Корупцията e най-опасният инструмент на Русия в хибридната и война, смятат в НАТО

Корупцията e най-опасният инструмент на Русия в хибридната и война, смятат в НАТО

© nbt.tjЕдин от най-опасните инструменти, които използва Русия в комбинация с други, е корупцията, според източник от едно от разузнавателните звена на НАТО. "Русия използва корупцията, за да запазва влиянието си върху нашите страни. Това може да се види в различни сектори на икономиката, в политическата сфера, в държавната икономика, но също така и при частните компании – как се използва корупцията, за да държат в ръцете си нашите страни", добави източникът.


Служителите на НАТО с които разговаряхме, не смятат, че в България може да бъде разигран украинският сценарий, защото у нас няма руско малцинство и войски. "Но въпреки това Русия притежава голяма част от енергетиката, от икономиката, има влияние в политическия сектор. Русия използва това, за да влияе и в други страни в ЕС и НАТО, предлагайки например, цени на газа като условия или стимул за сключване на други споразумения с Москва. За нуждите на пропагандата Русия използва т.нар. мека сила (soft power) на база на историческите взаимоотношения между страните, а също така и за да изгражда по-добър имидж", каза служител на НАТО.


Как "Трансперънси интернешънъл" оцени усещането за корумпираност в България вижте тук.

Според анализите на звеното на НАТО основните заплахи за страните членки са кибератаките, опасността от терористични актове и хибридната война.
"Всички страни на НАТО са обект на кибероперации. Почти всеки ден държавни институции или административни звена са обект на кибератаки. В повечето случаи те са незначителни, но понякога са успешни и след това изтича информация през вестници, WikiLeaks или някъде другаде", казват от звеното. Хакерите събират информация за групи и лица и с цел дискредитирането им.


Въпреки загубите на ИДИЛ терористични групи от организацията все още могат да оперират и да организират терористични актове. Наблюдава се тенденция към възприемане на високотехнологични методи, като използване на дронове и т.н.


В същото време се наблюдава и възраждането на "Ал Кайда" в Кашмир, Йемен, Сирия, Афганистан и Северна Африка.


Освен Русия, която се въоръжава с бързи темпове с модерно оръжие, това се наблюдава и при Китай. Като потенциално опасни страни според НАТО се определят и Иран и Северна Корея.


В Държавния департамент и Департамента по отбрана на САЩ смятат, че една от главните заплахи за страните членки е Русия. "Ако гледаме на Изток, трябва ни бъде ясно какво прави Русия, която предприема действия за дестабилизация", казва източник от американската администрация. Според него инвазиите в Грузия и Украйна, нарушаването на оръжейните споразумения и действията за дестабилизиране на институциите говорят точно за това. Целите на Русия според служители на американската администрация са да подкопае Запада, ЕС и НАТО.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK