САЩ смениха тона към Северна Корея

САЩ смениха тона към Северна Корея

© Associated PressСАЩ са отворени за разговори без предварителни условия с ядрена Северна Корея, обяви вицепрезидентът Майк Пенс - с това той дискретно промени политиката на Белия дом след проявите на уважение между двете Кореи, вдъхновени от олимпийските игри. Това предоставя на Южна Корея малко повече възможности за въздействие в търсене на подход към Севера и може да намали потенциалното напрежение в съюза на САЩ с Южна Корея.


Но дипломацията между Вашингтон и Пхенян няма да започне преди Ким Чен Ун да поиска това. Въпреки че севернокорейският диктатор, който още не се срещал с чуждестранен лидер, покани президента на Южна Корея за необичайна среща на върха, Ким не дава признаци, че е готов да разговаря със САЩ.


Един спомагателен канал на дипломатическа комуникация между Северна Корея и Държавния департамент е останал отворен, след като президентът Доналд Тръмп пое поста преди година. Но единствените разговори по същество, известни досега, се водиха през първата половина на миналата година за съдбата на неколцина американци в севернокорейски затвори. Северът отказваше да преговаря за ядрените си оръжия, докато се доближаваше към целта си да може да изстрелва ракети с ядрен заряд, които да поразяват континенталната територия на САЩ.
Тръмп възприема тези оръжия като първостепенна заплаха за националната сигурност на Америка. Оповестеният в понеделник бюджет за 2019 г. на неговото правителство включва допълнителни стотици милиони долари за противоракетна отбрана. За Аляска са предвидени още 20 стратегически ракети прехващачи като защита срещу севернокорейските ракети с голям обсег. Междувременно Пенс ясно заяви, че САЩ ще продължат да засилват санкционния натиск върху Севера, докато той не предприеме категорични стъпки към отказ от ядрени оръжия.


Но в същото време Пенс даде сигнал за повече откритост в отношенията с Пхенян. "Главното е, че натискът няма да спре, докато те действително не направят нещо, с което съюзът да се увери, че представлява значима стъпка към денуклеаризация", каза Пенс пред "Вашингтон пост" в края на миналата седмица на връщане към САЩ от зимните олимпийски игри в Южна Корея. "Така че кампанията за максимален натиск ще продължи и ще се засилва.


Но ако искате да преговаряме, ще преговаряме."


Това е ясно оттегляне от безкомпромисното послание, отправяно от Пенс публично на всяка негова спирка в пътуването му, когато той непрестанно се нахвърляше срещу Северна Корея заради правата на човека и ядрените провокации и така обезценяваше жеста на южнокорейския президент Мун Дже-ин да покани делегация от Северна Корея на игрите.


Евънс Ревиър, бивш високопоставен служител в в Държавния департамент, отговарящ за Източна Азия, изрази изненада от думите на Пенс, като отбеляза, че до декември м.г. Белият дом възпираше публичните изявления на държавния секретар Рекс Тилърсън за безусловни преговори с цел да опипа почвата със Северна Корея.


Отговорът на Тилърсън на коментара на Пенс беше сдържан. Той каза, че "е прекалено рано да се прецени" дали може да бъде започнат дипломатически процес и поясни, че пречката за напредъка е Ким. "Наистина от севернокорейците зависи да решат кога са готови да се ангажират с нас искрено, по съдържателен начин," каза Тилърсън пред репортери в Египет. Той потвърди позицията си, че ще бъдат необходими проучвателни разговори, които да определят дали севернокорейците са готови за "съдържателни" преговори.


През своята бурна първа година на поста Тръмп се люшкаше между това да отправи твърди заплахи за военни действия или да предложи разговори при подходящи условия. Но в публични изявления той изказа широка подкрепа за дипломатическата инициатива на Мун, твърдейки, че именно стратегията за "максимален натиск" е накарала Северна Корея да сътрудничи с Юга. Сега пред Мун стои тежката задача да опита да преобразува това в напредък по ядрения въпрос, който е толкова важен за Вашингтон.


Въпреки че Мун е явен привърженик на политиката за сътрудничество със Севера и вероятно възприема това за определяща тема в президентския си мандат, той не прие незабавно поканата за среща на върха в Пхенян, предадена му лично от Ким Йо-чен, сестрата на севернокорейския лидер, която присъства на откриването на олимпиадата. Мун каза, че двете Кореи трябва да създадат подходяща среда, за да може да се състои първата междукорейска среща на върха след 2007 г. Той призова също за бързо възстановяване на диалога между Северна Корея и САЩ и с това показа, че е наясно, че ако правиш мили очи на Севера, може да отчуждиш американския съюзник, който е критично важен за отбраната на Юга.


Американски официални представители изказват съмнения, че Мун ще приеме срещата на върха с Ким, без да очертае как това би придвижило напред денуклеаризацията. Обаче според Ревиър правителството на САЩ продължава да се опасява, че Северна Корея може да се възползва от дипломацията на Мун, за да прокара дневния си ред да бъде призната за държава с ядрено оръжие. Ревиър казва, че задкулисните разговори между лични пратеници на лидерите на САЩ и Северна Корея може да помогнат за предотвратяване на конфронтация през следващите няколко месеца, както и да бъдат критерий дали има основа за започване на официални преговори.


Препятствията обаче остават високи. Навярно Северна Корея ще поиска сваляне на санкциите, което Пенс казва, че няма да стане без действия за ядрено разоръжаване. Северът може да поиска прекратяване на общите военни маневри на САЩ и Южна Корея, които бяха спрени за времетраенето на олимпийските игри, но се очаква да бъдат възобновени следващия месец. Това е една друга стъпка, към която правителството на Тръмп не е проявило досега интерес да предприеме. / БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Има си хас
  Всички "демократични" властници завиждат на откровените диктатори и при първа възможност се сдушават с тях.
  Политиката е продължение на бизнеса с други средства.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 2. 2 Профил на monk007
  monk007
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Рано или късно ще се обедини Корея. някой вярвал ли е за Германия

 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#2] от "monk007":

  Мислиш ли, че в региона и всред силните в света ще са във възторг от такова обединение? Появата на нов конкурент надали радва.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 4. 4 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 964 Неутрално

  С пръдня боя не става. Ако искаш да те уважават, да разговарят с теб, трябва да докажеш, че можеш, че струваш нещо. С прегръдки, целувки, приятелски поклони, ще получиш единствено снизходително потупване по рамото и подигравателни речи.

 5. 5 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 524 Неутрално

  След като се убедиха, че няма да могат да върнат новите отношения между двете Кореи към точката на замръзване, където те бяха преди олимпийските игри, САЩ започнаха лекичко да приклякват, което е добре. Сега, другарят Майк Пенс остава да обясни, как след денуклеаризацията на Северна Корея, ще последва такава и от страна на САЩ.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 6. 6 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Тука някой спомена за обединението на Германия. При Корея е голяма разлика. Гладният Север е огромна маса по отношение на Юга. Икономически обединението ще докара до фалит Юга. Проблемът е сериозен.

  chavo64
 7. 7 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#5] от "disclosure":

  "Сега, другарят Майк Пенс остава да обясни, как след денуклеаризацията на Северна Корея, ще последва такава и от страна на САЩ"

  Понеже другарят Пенс е на официална длъжност и трябва да се изказва дипломатично, нека аз да посоча кога ще се случи бленуваното от русоробите - на кукуво лято.

  А тези глупости за 'приклякване' показват нагледно тежкото объркване в главите на русоробите (те иначе нямаше да са русороби), Щатите и Ю Корея са не просто съюзници а много стратегически такива и натискът и дуенето от страна на Щатите към С Корея с идея Ю Корея да изглежда доброто ченге е част от цялата игра.

  Ще гледате постановката от дъното на салона другаре русороби. Правостоящи. За толко ви стига акълеца

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#5] от "disclosure":

  Общо взето съм съгласен с теб, но ме смути думичката "обезнуклеаряване"... Ще махат всички атоми от Северна Корея ли? Ще ги оставят само на свободни електрони що ли?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Друга беше думичката де, ама нейсе, пак е странна

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#7] от "saint evlampi":

  Да вземе да ги нападне, какво ще разговаря... или нападаме само слабаците, да не стане грешка? Хихихи...

 11. 11 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  За да се доизяснят някои параметри на бъдещите разговори, Северна Корея трябва да извърши нов ядрен опит след края на олимпиадата.

 12. 12 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#10] от "ВЕЛКОВ":

  "Да вземе да ги нападне, какво ще разговаря"

  Не е това целта на играта. Цивилизацията просто гледаме да си джиткаме взаимоизгодно, не сме комплексари като руснаците. Обаче най-забавното предстои:

  При евентуално затопляне на отношенията между Кореите, кремълската пропаганда ще бие тъпана как южняците са се отскубнали от клещите на краварите и са отишли в лоното на северняците под крилото на руския батюшка. Само гледай :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Весело

  "Но дипломацията между Вашингтон и Пхенян няма да започне преди Ким Чен Ун да поиска това."

  Ами да, това да не ви е Путя който се чуди какво до направи че да се "договори" със САЩ.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  С лудите не трябва да се караш, а да говориш внимателно, да не почнат да буйстват.

 16. 16 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  За да се доизяснят някои параметри на бъдещите разговори, Северна Корея трябва да извърши нов ядрен опит след края на олимпиадата.
  —цитат от коментар 11 на ВЕЛКОВ


  Или да изстреля ракета чак до Антарктида. Да няма съмнения.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Среща без предварителни условия, само заради едно определение - "ядрена" Северна Корея

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":

  Тази постановка, "да приемем че Северна Корея е ядрена държава и да установим отношения на тази база" се обсъжда от поне пет месеца в политическите кръгове на САЩ . Идеята е имитация на отношенията със СССР в миналото, нещо като "малка студена война". Логиката е че ако се направи опит за употреба на ядреното оръжие, то това ще бъде последният такъв опит на диктатурата. Същевременно състезанието се пренася в икономиката и резултата е предвидим.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  До коментар [#18] от "daskal1":

  Съгласен :).
  Всъщност горната забележка беше ехидно напомняне за досеганото противопоставяне, защото Тръмп според мен отиде много далеч...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#19] от "penetrating":

  Тръмп все още се учи да мисли като политик, какъвто той не е бил, а не като нюйоркски бизнесмен . :-)

 21. 21 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":
  Вчера прочетох нещо, на което не бях обърнал внимание преди.В Сеул точно преди 30 години се състоя лятната олимпиада.Тогава севернокорейския режим предлага Олимпиадата да се проведе и в двете страни...След голямл двуомене им предлагат само един два спорта.Тогава все още севернокорейците бяха далеч от наредък в ядреното въоръжаване..
  Така че опитите за сближаване, с използване на олимпийското движение не са нови, но и досега взаимния скептицизъм е много голям( да напомня и за атентата от севернокорейски агенти срещу самолет с южнокорейски пътници, загинали всичките, през 1987).

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "с това той дискретно промени политиката на Белия дом след проявите на уважение между двете Кореи"

  Съдбата на обединена Корея ще се реши от корейците

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK