MosqueMeToo - кампанията срещу сексуалния тормоз достигна до Саудитска Арабия

MosqueMeToo - кампанията срещу сексуалния тормоз достигна до Саудитска Арабия

© Associated PressКампанията с хиляди жени по света, които говорят за случаи на сексуален тормоз, премълчавани от години, продължава да е обект на спорове по света - дали не се превръща в "лов на вещици", дали над обвинените не тегне клеймо, преди твърденията срещу тях да са доказани, дали не се преекспонира.


Тя обаче промени света не само с няколко прекратени договора в Холивуд, една награда на списание "Тайм" и най-важното - по-голяма видимост на проблема. По-незабелязано остана друго, не по-малко значимо влияние - върху обичайно смятания за консервативен свят на вярващите мюсюлмани. В случая - мюсюлманки.


#MosqueMeToo започна с история не отпреди 30 години, а от 2013 г. За нея разказа египетско-американската феминистка и журналистка Мона Елтахауи в "Туитър" и този месец припомни за нея, използвайки хаштага. Тя сподели за случай на сексуално посегателство, докато извършвала поклонението хадж, задължително за всеки вярващ мюслюлманин през живота му. Обясни, че е била вдъхновена от публикация във "Фейсбук" на пакистанката Сабика Хан, също нападната в Мека и "агресивно опипвана" няколко пъти по собствените си думи.
Други потребители започват да споделят публикациите и на двете жени в социалните мрежи. Някои от направилите го или хора, видели постовете ѝ, също започват да използват хаштага ѝ. За 24 часа той се появява в 2000 публикации, а според Би Би Си за дни се превръща в една от десетте най-ярки тенденции в сред потребителите, използващи фарси в "Туитър".

Смята се, че около два милиона мюсюлмани предприемат поклонението хадж всяка година, съобразно дните, в които това изисква използваният от исляма лунен календар. Мнозина други извършват т. нар. "умра" - поклонение по друго време на годината - но в дните на хадж саудитският град Мека се изпълва със стотици хиляди посетители от цял свят.


Много от използващите хаштага твърдят, че макар да спазват недвусмислените изисквания на исляма да носят скромно, непредизвикващо страсти облекло и да носят хиджаб, и в най-светите места за религията като Мека и Медина стават обект на сексуален тормоз.


Дори по време на умра, когато струпванията на поклонници не са толкова значими, няма гаранция за сигурността, обяснява за изданието The Middle East Eye 33-годишната Салма Омар от Кайро. Тя твърди, че ѝ се е случвало два пъти за няколко години - и на умра, и на хадж малко по-късно. Във втория случай докато се въртяла около свещения камък Кааба (към който мюсюлманите по цял свят гледат при молитва), непознат мъж започнал да се отърква в тялото ѝ. Първо помислила, че е грешка, но след като се случило няколко пъти, тя се обърнала и се натъкнала на мъж, който я наблюдавал и ѝ се усмихвал. Според Омар полицията трудно може да помогне в такива случаи - не и в множеството, участниците в което трудно биха моги да си проправят път до служителите на реда.


Фотогалерия: На поклонение в Мека >


Какво ще последва


В Иран кампанията вече не е свързана само с хаджа - някои потребители там твърдят, че носенето на хиджаб в ислямската република ни най-малко не ги предпазва от посегателства в градска среда, както властите се опитват да докажат с плакати и надписи по улиците. В Египет, където хиляди жени разказват, че са били тормозени по улиците, хаштагът също надхвърли предназначението си.


Към кампанията в "Туитър" - достигнала и до международни медии - заваляха и критики. Потребителки на мрежата написаха, че всъщност чувстват пълна сигурност в Мека. Други предупредиха, че очакват много жени да премълчат въпреки желанието си да разкажат подобни истории от страх, че ще бъдат заклеймени в обществото и обвинени дори в богохулство. Самата Сабика Кан написа, преди да разкаже историята си, че първоначално се е въздържала да разкаже това, за да "не нарани религиозните чувства" на потребителите, до които ще достигне публикацията ѝ.


MosqueMeToo - кампанията срещу сексуалния тормоз достигна до Саудитска Арабия

© Associated Press


#MosqueMeToo създава и един страничен проблем. мюсюлманките, най-накрая разказали историите за сексуално насилие, сега ще трябва да се справят и с всички онези хора по света, които ще използват историите им, за да оправдаят стереотипите си, пише на страниците на "Слейт" Айман Исмаил. "Престъпления са били извършени в най-свещените места за исляма и е време (извършителите да поемат) отговорност," пише Исмаил. После обаче добавя, че в отговорите на публикации #MosqueMeToo се срещат както множество агресивни техни противници - твърдящи, че на жените е платено, за да извършват "антимюсюлманска пропаганда", - така и ксенофоби и противници на исляма.


"Добре съзнавам, че мюсюлманските жени за между чука и наковалнята: ислямофоби и расисти, които демонизират всички мюсюлмани мъже, и общността ни която защитава всички мюслюмани мъже," пише самата Мона Елтахауи за "Слейт". "Никоя от тези страни не я е грижа за жените мюсюлманки."

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  На тези съм склонен да вярвам.

  Еретик
 2. 2 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Абе за какво опитване и отъркване говорите ? Само преди няколко години американска журналистка беше публично групово изнасилена от протестиращите за "демокрация" ислямисти на централния площад в Кайро, докато отразяваше събитията на площада с екипа си.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3183 Любопитно

  Всички, които сме гледали Златния век", знаем, че в харемите насилие няма. Тръгнала да се разножда сама по площадите. #МиИзлизайСЕвнусиДаТеПазят.

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  #ТаяБащаИЩоОщеНеЯЕПродалВНечийХарем

 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  брях, някой се отъркал в жената и тя обяснява, че била сексуално насилена?!? Дневник, може ли малко по-сериозно, само тази "насилена" ли успяхте да намерите и з арабистанските държави, за да напишете сълзливата си статия?!? Пълен смях.

  Представете си сега, че сме приели ИК и тази се довлече до България или която и да е страна в Европа и твърди, тези неща /че някакъв случайно се отъркал в нея, и била секуално насилена хахах/. Веднага ще сме длъжни да й дадем убежище и закрила. После ще сме длъжни да приемем и цялото й семейство по някоя друга конвенция, пак пробутана от наглите НПО-та. Чудесно просто. :-) Някой се отъркал в нея УЖ /няма нужда от доказателства/ и опа, право на убежище е Европа. :-)

 7. 7 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Разбира се,è са прави тези жени в СА.

 8. 8 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Да приемат Истанбулската конвенция и да наказват неспазващите я по Шериатския закон. Ето една полезна симбиоза на закони съобразена с техните разбирания за справедливост. Една нова система от закони, наречена например "Риадска конвенция".

 9. 9 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 820 Неутрално

  В 21 век да ходиш да обикаляш около камьк!....

 10. 10 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 746 Неутрално

  В интерес на истината, подобни кампании и конвенции като Истанбулската имат смисъл най-вече в страните от Близкия изток (да не използвам някой религиозен критерий), а не в страните от Съвета на Европа.

  Следователно, инициативата за ислямско "халално МиТу" сама по себе си е повече от необходима и похвална, въпреки натрапчивия привкус за Арабска пролет - софт джендър версия 2.0.

 11. 11 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Да приемат Истанбулската конвенция и да наказват неспазващите я по Шериатския закон. Ето една полезна симбиоза на закони съобразена с техните разбирания за справедливост. Една нова система от закони, наречена например "Риадска конвенция".
  —цитат от коментар 8 на pbdan


  ++++++++++++

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  Вижте каква какафания се получава, когато пуснат духа от бутилката. А е казано: Една торба брашно да имаш, дай я на хлебар, той да я омеси и да ти опече хляб, иначе ще изхабиш брашното. Има си специалисти по въпроса - гинеколози, андролози, сексолози, психолози, дайте им на тях думата. Ученото си е учено. Нека компетентните да казват, защо мъжете посягат и защо жените уж се дърпат пък се натискат и кое стои в основата на секса? Иначе колкото хора, толкова мнения, толкова брожения. А и в зависимост от емоционалното си състояние, едно и също лице може да стои на противоположни позиции. Моето мнение е, че темата се пре-преекспонира за да отвлича вниманието от реалните проблеми на обществото, което е първа задача на пропагандната машина.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 935 Неутрално

  От Дневник това няма да го разберете, но целта на това движение е премахване на патриархата.
  Миналото столетие бе направен опит по революционен път да бъде премахнат капитализма и заменен с комунизъм. Капитализмът нямаше и двестагодишна традиция. Опитът беше неуспешен, пълен провал. Сега в момента се правят опити за революционни промени в хилядолетни институции и традиции. Патриархатът ще се заменя с нещо друго. Не знаем какво. Традиционното семейство се разбива, създават се други семейства или се кара без семейство. Традиционната сексуална ориентация се заменя с други. Традиционните мъжки и женски пол се заменят с други. Нациите се унищожават и се заменят с друго. Границите се премахват, става велико преселение на народите, етносите смесват, кръстосват с други етноси и раси и всички стават мелези. Вместо раси и етноси, по думите на Нанси Пелоси, в бъдеще всички ще сме кафяви, няма да има черни и бели. Този списък с революционни промени може да го продължите.
  Като имам предвид опита от последната революция, още отсега мога да кажа, че нито една от тези революции няма да е успешна. Резултатът ще е като с комунистическата революция- само разрушения за обществото. И тъй като мащабът на революционните промени вече е десетки пъти по-голям в сравнение с комунистическата революция, то може да се очаква и, че разрушенията ще са десетки пъти по-големи.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5606 Неутрално

  Ненормалниците агресивни и невъздържани са такива навсякъде...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 744 Весело

  До коментар [#12] от "Judjuk":

  ...защо жените уж се дърпат пък се натискат...
  —цитат от коментар 12 на Judjuk

  Значи жените ти се дърпат, пък ти си вярваш, че е наужким? И на инат ги опипваш? И къде ги правиш тези геройства - на работно място, в обществения транспорт? Да си чувал за бръснача на Окам - щом системно ти се дърпат, по-скоро НЕ е защото те харесват и искат да те настървят. :)))

  До коментар [#13] от "gozambo":
  Мда. Промени винаги е имало и ще има. Еволюция, революция - светът върви напред и ти не можеш да го спреш. Или се примири, или си носи редовно станиолената шапка и преди да си легнеш винаги проверявай под леглото, че то вотани от третата луна, то арканзианци от седмия пръстен... пък и може някой най-обикновен джендър да те изненада в гръб и току виж те гейовизирал. :)))

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  "Значи жените ти се дърпат, пък ти си вярваш, че е наужким?"
  До коментар [#15] от "wiligri":
  Аз лични мотиви не съм вложил. Има един апокрифен клип на Парцалев където се съдържа израза "уж ги вдига пък ги сваля". В тези отношения има и малко игра, малко лъжа, малко драма, и даже нещо трагично. Има си и мистерия. Изобщо правото и отговорността са разпределени по равно, но според мене лекият приоритет е на жената. Въпреки че след като си от едната страна на бариерата, никога не разбираш точно какво става от другата. Проблемът е, че само жените се оплакват, мъжете много рядко. И винаги е подозрителна целта с която го правят. А че има откачалки и патологични случаи, то навсякъде има такива, но те са си медицински проблем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK