Съд в САЩ обвини 13 руснаци в намеса в президентските избори

Специалният прокурор по "руското разследване" Робърт Мюлър.

© Yuri Gripas, Reuters

Специалният прокурор по "руското разследване" Робърт Мюлър.Тринайсет руснаци са получили обвинения за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., спечелени от Доналд Тръмп. Това обяви екипът на специалния прокурор за т. нар. "руско разследване" Робърт Мюлър. В текста, обаче, се описва, че към юли 2016 г. - времето на конгресите на двете големи партии в САЩ и 3 месеца преди президентските избори - само в отдела в Санкт Петербург, занимаващ се с обработване на американци през социални мрежи, са работели около 80 души.


Отделно екипът разпространи 14-то име - на 28-годишния американец Ричард Пинедо от Санта Паула, щата Калифорния, който се е признал за виновен като съучастник в действията на руснаците и съдейства на разследването.


Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в профила си в "Туитър": "Русия започна антиамериканската с икампания през 2014 г., много преди да обявя, че се кандидатирам за президент. Няма ефект върху изборните резултати. Кампанията на Тръмп не е сторила нищо погрешно - няма сговор" (с руснаците - бел.ред).


Още в началото на заемащият 37 страници документ за руснаците се припомня, че американските закони забраняват чужденци да поемат разходи или да правят финансови дарения с цел да повлияят на федерални избори. Освен това е забранено на представители на чуждестранни правителства, юридически или физически лица да извършват политическа деност в САЩ без да са се регистрирали преди това в министерството на правосъдието.


Трима от руските граждани са обвинени в заговор, а петима - в кражба на самоличност, гласи документът, публикуван от американското Министерство на правосъдието. Три руски компании също са включени в обвинителния акт, според който обвиняемите са използвали компютърни системи в САЩ, за да скрият "руския" произход на дейностите си.


"Обвиняеми, които се маскират като лица от САЩ и създават фалшиви самоличности в САЩ, са управлявали страници в социални мрежи и групи, замислени така, че да привличат американска публика," се казва в документа, цитиран от Би Би Си.


"Готвачът на Путин" и "Фабриката за тролове"


В списъка е включена и организацията "Агенция за интернет изследвания" - т. нар. "Фабрика за тролове", свързвана със създаването на съдържание в социалните мрежи, за което разузнавателната общност в САЩ смяташе, че е целяло да повлияе на резултата.


Сред руските граждани, срещу които има повдигнати обвинения, е и бизнесменът Евгений Пригожин, свързван с "фабриката". В документа, разпротранен в петък, се казва, че той е плащал разходите за операцията. Известен като ресторантьора, обслужващ официални мероприятия на президента Владимир Путин и доставящ храни за редица държавни учреждения и училища, той често бива наричан "Готвача на Путин". Пригожин вече е в списъка на санкционирани руснаци заради украинската криза.


Другите имена в списъка са:


- Михаил Бистров (това е генералният директор на Фабриката за тролове)


- Михаил Бурчик (известен като Михаил Абрамов, това е изпълнителният директор, т.е. втората по важност позиция след тази на Бистров)


- Александра Крилова (директор във Фабриката за тролове, третата по важност ръководна позиция)


- Анна Богачова (ръководител на отдела за анализи в проекта за намеса в политиката на чужди държави, включително САЩ)


- Сергей Полозов (отговарял е за закупуването и наемането на компютри и сървъри, с които да се прикрие руският произход на операцията)


- Мария Бовда (известна като Мария Беляева, ръководи проекта за маниплиране на политическия живот в други страни)


- Роберт Бовда (заместник на Мария Бовда)


- Джейхун Асланов (надзирава много от операциите срещу американските президентски избори през 2016 г., генерален директор на "Азимут" - една от компаниите, през коята са минамали плащанията за Фабриката за тролове)


- Вадим Подкопаев (анализатор в проекта за манипулиране на политиката в чужди държави, отговарял за анализиране съдържанието на американски социални медии и за изработването на адекватни послания, които да се разпространяват сред американските избиратели)


- Глеб Василченко (отговарял за публикуването, проследяването и обновяването на послания в социалните мрежи, представяйки се за американец или за американски неправителствени организации)


- Владимир Венков (извършвал е същата дейност като Василченко)


- Ирина Каверзина (извършвала е същата дейност като Василченко и Венков).


Говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова вече определи обвиненията, отправени от американските власти, като "абсурдни". "13 души се намесили в американските избори?! 13 срещу разузнавателни служби за милиарди? Срещу разузнаването и контраразузнаването, срещу най-новите технологии? Абсурд! Да., написа тя в профила си във "Фейсбук".


Пригожин също реагира бързо: "Американците са много емоционални хора, виждат това, което искат да видят. Много ги уважавам. Изобщо не съм разстроен от попадането ми в този списък. Ако искат да открият дявола, добре", цитира думите му РИА "Новости"


Евгений Пригожин

© Reuters

Евгений Пригожин


Какво още пише в обвинителния акт


Според документа обвиняемите, работещи за "фабриката за тролове", са започнали заговора "да навредят на Съединените щати" още през 2014 г., и това включвало президентските избори през 2016 г. За тази цел те създали редица страници в социалните мрежи на теми като имиграцията, движението Black Lives Matter, религия и други. Те са заговорничили както помежду си, така и с "лица, които са известни и още не са известни на разследването".


Според друг съдебен документ, цитиран от "Ройтерс", с тези страници и с фалшиви профили те са разпространявали дискредитираща информация за почти всички кандидати в президентската надпревара - включително кандидата на демократите Хилъри Клинтън и конкурентите на Тръмп за републиканската номинация Марко Рубио и Тед Крус. Единствените изключения са били Бърни Сандърс, който се състезаваше за номинацията на демократите, и самият Тръмп.Във втората половина на 2016 г. (месеци преди изборите на 8 ноември) те са започнали да насърчават малцинствени групи да не гласуват на изборите, използвайки същите средства, продължава обвинителният акт.


След победата на Тръмп обвиняемите също така са организирали митинги в негова подкрепа, смята екипът, ръководен от специалния прокурор.


Повратен момент в "руското разследване"


Мюлър вече е повдигнал обвинения на някои близки съратници на Тръмп, сред които бившият мениджър на предизборната му кампания Пол Манафорт. Разпитани бяха и членове на семейството на президента.


Мюлър бе назначен да ръководи разследването, след като министърът на правосъдието Джеф Сешънс си направи отвод, а директорът на ФБР Джеймс Коми, който дотогава се занимаваше с темата, бе уволнен по заповед на Тръмп. Той има множество правомощия и не отговаря пред никого от президентската администрация за действията си.


През януари Мюлър е поискал да разпита президента Доналд Тръмп във връзка с разследването за руската намеса в изборите в САЩ. За това съобщи в. "Вашингтон пост", позовавайки се на двама свои източници, запознати с разговорите. Според експерти такъв разпит бе сигнал, че разследването наближава своя край.


Документът се публикува на фона на притеснения сред американските власти, че Русия иска да повлияе и на междинните избори в САЩ тази година.


Сред първите коментари в американските медии се казва, че това е без прецедент - директно да бъдат обвинени граждани на страна, смятана за съперник, в намеса в политическите избори на САЩ.


Признанията на Пинедо


Според документа, разпространен от екипа на Мюлър, калифорниецът Ричард Пинедо е признал, че е извършил измами, свързани с лични данни. Той е купувал и продавал номера на "стотици банкови сметки, за да подпомага чрез финансови преводи в междущатски и международни търговски операции, за да пречи на мерките за сигурност" в голяма компания за онлайн плащания. Името на компанията не се споменава, но се посочва, че става дума за десетки хиляди долари и пране на пари.


В съдебното решение от 12 февруари се казва, че това се е случило между 2014 г. и декември 2017 г. Той е купувал номерата на банковите сметки от някой, за когото е знаел, че не е в САЩ, и ги е продавал също на някого извън страната.


Съд в САЩ обвини 13 руснаци в намеса в президентските избори


Проект "Лахта"


Част от обвинените руснаци са пътували до САЩ под фиктивно основание (това е престъпление според американския закон за издаване на визи - бел.ред.), където са събирали разузнавателна информация и са използвали базирано в страната компютърно оборудване, за да прикрият следите, водещи към Русия.


Още през май 2014 г. в стратегията на Агенцията за интернет изследвания на Пригожин, е било предвидено да се заеме с президентските избори в САЩ, "като разпространява недоверие към кандидатите и към политическата система като цяло".


"Лахта" е наименованието на проекта за обработване както на руското население, така и за намеса в политиката на чужди държави, включително САЩ. Към септември 2016 г. разходите замо за този проект са надхвърлили 73 млн. рубли (около 1.25 милиона долара) месечно. Сумите са били оправдавани като инвестиция в разработване на софтуер и прикривани зад банкови сметки на поне 14 фирми на основният финансист - "Конкорд менеджмент и Консалтинг" и "Конкорд кетеринг" на Пригожин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (205)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1257 Неутрално
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3605 Неутрално

  Явно са поразплели кълбото....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  тия не са на ред. Доказателствата са за яка анти-тръмп кампания от самото правителство от Обама до Демократите до части от ФБР. Сега прехвърлят вина и замазват положение.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 4. 4 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  тия не са на ред. Доказателствата са за яка анти-тръмп кампания от самото правителство от Обама до Демократите до части от ФБР. Сега прехвърлят вина и замазват положение.
  —цитат от коментар 3 на Пешката


  Оф, а не помня едни думи на Тръмп когато руснаците разбиха пощата на баба Хилъри, нещо такова звучаха " давай Путин, давай. Още компромати изкарай"

 5. 5 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3116 Весело

  Колко ли мазни форумни ушанки ще бъдат опукани покрай тези разследвания?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 6. 6 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3116 Весело

  Такива разследвания ще има не само в САЩ, но и в Европа.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Те така и хитлеристите си запалиха Райхстага за да скалъпят съдебен процес.
  Ако може да цитирам К.Маркс: "Историята се повтаря - първия път като трагедия, а после като фарс."

 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Такива разследвания ще има не само в САЩ, но и в Европа.
  —цитат от коментар 6 на Realist

  А у нас кога?

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  И маймуна да стане президент на САЩ, там институциите продължават да си работят.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Това предвещава край на разследването и влизане в съда...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fiji":

  Ами че разликата е само, че няма оранжеви маймуни!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2459 Весело

  До коментар [#5] от "Realist":

  Това не е интересно. Въпросът е колко "риъл америкънс" от отбора на Тръмп ще бъдат.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 16. 16 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1051 Весело

  Те така и хитлеристите си запалиха Райхстага за да скалъпят съдебен процес. Ако може да цитирам К.Маркс: "Историята се повтаря - първия път като трагедия, а после като фарс."
  —цитат от коментар 8 на tos_buratino


  Така е каскет, те и сега ще ги осъдят без абсолютно "никакви" доказателства, ама ти какво можеш да направиш?А? Май нищо!

  Имало едно време ссср...
 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Весело


  Така-а-а... Май ще има "Сижу за решеткой в темнице сырой".....

 18. 18 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Хе манипулацията на избори с фаливи профили в интернет са такава напаст че телевизиите ряпа да ядат. Закакво ти е да си купиш телевизия ако можеш да имаш по-голям ефект с фалшив профил в интернет :) Тези явно са пуснали нова пориця приказки от 1001 нощи...

 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 599 Любопитно


  До коментар [#5] от "Realist":

  съдът кога ще гледа мярката за не отклонение на обвиняемите

  гошо
 20. 20 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Трима от тях са обвинени в заговор, а петима - в кражба на самоличност, гласи документът, публикуван от американското Министерство на правосъдието. Три руски компании също са включени в обвинителния акт, според който обвиняемите са използвали компютърни системи в САЩ, за да скрият "руския" произход на дейностите си.""

  Заговор
  Кражба
  Скрият
  Съвсем кагебистки похвати, съвсем по руски. И накрая хтрата сврака с двата крака.
  Наглеците му с наглеци...
  Империя на злото 2

 21. 21 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1803 Любопитно

  силиконките си вЕрват ама за другите ????
  Кой ще налива пар да му наложат санкции

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Руските клептократи тепърва ще реват с кървави сълзи за сладкия живот, който си живуркаха при възпитания Обама.

  В един момент ще обявят и ГРУ за "частна организация", нямаща нищо общо с праведника Путин.

  Но в това време желязна ръка ще ги стиска за гърлото.

  Как върви записването в www.wagner/uzhe.net, тавариши?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Весело

  Готвачът вече го сготвиха.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#8] от "tos_buratino":


  "Историята се повтаря - първия път като трагедия, а после като фарс."
  —цитат от коментар 8 на tos_buratino


  Така е! Историята се повтаря!
  Първия път - "Бутчетата на Буш" ; втория път - "Туй, между бутчетата на Буш!"

  Да разлая троловете!!
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  [quote#9:"Fiji"][/quote]


  " А у нас кога ? "

  След като видим финала по казуса " КТБ " по закона " Магнитски " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  13 срещу разузнавателни служби за милиарди? Срещу разузнаването и контраразузнаването, срещу най-новите технологии? Абсурд!"
  никак не са абсурд , напълно възможно е 13 срещу ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  13 срещу разузнавателни служби за милиарди? Срещу разузнаването и контраразузнаването, срещу най-новите технологии? Абсурд!"
  никак не са абсурд , напълно възможно е 13 срещу ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":


  " Как върви записването в www. wagner ... "


  На принципа " ох, та леле " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Абе не ви ли писна да изтерясвате като лелки в критическата? Ами организирайте си изборите като хората, пазете си сървърите и стига плакахте пред целия свят! Дотегнахте! Ако не сте кадър себе си да оправите, къде сте тръгнали да ставате световен хегемон?
  —цитат от коментар 23 на султана глаушева  И аз не мога да направя " Мерцедес ", но мога да го скапя за нула време - ето това могат братушките ти - ДА РУШАТ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#8] от "tos_buratino":
  —цитат от коментар 27 на lone_wolf  Ей, ще те намразя - точно това исках да напиша, но ти нали си по-бързак ...
  Айде, от мен да мине ++++++

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 42. 42 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 811 Любопитно

  Само 10 човека с профили във Фейсбук са били нужни за да съборят Хилъри на изборите?!?

 43. 43 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#26] от "SSS":

  И Путин, и Путин!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 44. 44 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Сипят се шамарите по руската морда.

  The best way to predict the future is to invent it.
 45. 45 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1900 Весело

  "Сред руските граждани, срещу които има повдигнати обвинения, е и бизнесменът Евгений Пригожин, свързван с "фабриката". Известен като ресторантьора, обслужващ официални мероприятия на президента Владимир Путин и доставящ храни за редица държавни учреждения и училища, той често бива наричан "Готвача на Путин".


  А ето какво четохме в "Дневник" преди два дни

  "...и структури на свързвания с Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин, също в списъка на САЩ, проявяват интерес към охраната на петролни и газови находища в Сирия, а в замяна могат да получат известни права върху добива"

  Това е цитат от статията за загиналите "зелени човечета" в Сирия, които очевидно са от "частната армия" на Пригожин, разбирай, частната гвардия на Путин. Като съпоставя двата факта, ми се струва, че не е много уютно да се намираш в "оня списък".

  Та искам да кажа, че по този повод си спомних поговорката "Бог забавя, но не забравя". Става интересно-поживем, увидим...

 46. 46 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1801 Весело

  Мъка мъка, тоя Мюлер е голям смях. Толкова разследване за да открие нерегламентирани връзки на Тръмп с руската държава и в крайна сметка опря до някакви руснаци създали страници във фейсбук и това било намеса в изборите даже ще ги съдели, да се смее ли, да плаче ли човек. Страниците във фейсбук направени само и единствено да генерират трафик гътнаха американските избори, уникално :), от форумните "мислители" е очаквано да излязат с такова съждение, но Мюлер с целия си ресурс да стигне до създатели на фейсбук страници е направо безумно.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Кражба на самоличност / в интернет с чуждо име, о какво престъпление/ и заговор?!? хахаха Тези определено не се развиват нормално. Това е толкова нелепо, че ще катастрофира яко в съда. За пореден път се питам нямат ли демократите кадърен ПР, който да им каже колко много се излагат и целият сввят им се смее на глупостите.

  Обективно погледанто, ако ще я караме така, то ние трябва да обвиним половината НПО-та в заговор за срещу България и в намеса във вътрешните ни работи. Дори партийки си правят и фифансират. Вестници си купуват. Такива ми ти работи.

 49. 49 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Осъдените ще бъдат пратени в Сирия. Във Вагнер.

  The best way to predict the future is to invent it.
 50. 50 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 608 Весело

  американските закони забраняват чужденци да поемат разходи или да правят финансови дарения с цел да повлияят на федерални избори.
  ----
  Не бе, хубав е закона ама американските закони забраняват ли на американците да правят това извън САЩ, щото иначе ??

 51. 51 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  До коментар [#44] от "EU defender":

  "Сипят се шамарите по руската морда."

  В момента май че я ремонтират-ботоксът сигурно се е спукал от гримаси по повод победите в Сирия, на олимпиадата и въобще по всички фронтове.

 52. 52 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#44] от "EU defender":"Сипят се шамарите по руската морда."В момента май че я ремонтират-ботоксът сигурно се е спукал от гримаси по повод победите в Сирия, на олимпиадата и въобще по всички фронтове.
  —цитат от коментар 51 на Дон Кихот


  Тая седмица вероятно е най-черната в живота на Путин. До СЕГА. Очаквам и по-черни. Хремата му ще премине в синузит,

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 53. 53 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Весело

  Черен ден за импичърите. В обвинението на Мюлер срещу 13 руски трола изрично се подчертава, че няма амриканец, съзнателно ангажиран в опитите на путлеристките тролове нито има някакво съглашателство между кампанията на Биг Дон и савецките чилавеци. И така, таварисчи, за кога беше импичмънта на Тръмп, а?

 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4137 Весело

  "Съд в САЩ обвини 13 руснаци в намеса в президентските избори"

  Путин го няма и в този списък. Американците го щадят. За тях той е ценен кадър. Няма кой друг така успешно да разсипва своята държава , както той. Бог да му дава още дълги години живот и власт. При Путин животът и властта са тандем.

 55. 55 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Все повече близки съратници на Тръмп проговарят пред Мълър срещу имунитет... започва сериозно да замирисва на импийчмънт.

  Предстои интересно лято ;)

 56. 56 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално
 57. 57 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 691 Весело

  До коментар [#30] от "дерибеев":

  Нито едно опело на Русия не може да мине без Дерибеев 😂😂

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 58. 58 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 993 Любопитно

  Светъл американски пример! Питам се-кога български съд, ще обвини турци, руснаци, американци, германци от Ханс Зайдел, в намеса в родните избори?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 59. 59 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 614 Любопитно

  " От Министерството на правосъдието на САЩ обаче подчертаха, че в обвинителния акт не се съдържат твърдения, че действията им са повлияли на изхода от вота. "
  http://dnes.dir.bg/news/izbori-rusnatzi-USA-obvinenia-26892010?nt=4

  Защо този цитат го няма в статията ?

  Stupid people make me sick
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 614 Любопитно

  " Според документа, разпространен от екипа на Мюлър, калифорниецът Ричард Пинедо е признал, че е извършил измами, свързани с лични данни. Той е купувал и продавал номера на "стотици банкови сметки, за да подпомага чрез финансови преводи в междущатски и международни търговски операции, за да пречи на мерките за сигурност" в голяма компания за онлайн плащания. Името на компанията не се споменава, но се посочва, че става дума за десетки хиляди долари и пране на пари."
  ----------------------------------

  Може ли някой да ме светне, каква е връзката на Ричард Пинеро, неговите измами и изборите в САЩ ?!

  Stupid people make me sick
 62. 62 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1801 Весело

  До коментар [#59] от "Хакуна Матата !":

  Как защо, за да не разочароват форумния електорат, истината никой не го вълнува, важното е да се следва опорката.

 63. 63 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 497 Весело

  Покъртително е колко много си приличат руско-американските методи,когато нарочат някого...
  В мейнстрийма на Русия реват за американска намеса,а в САЩ за руска

  Между другото,този прокурор да не е прероденият Маккарти? ... или,може би Берия?

  Liberate Your Mind!
 64. 64 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 641 Весело

  До коментар [#9] от "Fiji":

  У вас когато се осмелите да махнете МОЧА. Преди това ви остава само да ревете като карпатски мечки.

 65. 65 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Изборите в САЩ се оказаха костелив орех за машинациите на кагебиста. Също както една фронтова базичка на САЩ в Сирия се оказа лобно място за половината руски спецназ.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тия еврейски медии нямат мярка в лъжите и манипулациите. Спестяват изявлението, че няма открити данни американци да са замесени с руската манипулация, т.е. никакви данни от кампанията на Тръмп да работят с руснаците. И в същото време изведнъж пробутват обвинението срещу Пол Манафорт, за да намесят кампанията на Тръмп в руските дела. Но също така спестяват, че Манафорт е обвинен в нещо съвсем друго,което няма връзка с изборите. Статията се опитва да поддържа надеждата,че Тръмп е замесен с руснаците за манипулиране на изборите, докато днешното изявление на главна прокуратура е в точно обратния смисъл-няма никакви данни за участие на американци. Освен ако Тръмп и кампанията му не ги броят за американци.

 68. 68 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Спестяват и друг факт, че след изборите руснаците са организирали едновременно митинги в подкрепа на Тръмп и митинги против Тръмп с лозунги " Тръмп не е моят президент"

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Съд в САЩ обвини 13 руснаци в намеса в президентските избори$

  Е, това вече наистина са болни мозъци . Но вече са доста закъснели след българските служби . Отколе още Папконосителя на Простия измисли " Фабриката за убииства ". Впрочем тези изплювки по медиите говорят само за едно - пълна некадърност на американските служби да защитят сигурността на страната и на ПРЕЗИДЕНТА СИ . ТО И ЗАТОВА ТОЛКОВА ЛЕСНО ГИ ТРЕПЯТ . и ДЕСЕТКИ ГОДИНИ СЛЕД ТОВА НЕ МОГАТ ДА НАЗОВАТ УБИИЦИТЕ . кАКВО ДА ГОВОРИМ ЗА НЯКАКВИ ПЪРШИВИ ТРОЛОВЕ , ДЕТО РАЗИГРАВАТ ЦЯЛА аМЕРИКА .

 72. 72 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тезш обвинения в Америка ги нарекоха "нотингбъргер". Нещо като българското-"Напъна се планината,та роди мишка". От днешният доклад на главна прокуратура най-важни са две неща- Тръмп и неговата кампания нямат нищо общо с руските манипулации и, че тези манипулации не са повлияли на крайния резултат. Т.е. нито са помогнали на Сандерс да спечели, нито на Тръмп. С тях и без тях.

 73. 73 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#61] от "Хакуна Матата !":Може ли някой да ме светне, каква е връзката на Ричард Пинеро, неговите измами и изборите в САЩ ?!

  Ами пряка е връзката . Мамил е измамниците с гласовете в изборите .

 74. 74 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  До коментар [#62] от "Ashiata Shiemash":

  Каква пак ти е алтернативната истина на теб? Ясно пише, че не са тролили единствено срещу Тръмп и Сандърс. А ето какво пише и вождът ви:

  "Russia started their anti-US campaign in 2014, long before I announced that I would run for President"


  Нали нямало руска намеса? Било измислици? Ся к'о праим?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 75. 75 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В името на елементарната почтеност. Розенщайн/Роузънстийн уточни, че
  1. нито един американец не е знаел за действията на въпросните руснаци (Тръмп, въпреки немския си произход, е американец)
  2. това не е повлияло на изборите
  https://www.realclearpolitics.com/video/2018/02/16/watch_live_deputy_ag_rod_rosenstein_announcement.html
  Хубаво е, че Путин стана мръсна дума - както Пеевски в България, където президент и премиер се псуват на пеевски. Но няма да е добре, ако доверието в медиите се срине съвсем покрай Тръмп или Пеевски.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 76. 76 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  В името на елементарната почтеност. Розенщайн/Роузънстийн уточни, че
  1. нито един американец не е знаел за действията на въпросните руснаци (Тръмп, въпреки немския си произход, е американец)
  2. това не е повлияло на изборите
  https://www.realclearpolitics.com/video/2018/02/16/watch_live_deputy_ag_rod_rosenstein_announcement.html
  Хубаво е, че Путин стана мръсна дума - както Пеевски в България, където президент и премиер се псуват на пеевски. Но няма да е добре, ако доверието в медиите се срине съвсем покрай Тръмп или Пеевски.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 77. 77 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 599 Любопитно

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  Ти поне ги разбираш тия работи там по щатите ,та ,съдът кога ще гледа мярката за не отклонение на обвиняемите

  гошо
 78. 78 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#60] от "Ген. Колев":По-умните и лоялни на Матуката съветчици явно са се натоварили на ферибота Варна-Иличовск и в момента изпълняват патриотичния си дълг към Родина Мать

  Ми умните знаят , че като се качат на ферибота Варна -Иличовск , ще попаднат в Украина . А ония , от процентите трябва да учат географията .

 79. 79 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Но пък има много важно последствие от това разследване. Щом сме подгонили руснаците за намеса,със същиа аршин трябва да мерим и за останалите. Нека да видим китайци,канадци, мексиканци,западноевропейци. Истината е,че всички се месеха. Хайде да видим организациите на Сорос. Например българските. Тръмп няма да изпусне този прецедент. Всички западни ръководители публично призоваваха американците да не гласуват за Тръмп,защото бил идиот,фашист,нацист,расист,ксенофоб и какво ли не.

 80. 80 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2318 Весело

  Основното в новината, което Дневник и умните и красивите във форума всячески се опитват да не споменат, е че няма никакво обвинение и никакви доказателства, че кампанията на Тръмп е работила с руснаците или дори хората в нея са знаели какво правят те. Демек - целият наратив се срина. Мюлър потроши една камара пари на данъкоплатеца, а левашките медии изхабиха огромно количество интернет трафик и други ресурси, за да обвинят накрая 13 кавала, че бичели пропаганда. Ясно че това очевидно е против законите на САЩ, ама извинявам се - голямата работа. Сега като разбрахме, че Тръмп не е мурзилка ще има ли мир най-накрая у форума?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 81. 81 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 614 Любопитно

  До коментар [#70] от "Американ Джендър":

  Не те познавам, но като чета това което си написал, не бих искал да те познавам. Звучи много просташко и разваля въздуха във Форума.

  Stupid people make me sick
 82. 82 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#38] от "niksan1":
  А като не можеш да направиш мерцедес така, че сульо и пульо да не може да го троши с шрак, прави нещо друго! И не оревявай орталъка!

  Мърфи е оптимист!
 83. 83 Профил на Американ Джендър
  Американ Джендър
  Рейтинг: 7 Неутрално

  До коментар [#80] от "Тюфлекчия":

  Ама свършило ли е разследването?

 84. 84 Профил на pavka5
  pavka5
  Рейтинг: 714 Неутрално
 85. 85 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#60] от "Ген. Колев":Уфф, този е от най-тъпегьозлийте, малцината останали амбразурчици тия дни.

  Забравих - гадно е с простотии да скверниш името на ген . Колев .
  Нищо лично ,. Само дето и простотията има граници .

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "There is no allegation in this indictment that any American was a knowing participant in this illegal activity," Rosenstein said
  https://www.nbcnewyork.com/news/national-international/Russians-Indicted-US-Election-Meddling-Mueller-474309733.html
  и по-важното "there is no allegation in the indictment that the charged conduct altered the outcome of the 2016 election."
  Путин е крайно неприятен човек, но не е Мориарти, нито пък Чингисхан. Не може да манипулира свободни страни. Ако някоя страна - като България например - се откаже от свободата си, не трябва да вини злия гений Путин, а само себе си. Никой не ти е виновен, ако сам не се бориш.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 88. 88 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":Но в това време желязна ръка ще ги стиска за гърлото.

  Вярно дълго време си чел и учил от постовете на Капута Путлер , но пък добре си се изучил . Той и до сега се опитва да предрече края на Путин , но и двамата заедно като врачки сте по- зле и от бабата на Азис . Знаеш оная за коча и лисицата , та не е нужно да ти се напомня .

 89. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално  До коментар [#19] от "гошо":съдът кога ще гледа мярката за не отклонение на обвиняемите

  Ами когато станат обвиняеми . На Кукувден .

 90. 90 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Я виж ти! 13 руснака съборили Хиларито, зад която стоеше мултимилиарден капитал.
  Браво на екипът на специалния прокурор за т. нар. "руско разследване", Робърт Мюлър.
  Страхотно постижение! Цели 13 руснака! Достойно за книгата на Гинес.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 91. 91 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  До коментар [#23] от "султана глаушева":

  Ами ти защо изтерясваш?

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 92. 92 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#16] от "citoplast":Така е каскет, те и сега ще ги осъдят без абсолютно "никакви" доказателства, ама ти какво можеш да направиш?А? Май нищ

  Прав си , нищо не може да направи . Както не могат да направят и ония американци , които все още вярват , че други американци са сринали Двете кули .

 93. 93 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#91] от "deutschwagen":
  На впрос с въпрос не се отговаря. Имаш ли отговор, дай. Нямаш ли, трай!

  Мърфи е оптимист!
 94. 94 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Как ли е "лахта"-та в България?

  Иначе голям външнополитически "успех" - за пет години руснаците успяха да се превърнат в най- неприятните хора в света!

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1729 Весело

  До коментар [#80] от "Тюфлекчия":

  Сега като разбрахме, че Тръмп не е мурзилка ще има ли мир най-накрая у форума?
  ==============
  Всеки избран с помощта на ватенките е мурзилка...даже всеки който харесва ватенките е такъв...

 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4370 Весело

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Ребята, вадим dirt и подкопаем.
  Равняйтесь с лучшейший ник!

  Неуспехите ни правят по-силни.
  Почнахме ВСВ за да вкараме Британия в пролетарския ни соцлагер.
  Лежиме на лаврите на неуспеха?
  Конечно, трижди нет!

  Неонаши совецки нацисти (национал социалист царисти)
  подкопават Америка вместе Грейт.
  Неуспех? Това е целта!

  "Вадим Подкопаев (анализатор в проекта за манипулиране на политиката в чужди държави, отговарял за анализиране съдържанието на американски социални медии и за изработването на адекватни послания, които да се разпространяват сред американските избиратели)"

 98. 98 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 279 Весело

  Тръмп за другарчето си Путин преди няколко месеца:
  “Every time he sees me he says I didn’t do that, and I really believe that when he tells me that, he means it.”

  Оранжевота яре днес гледа като пръднало. Заграждат го бавно, бавно. Собствените му републиканци Розенстейн и Мюлър, как не ги е срам.

 99. 99 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Как пък 13 руснаци успяха да им повлияят на изборите? Заради тях ли наложиха саткции на цяла Русия?

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK