
Нов вид бира се появи в Германия като опит да бъдат помирени позициите на пивоварите в Кьолн и Дюселдорф в спора кой прави по-добро пиво.
Името е компромисно - "Кьолт" (Koelt), съставено от кьолнската Koelsch и дюселдорфската Alt бира.
Точно заради това символично е избрано и мястото, където ще се сервира тя - в Монхайм, точно по средата между двата града. Първите 800 литра са дело на трима иноватори - Ханс Берлин, Матиас Рос и Хенинг Баркли, които още търсят пивоварна, която да се заеме с масово производство. Средствата - над 20 000 евро, за техния стартъп са събрани чрез кауза за финансиране в интернет.
Тепърва ще се види дали начинанието ще стане и успешен бизнес. Холгер Айхеле, ръководител на Германската федерация на хивоварите (DDB), споделя пред агенция ДПА, че "всяк аседмица на пазара излиза нова бира".
По данни на федерацията през 2016 г. в страната е имало 1400 пивоварни (с около 100 повече в сравнение с 2006 г.) и над половината то тях са микропивоварни, произвеждащи не повече от 100 тона годишно. Пазарът е залят от разнообразие - има над 6000 бранда и 40 вида бира. Или, както обясняваАйхеле, можеш да опитваш по една различна бира всеки ден в продължение на 16 години, без да повториш. "Кьолт" е 41-ият вид", допълва той.
gl_avatar
Рейтинг: 484 НеутралноПример за подражание , и у нас искам десетки микропивоварни.
selqnin
Рейтинг: 1324 НеутралноЕй така се създава и налага бранд!
История, легенда, малко емоция...
Браво на немските колеги от ПР-а.
Bro
Рейтинг: 534 НеутралноСамо Alt!
"Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark TwainUerige от Дюселдорф е номер едно.
Gopeто
Рейтинг: 2222 ВеселоОт нашенска пивоварна изпратили бутилка бира в немския институт за бирата с надежда да я включат в 1000 та най-хубави бири.
"За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян ПетровСлед три месеца от института изпратили телеграма със следното съдържание:
"Не се притеснявайте за вашата крава. В цветущо здраве е."
pariah
Рейтинг: 1466 ВеселоДори и да е крафт бира от микропивовар, тия гейски микро-чаши са срам за немската култура.
- A witty saying proves nothing. Voltaire'Земете се в ръце, братя немци.
victortrt
Рейтинг: 603 НеутралноДо коментар [#5] от "pariah":
Абсъ-ф..кинг-лютли, както се казва в един филм. Чаша под 500 мл. е обида за истинския бираджия
DareDebil
Рейтинг: 793 НеутралноДо коментар [#5] от "pariah":
Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.Тва не ти е бавария дето се наливат с двулитрови кани. И двата вида бира за които става дума се пият в такива малки чаши, келнера постоянно ги сменя, ако не покриеш празната чаша. Така бирата винаги ти е студена и прясна.
bloodinside
Рейтинг: 227 Неутралнодрън-дрън
качеството е важно колега, качеството
за всеки стил бира си има специфична чаша
а истинският ракиджия от дамаджана ли да пие според твоя канон?
buchermucher
Рейтинг: 242 НеутралноВсеки с разбиранията си. За мен е важен вкуса и температурата да е точно, колкото трябва и да остава относително еднаква в началото и в края на употребата (на бирата). В този ред на мисли, дебелата и огромна халба, освен че променя вкуса на хубавата бира, заради дебелото си стъкло, докарва и приличен вкус на пикня, докато стигнеш дъното.
"Радостта" от сервирането на двулитрови халби е неразбираема за мен. Нещо като "80 градусова водка" . Уау!
paf
Рейтинг: 607 ВеселоНормалните хора какви проблеми имат....
Без коз
Рейтинг: 875 ВеселоГерманци в Кьолн ?!?!? :) :) Ако искаш да продаваш бира в Кьолн, ще трябва да е безалкохолна,да има ярко червен етикет и с надпис на турски.
Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !pariah
Рейтинг: 1466 ВеселоБъркаш ме с някого.
Двулитровите “кани” не знам къде си ги виждал.
Най-голямото масово, което се ползва в централна Европа (Чехия, Бавари и т.н.) е литър.
Нормалната чаша е половин литровата.
Чашки по 250, че и по 100 мл, се появиха напоследък, особено по държави, където бирената култура не е особено застъпена и бирата е скъпа. Франция например.
Да си пият от гейските чашлета, ама е смешно с две глътки да пресушиш чаша бира.
Със здраве и наздраве! - A witty saying proves nothing. Voltaire
_brego_
Рейтинг: 491 ЛюбопитноДо коментар [#7] от "DareDebil":
Аз съм един от шепата НЕГОДНИЦИ и искам твоята ОСТАВКА!! http://bgvolleyfans.org/Не че нещо, ама двулитровите чаши се ползват в Австрия - Stiefel/Liesl
В Бавария най-голямата халба е т.н. Maß - 1 л. и основно се ползва по бирфестовете, където шанса да те обслужва през 15-20 мин келнера или да се редиш също толкова често на километрична опашка (при ползване на по-малка чаша) е нулев.
А иначе литрови чаши/халби се ползват и във Франция, Чехия, Италия, Белгия и Швейцария...
Ostrogoth
Рейтинг: 8 ВеселоЗначи у нас да очакваме 'Загорница', ама дали ще е бира - не се знае. :)
babyroo
Рейтинг: 274 ВеселоПодобно на автомобилите, и при бирите Германия е близо до върха, но никога първа...
roobloodinside
Рейтинг: 227 Неутралнохалбата е 0.5 литра, всичко останало са чаши за бира
http://elliotthall.me/wp-content/uploads/2016/06/different-beer-glasses-2.png - няколко типа бирени чаши с различен обем според бирата
@pariah - Франция е една от държавите в Европа с най-много пивоварни, хубава бира навсякъде се прави, дори и в България вече :)
schwimmwagen
Рейтинг: 1637 НеутралноС удоволствие би я опитал :Р От чашите - само тия огромните не харесвам. Имам една спомен от Октобефест - 2л., две кила е сигурно, празна.
"...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."