Юнкер "дърпа" България към еврозоната заради своя дневен ред

Юнкер "дърпа" България към еврозоната заради своя дневен ред

© DW/dpa"Евро за България?", пита авторитетният германски всекидневник ФАЦ в нова критична публикация по темата. Авторът ѝ Вернер Муслер вижда паралели с присъединяването преди време на Гърция към еврозоната. Ето аргументите му.


Още в подзаглавието на статията се уточнява, че присъединяването на Гърция към еврото е било грешка. Един от важните изводи на Муслер гласи: Юнкер дърпа България към еврозоната не заради самата нея (тук може да се използва хубавата българска метафора "заради черните ѝ очи" – б.ред), а заради собствения си политически дневен ред. Припомня се, че в началото на българското европредседателство шефът на ЕК е подкрепил желанието на България да се присъедини към общата валута.


Най-рано през лятото на 2020


"С това политическо изявление Юнкер изпреварва съответните доклади на своята собствена комисия и на Европейската централна банка (за готовността на България – б.ред.), които се очакват през май. В София възприеха позицията на Юнкер като обещание. Българското правителство, което желае присъединяването, подчертава, че страната изпълнява изискванията. И това на пръв поглед е така: държавният бюджет е балансиран, държавният дълг е един от най-ниските в ЕС, инфлацията и лихвеният процент се доближават до тези в еврозоната", пише авторът и уточнява, че България има нужда още от двугодишно преходно обвързване с еврото и от закон за централната банка. И при това положение ще бъде готова за присъединяване през лятото на 2020 година.
"Юнкер хитро припомня, че на фона на тази успешна равносметка и в съзвучие с европейските договори на валутния съюз не му остава нищо друго, освен да приеме България" констатира Муслер, според когото председателят на ЕК умишлено забравя, че в други случаи критериите за присъединяване към еврото изобщо не са били интерпретирани толкова буквално. Например, когато Италия беше приета за член-основател на еврозоната - въпреки голямата си задлъжнялост. Във втората половина на статията му четем:


Паралелите с Гърция


"Като имаме предвид опита от еврокризата вече е ясно, че не бива да се гледа само буквалният текст на договора. Ясно е, че България не иска да бъде сравнявана с Гърция, която влезе в еврозоната единствено благодарение на фалшифицираните статистики. Не може да се отрече обаче, че има и паралели с приемането на Гърция във валутния съюз, което определено беше грешка.


Първо, България е най-бедната страна в ЕС, а конкурентоспособността на икономиката ѝ сериозно изостава. Гръцката криза показа какво се случва, когато една икономически слаба държава се огъне под тежестта на изискванията на общата валута, но не може да обезцени собствената си валута. Тъкмо поради това по всичко личи, че България трябва да продължи наваксването с инструмента на собствената си валута дотогава, докато на съумее да скъси дистанцията. От друга страна информациите за проблема с корупцията в тази страна, които не секват, повдигат и въпроса дали в България правовата държава изобщо функционира. Същият въпрос многократно беше поставян в Гърция в рамките на различните кредитни програми.


Не заради "черните очи" на България


Естествено, българите имат право тяхното желание за членство в еврозоната да бъде обективно проверено. Те обаче трябва да посвикнат с мисълта, че навярно ще бъде в техен интерес да не форсират приемането на еврото. И преди всичко трябва да бъдат наясно, че Юнкер ги придърпва към еврозоната не заради тях самите, а просто защото си има собствен политически дневен ред."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Трябва сами да си оправим съдебната система/най-вече прокуратурата/ и корупцията...

 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Юнкер дърпа за нас, понеже няма нищо, което да е договорил с българското правителство и с Борисов, което да не е изпълнено от нас. Реално никога няма да имаме такива влиятелни приятели, като Юнкер, Туск, Меркел и т.н. Същото е и с по- малко влеятелните- Ципрас, Вучич, Заев.... Това е и лична заслуга, защото това са лични качества. Колкото и да е странно. Не знам после какво ще правим, когато поредният неконтактен човек вземе властта у нас и се самоизолира. Защото Сакскобурготски потъваше и изчезваше за по половин месец, без никакво появевяне никъде и никаква активност, Станишев по седмица, Костов- без добри контакти в чужбина, но той си имаше грижи в държавата. Софиянски , Беров, Ф. Димитров и Виденов- безконтактни..... Желев свърши каквото можа.

 3. 3 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 503 Неутрално


  Автора удобно забравя , че ние дефакто сме вече вързани към еврото от години и не можем да си девалвираме валутата.

  И да спре да ни сравнява с Гърция, която влезе с фалшификации и лъжи в Еврозоната, докато ние спазваме доста прилична фискална политика и имаме един от най-ниските дългове в Европа спрямо БВП.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Най добрият начин да се разпадне НЕЩО,.......е да бъде включена България.

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  Съгласен съм, че не сме съвсем готови за ЕЗ! Но ние не бяхме готови и за ЕС! Сравението с Гърция е напълно неуместно!

 6. 6 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 510 Весело

  До коментар [#3] от "praseta_mezeta":

  ++++
  Не че не е вярно за корупцията, но какво общо има тя с еврото... Драскачите и в Германия са си драскачи.

 7. 7 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Господата не искат или не могат да разберат че България де факто е в еврозоната и не може да се възползва от никакви възможности за обезценяване на собствената си валута или каквато и да е друга опция. НИЕ СМЕ В БОРД. Приемането ни в зоната ще донесе само по ниски лихви и оттам по голям растеж.
  Силно се съмнявам обаче в желанието да ни приемат ....за тях ние сме втора категория и това ни бива натяквано с хиляди малки жестове и недомлъвки.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 8. 8 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Гръцката криза показа какво се случва, когато една икономически слаба държава се огъне под тежестта на изискванията на общата валута, но не може да обезцени собствената си валута. " - това изчерпва темата. Всички останали основания са политически. Едно е сигурно - накрая политиците няма да участват в плащането на сметката.

  Не отговарям на хейтъри.
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Трябва сами да си оправим съдебната система/най-вече прокуратурата/ и корупцията...
  —цитат от коментар 1 на Nimart


  Стига с тая измислена корупция бе автентичен! Корупцията в България не е по-голяма от коя да е западна страна! Ама вие я раздувяте като балон! Виж съда и прокуратурата имат нужда от ремонт! Там са все още комунистическите порядки, че и кадри! Окръжните съдилища и нагоре са още кадрите на бай Тошо поради изискването за стаж и по наследство, които съдят не по закон, а по целесъобразност!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#7] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  И едно лекинко повишение на цените, защото при пресмятането им ще се закръглят. И е повече от ясно, че ще е към по-високата стойност.

 11. 11 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  "От друга страна информациите за проблема с корупцията в тази страна, които не секват,..."

  Не секват! Например, тази!

  https://www.euscoop.com/en/2017/11/9/bulgarian-prime-minister-may-be-hiding-wealth

 12. 12 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Гръцката криза показа какво се случва, когато една икономически слаба държава се огъне под тежестта на изискванията на общата валута, но не може да обезцени собствената си валута. Тъкмо поради това по всичко личи, че България трябва да продължи наваксването с инструмента на собствената си валута дотогава, докато на съумее да скъси дистанцията.

  Не знам нарочни ли пропуска или простотолкова си може автора, ние имаме всички негативи на валута, която не може да се девалвира, защото е обвързана с еврото, без да имаме позитивите на общата валута. Ситуацията е абсурдна. Добавянето на критерии е изкривяване на правилата, което е надопустимо. Да си държат аргумента за корупцията като причина за отказ за шенген, макар че на всички е ясно че пазаруването на паспорти става основно в Кипър, а Лондон и редица други градове са отдавна сварталища на руски олигарси, петролни шейхове и китайски богаташи, но няма една добра причина да ни отказват прием в ЕЗ.

  Двойни стандарти. Или ще борят евроскептицизма на запад като ни откажат ЕЗ на база несъществуващ критерий сякаш това е демократично?

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  До коментар [#12] от "nemeria":

  Нямат нито една основателна причина да ни откажат приемане в ЕЗ! За Шенген, причини имат, но за ЕЗ - не!

 14. 14 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 486 Гневно

  Дневник, право на отговор ще дадете ли на някой от българското правителство? Може и да не сме цвете за мирисане, но толкова манипулативна и умишлено прикриваща факти статия отдавна не бяхте пускали! Да не говорим, че лично аз се чувствам обиден като българин и едва ли съм единствен!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7689 Неутрално

  То хубаво, че има някой да ни дърпа или да ни бута, че ние амо можем да си пречим.

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  До коментар [#14] от "Amot":

  Поне двама сме обидените!

 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  До коментар [#14] от "Amot":

  Но пък кой от българското правителство има "топки" да удари с юмрук по масата и да попита защо?

 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#14] от "Amot":Но пък кой от българското правителство има "топки" да удари с юмрук по масата и да попита защо?
  —цитат от коментар 17 на vassilun


  За това топки не са нужни. Нужен е смислен, спокоен разговор, но ако излезе истина това, което е дал Дон Кихот като линк, наистина трябват много големи топки. Никой политик няма да иска да покажат сметките МУ, ако са неоправдано големи!
  Такива "политици" у нас има. Всички знаем това, но се правим на балами!
  Е, как да не е причина корупцията?
  Трите прасища ката ден ни ядат, а ние се правим, че нищо няма.

 19. 19 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Неутрално

  До коментар [#14] от "Amot":

  "Да не говорим, че лично аз се чувствам обиден като българин и едва ли съм единствен!"

  Ако търсиш защита като обиден българин, не я търси в "Дневник". Неговият девиз е "Колкото по-зле, толкова по-добре!". Виж, ако си обиден, че България е хулена по-малко, отколкото заслужава, си добре дошъл!

 20. 20 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 486 Любопитно

  До коментар [#18] от "Alexander97":

  Алекс, авторите на статията са написали точно под заглавието:
  We have investigated the source of the story and found it to be fake news...

  Не, че нямаме корупция; имаме, и то бол! Но е съизмерима, а вероятно и по-малка в сравнение с тази в южноевропейските страни! Няма нужда да се самобичуваме заради корупцията; трябва да се опитваме да я намалим - като общество и всеки един индивидуално!

  И най-вече - ЕЗ не е имала никога други изисквания за приемане освен макроикономическа стабилност, каквато имаме, и унификация на законодателството. По отношение на последното умишлено от години бавим три члена в закона за БНБ и още няколко дребни законови промени, за да не могат да ни принудят да влезем в ЕЗ (задължени сме да го направим по договор). Реално отговаряме на условията още от 2010-та година и ако не беше европейската дългова криза, отдавна да сме вътре в ЕЗ!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK