Западните Балкани може 200 години да догонват ЕС по стандарт, предупреди ЕБВР

Западните Балкани може 200 години да догонват ЕС по стандарт, предупреди ЕБВР

© ebrd.comШестте страни от Западните Балкани, желаещи да станат членове на Европейския съюз, може да се наложи да догонват стандарта на живот на сегашните държави в ЕС до 2220 година. Това е песимистичният сценарий, в който те много бавно се справят със слабите си институции, корупцията, доминирането на някои сектори в икономиката от държавата и ниската производителност.


Това предупреждава Европейската банка за възстановяване (ЕБВР) и развитие в един от докладите, подготвени за проведената в понеделник в централата ѝ в Лондон трета инвестиционна среща на върха. В нея участваха премиерът Бойко Борисов и колегите му от Сърбия, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово.


За база на прогнозата са използвани данни и очаквания на МВФ за развитие на района. През 2001-2016 г. - период, разделен рязко на две фази преди и след глобалната криза - средният ръст за Западните Балкани е 3.2%, а за ЕС - 1.4%. В шестте страни обаче до 2008 г. растежът е бил 5.3%, а в следващите седем години почти е замрял до средно 1.2%.
Според авторите има три сценария за бъдещето и оптимистичният предвижда изранвяването по БВП на глава от населението (в долари) да стане малко след средата на века - през 2053 г. Реалистичният сценарий отпраща това събитие няколко десетилетия в бъдещето - през 2078 г. При песимистичния европейци и жители на Западните Балкани ще се изравнят не в следващия, а в по-следващия век.


Трите сценария за времето, необходимо на Западните Балкани да догонят ЕС по стандарт на живот.

© ebrd.com

Трите сценария за времето, необходимо на Западните Балкани да догонят ЕС по стандарт на живот.


В момента БВП на глава от населението в шестте държави е около 50% от този в 11-те бивши комунистически страни от Източна Европа и 25% от този показател в по-развитите западноевропейски икономики.


"Фундаменталният проблем, бавещ икономическото развитие на региона, е ниската производителност. Това се дължи на години на недостатъчно инвестиции, слаби институции и трудна среда за правене на бизнес", се казва в доклада. Производителността в частния сектор е 60% от тази в целия ЕС и този сектор е основният създател на икономически продукт в страни, където правителството често доминира в ключови отрасли.


Производителност на труда - обща (вляво) за всяка от шестте икономики, средното за района и как се съотнася към средния показател на 11-те страни от ЕС в Източна Европа; същото, но в производството и услугите (вдясно).

© ebrd.com

Производителност на труда - обща (вляво) за всяка от шестте икономики, средното за района и как се съотнася към средния показател на 11-те страни от ЕС в Източна Европа; същото, но в производството и услугите (вдясно).


Районът е с нереализиран потенциал, но разгръщането му в значителна степен зависи от волята за реформи и темпото за прилагането им, посочва още банката. Страните са доста по-напреднали икономически, отколкото по върховенство на закона, казват авторите. На базата на новата методология за разширяването на ЕС, приета през 2015 г., повечето от тях са на ниво "известна степен на готовност" да отговорят на критериите на ЕС, когато става дума за функциониращо правораздаване, борба с корупцията и борба с организираната пресктъпност.


Това е второто от пет нива, а за да бъдат допуснати за членове на Европейския съюз, те трябва да преминат през "умерена готовност", "добро ниво на подготовка" и "много напреднали" в подготовката.


И това е само по първия от трите сектора за оценка, засягащ политическите критерии. В този сектор попадат още стабилност на институциите, гарантиращи демократичното управление, права на човека и спазване на правата и защита на малцинствата. В доклада направо се заявява за Босна и Херцеговина и Косово, че тук са на първата от петте степени на напредък.


Напредъкът за върховенство на закона (вляво) и за икономическите реформи.

© ebrd.com

Напредъкът за върховенство на закона (вляво) и за икономическите реформи.


ЕБВР, вложила досега около 10 млрд. евро на Балканите, обяви в понеделник подписването на меморандум с Босна и Херцеговина и Република Сръбска до 2020 г. да инвестира над 700 милиона евро в пътна инфраструктура на територията на бившата югорепублика. Косовският премиер Рамуш Харадинай пристигна на срещата в Лондон с 40 проекта за половин милиард евро.


Но банката изтъква, че новата ѝ тема за района е т.нар. "мека свързаност" - не само инфраструктурни връзки, но и изграждане на общо икономическо пространство за търговия, инвестиции, движение на хора и стоки и цифрова интеграция.


Сума Чакрабарти, президент на ЕБВР, посочи в словото си пред форума, че за банката е много важно създаването на единно инфестиционно пространство на Западните Балкани. "Това включва хармонизиране на законодателството, премахване на митнически бариери, подобряване на хоризонтални връзки и дълбочината на капиталовите пазари, дигитализация, подсилване на бизнес климата и привличане на чужди инвестиции".


Разделението по групи държави според БВП на глава от населението (РРР), изчислено в долари.

© ebrd.com

Разделението по групи държави според БВП на глава от населението (РРР), изчислено в долари.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Смешници

  властта ражда паразити
 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  Хе, хеееей, 200 години. Ми той Европейския съюз ще надживее Римската империя! Не ми се вярва, най-много Третия райх да задмине.

 3. 3 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Хаха, убеден съм, че оптимистичния сценарии е прекалено оптимистичен. От друга страна западането на западна Европа прави догонването и по-бързо та знам ли...
  А и да не забравяме оковите с желязната топка д които левия крак на България е закотвен....

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  ЕБВР пропуска важната подробност че в ЗБ никога не е имало коопериране в селското стопанство и пазарната икономика е в кръвта им. Ще ни издухат на петата година.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Любопитно

  Преди доста години някъде около 2005 или 2006 година четох във вестник "Пари" един анализ на някакви западни специалисти,че на България ще и трябват около 18 години ,за да стигне тогавашното положение на Чехия,а на Австрия около 80 години?!Така ,че тези цифри може да звучат абсурдно,но със сигурност е,че сме /България и Западните Балкани като цяло/ на светлинни години от развитата и богата част на Европа

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8083 Любопитно

  Щото Източните Балкани за десет години задминаха ЕС!

  [email protected]
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3994 Неутрално

  Абсолютна безсмислица.

  Никой сериозен икономист, политолог, социолог и дори АНТРОПОЛОГ не може с никаква степен на правдоподобност да предположи какво ще е положението в света след 40-50 години, тия се захванали да мерят кога Босна ще застигне Люксембург.

  То е малко като в задачката: Един охлюв изминава 10 сантиметра за 10 мин., за колко време ще стигне от Канада до Аржентина?

  Айде малко по-сериозно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  ЕБВР пропуска важната подробност че в ЗБ никога не е имало коопериране в селското стопанство и пазарната икономика е в кръвта им. Ще ни издухат на петата година.
  —цитат от коментар 4 на korc


  е вие на село имате други проблеми със козичките

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Ово jе стандарт!

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  И все пак са по-напред от русия, която върви надолу.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ние ги "догонваме" от поне от 1000 години, така че може да се каже, че почти сме ги стигнали! ;-)

 12. 12 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 792 Разстроено

  https://youtu.be/Cc-t3IXaVn0

  Марс е изконна Американска територия!
 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1878 Любопитно

  До коментар [#5] от "bat_plamen":

  аз четох още по кофти доклад. Как костов като се договарял със СБ не отчел културата и науката. отчитал само какво им трябва но хората за храна за култура не искал, питали го но ката културата ще се върне 10 - 20 години на зад . отговор: с пълен стомах демокрацията е успешна

 14. 14 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Икономиката е важна разбира се , но не чак толкова.Главното в статията е че ЗБ изостават , и то с много в области като върховенство на закона , производителност и корупция.А някои си мечтаят да са до 5 години в ЕС.Глупости.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 15. 15 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1183 Весело

  с полу-идиоти ,пожарникари и прочие нефелници и 200г ще са малко...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Ако западните и източните балкани гледат на изток, никога няма да стигнат западна Европа.

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Любопитно

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++
  Това Босна и Херциговина да застигне Люксембург е като заглавие на научно-фантастичен роман-:)

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Разстроено

  До коментар [#13] от "1001":

  Истината е ,че в т.н. развити държави хората масово са със "заоблени мозъци" ,защото живота име осигурен и не се интересува от нищо по-смислено като култура и подобряване на знанията им за света !Но това нас хич не ни засяга ,защото тази огромна пропаст между нас и развитие страни в днешно време значи само-тотално обезлюдяване и загиване на нацията

 19. 19 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1025 Весело

  натрите британия със шибаната си бюрокращина, социалищина и лакомия, те ви сега на нейно място матрял...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Да не се плашат. България им помага отвътре като сваля нивото на ЕС страните. До такава степен им помага, че някои "догонващи" страни от западните Балкани вече я изпреварват (заедно с всички европейски структурни фондове)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Да не се плашат. България им помага отвътре като сваля нивото на ЕС страните. До такава степен им помага, че някои "догонващи" страни от западните Балкани вече я изпреварват (заедно с всички европейски структурни фондове)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 540 Любопитно

  До коментар [#13] от "1001":Истината е ,че в т.н. развити държави хората масово са със "заоблени мозъци" ,защото живота име осигурен и не се интересува от нищо по-смислено като култура и подобряване на знанията им за света !
  —цитат от коментар 18 на bat_plamen


  Е,добре де,как хората със "заоблени мозъци" са успели да направят така,че страните ,които обитават да са силно развити и животът на същите тези хора да е "осигурен"?!?
  А,това: "...не се интересува от нищо по-смислено като култура и подобряване на знанията им за света !"-просто,...няма как да бъде коментирано...:))))

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  А Борисов им предлага, заедно да построим Белене.

 24. 24 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 791 Неутрално

  До коментар [#4] от "korc":

  Е го, поредния заблуден сърболюб. Кой ще ни издуха бе, аланкоолу, Босня, БЮРМ, и Сърбия ли? Тука не става въпрос за Хърватско и Словения, те са в една друга група. Това да не е скараджийница, върти плескавиците, мажи айвар, и продавай. Там манталитета е по-селски и от тука, изтичането на мозъци тече от по-отдавна, а чугуноглавието е на завидни висоти.

 25. 25 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1117 Весело

  Ще застигнат те след 200 години е песимистичният вариант, щото при него Европа се обръща и тича срещу тях.

 26. 26 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  ООО, нема страшно - нашествениците от Африка и Азия в Западна Европа, ще скъсят растоянието много бързо.. Дори си смиля, че след 20 години ще емигрират в Западните Балкани.

 27. 27 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  Първото условив за да догонят Западните Балкани развитите страни в ЕС е да се движат в една и съща посока. Дали е така?

 28. 28 Профил на ddemivor
  ddemivor
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Западните Балкани това са Словения и Хърватия; вярно, не са Люксембург, но доколкото са далеч от Кремъл, се развиват симпатично добре. Другите, дето като нас са дружки с Кремъл, на тях и 1,000 години са им малко да догонят Запада.

 29. 29 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":

  Ма как пък не.
  Я кажи, коя от неприетите в ЕС държави от Зап. Балкани ни е изпреварила, че нещо не се сещам.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 30. 30 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#11] от "1107a":

  Всъщност ги 'догонваме' откакто ни окупираха Съветите и комунистите.
  Преди това стандартът в България не се е различавал от този в Австрия и Франция, например. Тия ни върнаха 100 години назад!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 31. 31 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Никога няма да ги догонят / догониме по същите причини по които Португалия или Гърция не могат да достигнат по стандарт Дания или Холандия.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 32. 32 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Пишещите въобще игнорират темпа с който се разпадат като общества, великите демокрации - Холандия, Норвегия, Дания, Англия, Белгия... Още 10-на години и там ще е пълно с "високообразовани" емигранти, непознаващия езика, но затова пък изцяло на помощи..

  Вие, какво си мислите, че с такива кадри ще иматъ растеж от 10% на година ?

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  До коментар [#29] от "Athanatos":

  Примерно Сърбия след като от България извадим структурните фондове.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK