Русия глоби кино, прожектирало сатиричен филм за Сталин

Русия глоби кино, прожектирало сатиричен филм за Сталин

© Associated PressМосковският кинотеатър "Пионер" бе глобен с 280 000 рубли (около 4000 долара) за трикратното показване на забранения сатиричен филм "Смъртта на Сталин", съобщи ТАСС.


В съда са постъпили три административни иска за глоби за всяко от трите показвания на филма. Глобата от 100 000 рубли за всеки сеанс е максимална по руското законодателство. Административен ищец по делото е Министерството на културата на Руската федерация.


Министерството оттегли разрешителното за разпространение на филма, който представя в сатирична светлина борбата за власт в страната след смъртта на Сталин през 1953 г.
Представители на кинотеатъра се оправдаха в съда, че удостоверението за оттегляне на филма от разпространителската мрежа е с дата 23 януари, но е получено в киното едва на 27 януари, а трите прожекции са били на 25 и 26 януари.


Кино "Пионер" специализира в прожекции на филми на чужди езици. На 13 февруари киното бе глобено с 80 000 рубли, защото е показало без удостоверение за право на разпространение френския филм "Диванът на Сталин". Киното обжалва това решение на съда.


Съобщавайки новината, ДПА припомня резултати от социологическа анкета, оповестени този месец, които сочат, че над една пета от руснаците смятат Сталин за свой идол от 20 век. Редица руски официални лица и културни дейци осъдиха филма "Смъртта на Сталин" още преди той да бъде одобрен за разпространение. Според тях е срамно показването му точно в момента, когато страната чества 75 г. от решителната победа на съветската армия при Сталинград, обърнала хода на Втората световна война, допълва агенцията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK