Персийският залив измества Русия като приятел на Балканите

Престолонаследникът на Абу Даби и главнокомандващ въоръжените сили шейх Мохамед бин Зайед ал Нахян и премиерът на ОАЕ и емир на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум. Двамата се смятат за хората с най-голяма власт в държавата от Залива.

© Twitter @MohamedBinZayed

Престолонаследникът на Абу Даби и главнокомандващ въоръжените сили шейх Мохамед бин Зайед ал Нахян и премиерът на ОАЕ и емир на Дубай Мохамед бин Рашид ал Мактум. Двамата се смятат за хората с най-голяма власт в държавата от Залива.Дни преди стратегията за разширяване на Европейския съюз да бъде публикувана и да се спомене "перспективата" на Западните Балкани, премиерът Бойко Борисов обяви как той самият вижда бъдещето на региона: или присъединяване, или "да бъдат оставени Русия, Китай, Турция и Саудитска Арабия да си откъснат толкова влияние, колкото могат на база религия."


Днес Борисов има среща в София с министъра на външните работи на Саудитска Арабия Адел бин Ахмед ал-Джубейр, който ще разговаря още с колегата си Екатерина Захариева и с президента Румен Радев. Пристигането на госта от Рияд бе предшествано миналата седмица от саудитската бизнес делегация, ръководена от Мунер Бин Саад, заместник-председател на Съвета на Саудитските търговско-промишлени палати - най-голямата бизнес организация в Саудитска Арабия. В България бяха и представители на бизнеса от секторите туризъм, хранително-вкусова промишленост, здравеопазване, химическа индустрия, ИТ, електроника и комуникации, и др. Предстои разкриването на Служба по търговско-икономическите въпроси при откриването на българско посолство в Рияд.


Саудитската бизнес делегация при посещението в София на 15 февруари.

© Министерство на икоонмикаат

Саудитската бизнес делегация при посещението в София на 15 февруари.
Каквото и да е имал предвид в изказването си премиерът Борисов, защитниците на подхода на ЕС, които говорят за "заплахата" (според други преувеличена) от Русия, Турция и Китай на Балканите, често пропускат да погледнат и към Персийския цалив.


Броени дни преди изказването му централната банка на Черна гора обяви, че Русия вече не е най-големият чуждестранен инвеститор в страната, а е втори. Първият, с почти двукратна преднина, са Обединените арабски емирства. В Босна и Херцеговина три от десетте най-големи инвеститори за миналата година, по предварителни данни на властите, са от Залива - Саудитска Арабия, ОАЕ и Кувейт; последните от няколко години проправят път за хиляди туристи от арабски държави, които създават безпокойство у някои местни жители и наблюдатели.


В Сърбия, където челните позиции се заемат от европейски държави, рядко се изтъква техният принос - властите предпочитат да говорят за Русия и Китай. А някои от най-големите проекти и сделки в страната в последните години всъщност са свързани с фирми от Дубай и Абу Даби, а президентът Александър Вучич често определя престолонаследника на ОАЕ, принц Мохамед бин Зайед ал Нахян, като добър приятел. На юг Албания и Косово дълго получаваха милиони като помощи и заеми, а в Македония Емирствата са вторият най-голям неевропейски източник на официални дарения след САЩ.


Как инвестициите от Залива се оказаха важни за Западните Балкани и какво носят те на региона? "Дневник" обобщава с примери за агресивни инвестиции, страхове от туристи и едно неочаквано приятелство.


Голямото завръщане


Само преди няколко дни Вучич прие новия посланик на ОАЕ, Мубарак ал Дахери, и получи лични поздрави от престолонаследника на ОАЕ. Зад размяната на дипломатически фрази се крие стратегическо партньорство, което Вучич и Бин Зайед поддържат от години. Неслучайно сръбското посолство в Абу Даби "има само шарже д'афер, но не и посланик. Всъщност не им и трябва, защото Вучич е в добри отношения с Мохамед бин Зайед - срещат се и взимат решения," каза за "Дневник" Тена Прелец от London School of Economics, която от години изследва контактите на арабските страни и Балканите. Сделките, за които тя говори, са на стойност милиарди долари.


Всъщност както за ОАЕ, така и за Залива присъствието в страните от бивша Югославия е по-скоро завръщанекъм активните отношения между арабските държави и страните от Движението на необвързнаните, на което Йосип Броз Тито е съучредител. През 90-те години и началото на миналото десетилетие на фокус за ОАЕ са Босна и Херцеговина, Косово и Албания, но като получатели на помощи - заемите и даренията на Западните Балкани са около 63 млн. долара между 2009 и 2013 г. Отделно суверенният фонд на Абу Даби предоставя през 2012 г. няколко десетки милиона евро за пътя между Тирана и Елбасан в Албания и за международното летище в град Кукъс. (Помощи, макар и в по-малки размери, отпускат и други страни от Залива като Катар и ОАЕ).


На страната обаче се налага да търси приходи и инвестиционен излаз навън заради "серията от икономически трудности и социални трудности" заради падналите цени на петрола и високата младежка безработица и Балканите дават възможност. Това се отбелязва в доклада "ОАЕ като изгряващ актьор на Западните Балкани: Случаят на стратегически инвестиции в Сърбия", който е публикуван от влиятелната издателска група "Тейлър енд Франсис" и до който "Дневник" получи достъп.


Царят на проектите


Икономическият отпечатък на ОАЕ в Сърбия е забележим. През август 2013 г. националният превозвач "Етихад" придоби 49% дял в сръбската JatAirways, която за няколко години преструктурира като "Ер Сърбия". За година западащият превозвач премина от загуба в размер на 73 млн. евро (към 2013 г.) към печалба от милиони (и с 87% по-големи приходи), която се разраства по-късно заедно с потока от пътници. Не липсват и обвинения във влошени трудови условия за близо 2000 души, които работят там.


Ръководеният лично от престолонаследника Мохамед бин Зайед фонд "Мубадала" подписа през октомври 2013 г. споразумение със сръбското правителство в авиацията, възобновяемата енергия и комуникациите, а по-късно военнослужещи от Емирствата започнаха да се обучават във военна академия в Сърбия. Сръбското държавно предприятие "Югоимпорт" и инвестиционният холдинг Emirates Advanced Research & Technology Holding LLC разработиха заедно противокорабните крилати ракети Advanced Light Attack System (ALAS) съгласно споразумение за 200 млн. долара, които ОАЕ вече тестваха през 2015 г.


Емирствата, които внасят около 85% от храната си, след десетилетия инвестиции в държави със слабо управление и инфраструктура търсят такива с по-развито земеделие като Нова Зеландия и Сърбия, по-стабилни политически от досегашни партньори в Африка и Азия, се казва още в доклада. Със сделка за 400 млн. долара, подписана от Бин Зайед и Вучич, базираната в Абу Даби компания "Ал Дахра" придобива осем държавни компании и инвестира в редица други, а суверенният фонд ADFD отпуска на сръбското правителство още 400 млн. долара заеми. В замяна сръбските власти се ангажираха, че гарантират износа на хранителни продукти за ОАЕ.Най-прочут обаче стана проектът "Белград на вода", разработван от базираната в Абу Даби Eagle Hills - компания, чието лого месеци наред се вееше на пилони по протежение на централната, водеща до обекта улица "Караджорджева" в Белград. "Белград на вода", чиято стойност се очаква да достигне 3 млрд. евро, включва бизнес център, търговска, туристическа и жилищна части и ще опита да постави рекорди на Балканите: на площ от 1.8 млн. квадратни метра трябва да се помещават най-големият мол на полуострова, единственият хотел от веригата W в региона (при това ще е само един от осем хотела), жилищни сгради за 14 хил. души и 200-метрова кула.


Критици настояват, че проектът ще промени напълно облика на Белград. Други отиват по-далеч - твърдят, че той е ненужен, че финансирането му е непрозрачно и че част от парите всъщност няма да дойдат от ОАЕ, а от сръбския бюджет, но властите се опитват да прикрият това. Официален Белград отрича и изтъква, че проектът ще създаде 20 хил. работни места, но опозицията настоява, че той само ще задълбочи социалното изключване на най-бедните. Заради него от години улиците на Белград периодично се изпълват с протестиращи, които носят гигантско жълто пате.Със или без Косово


Всъщност две години Вучич получаваше като премиер съвети за този и други подобни проекти от бившия британски премиер Тони Блеър, който преди това имаше същата роля за правителството на ОАЕ. Според доклада на "Тейлър енд франсис" има множество индикации, че Емирствата са участвали в решението на Белград да го назначи. Каквато и да е истината, наемането на Блеър, свързван с бомбардировките на НАТО през 1999 г., не остана незабелязано в страната и беше критикувано от опозиционни партии.


Неочаквано за някои се оказаха и приятелството на Вучич с шейх Мохамед бин Зайед, и търговските отношения на Белград и Абу Даби, имайки предвид политиката на Емирствата към косовския въпрос. ОАЕ, петдесет и първата страна, признала Косово, преди години изпрати там най-голямата чуждестранна хуманитарна мисия в историята си. Тя е и първата от Залива (а и първата арабска държава), признала Косово и е гласувала против сръбски резолюции срещу Прищина в ООН. Заради тези действия на Емирствата Сърбия е заявявала в края на миналото десетилетие, че двустранните отношения са под въпрос.


Независимо от това отношенията между Сърбия и ОАЕ започнат рязко да се подобряват през 2012 г. - промяната идва от "новото правителство в Сърбия, което бързо дава да се разбере, че иска да гледа отвъд Косово," отбелязва докладът на "Тейлър енд Франсис". Според изследователите причината е както във влошилата се икономическа ситуация, така и в желанието на Белград (където по това време Александър Вучич е първи вицепремиер) да стане част от Евросъюза. "Сръбското ръководство осъзнава, че единственият дългосрочен начин да се справи със сериозните икономически проблеми е членство в ЕС. Ако това означава прагматична позиция за Косово - така да бъде."


Самият Вучич разказва за "Блумбърг", че се запознава с шейх Мохамед бин Зайед случайно, в ресторант, и след разговор за "история, география, философия" се сприятелява с него. През 2014 г. вече изтъкваше близките им връзки по време на предизборната кампания за парламент и инвестициите, дошли чрез тях. А само месец след вота на 16 март (който го направи премиер) тогавашният косовски президент Атифете Яхяга отиде в Абу Даби като част от множество контакти, насърчавани от шейха за по-добри връзки с Прищина. Там Яхяга даде на шейха най-високия косовски орден, а след това двете страни започват да подписват двустранни документи. Сърбия не реагира. Подобно приятелство може да изглежда необичайно за страна, чиито лидери наскоро изтъкнаха решението на Суринам и Бурунди да "оттеглят" признаването на Косово в последната седмица като една от най-важните новини.


В замяна на инвестициите си Емирствата изглежда получават и други услуги. През 2015 г. Балканската мрежа за разследваща журналистика (БИРН) съобщи, че сръбското правителство е издало по бързата процедура паспорт за Мохамед Дахлан - ключова фигура в израело-палестинския конфликт. Дахлан, който съветва Мохамед бин Зайед и живее в ОАЕ в изгнание от години (и впрочем има и черногорски паспорт), се счита според БИРН за един от основните фактори за разрастването на инвестициите в Сърбия. Душан Симеонович, бивш посланик на Белрад в Кайро и Рамала, от друга страна казва, че решението е знак на "благодарност" за направените до момента инвестиции.


Сръбският президент Александър Вучич и шейх Мохамед бин Зайед ал Нахян, ноември 2017 г.

© Twitter @predsednikrs

Сръбският президент Александър Вучич и шейх Мохамед бин Зайед ал Нахян, ноември 2017 г.


"Само на върха"


"От една страна очевидно е хубаво да се вкарват финансови инжекции в балканските държави - да се инвестира тук, е трудно и рисковано. Чуждите инвеститори не се редят на опашка, а и не може да се каже, че всички тези истории са отрицателни - например случаят с "Ер Сърбия е предимно положителен," каза Тена Прелец, която е сред съавторите на доклада на "Тейлър енд Франсис" и която "Дневник" потърси, за да коментира изследването. "От друга страна повечето от инвестициите на ОАЕ са забележително непрозрачни и се уреждат само на върха. Начинът, по който част от тях се случват и в Черна гора, и в Сърбия, изглежда много сходен - например при тях или няма търг, или е фалшив, със специални уловия, които максимало ще улеснят позицията на инвеститора и т. н."


Владимир Глигоров, старши икономист във Виенския институт за международни икономически изследвания (и син на първия македонски президент Киро Глигоров), свързва решението на страни като ОАЕ да са активни на Балканите с по-голямата възвръщаемост на инвестициите в не особено пъстрия икономически пейзаж на Сърбия и Черна гора в сравнение с други развиващи се региони, е фактор. В разговор с "Дневник" той изтъкна и че "в подобни държави има готовност да бъдат определяни стимули за такива инвеститори - откъм регулации, условия на защита на тези инвестиции, които на други места трудно или изобщо не могат да се получат" и че това е типичен интерес и на играчи като Русия и Китай.


Всичко това не отменя ролята на Русия в Сърбия, инвестирала над 4 млрд. долара между 2007 и 2017 г., с място в банковия сектор и трети по големина търговски партньор след Италия и Германия. Руското икономическо "присъствие" обаче далеч не е толкова многолико, колкото и Белград да изтъква тясното сътрудничество с Москва в редица сектори. Едва 10% от инвестициите на страната в Сърбия са в сфери, различни от този на изкопаемите горива, предимно във хранително-вкусовата индустрия и във финансите, отбелязва за сръбския "Блиц" икономистът Любомир Маджар, а и в железопътния транспорт.


Емирствата, обратно, при немалките си петролни и газови залежи търсят начини да инвестират във всичко, което ще им донесе сигурност за "живота след изкопаемите горива". Какъв по-добър символ от инвестицията в зелената енергия, в която малките ОАЕ се опитват да стане световен лидер? През октомври компанията от Абу Даби "Масдар" (Masdar) договори инвестицията, която ще направи с мажоритарния си дял във ветропарка "Чибук 1" - проект, който ще създаде най-големият комплекс за вятърна енергия на Западните Балкани и ще захранва най-малко 113 000 домакинства.


Няколко месеца по-късно "Масдар" купи 49% дял във втори вятърен парк в региона, този път в Черна гора. Там, докато Русия губи позиции в пазарите на недвижими имоти и туризма, възможностите за ОАЕ тепърва предстоят. В малката адриатическа държава обаче за бизнеса на Емирствата идват предизвикателства от съседни страни от Залива и други арабски държави, а в Босна и Херцеговина - от хилядите техни жители, които идват на почивка или дори решават да останат.


Втората част на "Персийският залив измества Русия като приятел на Балканите" - за офанзивата от Залива в туризма и последиците ѝ за Босна и Херцеговина и Черна гора, а и за Европейския съюз - очаквайте по-късно тази седмица в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  Каква Русия, парата е решаваща на Балканите. Само да не се излъжем, както обикновено, с този Фокус на мюсюлманските страни като Албания, Босня и т.н. Скептичен съм към внезапно пламналата любов откъм Гълфа.

 2. 2 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 600 Любопитно

  Интересно защо в заглавието ги няма кавичките на "приятел"?

 3. 3 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  По-важно е инвестициите да са разнообразни.Света не стои на едно място.У нас най-големия инвеститор е Холандия , но това не и пречи да ни спира за Шенген.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Борисов предлага метода Софиянски в общината - на всекиго по нещо. Балканските държава прилагат метода воден от лична корупция... (по балкански)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 845 Неутрално

  С такива приятели - врагове не ни трябват!

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  От трън та на глог както е казал народа.
  Дядо ми Бог да го прости казваше "Не ми трябва каишка от мечка"
  Идеята е, че като вземеш каишката, мечката остава отвързана. И ние си имахме един катарски фонд собственик на част от една банка....

 7. 7 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Едни приятели само. Еталон за демокрация, трудолюбие, интелект и спазване а човешките права. Ако ще сменяме руснаците с араби...по- добре да вземем да останем без приятели.

 8. 8 Профил на Генералисимус Фелдмаршал Путин
  Генералисимус Фелдмаршал Путин
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Ще видим кой на кого ще е "приятел" след като петрола на тия им свърши и ще се чудят какво да правят, докато е Русия е богата на още много други ресурси.

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  От трън на глог.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#8] от "Генералисимус Фелдмаршал Путин":

  Идиотисимус тролисимус

 11. 11 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Историята се повтаря - балканците отново сами вкарват "приятели" в страните си. Мислят си идиотите, че парите са нещо по-различно от ятагана. Турция инвестира здраво в България, страните от Персийския залив в Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия. Джамиите никнат една след друга. Балканските народи блеят - както винаги сите балкански юнаци се оказват будали и ахмаци.

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Първо идват парите, после джамиите.
  Дали си струва е друг въпрос.
  Българите знаят отговора...

 13. 13 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1502 Весело

  Скоро не бях срещал по-малоумна статия...
  ПолудЕхте съвсем, ей!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Абе какви "приятели", като в статията става дума само за пари? И с парите вървят интереси. С интересите - още интереси. И един ден, като ти дойде на гости "инвеститорът" налял няколко милиона и ти каже "Виж сега, трябва да направиш това и това, за да налея още няколко десетки милиона" и започваме да се чудим "приятели" ли са...

 15. 15 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Как пък силата на приятелството на Балканите все съвпада с цената на бензина. Ниска цена на петрола - прохладна дружба, тръгне нагоре - направо любов разтуптява сърцата.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 16. 16 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 922 Любопитно

  дано това да е фалшива новина или пък нелепа шега ,но и в двата случая звучи доста зловещо

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Мисля, че Борисов, а и автора на статията смесват две на пръв поглед близки, но в същност съвсем различни неща. Кой и в какво инвестира е много важно и затова липсата на прозрачност, скапано правосъдие и не малко корупция отварят вратите за всякакви съмнителни инвестиции. От това се възползват Русия, арабски държави, Китай и т.н., което на пръв оглед уж е добре, защото се отварят работни места, оправя се инфарструктура, но реално са лоши за целия регион, включително и за нас.
  Ама това си зависи от нашите управляващи, такива каквито си ги избираме - виждате какви са управляващите у нас и съседите, хвани едини та удари другия.
  Съвсем друго нещо е с кого ще се свържеш политически, т.е. така наречените приятели.
  Така че проблема опира до двуличието на балканските управници и затова се бъркат понятия като нормални, истински инвестиции и политически приятели. Ето нашия пример, където ние например сме членове на ЕС и НАТО, а нашите тарикат управляващи си намигат с Путин, с Ердоган, с Китай, а за капак и с разните емири.

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  "На бедният не му давай риба да се нахрани, а го научи да я лови".
  Така съм си представял и инвестициите - в работещи фирми, осигуряващи работни места. А тук гледаме застрояване на бреговете на р. Сава, в София с някакви безумни небостъргачи, закриващи Витоша (российски инвестиции), и реално не чак толкова полезни неща.
  И май не сме само ние, които по някакъв начин стопираме европейците. Единствените, които не мислят да дават бакшиши на управляващите.

 19. 19 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  По време на петролния бум , най-големия инвеститор в Англия са Арабските шейхове. Да не си отнесоха Лондон в къщи или пък да са превзели Албиона? А стига с отживели предрасъдаци.

  SHADOWS of SOFIA
 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#19] от "ka2":

  Ми то кметът на Лондон е мюсюлманин, ако не знаеш.
  Те не са си отнесли Лондон, те са си го превзели...

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Весело

  По нашите земи си обичаме тъпанарите.

  подпис
 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#20] от "НеКой":

  Няма значение какъв е кмета , по-важно е да си върши работата. Лондон е Космополитен град и всички искат да живеят в него. Даже руските олигарси са там а не в Москва.

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Любопитно

  Дубрютру!
  И каква беше руската поговорка?
  "Когда деньги есть - Иван Иванич! Когда деньги нет - П*зда Иванич!"

  Да разлая троловете!!
 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Нереално, но и да стане, е от трън та на глог

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Весело

  Нашите политици си търсят равностойни на тях партньори в политиката, търсят си партньори съща със същата култура. Дали са зелени човечета, дали са брадати човечета, все едно - важно е да НЕ СА с европейска култура.

  подпис
 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  До коментар [#23] от "lone_wolf":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Нито зелените нито брадатите човечета могат да взривят нашето публично пространство както джендърите. Това е сърцевината на нашият манталитет.

  подпис
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Весело

  Помислете за чалгата. Това е някаква смесица от турска, гръцка и други балкански звуци. А чалгата е масово харесвана и в Българи я и наоколо.
  Националистите може цял ден да се борят с турското но вечер слушат чалга.

  подпис
 31. 31 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Интересно защо в заглавието ги няма кавичките на "приятел"?
  —цитат от коментар 2 на kpenkov


  Защото се прави опит за напълно сериозна промивка на мозъците на туземното население.
  Не случайно САЩ и Англия стоят винаги зад Албания срещу Сърбия, и срещу македонците.

  СА е съюзник номер едно на САЩ и Англия в Близкия Изток,ю
  Най радикалната форма на исляма, която проповядва омраза срещу неверниците.

  Приготвяите се за ликвидация на БЪлгария като държава

 32. 32 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иван К":

  Ти, ако слушаш, защо приписваш привичките си и на останалите.

 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Чалгата е видимата част от айсберга на балканския манталитет. Чалгата е рамка на нашето отношение към труда, към семейството, към вътрешната и външната политика.

  подпис
 34. 34 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Политиците на Балканите са доказано късогледи. Едно време заради игричките "да направим мръсно на съседа" си докараха 500-годишни "приятели"...Сега е същото, но заради паричките.

 35. 35 Профил на V. Uzunov
  V. Uzunov
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Мюсюлманите са много опасни и коварни инвеститори- подмазват ти се- подкупват- корумпират - и винаги ВИНАГИ искат да доминират- а не рваноправни отношения- няма такова нещо като приятелство при тях- няма и равноправни отношения ---

 36. 36 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Баце докато се озърта току виж сербетата ни дръпнали килимчето като переспективен регион.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 37. 37 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 782 Неутрално

  С такива приятели - врагове не ни трябват!
  —цитат от коментар 5 на Daniboy


  Направо сме тръгнали за гробището с такива приятели.

  В "Стратигическа дълбочина" книгата на турция премиер Давутоглу се казва че едит от обшите интереси на Турция и САЩ на Балканите е намяляване на славянслия елемент и нарастване не ролята на про-ислямското население.

  Държави които пишат на кирилица, имат правослвни като мнозинство от населениета са предназаначени за ликвидация или за лимитиране като минимум.
  Ще се търси нарастване на бежанци от Близкия Изток, Африка, Афганистан които да почнат да доминират Балканите под егидата на САЩ, Англия като дирижори на процеса.
  Ислямски държави като Турция и СА ще играят на терен с пари, хора , бежанци , религиозна пропаганда ...

 38. 38 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Ужас, уютният европейски Белград ще се превърне в гето от небостъргачи.

 39. 39 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  По-важно е инвестициите да са разнообразни.Света не стои на едно място.У нас най-големия инвеститор е Холандия , но това не и пречи да ни спира за Шенген.
  —цитат от коментар 3 на ka2  И ще продължава да ни спира . Липсата на правосъдна реформа и ширещатата се корупция са основанията на Холандия и другите бели държави !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Бедни, тъпи и продажни, лесна плячка за Персийския залив. Роденият да пълзи, няма да се научи да лети. "Слей=славяни= роби"; "серв= сърби= слуги". За някое петаче са готови да лазят в прахта за радост на онзи, който го е подхвърлил. Те няма да умрат веднъж; ще умират всеки ден унизени и оскърбени.

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Пригответе се за разпада на БЪлгария ведна по далечна перспектива.Почнете подготовката от сега още.
  —цитат от коментар 28 на WWW  България се разпада от 1944 година до днес с решаващата помощ на Кремъл !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Весело

  До коментар [#38] от "dorn":

  Ужас, уютният европейски Белград ще се превърне в гето от небостъргачи.
  =========
  Но не и в разрез с демократичните ценности , нали !
  Хайде малко повече прозрачност !

  Bukalemun
 44. 44 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  С такива приятели нямаме нужда от врагове.
  Много тревожна тенденция за бъдещето на региона.

 45. 45 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 846 Весело

  До коментар [#10] от "uq":😂😂😂

 46. 46 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Любопитно

  "Бойко Борисов обяви как той самият вижда бъдещето на региона: или присъединяване, или "да бъдат оставени Русия, Китай, Турция и Саудитска Арабия да си откъснат толкова влияние, колкото могат на база религия."

  Присъединяване като НАТО.
  НАТО като дипломация.
  Дипломация като "няма вечни приятели, има вечни интереси".
  Кой се опитва да замени вечните интереси с някакви приятелства?

 47. 47 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Ще видим кой на кого ще е "приятел" след като петрола на тия им свърши и ще се чудят какво да правят, докато е Русия е богата на още много други ресурси.
  —цитат от коментар 8 на Генералисимус Фелдмаршал Путин


  Толкова дълго и напоително ни лъгахте, че "расия е богата", че успяхме да разберем, че всъщност РАСИЯ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЕДНА страна, защото собствеността е в ръцете на една криминална банда. расия имала била например никел? Е, и? Не расия, а Дерипаска, т.е. путин има никел.
  За расия не остава нищо!
  https://www.google.bg/search?q=roads +russian&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjqhez0wrbZAhXJWhQKHYMiAnoQ_AUICigB&biw=1097&bih=554&dpr=1.75
  Точно както една африканска страна, богата на нефт, никел и диаманти, злато и каквото си помислиш, но хората ходят боси, живеят в мизерия, измират от болести и общо взето умират в дълбока старост около пределната 40-годишна възраст.
  Диктаторът и неговите преторианци имат милиардни сметки, живеят в дворци от карарски мрамор, а народът мре от глад и болести.
  расия е много, много бедна страна.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 48. 48 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  О, да бе, такива приятели са ни мюслите. Примерно както вълка на агнето.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 49. 49 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1082 Неутрално

  Нямам притеснения за Сърбия. Размишлявам за България.

 50. 50 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Персийският залив измества Русия като приятел на Балканите
  ___________________
  Евала, аферим, машала, ашколсун...идват баш аркадаши на Балканите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 51. 51 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#1] от "daskal1":

  ++++++++++
  ..."внезапно пламналата любов откъм Гълфа."
  Не е внезапна. Всичко е резултат от дългосрочна ислямска стратегия. Лошата новина е че нейният контрапункт е друга ислямска стратегия. Неоосманизма и пантуранизма на официално все още светска Турция.

 52. 52 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6047 Любопитно

  Ислямските мисионери ще пристигнат заедно с инвестициите - някой мисли ли за тях ?

  [email protected]
 53. 53 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Какви нормални инвеститори на балканите? Тук идват само мафиотски държави, като СА, Русия и от Гълфа, дето не искат да спечелят с конкуренция, а с подкупи и после да стрижат стадото....................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Днешният курс на лева към долара 1:1585! Шейховете са притеснени и пъхат доларовата шума навсякъде, където видят дупка. В България дупки колкото щеш, тя самата е една голяма дупка. Проблемът е, че арабите търсят да си влагат инвестициите в някакво читаво производство, не знам тук де намират такова?

 55. 55 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Като се докарахме от много акъл и национализъм до най бедния район в Европа ще е така...нали знаете...парата е.е фукарата...

 56. 56 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Олеле. Това по-страшно ли е от джендърите?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 57. 57 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Неутрално

  По-важно е инвестициите да са разнообразни.Света не стои на едно място.У нас най-големия инвеститор е Холандия , но това не и пречи да ни спира за Шенген.
  —цитат от коментар 3 на ka2


  Това е само и единствено защото Лукоил България е дъщерна на Лукоил Холандия. И надуват цените на инвестициите заради счетоводни трикове.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 58. 58 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#19] от "ka2":

  то и най-големата джамия я построиха в Масква, но тов пак няма значка за нашите антиевропейски евразийци :)

  Birds of a feather flock together.
 59. 59 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Весело

  "Сръбското държавно предприятие "Югоимпорт" и инвестиционният холдинг Emirates Advanced Research & Technology Holding LLC разработиха заедно противокорабните крилати ракети Advanced Light Attack System (ALAS)...."

  Е, на това му се казва самочувствие! Да нямаш море ама да разработваш противокорабни ракети! Што е србин се е Юнак!

 60. 60 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Тиквата ще ни продаде на арабите, в това да няма никакво съмнение!

 61. 61 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Сърбите са хитри и пресметливи. Ако им е изгодно, биха теглили един шут на руснаците, без даже да им мигне окото - както на времето направи Тито.

 62. 62 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#53] от "iak":

  "Какви нормални инвеститори на балканите? Тук идват само мафиотски държави, като СА, Русия и от Гълфа"

  Не е само тук, из цял свят инвестират петролните шейхове. От много години купуват недвижима собственост в Зап. Европа, най-вече в Лондон. Най-големия и луксозен лондонски магазин - "Harrods", през 1985 г. е купен от египетския милиардер Мохамед ал-Файед, който на свой ред през 2010 г. го продава на държавния „Катарски инвестиционен фонд“. Големи части от най-луксозните им квартали са купени от араби от залива.
  Ман Сити е собственост на шейх от ОАЕ, Челси - на Абрамович, Арсенал - на Алишер Усманов.
  ПСЖ е също катарска собственост.
  Та не само в бедните и корумпирани балкански страни инвестират милиардите си араби и руснаци, а вече се промъкват и китайците. И Борисов е напълно прав за инвазията на Русия, Китай, Турция и Саудитска Арабия, колкото и някои умници да обясняват колко бил тъп.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#19] от "ka2":то и най-големата джамия я построиха в Масква, но тов пак няма значка за нашите антиевропейски евразийци :)
  —цитат от коментар 58 на Xumpomo name


  ,,, джамията в Рим - 30 000 кв.м... джамията в Москва - 20 000 кв.м.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 66. 66 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ,,, инак си имаме от 2012 един "Българо-катарски инвестиционен фонд"... едни инвестиции сА чЕкаха, едни работни места... главогъзите припадаха от умиление... На лице са проповедници, ремонт на джамии и "приятелства" с упавля'ащите.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 67. 67 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#38] от "dorn":Ужас, уютният европейски Белград ще се превърне в гето от небостъргачи.=========Но не и в разрез с демократичните ценности , нали !Хайде малко повече прозрачност !
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Всъщност за Белград да мислят сърбите. За нас е важно да не позволим на Кози от Турция или камилари от Залива да превърнат София в антихуманна джунгла от небостъргачи ( вчера тиквите от парламента не поеха отговорност за спиране на това ) като в Москва и др. Просто не разбирам какъв хамстер трябва да си, за да предпочетеш да живееш в такава сграда и то на по висока цена дори от самостоятелна къща.

 68. 68 Профил на Tzun Kai Hui
  Tzun Kai Hui
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#53] от "iak":"Какви нормални инвеститори на балканите? Тук идват само мафиотски държави, като СА, Русия и от Гълфа"Не е само тук, из цял свят инвестират петролните шейхове. От много години купуват недвижима собственост в Зап. Европа, най-вече в Лондон. Най-големия и луксозен лондонски магазин - "Harrods", през 1985 г. е купен от египетския милиардер Мохамед ал-Файед, който на свой ред през 2010 г. го продава на държавния „Катарски инвестиционен фонд“. Големи части от най-луксозните им квартали са купени от араби от залива. Ман Сити е собственост на шейх от ОАЕ, Челси - на Абрамович, Арсенал - на Алишер Усманов.ПСЖ е също катарска собственост.Та не само в бедните и корумпирани балкански страни инвестират милиардите си араби и руснаци, а вече се промъкват и китайците. И Борисов е напълно прав за инвазията на Русия, Китай, Турция и Саудитска Арабия, колкото и някои умници да обясняват колко бил тъп.
  —цитат от коментар 62 на aralambi


  Арсенал НЕ Е собственост на Усманов,той дори не държи мажоритарния дял :)

 69. 69 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Честно да ви кажа приятели, това си е чиста Балканиада. Да, по-добре тайни Арабски инвестиции отколкото тайни Руски. Руснаците гледат само как да ни завладеят и унищожат. Арабите колкото и да ви е чудно не се интересуват чак толкова от религия или идеология. Тях ги интересува парата. И това е по-добре но като цяло не е правилния начин. Те ще си избират каквото им харесва от икономиката с единствената цел печалба сега. Ще строят хотели и други сгради но .... това ще е от тях. Това не ти е ИБМ, нито Мерцедес, нито АТТ. Това не е инвестиция която ще иска и университет да се построи и научен център да се отвори и технология да се развие. Това са инвестиции които ще дадат работа на келнери, треньори по фитнес, готвачи, проститутки, дребни крадци, шофьори .... Балканите ще се издигнат до нивото на Филипините така.

  California Über Alles
 70. 70 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Честно да ви кажа приятели, това си е чиста Балканиада. Да, по-добре тайни Арабски инвестиции отколкото тайни Руски. Руснаците гледат само как да ни завладеят и унищожат. Арабите колкото и да ви е чудно не се интересуват чак толкова от религия или идеология. Тях ги интересува парата. И това е по-добре но като цяло не е правилния начин. Те ще си избират каквото им харесва от икономиката с единствената цел печалба сега. Ще строят хотели и други сгради но .... това ще е от тях. Това не ти е ИБМ, нито Мерцедес, нито АТТ. Това не е инвестиция която ще иска и университет да се построи и научен център да се отвори и технология да се развие. Това са инвестиции които ще дадат работа на келнери, треньори по фитнес, готвачи, проститутки, дребни крадци, шофьори .... Балканите ще се издигнат до нивото на Филипините така.
  —цитат от коментар 69 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Сигурно затова са се насочили към Белград, а китайците май се отказаха от сходен гигантски проект край София. В София има доста аутсорсинг и ИТ индустрия и вероятно недостатъчно или скъпи келнери, бакшиши и прочие. Което явно не се отнася за Белград, като един типичен русоробски анклав.

 71. 71 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Ужасен проект е този Белград на Вода - типична агломерация на високи сгради, мол и хотел - никой нормален човек няма да иде там да се разходи, както не се разхожда никой за удоволствие в Младост 3, колкото и молове да направят. Просто това е празен квартал, гора от небостъргачи, която паразитира върху центъра на града. Няма масов градски транспорт там, трамваи или метро - представете си всички хора които живеят там ще ползват коли и това как допълнително ще натовари трафика в центъра на Белград. Но шейх метро виждал ли е? Като в америка или в залива - навсякъде с кола.

  Лоша работа, ужасен пример за градоустройство който ще съсипе облика на Белград. Но това е, сърбите са толкова отчаяни с огромната безработица и дефицити че са клекнали тотално и са се продали на тези шейхове който просто искат бананова република където да инвестират без правила, без търгове, без спазването на елементарни регулации по градоустройство. Стига само шейха да обещае едни 400 млн. долара, да стисне ръката на премиера и нищо друго няма значение.

  Добре че няма такива идиотски мегапроекти у нас, не ни трябват такива инвеститори или проекти.

 72. 72 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  ,,Бой се от данайците дори когато ти носят дарове,, така че внимателно
  със инвестицийте когато идват от ислямски режими !!!

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Бедните предпочитат богати приятели. Какво могат да чакат от Русия, освен голи обещания.

 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Бедните предпочитат богати приятели. Какво могат да чакат от Русия, освен голи обещания.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Какви приятели на Балканите могат да бъдат тези мръсни цигани?

 77. 77 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Ужасен проект е този Белград на Вода - типична агломерация на високи сгради, мол и хотел - никой нормален човек няма да иде там да се разходи, .................. Добре че няма такива идиотски мегапроекти у нас, не ни трябват такива инвеститори или проекти.
  —цитат от коментар 71 на skeptichen


  Как да няма - не си ли чувал за турската КОЗА която сега ще опропасти Младост, а се готви да забие рога от над 120 метра ( цял комплекс) почти в центъра на София - до Пирогов, на мястото на бившия Балканкар , а там метро няма -представяи си какв ад ще настане ако го построят, а те вече са купили от Домуса парцела 39 млн. евро.

 78. 78 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Мюсюлманите са много опасни и коварни инвеститори- подмазват ти се- подкупват- корумпират - и винаги ВИНАГИ искат да доминират- а не рваноправни отношения- няма такова нещо като приятелство при тях- няма и равноправни отношения ---
  —цитат от коментар 35 на V. Uzunov


  няма как да е иначе - всеки не-мюсулманин за тях може да бъде излъган, а дори и убит, без това да е грях според шарията.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 79. 79 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  Персийският залив измества Русия като приятел на Балканите
  --------------

  Като алкохолици, крадци и тривиални утайки, ушанките не могат да са приятели дори на себе. Това е единственото им добро качество.

  https://www.bing.com/images/search?q=russian +alcoholics&FORM=HDRSC2

 80. 80 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело
 81. 81 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Гъбаристан и България - Вечна Дружба!!

  Марс е изконна Американска територия!
 82. 82 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 289 Весело

  По нашите земи си обичаме тъпанарите.
  —цитат от коментар 21 на Иван К


  Принципът е: Важното е да обичаме.

  mihala
 83. 83 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Сърбите са хитри и пресметливи. Ако им е изгодно, биха теглили един шут на руснаците, без даже да им мигне окото - както на времето направи Тито.
  —цитат от коментар 61 на ambros


  Това не им пречи да се умилкват около руснаците и да си печелят положение.

  mihala
 84. 84 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Персийският залив нищо не измества. Просто Боко руснаците го отсвириха окончателно и безвъзвратно. Той вече е изцяло в ръцете на янките и подвластен на тяхната божествена милост.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK