Стотици хиляди венецуелци бягат от кризата в Бразилия и в Колумбия

Стотици хиляди венецуелци бягат от кризата в Бразилия и в Колумбия

© Associated PressКризата във Венецуела създава нестабилност в страната, но го прави и в съседните Бразилия и Колумбия, където стотици хиляди търсят спасение от глад и икономически възможности, каквито няма в родината им, пишат "Ел паис" и "Ройтерс". Властите в Богота решиха да изпратят хиляди служители по общата граница, за да овладеят притока.


В Колумбия за година пристигнаха близо 550 000 души с намерението да останат и до юли броят им може да достигне милион. Ръстът на мигрантите от Венецуела е със 110% по-голям в сравнение с 2016 г., пише "Ел паис". (Броят нараства не само в съседни страни - молбите за политическо убежище, получени в САЩ, пък са се увеличили 37 пъти за 5 години и само за миналата са били почти 30 000.)


Всеки ден Кукута, столица на колумбийския район Северен Сантандер, приема десетки хиляди венецуелци, много от които спят по улиците там, разказва "Ел паис". Ситуацията принуди президента Хуан Мануел Сантос да разположи 3000 полицаи и военни по границата и да изгради център за помощ на мигрантите заедно с ООН.
Сантос обясни на среща с представител на организацията, че кризата не е засегнала само Северен Сантандер, а и всички райони по протежение на 2200-километровата граница. Това потвърдиха и кметовете на районите, които също бяха на срещата. Президентът предупреди, че ще трябва да бъде подсилена охраната и на трудно достъпните пътища, които покрай притока мигранти се използват за контрабанда, престъпност и трафик на хора.


Без документи


Венецуелците в Колумбия в момента имат два месеца, за да се регистрират и да докажат статута си. Те създават сериозно изпитание и за здравните власти, които според "Ел паис" са ваксинирали над 112 000 от тях, прегледали са 23 000 деца и са помогнали на 900 жени да родят в последните месеци, пише "Ел паис". Близо 10 000 души са постъпили в държавни училища. Сантос отправи призиви да няма актове на враждебност и ксенофобия срещу венецуелците - особено предвид помощта, която самата Венецуела оказваше на колумбийски мигранти преди години.


Много от пристигащите в Колумбия нямат валидни лични документи. Уругвайското издание "Ел обсервадор" пише, че между 2 и 3 милиона венецуелци са поискали паспортите им да бъдат подновени през 2017 г., но са били издадени само около 300 000.


Армията охранява в района на Кукуте, на колумбийско-венецуелската граница

© Reuters

Армията охранява в района на Кукуте, на колумбийско-венецуелската граница


"Ядат каквото могат и спят под звездите"


Бразилия междувременно обяви, че няма да пречи на венецуелците да влизат в страната през северния щат Рорайма. Властите обаче са мобилизирали армията, за да организира потока. Те също така ще предоставят ресурси за градовете и щатите, засегнати от него.

Хиляди венецуелци са пресекли границата с Бразилия през последните месеци, като на някои от тях се налага да вървят стотици километри, за да стигнат там. Столицата на Рорайма, Боа Виста, според "Ройтерс" е изправена пред хуманитарно предизвикателство - град Боа Виста, с 400 000 жители, вече е приютил бягащи от страната, чийто брой достига 10 процента от местното население.


И президентът Мишел Темер пристигна в Боа Виста за срещи с местните власти, за да оцени положението на терен и да обещае финансова подкрепа, предаде агенцията. Според държавния глава е възможно някои от бежанците да бъдат транспортирани до други щати в Бразилия.


В момента пристигащите в Бразилия венецуелци "обикалят улици и пътища, ядат каквото могат и спят под звездите," пише в. "Ел мундо". "Родени в страната с най-големи запаси петрол на планетата и с най-големите газови, златни и минерални находища на континента, те днес са част от пълна социална катастрофа."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK