Китай "глобализира" военната си сила

Китай "глобализира" военната си сила

© Associated PressМодернизацията на въоръжените сили на Китай се осъществява по-бързо, отколкото очакваха мнозина анализатори. Според експерти от Международния институт за стратегически изследвания (МИСИ) в Лондон сега именно Китай, а вече не Русия, все повече предоставя стандарта, по който Вашингтон преценява изискванията за потенциала на своите въоръжени сили.


Това е особено вярно, когато става дума за военновъздушните и военноморските сили, върху които са съсредоточени китайските усилия за модернизация. Събитията в Европа означават, че за сухопътните сили на САЩ именно руският потенциал все още до голяма степен осигурява стандарта за преценяване на заплаха.
Тази тенденция е документирана във Военния баланс - годишната оценка на световните военни потенциали и отбранителни разходи, който МИСИ публикува от 1959 г.


Разбира се, трансформацията на китайската армия се извършва от известно време. Но сега е достигната - или е много близо - важна точка по този път, при която Пекин ще стане "равностоен съперник" на Вашингтон.
Преди публикуването на тазгодишния Военен баланс по-късно тази седмица седнах с група експерти от МИСИ, за да се опитаме да разнищим повечето подробности на тази тенденция, осигурявайки сериозен материал за таблиците и статистиките на годишното резюме.
Напредъкът и техническите възможности на Китай са забележителни - от конвенционални балистични ракети със свръхголям обсег до изтребители пето поколение. Миналата година първият корпус на най-новия боен кораб на Китай - крайцера тип 55 - беше пуснат на вода. Неговите възможности биха накарали всеки военен флот в НАТО да се замисли.


Китай работи по втория си самолетоносач. Той променя командната структура на своята армия, за да си осигури истински общ щаб, включващ всички ключови видове въоръжени сили. Що се отнася до артилерията, противовъздушната отбрана и сухопътната атака, той има оръжия, чийто обсег надхвърля всичко, което САЩ могат да разположат.


От края на 90-те години на XX век, когато получиха вливане на модерни руски технологии, китайските военноморски сили рекапитализираха по-голямата част от своя надводен и подводен флот. Що се отнася до въздуха, китайците казват, че техният нов едноместен изтребител "Джей-20" е въведен на въоръжение. В бранша той е известен като "изтребител пето поколение", което означава, че е снабден с технология стелт, развива свръхзвукова скорост и има силно интегрирана авиационна електроника.


Експертите от МИСИ продължават да са скептични. "Китайските военновъздушни сили все още имат нужда да разработят подходяща тактика за управление на слабо забележимия изтребител и трябва да измислят доктрини, които да съчетаят тези военни самолети "пето поколение" с по-ранните "модели четвърто поколение", казват те.
"Все пак напредъкът на Китай е очевиден. Към тази авиация може да се добавят най-различни боеспособни ракети въздух-въздух, които са напълно равностойни на тези в западните арсенали", казват те.


Оспорване по въздух


В тазгодишния Военен баланс има цяла глава, посветена на разработките на китайски и руски оръжия, изстрелвани от въздуха, които те разглеждат като важна проверка за западната доминация.


САЩ и техните съюзници водят военновъздушни кампании от края на студената война и са загубили много малко авиация. Но според МИСИ тази доминация може да бъде все по-силно оспорена. Например Китай разработва ракета въздух-въздух с много голям обсег, предназначена конкретно да поразява авиация за гориво и за командване и управление, която сега е извън обхвата на възможностите за нанасяне на удар; това са съществени, но уязвими елементи във всяка военновъздушна операция.


Авторите на Военния баланс твърдят, че китайските разработки на ракета въздух-въздух до 2020 г. "вероятно ще накарат САЩ и техните регионални съюзници да преразгледат не само своите тактики, техники и процедури, а и посоката на своите програми за авио-космически военни разработки".


Според МИСИ на земята китайските сухопътни сили изостават в тези усилия за модернизация. Само около половината от тяхното оборудване върши работа от гледна точка на воденето на съвременни бойни действия.


Но и тук има напредък. Китай си е поставил за цел до 2020 г. да постигне както "механизация", така и това, което нарича "информатизация". Не е ясно какво точно има предвид Китай под последния термин, но Пекин наблюдава развиващата се роля на информацията във военните действия и се стреми да приспособи това към своите конкретни условия.


Китай "глобализира" военната си сила

© Associated Press


"Висшата лига"


Китай има ясна стратегическа цел, за която са предназначени много от новите му оръжейни системи. Тя е в случай на конфликт да изтласка военните сили на САЩ колкото се може по-далеч от своите брегове, в идеалния случай навътре в Тихия океан. На военен жаргон тази стратегия е известна като "отказ на достъп до район". Това обяснява защо Китай е съсредоточен върху въздушни и морски системи с голям обсег, които могат да застрашават авионосните ударни групи на американския военен флот.


Следователно като военен играч Китай определено е част от висшата лига. С това обаче не приключва глобалното военно влияние на Пекин. Той също така преследва амбициозна стратегия за износ на оръжия. Често Китай е готов да продава модерни технологии, които други страни или не притежават, или не желаят да продават на всички, а само на най-близките си съюзници.


Пример за това е пазарът на въоръжени дронове. Това е бързо разпространяваща се технология, която повдига огромни въпроси за границата между мира и войната. САЩ, които бяха един от пионерите в тази област, отказват да продават усъвършенствани въоръжени дронове на когото и да било освен на ограничен брой от най-близките си съюзници в НАТО като Великобритания. Франция, която вече използва доставяни от САЩ дронове "Рийпър", също има планове да въоръжава дронове.


Китай няма подобни ограничения и показва на оръжейни изложения по света впечатляващи безпилотни летателни апарати (БЛА) наред с различните боеприпаси, които могат да носят те. МИСИ казва във Военния баланс, че Китай продава въоръжените си БЛА на редица страни, включително Египет, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Мианма и други.


Това е много добър пример за непланирани последици. Нежеланието на Вашингтон да продава тази технология оставя отворено полето за Пекин. Това неизбежно оказва по-голямо влияние за разпространението на подобни оръжия, като насърчава други страни, които използват БЛА само за събиране на разузнавателни данни, да търсят и въоръжени варианти.


Конкуренция


САЩ и западните износители на оръжия разглеждат Китай като нарастваща търговска заплаха. В сравнение дори с преди десетилетие, сега на пазара има сериозно китайско присъствие, предлагащо оборудване с добро качество. Китай, както показва примерът с въоръжените БЛА, също така има желание да излезе на пазари, които много западни производители или техните правителства смятат за доста деликатни.


А както ми казаха експертите от МИСИ, Китай обикновено печели във всички аспекти на сделката. Обикновено китайските оръжия ще ви дадат 75 процента от потенциала на наличните западни технологии на 50 процента от цената. От гледна точка на бизнеса това е добро предложение.


Китайският износ на сухопътна военна техника не е толкова впечатляващ. Той все още трябва да се бори за клиенти със страни като Русия и Украйна. Но когато Киев не можа да спази срока за сделка за танкове с Тайланд през 2014 г., тайландците вместо това купиха китайски танкове "ВТ4". Миналата година Тайланд се върна за още.


Експертите от МИСИ казват, че Китай също така се опитва да разработи оръжия, пригодени за конкретни пазари. Те например посочват нов лек танк, предназначен за африкански страни, чиито пътища и инфраструктура не биха могли да се справят с много от по-тежките модели, предлагани от други.


Нарастващата роля на Китай като източник на усъвършенствани оръжия тревожи много страни, а не само съседите му. Западните военновъздушни сили се радват на доминация, продължаваща три десетилетия. Но китайската стратегия за "отказ на достъп" осигурява оръжия, които лесно могат да се използват от други за същата цел.


Западноевропейска страна може никога да не влезе в конфликт с Китай, но определено може да се сблъска с усъвършенствани китайски оръжейни системи, с които са се сдобили други. Както се изрази експерт на МИСИ, "схващането, че ще влезеш в среда с малък риск, когато се намесиш в чужбина, сега трябва да бъде поставено под въпрос". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  От всички изброени оръжейни системи само бойните дронове са бъдещето.
  Останалото е само стока за продан и заради това все още съществува; а и заради факта, че роботизирани въоръжени сили предполагат ликвидиране на многобройната военна бюрокрация и свързания с ВПК бизнес.

  ИНТЕРЕСНИТЕ времена тепърва предстоят.

  властта ражда паразити
 2. 2 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  Навремето янките нахлуха в Китай с идеята да продават на 1 милиарден пазар, както и да ползват евтината работна ръка, за да произвеждат там и да продават другаде. Ама ученикът се еманципира и се обръща срещу учителя. Проклятието е в действие.

 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 510 Неутрално
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Да благодарим на Бога, че Обама не е президент в този момент.

  подпис
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  "Китай "глобализира" военната си сила"

  Крайно време беше това да се случи...

  От трета военна сила Китай се превръща във втора. Но, по отношение на ядрените бойни глави и ракети Китай отстъпва значително пред Русия и САЩ. И това едва ли скоро може да се промени (няколко десетилетия поне).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Китай тепърва започва, дайте им още 20-30 години и ще видите още колко неща ще дойдат от там.


  http://prikachi.com/images/782/9265782w.png

 7. 7 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3995 Неутрално

  А Сибир чака...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 8. 8 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Разширяването на Китай на Север, за сметка на разпадащата се Руска федерация изглежда неизбежно.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Икономическият ръст, политическата и културна експанзия на Китай рано или късно/по-скоро рано/ ще доведат до военен сблъсък!Много е вероятно да го отнесе "приятелят" на китайските другари другарят Путин...

 10. 10 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 415 Неутрално

  В статията се споменава как "в края на 90-те" Китай получава модерни руски военни технологии, но не споменава как по-рано, около 1992-3г, ново-независимата Украйна продава цялото си военно наследство на Китай.

  Неща които самата Русия не би и помислила да продаде на конкурент, примерно няколко хиляди танка Т-80, най-нови за тогава самолети, ракети, и кораби. Украйна продаде на Китай всичко модерно което наследи след разпада на СССР--ето от там започна основния тласък на модернизацията на китайската армия, и след това вече и самата Русия вече разбра че няма какво да се прави на ощипана--та Китай вече всички технологии ги получи чрез Киев.

  А Украйна се обезъръжи така, защото реши че настъпва епоха в която няма нужда нито от ядрени оръжия, нито от модерни конвенционални такива.

  А се оказа....

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Всъщност основните проблеми на Китай са вътрешни и с оръжия трудно могат да се решат.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Сибир чака икономическото си развитие, може би!?

  До коментар [#8] от "asdas200":

  И как точно РФ се разпада!? Коя руска република се отдели през последните години, че не си спомням!? Нещо повече, РФ се уголеми след като Русия незаконно според международното право окупира и след това анексира Крим.

  Впрочем, ако има държава, която би трябвало да се притеснява от нарастващата военна и икономическа мощ на Китай, то това е Монголия, а не Русия. По много причини това е така, ако искаш подрбоности защо това е така, само питай... ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  До коментар [#11] от "stein":

  Така е, както и при много други държави по света, основните проблеми са вътрешни, а не външни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "Иван К":

  Не знаех, че дедо Боже е основен гласоподавател в Америка...


  До коментар [#11] от "stein":
  Именно. Обаче властите са свикнали с този начин за решаване - тоягата. И тук таме парченца морков.

  властта ражда паразити
 15. 15 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Сега е момента Полша да обяви война на Китай!
  (закачка със стар полски виц. Идеята е, че това е повод китайците ще минат два пъти през Русия)

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 16. 16 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Русия и да не се разпада, играта на руската олигархия (тоест управляващото малцинство, каквато е дефиницията на понятието) да си вдига цената пред Запада чрез сближаване с Китай може да се окаже играчка плачка. Русия, вкл гадният й елит могат да оцелеят само в съюз със Запада, в Китай ще се разтворят без следа.
  Обаче Западът още не купува, цената му се вижда надута - донякъде с право.
  И флиртът с Китай продължава...
  Опасен флирт.

  властта ражда паразити
 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Би Би Си прочели правилно данните. Поздравления! Време беше. Ама кога и американците ще направят това?

 18. 18 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#8] от "asdas200":

  Докато бай Ганьо се притеснява за Русия държава спечелила две световни войни и притежаваща 8000 ядрени бойни глави, не забелязва, че България е стана 6 милиона от които 2,2 милиона са пенсионери и един милион роми и 600-700 хиляди турци/помаци. Само след 20-25 години в държавата на българите, българите ще сме малционство. То и в момента от всички новородени българските бебета са по-малко от тези на другите етноси. В същото време до 2050 Турция ще е 120 милионна държава с младо агресивно население и от там съвсем открито си заявяват, че тези земи са си турски и това, че има държава България е просто някаква грешка на историята, която трябва да бъде поправена. Така че преди да плачеш за руснаците, погледни собствената си кочинка.

 19. 19 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Координирано вайкане - дует с Политико магазин. Геополитическата тежест идва от икономическата и военната мощ на дадена страна. Всичко се развива нормално за Китай...

 20. 20 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#18] от "bwy56537275":
  Не плачем за руснаците, а плачем от руснаците. Докато не се отървем от тях, държавата ни ще бъде разцепена на две и застрашена от изчезване. Шанс за нас е това, че в Русия малцинствата също се увеличават прогресивно, а по-умните и млади хора напускат страната. Олигархията не прощава на никого..

 21. 21 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5185 Неутрално

  Истината е че Китай се съобразява само със себе си...Умело лавирайки между Расия и САЩ.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 22. 22 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 439 Весело

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":


  До коментар [#8] от "asdas200":

  И аз така ги виждам нещата. Особено с изграждането на изкуствени острови в Тихия океан. Аам.

 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Защо Китай успява ??? Защо 95 % държавна икономика работи на печалба ? Как функционира системата която хората смятат в по голямата си част за справедлива ?

 24. 24 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И как точно РФ се разпада!?
  —цитат от коментар 12 на Иво


  Горе-долу по схемата на могъщия, обграден с колонии и нерушим СССР :))))))

 25. 25 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Да благодарим на Бога, че Обама не е президент в този момент.
  —цитат от коментар 4 на Иван К


  Именно Обама още преди 8-9 години настояваше, че САЩ трябва да преориентират външната си политика към Азия - ""Pivot to Asia". Тогава почти никой не го подкрепи, а сега трябва да наваксват закъснението.

 26. 26 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 778 Неутрално

  -Не си спомням и не знам къде да прочета , откъдето да е видно , че Китай последните 500 години , да е печелил някаква война..........

 27. 27 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Учудени?
  От 20-30 години вече университетите в САЩ и Европа са пълни с ученолюбиви и трудолюбиви китайски младежи, които се занимаватс с компютърни технологии, инженерство, математика, физика, медицина. Първите вече са на 50+ и имата плеяда свои ученици.
  През това време за европейците и американците от съществен интерес се оказаха масовото преподаване и изучаване на "културология" "история на изкуствата" "публична администрация " "маркетинг" и прочие булшит подхранващ левундеро-либерастията. Е да де, обаче не дойде Фукуямския край на историята, ами сме свидетели на Хънтингтънския сблъсък на цивилизациите.......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 28. 28 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#23] от "dejmos":
  Китай успява, защото 95% от икономиката му е частна и работи като всяка западна икономика, т.е. защото Китай скъса с комунизма в икономиката.

 29. 29 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#27] от "qwertqwert":
  В първата част от изказването си точен, във втората - не. Проблемът на западното общество не е, че не изучава същите природо-математически науки, а че социалните науки, които споменаваш, са поразени от синдрома "политическа коректност".

 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1167 Весело

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  До коментар [#8] от "asdas200":

  До колкото се разбра от статията, смятат да превземат Сибир минавайки между Мексико и Канада.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":
  От комунистическа гледна точка, това ли е най-прекият път към Сибир?

 32. 32 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "bwy56537275":

  Държавата не е на българите, тя е на чиновниците и на политиците; българите са роби на държавата "си"

  властта ражда паразити
 33. 33 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#28] от "авторът":

  Тотално лъжа и всяка търсачка в мрежата на тема Китай говори друго. Всъщност КОЙ от ГЕРБ не говори различни неща след пет минути ?? Дори и написването на това за мен е излишно. Трябват други действия .......с хора !

 34. 34 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":

  За да имат китайците обща граница с Полша , минавайки оттам ?????

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3483 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  Питам!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3483 Весело

  ...До колкото се разбра от статията, смятат да превземат Сибир минавайки между Мексико и Канада.
  —цитат от коментар 30 на tribiri


  Статията е написана от английски автор, чиято цел е да разгледа сегашната ситуация спрямо въоръжението и възможностите на НАТО, а ти се опитваш да оригиналничиш, понеже няма каво друго да кажеш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  -Не си спомням и не знам къде да прочета , откъдето да е видно , че Китай последните 500 години , да е печелил някаква война..........
  —цитат от коментар 26 на Николай_1


  Китайско-японската война от 1931-1945. Прочети за Голямата четворка (Big Four), която основава Обединените нации по време на Втората световна! Именно Китай е четвъртата страна. Сегашният прякор на САЩ "Световен полицай" е от него време. Тогава Великите сили са били наричани Четиримата полицаи (Four Policemen), като си поделят влиянието над света.

 38. 38 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#33] от "dejmos":
  В Китай е най-големият ръст на милионери и милиардери в Китай. Там в момента е най-енергичното частно предприемачество в света. Ти си стой на позицията за държавна собственост, след като там се чувстваш у дома си.

 39. 39 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1345 Весело

  Ако китайците искат да сложат ръка на нещо чуждо, то последното нещо което биха пипнали е нещо американско ;)
  Виж на север от тях има много слабо населена и с много полезни изкопаеми площ.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  До коментар [#24] от "asdas200":

  Е, мисля, че СССР се разпадна много зрелищно ... впрочем, това беше процес, който съветските комунисти управляващи тогава нямаше как да спрат..... но не виждам същото да се случва в момента с РФ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  До коментар [#35] от "Храбър":

  :-D Отговарям:

  Първо по исторически причини: Монголия бива превзета от Китай по време на династия Цин (16-ти век) и след това до началото на 20-ти век е била част от Китай... после руснаците възползвайки се от слабостта на Китай в края и началото на 20 век успяват да откъснат северната част на Монголия и създават своя сателитна монголска държава, която все още същестува и днес. Все още има много китайци, които смятат, че тази територия по право принадлежи на Китай, а не на Монголия.

  Географски: в Китай има провинция Вътрешна Монголия, реално тази страна е разделена на две - Китай и Монголия.

  Етнически: за китайците монголците са една от етническите местни групи, които населяват Китай. Официално тези признати етнически групи на територията на Китай са 56. Тук е много важно да се отбележи факта, че в китайската част на Монголия (провинция Вътрешна Монголия) живеят ПОВЕЧЕ монголци (5 милиона души), отколкото в самата независима Монголия (3 милиона души) на север!

  Икономически: Монголия е много богата на природни ресурси държава, това е огромна държава с много малко население само 3 милиона души. Ресурси от които Китай има нужда. Армията й няма как да спре агресия от страна на съседите си от север или юг. Лесна плячка е, но за щастие на монголците, китайците не са войнствен народ, КНР не води агресивна външна и военна политика, а точно обратното - винаги разчита на сътрудничеството, дипломацията и добросъседството с останалите държави по света.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  До коментар [#37] от "tamada":

  Точно така Тамада. Много хора забравят, че Китай победи във ВСВ заедно със СССР, САЩ и Великобритания. Забравят, че Япония загуби най-много войници и сухопътни войски по време на войната им срещу Китай по време на войната. И, че японските агресори така и не успяха да превземат страната, а само части от нея.

  Иначе, след това Китай спечели една кратка война срещу Индия през 60-те години на миналия век. Имаше и една кратка война срещу Виетнам в която е спорно, който точно победи. И двете страни претендират, че са победители от нея. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  А Сибир чака...
  —цитат от коментар 7 на Незнайко в Слънчевия град


  5000 години.

 44. 44 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  Разширяването на Китай на Север, за сметка на разпадащата се Руска федерация изглежда неизбежно.
  —цитат от коментар 8 на asdas200


  Глупости.
  Живещия по тропиците китаец никак няма хукне в субполярието.
  Не е хукнал 5000 години,няма да хукне и сега.

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6862 Неутрално

  Китай трябва да мисли за икономиката си, която се интернационализира заради нуждата от ресурси и заради китайските инвестиции....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Иначе, след това Китай спечели една кратка война срещу Индия през 60-те години
  —цитат от коментар 42 на Иво


  Не само тя, но нямах време да пиша сутринта. Корейската война също е победа за тях имайки предвид, че руснаците са били нищожно малко и СССР помага предимно с техника. Преди китайската намеса севернокорейците са били пометени въпреки съветските военни съветници. А после китайците помитат силите на ООН и при това го правят без авиация и почти без артилерия (освен миномети). Само със стрелково оръжие.

  Да, победата може да се смята и за равенство, но Китай постига основната си цел - да няма чужденци на север от 38-я паралел, т.е. за тях е спечелена война.

 47. 47 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#44] от "Bzz":
  Китай ще ползва Сибир като източник на ресурси и база за стратегическо влияние. Въпрос на време е това да стане и никой няма да може да го предотврати.

 48. 48 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":Русия и да не се разпада, играта на руската олигархия (тоест управляващото малцинство, каквато е дефиницията на понятието) да си вдига цената пред Запада чрез сближаване с Китай може да се окаже играчка плачка. Русия, вкл гадният й елит могат да оцелеят само в съюз със Запада, в Китай ще се разтворят без следа.Обаче Западът още не купува, цената му се вижда надута - донякъде с право.И флиртът с Китай продължава...Опасен флирт.
  —цитат от коментар 16 на Николай Теллалов


  В Китай разрешиха преди 2 години второ дете защото като им се качи стандарта на живот до българския, и раждаемостта стана българска. И разрешеното второ дете не помогна. С такива темпове след 30-40 години Русия ще е 100 милиона, а Китай--600 милиона. А индусите и пакистанците и багладешците, като едни примерни пра-роми, е напълно вероятно да са над 2 милиарда, така че още не е ясно кой кого ще разтваря и абсорбира и кой от кого ще се пази.

 49. 49 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#44] от "Bzz":Китай ще ползва Сибир като източник на ресурси и база за стратегическо влияние. Въпрос на време е това да стане и никой няма да може да го предотврати.
  —цитат от коментар 47 на авторът


  По-коректен е термина "далечния изток", а "Сибир" е по-скоро това на север от Казахстан. Но иначе вече си тече, от около десетилетие все повече китайски компании ползват далечния изток на Русия за да отглеждане на добитък и зеленчуци, които после се консумират в Китай.
  А от Сибир--дървесина.
  https://ru.exrus.eu/Rol-Kitaya-v-razvitii-selskogo-khozyaystva-Rossii-id52865b46ae2015380e00017b

  Китайская инвестиционная корпорация вложила 1 миллиард долларов в совместный российско-китайский фонд, инвестирующий в сельское хозяйство и в лесную промышленность в России и в других бывших советских республиках – в частности на Украине и в Казахстане.

  В рамках программы, поддерживаемой российским правительством, китайские компании также официально арендуют миллионы акров сельскохозяйственной земли, часто - вдоль границы с северо-восточными областями Китая. Кроме того, они арендуют около двух миллионов акров сибирских лесов. Китайские лесорубы заготавливают там древесину для экспорта в Китай.

  В некоторых случаях китайские инвесторы покупают землю. «Золотая земля» - одна из девяти китайских ферм, которые, по данным местного министерства сельского хозяйства, находятся в Свердловской области, расположенной в центральной России. Южнее, в Челябинской области, их намного больше.

 50. 50 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 936 Неутрално

  [quote#44:"Bzz"][/quote]

  Партията каже ли - ще хукне.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4302 Любопитно

  До коментар [#46] от "tamada":

  Точно така. Това е и моето мнение. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Учудени?От 20-30 години вече университетите в САЩ и Европа са пълни с ученолюбиви и трудолюбиви китайски младежи, които се занимаватс с компютърни технологии, инженерство, математика, физика, медицина. Първите вече са на 50+ и имата плеяда свои ученици.През това време за европейците и американците от съществен интерес се оказаха масовото преподаване и изучаване на "културология" "история на изкуствата" "публична администрация " "маркетинг" и прочие булшит подхранващ левундеро-либерастията. Е да де, обаче не дойде Фукуямския край на историята, ами сме свидетели на Хънтингтънския сблъсък на цивилизациите.......
  —цитат от коментар 27 на qwertqwert


  Ами не! Отново пазителите на "традиционните ценности"(каквото и да означава това) не познахте.

  "In 2013, Google decided to test its hiring hypothesis by crunching every bit and byte of hiring, firing, and promotion data accumulated since the company’s incorporation in 1998. Project Oxygen shocked everyone by concluding that, among the eight most important qualities of Google’s top employees, STEM* expertise comes in dead last. The seven top characteristics of success at Google are all soft skills: being a good coach; communicating and listening well; possessing insights into others (including others different values and points of view); having empathy toward and being supportive of one’s colleagues; being a good critical thinker and problem solver; and being able to make connections across complex ideas."

  * STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics)

  https://www.washingtonpost.com/news/answer-sheet/wp/2017/12/20/the-surprising-thing-google-learned-about-its-employees-and-what-it-means-for-todays-students/?utm_term=.1a3a448e4af0

 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#41] от "Иво":

  Китай - миролюбив?
  Интересна хипотеза.

  Но пък се сщам за една от повелите на изключително популярния там Сундзъ: преди да натрупаш достатъчно сила, не показвай враждебност

  Просто са много, ама много хитри. И то умно хитри

  --------
  За това коя страна ще е най-многобройна след 30-40 години е безпредметно да говорим. През изминалите само 10 години технологиите промениха доста неща, а разликата от днес до след 30 години ще е по-драстичн от разликата днес и преди трийсет години

  властта ражда паразити
 54. 54 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  брех тос сибир .. със самолетоносачи ли ще го превземат

 55. 55 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Силна и притеснителна статия. Руснаците определено трябва да се притесняват за Сибир. Иначе защо китайците строят втори самолетоносач?

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK