Афганистанците, които не знаят, че има война

Афганистанците, които не знаят, че има война

© Associated PressТалибани? Какво е това", пита смутено Султан Бегиум, застанала в дъното на леденостудената си къща в коридора Вахан - едно толкова изолирано кътче в Афганистан, че неговите жители не знаят почти нищо за войните, опустошаващи страната им от десетилетия.


Тази крехка бабичка с лице, белязано от суровия живот на голяма надморска височина, е част от общността на вахите. Подобно на нея около 12 000 номади живеят в тази тясна ивица земя с неблагоприятен климат, притисната между Таджикистан, Китай и Пакистан, в най-крайната североизточна част на Афганистан. Достъпът дотам е много труден, което е предпазило Вахан от трусовете през 38-те години на конфликти в Афганистан.


"Война! Каква война? Никога не е имало война", допълва Султан Бегиум, докато подклажда огъня си с тор от як. Старата жена все пак признава, че е чувала да се говори за руски войници, предлагащи цигари на другия край на коридора Вахан.
Само такива истории са достигнали до ушите на жителите на Вакан, докато страната преживяваше сътресение след сътресение след съветската инвазия през 1979 г. и докато талибаните завземаха властта. Почти непрекъснатият низ от конфликти, който последва и отне живота на стотици хиляди души и прокуди от домовете им милиони хора, продължава и днес.


За вахите, които на теория се водят афганистански граждани, обаче става дума за един определено далечен и тайнствен свят. "Талибаните са лоши хора, дошли от друга страна, които изнасилват овцете и избиват хората", убеден е Ашкар Шах, големият син на Султан Бегиум, който е чул това от пакистански търговци.


Американска инвазия?


Лишени от електричество, местните жители нямат достъп до интернет, нито до мобилни телефони. Само някои от тях притежават радиоапарати, с които понякога могат да улавят руски или афганистански новини или да слушат иранска музика. Връзките от една махала до друга се осъществяват с радиостанции.


Афганистанците, които не знаят, че има война

© Associated Press


Номадите също така не знаят почти нищо за американската инвазия през 2001 г., нито за неотдавнашните вълни от атентати, извършени от талибаните и от "Ислямска държава", които дестабилизират страната и превърнаха Кабул в едно от най-опасните за цивилните места в Афганистан. "Чужденци са превзели нашата страна?", пита невярващо Ашкар Шах. "Не, те не могат да направят това. Те са добри хора", допълва той изумен.


Създаден през 19-и век, коридорът Вахан се намира на мястото, където се сливат три високопланински масива в най-западния край на Хималаите - Хиндукуш, Каракорам и Памир.


Той един от резултатите от "Голямата игра", при която Руската и Британската империя са се борили за влияние в Централна Азия чрез местни конфликти, дипломатически маневри и шпионски сцени с необикновени обрати. Коридорът е бил предназначен да послужи за "буферна зона" между двете съперничещи си страни.


Бурката е непозната


Дълъг 350 километра при максимална широчина от 60 километра, простиращ се на над 3000 метра надморска височина и брулен от ветровете, коридорът до голяма степен остана извън властта на редица последователни правителства.


Достъпът до "възела на Памир" - точката, в която се събират трите най-високи планински вериги в света - тук е възможeн от съседните държави, но само по труднопроходими и опасни пътища, на кон, на як или пеша. Памирците, както често пъти наричат в останалата част на Афганистан жителите на Вахан, съжителстват с малка група киргизи, наброяваща около 1100 души, заселили се в най-крайната северна част на коридора.


Афганистанците, които не знаят, че има война

© Associated Press


По вероизповедание те са мюсюлмани исмаилити, предани на Ага Хан. Бурката, вездесъщият символ на потисничеството над жените в голяма част от страната, им е непозната. Номадският им живот се върти около техните якове и друг добитък, който те заменят за жито, ориз и дрехи, носени от търговците, предприели рискованото пътуване от съседните райони.


Опиум


Животът обаче е много суров в този район, където термометрите остават под нулата повече от 300 дни в годината. Най-малкият грип може да бъде фатален, а смъртта по време на раждане е често явление. Единственият лек в изобилие е опиумът.


Дрогата, извличана от мака, е "нашата единствена афганистанска идентичност", шегува се вахът Назара, докато стрива опиум с парацетамол, за да засили ефекта му. "Цялото население е зависимо от него", подчертава той.


Бъдещето обаче може и да донесе промени: афганистанското правителство планира строителството на път, свързващ Вахан с останалата част на провинция Бадахшан, и извършва проучвателни полети, за да избере най-подходящото място за трасето, каза за "Франс прес" неговият говорител Мехди Рохани.


Китай освен това разговори с Кабул за изграждането на военна база в северната част на коридора според представители на афганистанските власти. Ако тези проекти стигнат до успешен финал, те ще доведат до повече търговия, туризъм и медицинска инфраструктура в района. Възможно е обаче те също така да бележат края на имунитета на Вахан срещу войната. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Нормално е да има такива хора! Където няма информация се живее много по-спокойно... Тук в цивилизацията всичко живо се е филмирало в някаква блудкава политико-социална чорба!

 3. 3 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  Надъхваме се с фалшиви новини?

  https://youtu.be/clL9yZSbcE0

  Sapere aude
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#2] от "Митев":

  Тези хора със сигурност не са чували за ДЖЕНДЪРИТЕ, с които ни промиват мозъците в последно време!!!!

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3048 Весело

  Плодородна е афганистанската земя - с толкова кифлички с мак целия свят могат нахрани...

 6. 6 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дедо Либен":

  Какво говориш, тези хора дори за бурки не са чували :)
  Всъщност това не е нещо необичайно - в далечния руски север живеят ескимоски племена по същия първобитен начин, но това си им харесва, това си е техния живот и при тях никога не достигна комунизма, колхоза, КГБ и пр....
  От гледна точка на цивилизацията там живеят едни тъпи чукчи, но от гледна точка на чукчите, животът, макар суров, си е добър...

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Любопитно

  До коментар [#1] от "Hawaii":

  САЩ твърдят че са убили 100 бойци, първите коментари бяха за 100 после станаха 200 вече са няколко стотици, другата седмица ще станат хиляди
  Въпроса е защо няма никъде кадри даже и от обсерваторията в Лондон

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  Коридора Вахан - малък оазис на спокойствието сред хаоса в останалата част на Афганистан!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  До коментар [#5] от "SS":

  Освен мак, спътниковите геологични проучвания показаха, че точно тази пустош (планините на Хиндокуш) са много богати, макар и абсолютно недостъпни към момента, на някои стратегически суровини с минерален произход като:
  литий, необходим за литиево-йонните батерии,
  итрий, за итриеви стъкла за оптическите кабели и
  берилий, като защитно средство срещу радиацията в ядрените централи.

  Световен лидер за доставка на тези суровини към момента е Китай, но понеже американците не искат да бъдат зависими от тях, правят всичко възможно да овладеят Афганистан за дълъг период от време, за да могат да експлоатират природните му ресурси. Хамериканците пет пари не дават за опиума, маковите полета, талибаните и туземното население на тази държава - интересува ги правителството на кого ще бъде послушно! И те това е истината!!!! 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  "Само такива истории са достигнали до ушите на жителите на Вакан, докато страната преживяваше сътресение след сътресение след съветската инвазия през 1979 г. и докато талибаните завземаха властта."

  Тук е важно да се отбележи, че тази част от страната никога не е била превземана от талибаните.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  "По вероизповедание те са мюсюлмани исмаилити, предани на Ага Хан. Бурката, вездесъщият символ на потисничеството над жените в голяма част от страната, им е непозната."

  Това е така, защото исмаилити са шиитска секта. При тях салафитско-уахабитски глупости като бурка и никаб не съществуват!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3510 Весело

  До коментар [#1] от "Hawaii":САЩ твърдят че са убили 100 бойци, първите коментари бяха за 100 после станаха 200 вече са няколко стотици, другата седмица ще станат хилядиВъпроса е защо няма никъде кадри даже и от обсерваторията в Лондон
  —цитат от коментар 7 на 1001


  Ха-хаааааа
  НЯКОЛКОСТОТИН повече
  НЯКОЛКОСТОТИН по-малко
  Кой ти гледа ха-хааааааааа
  Усещат ли се руските тролове
  как се оплитат като пиле в кълчища
  в смешните ОПОРКИ на
  спотаилата се като да не какзвам КАКВО В ГАЩИ
  иначе КРЕСЛИВА Кремълска ПРОПАГАДНА

 13. 13 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Те и българите преди две години пишеха тук къде са се юрнали афганистанците, там война няма.

 14. 14 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#3] от "Сизиф":

  Това, което си пуснал беше ПОРЕДНАТА ГОЛЯМЧА ИЗДЪНКА на Миноборон РФ. Те го публикуваха като доказателство за войната им срещу ИДИЛ. Айде не с тия номера.
  На 7.02.2018 американци и кюрди размазаха ВЧК Вагнер и 217 "безаналогови" "спецназовци" се прибраха като "груз 200."
  Избери си клипче по избор. Интересно, защо руската и българската преса мълчат по въпроса?!
  https://www.youtube.com/watch?v=PQud5Rlfi-Y
  https://www.youtube.com/watch?v=IdKH8boP-Lk
  https://www.youtube.com/watch?v=T4bRRc6Pij8
  https://www.youtube.com/watch?v=foSuEpYrW-0

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 15. 15 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Скоро гледах филм за снежният барс в този район. Наистина диво и отделено от цивилизацията място. Тези хора живеят в блаженно неведение за процесите случващи се в света. Бих искал и за мен непосредствените ми грижи да са по-важни от злободневните теми.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 16. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Нормално е да има такива хора! Където няма информация се живее много по-спокойно... Тук в цивилизацията всичко живо се е филмирало в някаква блудкава политико-социална чорба!
  —цитат от коментар 2 на Митев


  Да си призная честно, понякога като ми преври, ми иде да се прибера до родното село на дедите ми в Родопите и след като пристигна, да туря 10 кила динамит под някоя от канарите надвиснали над пътя за селото - единствената връзка със сбърканата ни цивилизация.
  Може и технологично и нАучно да сме много напреднали, обаче в морално и човешко отношение не само, че не се развиваме позитивно, ами и катастрофално скоростно деградираме.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6424 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дедо Либен":

  Не нямат си джендъри. Имат си обикновени п €д@ли.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1588 Гневно

  До коментар [#2] от "Митев":Тези хора със сигурност не са чували за ДЖЕНДЪРИТЕ, с които ни промиват мозъците в последно време!!!!
  —цитат от коментар 4 на Дедо Либен


  Мдааа, "джендърите" са най-големият проблем в България, иначе всичко друго ни е наред, нали?!
  О, свещенна простота...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Любопитно

  До коментар [#14] от "пустиняк":

  доколко може да се вярва на украинската пропаганда е спорно, като искаш вярвай

  има някои верни данни 217 са пострадали (убити и ранени) от 253 в конвоя и тука започват въпросите.
  Защо са бомбандирани на територия контролирани от Сирия?
  На Вагнер ли са били или Сирийци със руски инструктори?
  Как след като не можаха 4 години да свалят нито един израелски самолет. Сирия свали наведнъж два на другия ден?

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Скоро гледах филм за снежният барс в този район. Наистина диво и отделено от цивилизацията място. Тези хора живеят в блаженно неведение за процесите случващи се в света. Бих искал и за мен непосредствените ми грижи да са по-важни от злободневните теми.
  —цитат от коментар 15 на пустиняк


  Отиваш в някое запустяло село в България без ток и си готов. :)
  Ама трябва да работиш тежка изморителна работа, за да си вадиш прехраната. :)

 22. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Явно на талибаните не им понася високопланинския климат !!!

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Спасили са се от "плодовете" на цивилизацията, защото са са избягвали околните...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#21] от "realguru":

  Живях така няколко години в разни селца дето свършва пътя, и слава Богу не ми се налагаше да работя тежка работа за да се прехранваме, но наистина тежката работа е едно от нещата, което би могло да те прави свободен от цивилизацията.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 25. 25 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 977 Любопитно

  "Каракорам"????
  ВТФ?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 26. 26 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Явно на талибаните не им понася високопланинския климат !!!
  —цитат от коментар 22 на valtoro


  Талиб означава студент,а студентите ги водят умни и красиви и обикновено се разцъфтяват под похлупак.

 27. 27 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Добре си живеят хората, никой не ги закача :)

 28. 28 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  До коментар [#4] от "Дедо Либен":Какво говориш, тези хора дори за бурки не са чували :)Всъщност това не е нещо необичайно - в далечния руски север живеят ескимоски племена по същия първобитен начин, но това си им харесва, това си е техния живот и при тях никога не достигна комунизма, колхоза, КГБ и пр....От гледна точка на цивилизацията там живеят едни тъпи чукчи, но от гледна точка на чукчите, животът, макар суров, си е добър...
  —цитат от коментар 6 на Митев


  Ти си можел не само глупости да пишеш.
  Така е, и е доста спорно дали нашия "цивилизован" живот е много по-добър, както е по подразбиране.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Много приличат на турските кюрди. До преврата през 1972г и кюрдите са си живели така. После размирните времена са ги подтикнали да слязът в големите градове.
  Авторът не ги е питал, но съм убедена че знаят наизуст корана. Знаят го и го тълкуват само от позитивната му страна, защото не са зли. Вярват че чужденците са добри се казва в текста....

 30. 30 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Коридора Вахан - малък оазис на спокойствието сред хаоса в останалата част на Афганистан!
  —цитат от коментар 8 на Иво


  Докато им построят път.

 31. 31 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 237 Весело

  Сецат сок от Papaver Somniferum и си питат ушите :D

 32. 32 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#28] от "dgd":

  Мога да изнасям лекции по различни теми, но просто избягвам да се цапам сред тълпата! ;)

 33. 33 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Тия не са чували за талибани, ама няма начин да не са чували за джендърмени-те проглушиха света!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 34. 34 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  До коментар [#20] от "1001":
  По последни данни са убити над 200 ихтамнети.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 35. 35 Профил на Antoaneta Oshinova
  Antoaneta Oshinova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дедо Либен":

  ???

 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Любопитно

  До коментар [#6] от "Митев":

  Няма северни народи в СССР до които да не е достигнал социализмът и колективизацията с колхозите.
  Специално внимание им се отделяше - вкл. и в худ. литература - още си спомням романите "Колхозът "Бързоногият елен" и "Алитет отива в планината".

 37. 37 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1377 Любопитно

  Минах НАД тази земя преди 10 дни, беше страшно ясно и безоблачно и изглеждаше като МАРС.
  Жалко, че не мога да качвам снимки в коментара, за да прикача една-две.
  Помислих си, че да живееш в такава пустош е истинско геройство и ежедневно изпитание.
  Радвайте се на нашата си прелестна и разкошна страна България и я пазете, хора!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 38. 38 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Весело

  До коментар [#15] от "пустиняк":

  Няма проблеми! Опитай се да живееш със 75 лв на член от семейството месечно и изобщо няма да ти пука за политиката!

 39. 39 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4359 Весело

  До коментар [#6] от "Митев":

  Между другото, на памирските планински таджики и киргизи - исмаилити, част от които бяха в СССР също се отделяше доста внимание в худ. литература - романите "Джура" на Г.Тушкан и "Ниссо" на П.Лукницки /за киргизите и таджиките съответно/.

 40. 40 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Преди години Вакханският коридор е бил оживен търговски път. Смята се, че Марко Поло например е минал оттам на път за Китай. Но за да се стигне до Уйгурската автономна област в Китай се минава през Вахджидарванския проход, който е висок близо 5000 метра.

  От 17 век насам с развитието на корабоплаването този маршрут е изгубил някогашното си значение. И все пак по описание от 1904 г. се твърди, че годишно към Китай оттам са преминавали по около 100 товара на планински кончета:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Wakhan_Corridor

 41. 41 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#38] от "patsis":

  Както винаги си прав, доценте! Оцеляването е над тези неща.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#20] от "1001":

  Американцы уничтожили в Сирии, по разным оценкам, от 215 до 644 российских наемников

  https://www.segodnya.ua/criminal/poltyshchi-voyak-dazhe-ne-uspeli-skazat-mama-ekspert-rasskazal-kak-unichtozhili-chvk-vagner-v-sirii-1113326.html

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5751 Неутрално

  Спокойно място без технологии и каквато и да е информация, понякога и тишината предизвиква главобол на не свикналият с нея.

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Живеят като добичета. Ако имаха ток и интернет, досега и те да са тръгнали за Европа.

 45. 45 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Няма ли да напишете кой преведе текста? Да му кажете,че на български се пита с "ли"?
  " "Чужденци са превзели нашата страна?""

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK