Какво постигна Косово за 10 години независимост

Десетгодишната Паварсия Сопи празнува независимостта в училището си в село Слови, недалеч от Прищина.

© Associated Press

Десетгодишната Паварсия Сопи празнува независимостта в училището си в село Слови, недалеч от Прищина.Руската позиция за Косово често се приема на запад като белязана от предразсъдъци. Постоянният представител на Москва в ООН Василий Небензя отбеляза на заседание на Съвета за сигурност на преди няколко дни, че опитите да се създаде в Косово "самодостатъчна политическа система с претенция за демократична държава, управлявана от върховенството на закона" се оказват напразни и страната още има нерешени проблеми.


За времето, откакто парламентът в Прищина едностранно обяви независимост от Белград на тази дата точно преди 10 години обаче, събитията му дават известно право. Десетилетие след като се обяви за държава и даде път на десетки съществуващи държави да е признаят за такава, една от най-бедните страни в Европа продължава да заема същата позиция. И макар 116 (последна в четвъртък направи това Барбуда) да са я признали, тя продължава да е в международна изолация и икономическа безизходица. Независимо от нея местни и чужди журналисти и наблюдатели твърдят, че оптимизмът и желанието на промяна все още не са напуснали много жителите на Косово.


"Дневник" обобщава как Косово се справя с някои от големите изпитания, които стоят пред него от независимостта насам.


Икономиката
"Най-младата" държава в Европа може да бъде определена по този начин и заради населението си, чиято средна възраст е 26 години (в Прищина - 28 години). Същевременно и младежката ѝ безработица е отрицателен рекорд - 60% от трудовата сила в тази възрастова категория е засегната от нея. Общата безработица пък е 33% по данни на статистическото бюро на Косово - слабо подобрение от отчетените в годината на независимостта 40%.


Световната банка обяснява, че Косово тръгва "от много ниска база" с брутен вътрешен продукт на глава от населението 1088 долара през 2000 г. и 3641 г. за 2016-а. (Българският за сравнение е почти 7351 долара за по-миналата година.)


През периода 2008-2016 г. реалният ръст на БВП е 3.4% (за по-миналата година той е 3.6%, най-високият за Западните Балкани), но той според институцията се движи от услугите и от голямата диаспора и чуждестранната помощ. Институцията говори за "макроикономическа стабилност", но около една трета от населението все още живее под прага на бедност.


Какво постигна Косово за 10 години независимост

© Associated Press


Миналото


Годините на войната създават не само физическото наследство, което съществува и до днес - мините в някои части на страната. Конфликтът оставя 13 500 жертви, повечето албанци, но и стотици изчезнали цивилни, много от които сърби. За албанското мнозинство остава проблемът как възприема историята си. След кратко прекъсване страната отново се управлява от бивши командири от военновременната Армия за освобождение на Косово, някои от които са заподозрени за военни престъпления от 1998-1999 г.


През декември депутатите в Прищина опитаха да спрат работата на базиран в Холандия и подкрепян от Евросъюза нов съд, който се очаква да издаде скоро обвинения срещу някои бивши командири. Някои местни медии отбелязват, че президентът Хашим Тачи ще бъде сред обвиняемите именно заради изчезването на цивилни по време на войната, повечето от които са етнически сърби. Подобна информация се появи и за брата на обвинявания от Сърбия във военни престъпления премиер Рамуш Харадинай. Последният миналата година дори беше арестуван и по-късно освободен във Франция по искане за екстрадиция от Белград. Харадинай за всеки случай се сдоби по бърза процедура с албанско гражданство.


Ветерани от войната и други общественици настояват, че съдът е предубеден срещу албанците в Косово (макар той на практика да продължава работата на трибунала за бивша Югославия, затворил врати през декември). Съединените щати и Евросъюза осъдиха опита за натиск над съда в косовския парламент, а посланикът на САЩ в Прищина отбеляза, че това е "ужасен пример за личен интерес, който надделява над общото благо и интересите на Косово като държава." Все пак специализираният съд в Косово може и да забави първите обвинения, след като главният му прокурор Дейвид Шуендимън, работил години наред по всички тези случаи, подаде оставка.


"Обявявам Косово за независима и демократична страна," каза на 17 февруари 2008 г. Хашим Тачи, който след това щеше да стане премиер а после - външен министър и президент.

© Associated Press

"Обявявам Косово за независима и демократична страна," каза на 17 февруари 2008 г. Хашим Тачи, който след това щеше да стане премиер а после - външен министър и президент.


Международната изолация


Косово не е част от ООН (чиято мисия иначе помогна за стабилизирането му) заради ветото, наложено от постоянните членки Русия и Китай. Дори в отношенията с Европейския съюз обаче Косово в незавидна позиция като единствената страна на Балканите, чиито жители могат да пътуват безвизово до страни от Европейския съюз. За съседните Сърбия, Албания и Черна гора това е възможно още от 2010 г.


Проучване през 2016 г. показа, че всеки втори жител на Косово иска да емигрира в Западна Европа. Наскоро обаче дори премиерът Рамуш Харадинай получи отказ за виза от Великобритания, а по-рано - и от САЩ.


Отношенията със Сърбия


"Почти всички гласоподаватели знаят, че Косово де факто не е част от Сърбия, но никой не иска да го признае де юре," каза миналата година за "Дневник" сръбският интелектуалец Мухарем Баздул. Той изтъкна, че макар няколко кандидат-президенти, състезавали се с Александър Вучич на изборите през април да се обявиха, за признаването му, "никой не иска да бъде запомнен в историята като лидера, изоставил "люлката на Сърбия"."


"Косово е Сърбия" е позицията на Белград и отпреди 2008 г., и в момента. В нея формално няма нюанси - диалогът Прищина-Белград с посредничеството на Брюксел беше спрян за неопределено време в момента на подновяването си след убийството на косовския сръбски лидер Оливер Иванович. Случилото се стана повод за размяна на остри нападки между лидерите в двете столици, каквито не беше имало от инцидента с "националистическия" влак миналата година.


На практика обаче има нюанси. От миналата година Белград търси подходяща формула, която според него би могла да даде алтернатива, била тя "разграничаване" и подялба на имуществото (включително културно) на сърби и албанци в Косово, "нормализация без признаване" (и край на сръбското вето за членство на Косово в редица организации) или фактическа подялба на територията.


Протест заради изчезнали близки по време на войната в Косово.

© Associated Press

Протест заради изчезнали близки по време на войната в Косово.


Сърбите и албанците в Косово


Сърбите са под една десета от населението на Косово - около 120 хил. души в страна с население 1.8 млн. В по-голямата част от страната те не присъстват, но доминират на север. Същевременно не се чувстват като част от държавата, а биха искали да живеят в Сърбия.


Убийството на босненския сръбски лидер Оливер Иванович напомни, че в северния град Митровица, на практика етнически разделен, напрежението и взаимното подозрение остава. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че след толкова години все още е необходимо международни сили да гарантират сигурността - такива като НАТО и водената от организацията мисия KFOR. "Лесно е да се види, че карате в етническа сръбска зона дори преди да видите международни войници. Много от колите нямат регистрационни номера или имат такива, изданени от Сърбия, които правителството в Прищина смята за незаконни. Децата ходят в отделни училища. Мъжете работят на отделни места. Семействата ядат в отделни ресторанти," а дипломите на завършилите в Митровица не се признават от властите в Прищина.


Протест на косовски сърби след сблъсъци с албанци през 2011 г.

© Associated Press

Протест на косовски сърби след сблъсъци с албанци през 2011 г.


Правният хаос, причинен от нежеланието на сърбите да признаят юрисдикцията на Косово, създава среда за престъпни организации, които процъфтяват в условията на беззаконие, разказва Милан Радонич.


От друга страна - дори въпреки посещението на Вучич в Косово след смъртта на Иванович - стрелбата не подтикна сърбите веднага да обвинят албанците за убийството, както вероятно някои биха очаквали. Промяна има и в символите - някога между "сръбската" и "албанската" зона имаше стена, разделяща сърбите от албанците която сега не съществува.


Черна гора


Освен със Сърбия Косово няма сериозни проблеми с други съседи към момента. Изключение е Черна гора, с която през 2015 г. страната успя да сключи споразумение за демаркация на общата граница, за която има спор още от обявяването на независимостта. През октомври 2015 г. обаче опитът това споразумение да се ратифицира завърши със сблъсъци пред парламента и със сълзотворен газ в пленарната зала.


Напрежението тогава беше подклаждано от опозиционната партия "Самоопределние", някога известна с радикалния си проалбански национализъм. Две години след инцидента "Самоопределение" на практика е втора партия в парламента, единствен спечелил от изборите играч (с 16 депутатски места повече, отколкото след миналите избори, докато другите големи партии загубиха) и с имидж на по-умерена политическа сила.


В тази нова обстановка президентът Хашим Тачи и черногорският му колега Филип Вуянович обявиха, че са се разбрали експерти и от двете страни да прегледат споразумението и да отстранят грешки в него в бъдеще. Това е начин опозицията да бъде убедена, че може да го подпише, без непременно да нанесе щети на Косово. Опозицията твърди, че територии от 8000 хектара неправомерно преминават в Черна гора.


Какво постигна Косово за 10 години независимост

© Associated Press


Европейска перспектива


Наблюдатели в последните седмици отбелязват, че Евросъюзът оказва сериозен натиск върху редица държави от Западните Балкани да се приближат към присъединявате в блока, като решат спорове помежду си, каквито имат Косово със Сърбия и Черна гора, но и Сърбия със страната членка Хърватия или Македония с членките България и Гърция.


Блокирането на членството в ООН от Русия и Китай и непризнаването от страна на Сърбия създават трудности и за членството на Косово. Все пак страната, непризната и от пет членки на Евросъюза, е включена в европейската стратегия за Западните Балкани въпреки възраженията на Испания. Там е записано, че Прищина трябва "да постигне траен напредък чрез прилагането на Споразумението за стабилизиране и асоцииране и да напредне по пътя към ЕС веднага щом го позволят обективните обстоятелства".


Все пак този документ бележи промяна за Косово: представители на ЕС само допреди няколко години повтаряха, че страната е потенциален член, но няма шанс това да се случи в обозримо бъдеще.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Постигна се супер прецедент, който позволява да се правят доста бъркотии в Европа ,е това се постигна с Косово ,а самото Косово постигна латентна гр война

  гошо
 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  След още 20 години Косово ще си е стъпило на краката. Всяко начало е трудно, но когато имаш младо население, което иска да постигне нещо в живота, тогава бъдещето на страната е гарантирано.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Любопитно

  Моля, ако някой е ходил в Косово - да сподели как се влиза и излиза там, визи, паспорти, зелени карти , че лятото мисля да мина оттам с автомобила???

  [email protected]
 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално
  След още 20 години Косово ще си е стъпило на краката. Всяко начало е трудно, но когато имаш младо население, което иска да постигне нещо в живота, тогава бъдещето на страната е гарантирано.
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Както посочват и в статията - младото население дето е на 60% безработно мечтае само и единствено да си бие камшика оттам и само визовия режим ги спира. И не знам какво бъдеще е гарантирано в това псевдодържавно образувание където цялата власт се поделя между мафиотски кланове и техни проксита.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  [quote#4:"lustmord"][/quote]

  Е как какво, същото като на България - и тука цялата власт е поделена между кланове и проксита а младите вече си биха камшика. И както се вижда, държавата си върви, развива се и даже бележи успехи.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Това ще бъде тлеещ конфликт за десетилетия напред...
  Кипър няма да е точния пример...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Престъпна държава отвсякъде.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 8. 8 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Доста постна статия, липсва най-важното информация, а именно, че през годините беше доказано от множество разследвания, че територията Косово е главен център за преразпределяне на човешки органи, наркотици и тероризъм.

 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  Косово има бъдеще и ще се развива, колкото и да му пречат някои държави. Да му мисли Сърбия. Ако не се отърват от великосръбския си шовинизъм , не ги виждам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Живко
  Живко
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Според мен Косово ще се обедини с Албания.

 12. 12 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#11] от "jivko_r":

  Това няма да стане. На светска Албания не ѝ трябва ислямистко Косово.
  Но Косово ще си реши всички проблеми, ако се отърве от населените със Сърби общини и ги върне на Сърбия.
  Мисля, че нещата вървят натам.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 13. 13 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Колкото и да не ми харесва Косово с такъв етнически елемент, който бълва престъпност и радикализъм, като си помисля, че бърка в ..... на сърбите и съм по-скоро за косоварите

  malart.blog.bg
 14. 14 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Какво постигна Косово за 10 години независимост
  -------------

  Каквото и ние за 10 години в ЕС. Нищо!

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Я стъпило на краката си, я потънало :)

 16. 16 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Това е продукт на Клинтън и демократите.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Въпрос от газетата: “Какво постигна Косово за 10 години независимост?“
  Отговор: Едно НИЩО! Zero!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Какво постигна Косово? Стана първа по продажби на огани!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Не ви го препоръчвам. Освен, ако имате близък приятел при който да отидете и да се движите с него. Даже и с него разговаряйте на английски (или друг език) но НЕ и на български. Българския прилича на сръбския и шиптърите (косоварите) ще си мислят, че сте сърбин.

  За минаване с кола може (по светло), ако пътувате за Хърватско или Черна гора. За визи не знам, защото съм ползвал не български паспорт. Евро и долари приемат навсякъде.

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Любопитно

  До коментар [#20] от "Müller":

  Планът ми е да мина през Косово - Шар планина за Албания - Шкодра, Тирана и да се върна през Македония!Границите зор ли са ?

  [email protected]
 22. 22 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#21] от "karabastun":

  На ваше място бих минал през БРЮМ (Македония) и от там в Албания. От Peja (Печ) до Durrës (Дуррес) няма и 300 км изгубихме почти цял ден. За границите си купете няколко пакета цигари (да са ви подръка) и дребни евро / долари и усмивка на лицето!

  Успех ви желая! Все още никой не е бил изяден!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 23. 23 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Младостта не е порок, но не е и предимство.Балансът липсва. Разделителните линии няма да помогнат. Светът търси обединение, а Косово самостоятелност- от кой и защо? В този си вид Косово ще се разпадне, защото тя не нужна на никога!

 24. 24 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#20] от "Müller":Планът ми е да мина през Косово - Шар планина за Албания - Шкодра, Тирана и да се върна през Македония!Границите зор ли са ?
  —цитат от коментар 21 на karabastun


  Единственото, което трябва да знаеш, Бастуне, е че зелените карти не важат за Косово и трябва да си платиш застраховка за Косово на границата.
  Други проблеми няма да имаш, ако не се отклоняваш от главните пътища.
  По албанските КПП-та проблеми няма, минаваш си с лични карти и се минава за секунди.
  За Косовските не знам, и не съм сигурен дали може само с лична карта, май трябва паспорт.
  Не те знам откъде тръгваш, но ако не си от София, а от по-изток, препоръчвам ако влезеш в Македония при Охрид, да хванеш пътя за Битола, след това да влезеш в Гръцко и да влезеш в България при Маказа. В Албания пътищата са прекрасни. В Македония от Охрид до Битола е хубав, обаче този през Скопие към България е отврат, отделно от това че минава през планини с много завои и е супер натоварен.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 25. 25 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  В Македония от Охрид до Битола е хубав, обаче този през Скопие към България е отврат, отделно от това че минава през планини с много завои и е супер натоварен.
  ---
  Коридор 8! Значи имало трафик...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Създаването на Косово е лош пример за много държави, въпреки признаването ѝ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":
  Аха ще се развиват, ама друг път! И след 20 години нещата ще са пак такива, каквито са и сега. И както Турция, така и Косово, нямат място в ЕС!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 28. 28 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  "Дори в отношенията с Европейския съюз обаче Косово в незавидна позиция като единствената страна на Балканите, чиито жители могат да пътуват безвизово до страни от Европейския съюз. За съседните Сърбия, Албания и Черна гора това е възможно още от 2010 г." -- мисля че някъде из всичко това се губи едно "не". Иначе тези две изречения нямат смисъл.

 29. 29 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  "Постоянният представител на Москва в ООН Василий Небензя отбеляза на заседание на Съвета за сигурност на преди няколко дни, че опитите да се създаде в Косово "самодостатъчна политическа система с претенция за демократична държава, управлявана от върховенството на закона" се оказват напразни и страната още има нерешени проблеми."

  Това важи с пълна сила за Путинова Русия.

 30. 30 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Tова което стана в Косово е благодарение на просташката политика на Белград. Не можеш да наричаш Косово, Сърбия след като 90% от населението не са Сърби, не искат да се наричат Сърби и ти не признаваш дори че съществуват. За всичко са си виновни Сърбите! След отделянето от Отоманската Империя населението в Косово е било приблизително 30% Православни Сърби, 30% Католици и 30% Мюсулмани. Ако някой се интересува защо Косово е 90% Албански мюсулмани да прочете малко история и да се запита къде са Католиците и кой ги е избил.
  Косово не е държава като хората и ще им трябват години да станат такава. Но Косово не беше държава и когато Сърбите ги управляваха. Някой много бързо забравиха как и защо започна войната в Косово и кой я започна.

  California Über Alles
 31. 31 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1100 Гневно

  Да се Дражин барјак вије не би било Албаније
  https://youtu.be/-gqW9wv1uX8
  Кад би знале рујне зоре
  Историју Равне горе
  Румене би увек биле
  Од срамоте што су криле
  Румене би увек биле
  Од срамоте што су криле.

  Да се Дражин барјак вије
  Не би било Албаније
  И била би Равна гора
  На 3 јужна српска мора! 2x

  Кад би знала поколења
  Зашта бјеху огрешена
  Подигла би храм слободе
  За четнике и војводе
  Подигла би храм слободе
  За четнике и војводе.

  Да се Дражин барјак вије
  Не би било Албаније
  И била би Равна гора
  На 3 јужна српска мора!2x

  За те борце што су пали
  Отаџбини живот дали
  Кад би србска деца знала
  Рекла би им: "Вечна хвала"
  Кад би србска деца знала
  Рекла би им: "Вечна хвала!"

  Да се Дражин барјак вије
  Не би било Албаније
  И била би Равна гора
  На 3 јужна српска мора! 2x

 32. 32 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  "че лятото мисля да мина оттам с автомобила"

  Купи си билет за автобус до Сърбия :) Колата ти ще я "обезкостят" за 30 мин.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 33. 33 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До къде може да стигне една измислена държава,крепяща се на наркотърговия и търговия с органи. Името на Хашим Тачи беше пряко свързано с негалните донорски перации. Вдигна се много шум и после го потулиха.
  Хашим Тачи е военнопрестъпник и е редно да бъде съден в Хага,така както бяха съдени военните ръководители на сръбската страна. В Швейцари е пълно с радикални албанци.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK