестойността. По подобие на големият брат от оригиналния опек. Изкефи ме как сауд. Арабия изкомондва руснаците да си намалят добива на петрол. Е, резултатът е 10,25 млн.барела дневно сащ, срещу 10,49 млн.барела дневно РФ. До към края на лятото се очаква сащ да достигнат 11 млн.
  За сравнение, добивът в сащ през 2006 е бил 3 млн.барела дневно

 91. 91 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Ех мъка, така са реагирали фабриките за камшици при появата на автомобилите!
  Пренос на газ по тръбопровод под налягане консумира 6-10% от пренасяното количество за компресорните станции. При разстояние над 1500 км е неефективно. Превоз на втечнен газ при минус 161 градуса независимо от разстоянието консумира 1-1,5% за гориво на охлаждащата инсталация! Дори при къси разстояния е оправдано. Цената на втечняване-кораб-терминал за изпаряване е два пъти по-висока от тръбопровод. След 6-7-ми транспортен цикъл се оправдава. Честито на фабриките за камшици!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 92. 92 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 459 Весело

  Спомням си през далечната 1996,ръководителят на Газпром,тогава Рем вяхирев,твърдеше ,че Газпром ще стане МОНОПОЛИСТ НА ЕВР.ПАЗАР.Нищо подобно.Просто ,гладна кокошка.........сънува!

 93. 93 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Явно нямо кой да каже на високопоставената ушанка Ал. Медведев , че не се плаче на чужд гроб / енергийния недостиг на Европа/ , защото винаги винаги има опасност да целунеш "покойника" по краката вместо по главата....
  Загрижила се брадавичестата ушанка за Европа - Европа трябвало да бърза със сключването на дългосрочните договори с Газпром
  Газпром бавно , но сигурно потъва и това го виждат всички.........

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#80] от "gmbh":

  Това харесва ли ти?
  http://web.archive.org/web/20161225181020/http ://rossia.today/wp-content/uploads/2015/05/002.jpg
  оригинала е в Русия Тудей!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 96. 96 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#91] от "chichka":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 100. 100 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 691 Весело

  Да се чете хленченето на поредния руски мошеник е почти толкова трогателно като да се чете списъка със санкционираните от Чечня американци https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_people_sanctioned_during_the_Ukrainian_crisis (на дъното на забавната страница)

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK