Защо десетки хиляди туристи от Залива събудиха тревоги в Босна

Собственикът на дубайската Buroj Property Development, Исмаил Ахмед, се разхожда из мястото, където ще е най-голямата инвестиция в Босна - комплекса Буродж - на стойност няколко милиарда долара.

© Associated Press

Собственикът на дубайската Buroj Property Development, Исмаил Ахмед, се разхожда из мястото, където ще е най-голямата инвестиция в Босна - комплекса Буродж - на стойност няколко милиарда долара.За Черна гора дълги години се използваше клишето за господството на руски магнати, а за Босна и Херцеговина - че е застинал свят, където малцина искат да развиват бизнес или да пътуват.


Днес арабски инвеститори и туристи са сред хората, които променят това и създават у наблюдателите известна тревога. В първата част на текста за новите връзки на региона с арабските страни - "Персийският залив измества Русия като приятел на Балканите" - "Дневник" разказа за отношенията между Белград и Абу Даби. Във втората - за посетителите от Залива, които строят, купуват и (в случая на Босна) наемат и понякога решават да останат.


Поддръжка, оръжия и муджахидини, а по-късно и финансови инжекции - с това се свързваха страните от Персийския залив в Босна и Херцеговина през деветдесетте години и част от миналото десетилетие, във времето около и след войните в бивша Югославия. И там, и в Косово и Албания арабски страни предоставяха помощи. Обединените арабски емирства тогава защитаваха бошняците и дори искаха от ООН признаване на геноцид, извършен от сърбите. Саудитците тогава се "прочуха" с финансирането на множество джамии в Босна и на Западните Балкани.
Сега няколкото хиляди муджахидини отстъпват по брой на арабските туристи. За 2015 г. последните бяха около 40 000 души., но през 2017 г. станаха 89 000, колкото най-многобройните посетители - турците. В Босна годишно влизат над два милиона туристи, но увеличението е значимо в сравнителен план. Седем години по-рано гостите от Обединените арабски емирства например бяха само 65 души. Промяната е и в няколкото десетки полета, които вече са достъпни от Сараево до Персийския залив, на компании като FlyDubai и Qatar Airways, и които се увеличават - саудитски инвеститор ще пусне тази година полети на нова, "местна" компания.


"Връзките между Босна и арабския свят укрепнаха по време на войната и това допринесе" за интереса, обяснява за "Дневник" Весна Боичич-Джелилович от Лондонското училище по икономика и политически науки (LSE). Според нея силното присъствие на турски компании в икономиката, образованието и инфраструктурата също е фактор. "В известен смисъл Турция проправи пътя."


Търсене и предлагане


Арабските гости имат къде да отидат - например в процъфтяващия спа комплекс Илиджа (наричан "новия Кувейт Сити" в някои медии) на километри от Сараево, в района на който цените на имотите са скочили двойно за последните години заради интереса им, надписите по някои улици са на арабски, а заведенията със собственици араби често не предлагат алкохол. Търсенето създава и нови проекти както за туристи, така и за наематели и купувачи на имоти.

В този бранш е и най-голямата чужда инвестиция в Босна. През 1984 г. планината Биелашница е сред местата, посрещнали Олимпийските игри в Сараево. Сега дубайската компания Buroj Ozone смята да изгради комплекс за 40 000 души, който струва около 2.03 млрд. евро - или 15% от босненския брутен вътрешен продукт (според други оценки става дума за 4.5 милиарда евро) - с вили, луксозни хотели, мащабен търговски център и болница. Буродж се възприема от собствениците си като бъдещ "град", който ще създаде хиляди работни места, макар проектът да не минава без противоречия и да е в застой от месеци, според управителя на компанията - заради проблеми в администрацията и съда.


В Босна строят и кувейтски и катарски фирми. Най-големият саудитски инвеститор има и строителни проекти, и авиолинии. Компанията Al Shiddi Group, която строи затворен комплекс с 211 вили, притежава в столицата търговския център Sarajevo City Center и хотела Bristol Sarajevo, миналата година на практика "създаде" авиолиния в Босна и Херцеговина (която няма такава от няколко години, след като националният ѝ превозвач загуби лиценз). Тази година ще пусне FlyBosnia - компания с полети от Залива до Сараево, която ще отговори на нарастващия туристически поток.


На терен все още няма свръхзначими проекти на държави от Залива в Босна - "медиите направиха огромна реклама на такива потенциални проекти (като Буродж), но дали те ще се материализират, не е ясно," казва Боичич-Джелилович. Според нея значението на тези проекти в политически и икономически план ще зависи от това дали местните могат да получат полза от арабските инвестиции.Различни хора, различни интереси


Туристите от Близкия изток, интервюирани от международни медии, казват, че идват заради храната, хубавото време, ниските цени на имотите и стоките. Вероятно няко го правят по съвсем причини. В края на декември властите в Сараево обявиха, че ще изгонят над 300 чужденци, повечето от Персийския залив, заради имоти, върху които може и да са избегнали плащания на данъци. За чужди граждани купуването на земя е забранено, ако не регистрират фирма и не придобият собствеността с инвестиционни цели; оказало се, че изгонените нямат фирма на указания адрес, нито служители и са регистрирали "инвестиционни компании", за да заобиколят закона.


Други посетители сключват брак с босненски жени като втори или трети съпруги. Някои пристигат по работа, други - на почивка. За тях няма значение, че свидетелствата за тези бракове са невалидни и за мюсюлманската общност в Босна, и за "светското" законодателство на страната.


За "Файненшъл таймс" местни жители се оплакваха през пролетта на 2017 г. от "културен сблъсък" с посетителите, от чиито общности лъха "пълзящ консерватизъм". Тогава Агенцията за насърчаване на чуждите инвестиции на Босна и Херцеговина настоя, потърсена от изданието, че инвеститорите от Залива не са дори в първите десет. Само година по-късно данните са различни - сред държавите от региона има три в челната десятка. След Швейцария и Словения най-важни за 2017 г. са Саудитска Арабия, Сърбия, ОАЕ и Кувейт (след който е България).


Други изтъкват агресивните бизнес практики на арабските търговци и различната, неевропейска култура, показвана от тях и от туристите. Сервитьорът Адин Биелак признава пред Би Би Си, че и той, и приятелите му говорят за жените от Залива като за "нинджи". "Това променя културата ни, защото свикваме с начина им на живот." Не всички са съгласни - за десетките хиляди безработни младежи, а и по-възрастни жители в Босна, новата ниша носи възможности за препитание. Някои сравняват ситуацията с годините на войната, когато "и от Дявола" биха приели помощ.


Защо десетки хиляди туристи от Залива събудиха тревоги в Босна

© Associated Press


"Досущ като други градове в Черна гора"


Със своите 92.8 млн. евро, инвестирани за миналата година в икономика с размер около 8.4 млрд, Емирствата може да не правят кой знае какво впечатление в Черна гора. За няколко години обаче страната от Персийския залив е похарчила за тази дейност общо 583.3 млн. Данни, достъпни към средата на 2017 г., сочеха, че арабски инвеститори са вложили в страната най-малко 650 млн. евро до момента, а ако всички текущи към момента проекти се осъществят, сумата ще достигне 2.2 млрд.


"Арабският капитал замени руския в Черна гора," отбеляза още през есента на 2016 г. балканският канал на катарската "Ал Джазира". Телевизията цитира посланичката на ОАЕ в Подгорица, Хафса ал Улама, според която бъдещото членство в НАТО и перспективата за Европейския съюз са важни фактори за страната ѝ. Всъщност в Черна гора, а не в Сърбия, отваря първото балканско посолство на ОАЕ през 2010 г.. По това време е отприщен и потокът от инвестиции - с изграждането на Atlas Capital Centre, недалеч от сърцето на малка Подгорица, за 140 млн. евро. Самата Ал Улама някога работи за Abu Dhabi Financial Group, осъществила проекта.


Ключовата дума и тук е "туризъм", макар да има и други области. През август миналата година в страната пристигна един от най-богатите хора в света саудитският, принц Уалид бин Талал, дошъл на почивка в Черна гора, но заинтересован от "сериозни инвестиции", по данни на радио "Свободна Европа". Новите предприемачи в региона като него не гледат към презастроената Будва или към малкото налично пространство в Которския залив.


Най-амбициозният туристически проект в Черна гора не е от Залива, а от Египет - Лущица бей, недалеч от адриатическия град Тиват, на египетската компания "Ораском" (братът на собственика Самих Сауирис държи контролния пакет на телевизия "Евронюз"). "Ораском" е обявила намерение да инвестира около 1.4 млрд. евро. "Лущица ще стане пълноценен град - досущ като други градове в Черна гора, с училища, болница, места за отдих, всичко, което кара хората да живеят там цяла година," обяснява Сауирис в рекламен клип.Катарската компания Diyar смята да вложи между 250 и 300 млн. в "Плави хоризонти", друг проект край Тиват. И Емирствата не остават назад в туристическата надпревара. Цената, на която инвеститорът от ОАЕ получи досега частното пристанищно селище Порто Монтенегро (с пазарна стойност около 400 милиона евро) не е известна. То обаче премина в ръцете на Investment Corporation Dubai - същата компания, която се смята за най-сериозния претендент за обявения от правителството търг за дългосрочна концесия на летището в адриатическия град Тиват. Други проекти на дубайски фирми чакат одобрение или са блокирани от съпротива в парламента.


Нож с две остриета


Някои местни и международни анализатори се опасяват от външна намеса на прекалено властни инвеститори на Западните Балкани или дори от икономическа клиза при оттегляне. "Разбира се, че има риск от напускане на най-големите инвеститори," казва за "Дневник" икономистът от Подгорица Василие Костич. "Може да се каже, че страни като нас, които силно зависят от от чуждестранни инвестиции, са дори по-изложени на него, отколкото е разумно, защото все още сме общество в преход."


Според Весна Боичич-Джелилович мотивът за инвестициите е най-вече взаимен интерес и ги насърчават както агресивната политика на правителството на бошняка Денис Звиздич, така и нуждата на бизнеса да търси алтернативи на Турция и Иран заради вътрешни и регионални конфликти. "Мотивите и на двете страни са основно икономически, но по фин начин са свързани с инструментализацията на религията" и от двете страни, казва тя и припомня, че арабските инвеститори са концентрирани основно в кантона Сараево.


Тъкмо тази "кантонизация" може да се окаже нож с две остриета. Според арабиста от Сараевския университет Есад Дуракович големият проблем не е в туристите, които посещават страната, а в онези, които се задържат. "Извинявам се на арабите, нямам нищо против тях, но... в проект, който засели толкова араби/мюсюлмани, може да се очаква додиковската политика да получи окончателен аргумент за отделяне," пише той и добавя, че вероятно и лидерите на хърватската общност ще получат такива аргументи. "Няма да искат да живеят в "Мюсюлмания"," където босненската идентичност е превзета от салафити, шиити и като цяло араби, изкупили обширни области, продължава той. Дуракович има предвид президента на Република Сръбска Милорад Додик, който многократно е давал заявки, че в лошите отношения с централното правителство в Сараево отделянето може да е последен изход.


"В босненския случай, където етнос и религия се политизират, е възможно присъствието на арабски инвеститори и туристи да задълбочи етническото противопоставяне," смята Боичич-Джелилович. "Особено в малки общности, където присъствието им е по-видимо, а очакванията им като туристи и плащащи гости (което включва правото им да се молят в местните джамии) често не се приема добре от местните." Освен това босненски предприемачи и духовници често опитват да се възползват от арабското присъствие и това изостря усещането - и сред мюсюлмани, и сред немюсюлмани - че арабите "натрапват" поведението си.


Дори "анклавите" в тези нови комплекси да не са религиозни, те вероятно ще са социално-икономически. Повечето босненци не могат да си позволят нито нощувка, нито наем, а още по-малко покупка там. Между 15 и 18% от населението живеят под прага на бедността.


Осеник, първият курорт, финансиран с арабски капитали в Босна и Херцеговина, изграден около изкуствено езеро, отвори врати през 2015 г., на около 50 км южно от Сараево.

© Associated Press

Осеник, първият курорт, финансиран с арабски капитали в Босна и Херцеговина, изграден около изкуствено езеро, отвори врати през 2015 г., на около 50 км южно от Сараево.


Какво значи това за ЕС


Дали страните от Залива запълват вакуум, който ЕС е оставил с липсата на интерес към Западните Балкани? "Според мен по-скоро се възползват от момента, в която правилата все още са сиви - когато страните станат членки на ЕС, всичко ще бъде много по-черно и бяло," каза по-рано Тена Прелец, също от LSE, за интереса към Сърбия и Черна гора.


"Проточилият се процес на присъединяване индиректно помогна Босна да се обърне и към други инвеститори, (но) да не забравяме, че присъединяването към ЕС дава на собствениците на имоти от арабския свят възможности в ЕС," казва Боичич-Джелилович.


"Арабските страни могат да намерят и други места – светът е голям," пък смята икономистът Владимир Глигоров. Според него този туристически интерес от Залива и други арабски страни може и да се повтори в Албания, "по същите причини, по които Сърбия и Черна гора бяха интересни за Русия."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  В измислените държави и нации страничните ефекти от други култури са по-големи и последствията трайни.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10370 Неутрално

  Културни особености, подпомогнати с пари...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4608 Любопитно

  Няма ли там зелени, да осуетяват строежите по чукарите?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2708 Весело

  Махабибитата усетиха , че петрола не е вечен и бързат да заменят пясъците с чернозем !

  В това отношение сме късметлии ...засега !!!

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Тоя филм сме го гледали в 14-и век.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 6. 6 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Днес правят СПА-комплекс и болница - утре се заселват в него; днес купуват тук-там по някоя нива - утре може да има и чифлик с големи огради около него ... затоплянето на климата явно принуждава редица заможни араби да инвестират т.е. изкупуват евтина земя из Балкана (и не само), където могат да се заселят.
  Бежанската криза ни показа, че в България не харесваме бедните мюсюлмани, а нравят ли ни се повече богатите такива?

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 7. 7 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  Доколкото тази държава изобщо може да се счита за западна държава, дилемата дали да се свързва с ислямисти или с православни славяни е тежка дилема.

  подпис
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#6] от "Коце Слаев":

  "Бежанската криза ни показа, че в България не харесваме бедните мюсюлмани, а нравят ли ни се повече богатите такива?"
  ===========
  Още преди кризата в Цел ам Зее беше пълно със заможни чаршафосани. Местните ги търпяха без особен ентусиазъм.
  На мен не ми трябват, нито бедни, нито богати.

  Еретик
 9. 9 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2890 Разстроено

  Путин върна светът към 1980 година, когато светът трябваше да избира между СССР и талибаните.
  Не ми харесва настъплението на арабски капитали.

  подпис
 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Миналото лято бях в Сараево за няколко дена - пълно беше със бурки и джелаби по улиците. Босна като мюсюлманска и европейска страна явно се превръща в туристически магнит за ислямския свят - болщинството от мюсюлманите живеят с разделителна линия в мозъка "ние" и "те" и никога не биха тръгнали да посещават невернически обекти от типа на Лувъра, Китайската стена или Мачу пикчу - та затова Босна им идва тамън - хем далечна чужбина ама хем ислям.

 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3097 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иван К":

  "Путин върна светът към 1980 година, когато светът трябваше да избира между СССР и талибаните. "
  =============
  Така става, защото високомерният западен свят казва: "Още не сте готови за нас."

  Еретик
 12. 12 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  В България някои мечтаят за такова нашествие без да си дават сметка за далечните последствия.

 13. 13 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  В България някои мечтаят за такова нашествие без да си дават сметка за далечните последствия.

 14. 14 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Вероятно няко го правят по съвсем причини

  :) :)
  Дневник????

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  Сръбският национализъм и шовинизъм съсипа Балканите. Подариха една трета от Македония на гърците, а населението беше елинизирано. А босненците какви са - сърби-мохамедани. Черногорците пък са праве сърби. Нанесоха щети не само на нас - българите, но и на себе си. За да покажат на света колко са велики. Показаха и още има да покажат.

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3681 Гневно

  До коментар [#15] от "Judjuk":

  Македонски проблем и нация ги създадоха престъпниците на ВМРО и техния спонсор !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Да се надяваме че от инвестициите нищо няма да излезе и ще са на загуба. :)

 18. 18 Профил на Dreamep
  Dreamep
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Миналото лято бях в Сараево за няколко дена - пълно беше със бурки и джелаби по улиците. Босна като мюсюлманска и европейска страна явно се превръща в туристически магнит за ислямския свят - болщинството от мюсюлманите живеят с разделителна линия в мозъка "ние" и "те" и никога не биха тръгнали да посещават невернически обекти от типа на Лувъра, Китайската стена или Мачу пикчу - та затова Босна им идва тамън - хем далечна чужбина ама хем ислям.
  —цитат от коментар 10 на lustmord


  Това започна да се случва последните години, говори се, че им плащат за да се обличат като "нинджи". А Босна са свикнали да взимат пари, наготово или почти наготово.

  Иначе страната не е мюсюлманска, но има и мюсюлманско население заедно със сръбското и хърватското. Що се отнася до мисленето - много от младите мюсюлманки си имат напълно нормално мислене.

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Не сърбите, а хърватинът Тито...
  Не сам, а с коминтерновеца Димитров.
  Не соло, а вместе со Сталин.

  И Сталин не действаше сам.
  Ако бе, защо не взе Македония?

  Сталин не беше свободен човек.
  Бедоносната армия на СССР бе спряна от Чърчил.

  Виждаме резултата:
  една разпокъсана Македония.

  Долна насам, Горна натам...

  До коментар [#16] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Сръбският национализъм и шовинизъм съсипа Балканите.
  Подариха една трета от Македония на гърците...

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8121 Неутрално

  Бедните се радват на всеки лев, независимо откъде идват. А това е страшно и опасно.

 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  До коментар [#19] от "dnevnikar":

  Нямаме спор, но това е продължението.
  Македонския въпрос и проблем започва 1870 г.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Неутрално

  До коментар [#18] от "Dreamep":

  Иначе страната не е мюсюлманска, но има и мюсюлманско население
  ========
  Че то къде не е така ?
  А бошнаците платиха предостатъчно висока цена за да живеят както си поискат. Нека никой не им завижда , и всики да си гледа отпред , а не в страни.

  Bukalemun
 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3979 Весело

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Абе да гледа отпред, но и да се пази отзад би бил моя съвет.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#23] от "daskal1":

  Бошнаците ли имаш пред вид .... :)....?
  Те вече знаят на чии съвети да те доверяват.....
  Веднъж се довериха на едни холандски съвети , и им излезе солено .....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  Който плаща той поръчва музиката.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 26. 26 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Наш тиквоч наясно ли е кво точно са Западните Балкани , дето иска да ги интегрира в Европейския Съюз ?

 27. 27 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":Бошнаците ли имаш пред вид .... :)....?Те вече знаят на чии съвети да те доверяват.....Веднъж се довериха на едни холандски съвети , и им излезе солено .....
  —цитат от коментар 24 на eti mehter


  А кой точно спаси бошняците от тотално унищожение бе , интелигент анадолски ? Да не би да бяха обединените армии на Саудитска Арабия и Турция ?

 28. 28 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Докато "умните" се наумуват, "лудите" се налудуват! Мотаенето и пренебрегването на този район от ЕС го прави достъпен и лесна плячка за ислямистите. Не случайно най-много бойци в ИД има от Западните Балкани. А погледнато от климатична гледна точка този район и Арабския полуостров са на космическо разстояние, затова купуват имоти и се заселват там.

 29. 29 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 757 Гневно

  УжасТ!

  Да стане и тук котило за тия чаршафосаните!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3979 Весело

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Ети, съвсем честно си признавам че използвах твоя не дотам български израз ( на български е "напред" вместо твоето "отпред" ) :-) за да напиша като съвет текста. Представи си, че работих с хора от Босня в периода 1995-1998 по някои въпроси свързани с подготовката на среден управленски персонал. Основното от което се оплакваха беше тогава наложеният от Клинтъновата администрация лозунг за " правителство ръководено от мюсюлмани" като деструктивен за културната цялост на народа. Тогава Саудитите финансираха доста активно процесите и какво имаме в резултат?

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#27] от "Rex":

  А кой точно спаси бошняците от тотално унищожение бе , интелигент анадолски
  =========
  Първо без обиди. ....никакъв интелигент не съм !
  После без евтипи трикове !
  Холандците умишлено поставиха Босна в смъртоносен партер , за да дойдат после янките и да търсят поводи да обстрелват Белград от Адриатика !
  А после ...на интелигенти (без кавички) , като тебе , им остана да обесняват кой кого и от какво е "спасявал".....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#30] от "daskal1":

  Усещам аз .....;).......не са те интегрирали тотално , там !
  Не си отвикнал от комунистическото "напред" ....колкото и американско самосъзнание да ти имплантират , някои работи са трайни ..... :)

  Bukalemun
 33. 33 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Мдаа, положението става от трън та на глог. Тъкмо да се похвалим, че Балканите излизат от руската орбита и хоп влизаме в орбитата на най-мирната религия. Но, от друга страна, това е логично развитие. Повечето балканци мечтаем да привлечем богати англичани, американци и германци, но не е реалистично. Защо един западен милионер ще изостави Монако или Ница за да ги замени с никому незвестни места в Црна Гора или Босна?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 34. 34 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Чини ми се че ще се лее бетон... на едро!

 35. 35 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  болщинството от мюсюлманите живеят с разделителна линия в мозъка "ние" и "те" и никога не биха тръгнали да посещават невернически обекти от типа на Лувъра, Китайската стена или Мачу пикчу...
  —цитат от коментар 10 на lustmord


  Съгласен съм, че има ислямски сили, които се стараят да разпространяват религията си докъдето могат. Но работейки само със стереотипи не можете да получите представа за света. Ако сте прав, защо в Абу Даби си направиха филиал на Лувъра и поканиха френския президент да го открие?

  https://www.louvreabudhabi.ae

  Защо Мохамед бин Султан се сдоби с картина на Леонардо за 450 млн. долара?

  http://www.businessinsider.com/saudi-arabia-crown-prince-mohammed-bin-salman-da-vinci-painting-2017-12

 36. 36 Профил на deep_space
  deep_space
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много добър анализ, поздравления за автора!

 37. 37 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#5] от "БМЗ":

  Наистина жалко, че тези които пеят красиво като къпани вълци завземат тихо и отвътре тази Балканска държава!

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 38. 38 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#35] от "plamen_b":

  Е, ясно защо. Щото парите трябва да се влагат в нещо и освен това са сноби.

 39. 39 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#10] от "lustmord":

  "никога не биха тръгнали да посещават невернически обекти от типа на Лувъра,"

  Да, ама не. Посещават и още как. Не точно Лувъра, но магазините на Париж не ги пропускат. Същото е и в Лондон. Не си падат по духовната култура на Европа, но много си падат по комерсиалната култура.

 40. 40 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  Че България е пълна с дебили се вижда от глупостите, които си надраскал. Вярно, холандците не спасиха много от босненци, да не са луди да се жертват в междуособните ви войни. А янките нямат нужда да се оправдават с каквото и да било, за да бомбардират където си искат. Дали лъжеш умишлено или просто от незнание, но бомбите над Белград паднаха след като чугуненоглавия Милошевич се правеше на велик и се опита да изгони 200 000 косовари и се разсейваше, когато го предупредиха да не си играе с огъня. Престанете с лъжите и опорните точки.

 41. 41 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Темата може да продължи и с Македония. В Скопие турци построиха 4 40-етажни небостъргача миналата година... Турските нинджи също са и най-многобройните туристи

  I shave with Occam's razor
 42. 42 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Навремето по време на соца Албания беше "Китайски остров" в Европа. Тогава Китай още имаше икономика на нивото на Северна Корея, обаче си имаше свой васал в Европа и се гордееше с това.
  Апропо Албания за нас винаги носи някакви цигански конотации, обаче навремето Италия на Мусолини ги завзе именно също за да си "качи престижа", и дори накараха своите БАН-аджии да почнат с теориите че Албания е заселена от, хаха, прото-италианци.
  Та нормално е сега в света като има повече богати места, всеки да иска да има парче от Европа което да посочи да каже "мое е".
  Дори и дефиницията за "Европа" така ще разширяват, че да им покачва рейтинга. Примерно утре ако Индонезия "вземе" Грузия, а Индонезия--Армения--и Грузия и Армения ще се броят като "Европа" щото това ще им покачва престжността като "политически имоти".
  Това са напълно естествени процеси и зависи от всеки от нас нашите държави изведнъж да не станат руски, турски, китайски, арабски, или пакистански. А да си останат европейски, въпреки работата на всички продажници и саботьори.

 43. 43 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Опа, исках да кажа "Индонезия" и "Малайзия", примерно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK