Как Си Цзинпин направи президентския пост най-важния в Китай

Как Си Цзинпин направи президентския пост най-важния в Китай

© Jason Lee, ReutersПредложението на управляващата Китайска комунистическа партия за премахване на ограничението на президентските мандати преобръща тридесетгодишните усилия за ограничаване на срока, за който най-висшите лидери могат да заемат поста и подготвя почвата партийният генерален секретар Си Цзинпин да остане държавен глава за неопределено време.


Си се приближава към края на своя първи петгодишен мандат като президент и е на път да бъде назначен за втори мандат на годишната сесия на послушния парламент, която започва на 5 март. Предложението за премахване на ограничението върху мандатите, обявено вчера от държавните медии, със сигурност ще бъде одобрено на тази сесия.


Нека да хвърлим поглед към историята на президентската власт в Китайската народна република и възможните последици от решението да се позволи на Си да остане държавен глава за много години напред:


Мао получаува властта от армията и партийните постове
Мао Цзедун беше първият "държавен председател" на КНР - официалното име на поста, заеман от президента, но запази върховната власт чрез двойните си роли на председател на партията и главнокомандващ на въоръжените сили. През следващите десетилетия той отстрани всички възможни претенденти и същевременно продължи древната имперска традиция да властва неограничено до смъртта си през 1976 г.


В разгара на хаотичната Културна революция на Мао през 1966-1976 г. президентският пост стоеше незает, след което беше официално напълно премахнат през 1975 г. Съпроводените с насилие крайности на това десетилетие, когато верни партийни кадри бяха жестоко наказвани наред с представители на интелигенцията и бившите земевладелци, настрои много китайци против идеята за подобна на култ преданост към един-единствен лидер. Когато тя приключи, постът на партиен председател беше премахнат и държавните институции се съживиха след смъртта на Мао в опит да се избегне нов период на еднолично управление.


Дън възстановява президентството като церемониален пост


След като се утвърди като "върховен водач" на Китай в края на 70-те години на XX век, Дън Сяопин продължи прецедента на Мао да упражнява истинска власт като главнокомандващ на въоръжените сили. Дън обаче възстанови предимно церемониалния президентски пост при радикалните конституционни реформи през 1982 г., но същевременно строго го ограничи до два мандата.


Въпреки че Дън неоспоримо запази контрола, властта се разпредели между повече хора през втората половина на 80-те години на XX век. Това положение достигна критична точка при кървавото смазване на продемократичните протести през 1989 г. на пекинския площад "Тянанмън", след които отново се появи тенденция за съсредоточаване на властта в ръцете на един единствен човек въпреки страховете от нова диктатура като тази на Мао.


Цзян и Ху придават по-голяма важност на поста


Цзян Цзъмин добави президентството към своите титли на лидер на партията и главнокомандващ на армията през 1993 г. и заемаше тази длъжност до 2003 г. Цзян значително засили важността на президентството с чести пътувания в чужбина, като същевременно приемаше световни лидери и беше домакин на международни срещу у дома.


В края на неговото управление беше поставен крехък прецедент, при който се очакваше най-висшият лидер да оглавява партията само два мандата, без за тази длъжност да има ограничение на мандатите, наред с максималните два мандата като президент. Приемникът на Цзян - Ху Цзинтао - наследи тази традиция, като предаде своя партиен пост на Си през 2012 г. и президентството през 2013 г.


Си засилва глобалния статут на Китай и своя собствен


64-годишният Си, който е най-могъщият китайски лидер след Мао, използва президентството главно, за да разшири присъствието на Китай на глобалната сцена, като същевременно си изгражда образ на водещ световен лидер. Неговите пътувания в чужбина включват значима поява на форума в Давос миналата година, където той се опита да се представи като защитник на свободната търговия. У дома обаче Си притежава власт главно като ръководител на партията и въоръжените сили, като в същото време укрепва властта си, поемайки необичайно широк кръг от политически, икономически и други функции.


Най-силният знак за намеренията на Си се появи миналата година, когато той наруши традицията и не предложи очевиден свой приемник на свиквания два пъти на десетилетие национален конгрес на партията. Той отхвърля колективното ръководство от миналите две десетилетия, най-вече като свежда поста на премиера от надзорник на икономиката до прост изпълнител на неговата програма.


Смята се, че допълнителните мандати носят стабилност и политически риск


Като дава възможност на Си да остане на президентския пост след 2023 г., партията изпраща силно послание, че ще се придържа към виждането на Си за превръщане на Китай в напълно развита модерна държава до 2050 г. под твърдото ръководство на партията. Това слага край на всякаква представа за демократична реформа и същевременно показва на САЩ и други страни, че Китай няма да се разколебае в стремежа си за регионално господство по начин, който сериозно оспорва либералния западен политически ред след Втората световна война.


Това обаче също така подкопава заявените от партията цели за институционализиране на властта и засилване на върховенството на закона, казват експерти. "Той е господстващ лидер, който се обгражда с верни помощници в дълбоко ленинистка политическа система, известна с това, че не казва истината за властта", заяви бившият висш съветник за Азия в Белия дом Еван Медейрос, който сега работи в "Юрейша груп".


Засега Си се радва на липсата на сериозни съперници, но бъдещите му позиции може до голяма степен да зависят от това как ще се справи с огромния държавен дълг на Китай, реформите на социалната система, забавения растеж и предизвикателствата за превръщането на Китай във водеща сила на световната сцена. /БТА

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3098 Весело

  Така се почва !

  После на публиката се представя малкото Си - нче , като най умното китайско синче !!!

  Накрая династия ...

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Си по типично комунистически начин е окупирал не просто властта, не просто Републиката, а Живота в целият необозримо огромен Китай!
  Комунисти, сър!!!

 3. 3 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Началото на краят на Китай, в смисъл на фантазиите за модерност и хегемония отвъд регионалният характер, не че Китай ще изчезне скоро.

 4. 4 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Дали може да очакваме революция скоро? Времето ще покаже!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5632 Любопитно

  Огромен държавен дълг?
  Това не го знаех...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Я бай Ганьовците, които вече десет години си избират да ги управлява бивша мутра от СИК прочела в живота си само една книга (по собствени признания) тръгнали да коментиреат великия Си Цзинпин, който направи Китрай първа икономика в света само за няколко години. Смех!

 7. 7 Профил на emil stefanov
  emil stefanov
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Я бай Ганьовците, които вече десет години си избират да ги управлява бивша мутра от СИК прочела в живота си само една книга (по собствени признания) тръгнали да коментиреат великия Си Цзинпин, който направи Китрай първа икономика в света само за няколко години. Смех!
  —цитат от коментар 6 на bwy56537275


  Евала, напълно съм съгласен. Браво на Китай, че успява да произведе и да продаде всичко и навсякъде.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  несериозно и с нулев ефект предвид пазара на подобни "анализи" в БГ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  несериозно и с нулев ефект предвид пазара на подобни "анализи" в БГ

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  Източните народи обичат да ги управлява император, без да съзнават, че ги влачи към дъното.

  Развитие и просперитет има там, където отделната личност има свобода и сама по себе си значи нещо, а не където милиони (в случая - милиард) изпълняват волята на един човек, срещу когото не могат под страх от репресия да се опълчат.

  Нека проследим каква част от съфорумците ще приветстват "интронирането" на др. Си - те са автентичните болшевики, оглеждащи се уплашено, но и с нега, за своя Ленин.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на vmn05552890
  vmn05552890
  Рейтинг: Неутрално

  Я бай Ганьовците, които вече десет години си избират да ги управлява бивша мутра от СИК прочела в живота си само една книга (по собствени признания) тръгнали да коментиреат великия Си Цзинпин, който направи Китрай първа икономика в света само за няколко години. Смех!
  —цитат от коментар 6 на bwy56537275


  И кога е станала първа икономика в света Китай?Имат БВП 12 трилиона долара,а САЩ 18 трилиона и 660 милиарда долара.При 4 и половина пъти по-малко население.По БВП на човек от населението Китай са дори след България.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Разстроено

  Според мен това е лоша новина... най-вече за самия Китай. Не е добре, когато един човек концентрира толкова много власт в ръцете си и когато няма разделение и баланс на властите в страната. Въпреки, че Китай е диктатура беше добре, че президента на страната можеше да има максимум два мандата... сега това ще отпадне и страната ще се върне назад в развитието си поне в политическо отношения според мен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дали пътя на Китай ще направи завой към близкото минало? Не ми се вярва,но ако стане ще се докаже човешкото несъваршенство.

  5ar8
 14. 14 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "vmn05552890":

  Ако не знаеш всички сериозни учени използват GDP (PPP), като много по-адекватен показател.

 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  "Мао Цзедун беше първият "държавен председател" на КНР - официалното име на поста, заеман от президента, но запази върховната власт чрез двойните си роли на председател на партията и главнокомандващ на въоръжените сили. През следващите десетилетия той отстрани всички възможни претенденти и същевременно продължи древната имперска традиция да властва неограничено до смъртта си през 1976 г."

  Мао преди всичко беше военен, издигна се много в тази йерархия по време на войните, които Китай води през 30-те и 40-те години на миналия век. Чак след това стана политик, който овладя цялата власт в страната превръщайки се в абсолютен диктатор. Мао беше пример как един военен, който няма никакъв политически опит може да разсипе една държава и да предизвика огромни бедствия за народа си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Огромен държавен дълг?Това не го знаех...
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град

  Няма и как да го знаеш, защото е фейк.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  "Мао Цзедун беше първият "държавен председател" на КНР - официалното име на поста, заеман от президента, но запази върховната власт чрез двойните си роли на председател на партията и главнокомандващ на въоръжените сили. През следващите десетилетия той отстрани всички възможни претенденти и същевременно продължи древната имперска традиция да властва неограничено до смъртта си през 1976 г."Мао преди всичко беше военен, издигна се много в тази йерархия по време на войните, които Китай води през 30-те и 40-те години на миналия век. Чак след това стана политик, който овладя цялата власт в страната превръщайки се в абсолютен диктатор. Мао беше пример как един военен, който няма никакъв политически опит може да разсипе една държава и да предизвика огромни бедствия за народа си.
  —цитат от коментар 15 на Иво

  Кхъ, кхъ ...

 18. 18 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Всичко на Север от Хималаите (включително и московския хаганат) страда от едно и също заболяване!
  (Като че ли изключение е само Монголия!)

  Да разлая троловете!!
 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Рецептата е елементарна - първо ставаш главен/генерален/първи или както там му викат секретар на комунистическата партия и след това нямаш проблеми все едно в Китай или някъде другаде - променяш конституции, отпадат мандати и прочее лигави демократични истории и ако речеш, може и портиера на парламента да стане най-важния човек в държавата, особено ако това си ти.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  За статията на Крис ... ъъъ ... Криско :)
  Агитпроп и нищо повече.

  От цялата статия видях само едно вярно:
  Като дава възможност на Си да остане на президентския пост след 2023 г., партията изпраща силно послание, че ще се придържа към виждането на Си.
  Точка!

  Но то това е и важното. Недвусмисленото "послание" - Китай остава на този курс.
  Което може да разглеждаме и в голяма степен като неизбежно и предопределено от ситуацията.

 21. 21 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 877 Любопитно

  До коментар [#16] от "xm...":

  With China's 2014 GDP being US$ 10,356.508 billion, this makes the government debt of China approximately US$ 4.3 trillion. The foreign debt of China, by June 2015, stood at around US$ 1.68 trillion, according to data from the country's State Administration of Foreign Exchange as quoted by the State Council.

  Фейк нюз???

  Да разлая троловете!!
 22. 22 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 378 Неутрално

  ... великия Си Цзинпин, който направи Китрай първа икономика в света само за няколко години. Смех!
  —цитат от коментар 6 на bwy56537275


  Смех, смех, ама за малко да са изпразниш :) Китай стана това, което е в момента благодарение на:
  - безкрайното търпение на китайския народ (друг не би изтърпял 10 години "културна революция")
  - прозорливостта на Дън Сяопин (прочети малко за програмата му "Храна срещу работа" от началото на 80-те) направил инфраструктура на развита страна докато страната буквално тъне в мизерия след "ерата" Мао, което направо последвалата индустриализация "пийс ъф кейк"
  - навременното утвърждаване на контейнерния морски транспорт от средата на 70-те;
  - безпрецедентната глобализация от последните 3 десетилетия дала шанс на най-многобройната нация в света да "изтъргува" бедността си бидейки на правилното място в правилното време
  - ползването на макс на еднопартийната система, за да кешираш валутни излишъци, докато замърсяването на околната среда е хронично, а липсата на осигурителна система за 80% от населението е факт, който много слабо се коментира

  Има и още, ама е загуба на време да ви го пиша. Махалото вече стигна до едното си крайно положение, ще има да чакате за световна хегемония със специфичните черти на китайски социализъм, ама надали ще живеете толкова.

  Колко са добре нещата говори простия факт, че в момента в Китай има 170 милиона камери за видеонаблюдение, а планът е в следващите 3 години да добавят още 400 милиона ... но всичко е точно :)

  За питащият за дългът на Китай - в края на 2017 минава 290% от годишния БВП - да си намери сам разбивки колко е корпоративен, колко на домакинства и тн ако наистина го интересува. И да не се сравянва с Щатите - нещата са малко много различни.

  Китай няма да рухне, защото е много голям и еднопартиен, но ако си мислят, че са измислили мъжка коза, са се объркали, както и за много неща - Дън Сяоппин (ако трябва някой да се нарече "велик" е той - син на едър земевладелец, живял и работил във Франция, сериозно пострадал от идиотските гонения по време на културната революция), та той казваше - Силни вътре, незабележими навън, което напълно отразява китайската народопсихология. С тези опити за софт сила, пояси и пътища на коприната Да Да Си забравя старата китайска поговорка - Богатия се страхува от известността както прасето от угояване. Нека си изживеят 5-те минути (години) слава ... то и Япония се засили през 90-те да скача от икономика №2 на №1, но не стана ... едно е да имаш пред някой дето гониш, друго е ти да си този, който всички гонят.

  Ако ви идва сложно за осмисляне - пишете си за великия Си - на никого не пречите :)

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  До коментар [#6] от "bwy56537275":


  Я бай Ганьовците, които вече десет години си избират да ги управлява бивша мутра от СИК прочела в живота си само една книга (по собствени признания) тръгнали да коментиреат великия Си Цзинпин, който направи Китрай първа икономика в света само за няколко години. Смех!
  —цитат от коментар 6 на bwy56537275


  Много наивно разсъждение - когато някой, в случая ККП и въпросния Си могат да експлоатират зверски 1.5млрд китайци и държат в ръцете си всички служби, които планират и най-вече отчитат и осчетоводяват "успехите' няма проблем да се изкараш велика работа.
  Само дето ако си на мястото на китайците жална ти майка.
  Ти ние все преизпълнявахме плановете и опуквахме петилетките за три години, па изведнъж излезе, че сме фалирали и не може да си плащаме дълговете.
  Когато си имаш работа със соц държава, то пък един соц та знае ли се, се препоръчва положителните оценки да се дават малко по-полека и по-скромно.

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Весело

  Всичко на Север от Хималаите (включително и московския хаганат) страда от едно и също заболяване!(Като че ли изключение е само Монголия!)
  —цитат от коментар 18 на lone_wolf

  Стига простотии бе, Мимета!
  Другарът Си е на този пост от 6 (шест!) години!
  Другарите Бушовци, Клинтъновци и Обами отпраскаха по 8.
  Другарката Меркел гони рекорда на Кол да отпраска поне 16!
  Дори Нашето Слънце има по-дълъг престой "на върха" от другара Си!

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3595 Неутрално

  До коментар [#21] от "lone_wolf":
  Ми да.
  Погледни го като процент от БВП-то.

  Китай има наистина един голям риск в наливането, но той е в друго - мегапроектите им.
  Защото са твърде уязвими от външни фактори.
  Но държавният им дълг сам по себе си не е. Особено ако сложим на везните китайският пакет от американски бондове.

 26. 26 Профил на vmn05552890
  vmn05552890
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#11] от "vmn05552890":Ако не знаеш всички сериозни учени използват GDP (PPP), като много по-адекватен показател.
  —цитат от коментар 14 на bwy56537275


  Това е един измислен показател.Най-точният показател си е номиналният БВП.

 27. 27 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#21] от "lone_wolf":

  Не е фейк, вероятно грешка в превода. Дългът на Китай е огромен, но съвкупният дълг - държава + бизнес + граждани

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  По БВП на човек от населението Китай са дори след България.
  —цитат от коментар 11 на vmn05552890


  Човече, нещо си се объркал, дори по този показател Китай вече е задминал България, ето повече подробности според данните на СБ, МВФ и ООН:

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)_per_capita

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  До коментар [#18] от "lone_wolf":

  Монголия е изключение. Тя е демократична държава, ако отидем на малко на изток Южна Корея и Япония също са свободни и демократични държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  До коментар [#22] от "frankie...says":

  Аз бих добавил, много работа от страна на обикновените хора... + държавно развитие на ифраструктурата на страната - транспортна и енергийна (даже Тръмпи по време на предизборната борба в САЩ спомена за това и им завидя на китайците, които строели нови и модерни пътища, летища, мостове, жп линии, а видиш ли в САЩ пътната инфраструктура се разбивала) и разбира се огромни инвестиции в развитието на образованието, науката и технологиите в страната. Без добро образование и наука една държава НЯМА начин просто да върви напред и да се развива.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#22] от "frankie...says":Аз бих добавил, ....
  —цитат от коментар 30 на Иво


  Нещата не са еднозначни, а Тръмпи по принцип се прави на по-китаец от китайците :) В Китай всичко е ново, защото просто е за "сефте" - пътища, квартали, индустриални зони, ТЕЦ-ове, магистрали и т.н., но това може да впечатли само лаик защото качеството често е компрометирано, а и от Шанхай на юг до Хонг Конг температурите на зима не падат под нулата, та строителството на пътища се свежда до изравняване на пръстта с валяци, застилане с нещо средно м/у найлон и балатум и полагане на асфалта. Виждал съм чисто нови пътища и в съседство с тях такива на 8-9 години ... разликата е огромна. Образованието също е много спорно - истинското образование не се получава в Китай и местните го знаят най-добре - цялото начално училище минава в изучаване на йероглифите - това което са учили 4-5 години да говорят след това 4-5 години учат как да изписват - губят страшно много време и жестоката конкуренция ги кара да ходят на частни школи след училище, събота, неделя и тн - за деца на 7-8-9 години това е най-лошата опция. Средното образование е мега зависимо от населеното място - град след ниво 2 от 5 няма шанс да даде образование за влизане в що годе свестен университет. а в Китай ако не влезеш в годината на свършване на средното ... повече опции няма - следващите бутат със страшна сила. Висшето е взело най-лошото от нашето по времето на соц-а - държавна поръчка за бройка инженери, учители, доктори ... всички минават изпитите. До преди 4-5 години нуждата от завършили беше неимоверна - вече има отрезвяване в търсенето, но не и в качеството. Имат си страшно много проблеми реално, защото и те искат петилетката за три години, а възможностите им са за десет. Абе тяхното е напред - ще има да гледаме :)

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3913 Весело

  До коментар [#24] от "xm...":

  Другарът Си е на този пост от 6 (шест!) години!
  ========
  Хи хи .....още един ердоганист ...... ;)
  Ко съм на мястото на Ердо , бих искал патентни права .....задето му копират модела !

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  До коментар [#23] от "tsvetko_51":

  "Само дето ако си на мястото на китайците жална ти майка."

  Аз пожелавам на всички, които пърхат с мигли пред китайския еднопартиен "напредък" и "величие", да пратят децата си за една седмица да лепят маратонки или да запояват платки по 12 часа на ден в някоя работилница на червен капиталист, срещу един долар надница.

  Китай е феодално общество, в което има приказно богата олигархия, сравнително заможна и замогваща се държавна администрация и милиард и нещо ПРОЛЕТАРИАТ, който притежава само джапанките на краката са и гащите на задника.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3913 Весело

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Източните народи обичат да ги управлява император, без да съзнават, че ги влачи към дъното.
  =======
  Тъй ли ?
  Ще видиш и Сър Доналд Тръмп какви реформи ще направи ......
  Той между другото вече почна да реформира ......
  Американския президент търси всячески пътища да премине от партийна политика към лидерска !

  Bukalemun
 35. 35 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Източните народи обичат да ги управлява император, без да съзнават, че ги влачи към дъното.Развитие и просперитет има там, където отделната личност има свобода и сама по себе си значи нещо, а не където милиони (в случая - милиард) изпълняват волята на един човек ...
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz

  Няма такъв филм. Императорстовто винаги е било диктатура. Има обаче и далновидни и успели императори. Виж глупав народ успял в условията на демократично управление няма. Свободата не е за всеки - иска се от всеки един гражданин тогава да има акъл и да е далновиден и да живее, като част от общество и да има обществено самосъзнание. Нашата мила рода е жив пример, че тая работа не е за всеки. Турция и Русия също. Това не са народи дорасли за демокрация. Демокрацията в тях води само до още повече хаус. Не е въпроса само да искаш свобода, но да можеш и да правиш после нещо смислено с нея.

 36. 36 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#33] от "Norman Granz":

  Може и да съм го писал и преди!

  Веднъж имах среща с една китайка , и тя идва да ме вземе с колата на сестра си - Мерцедес-500СЛ!
  Разговаряме вечерта, и тя... "I am ordinary chinese girl..."
  "О, я стига! Какъв е баща ти?"
  "Ами той е партийния лидер в Провинция Д......!"
  ..................
  И тая "обикновена" китайка, като напусках Китай ми заявява:
  "Щастлив си че напускаш Китай!"
  Защо ли?

  Да разлая троловете!!
 37. 37 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#23] от "tsvetko_51":"Само дето ако си на мястото на китайците жална ти майка."Аз пожелавам на всички, които пърхат с мигли пред китайския еднопартиен "напредък" и "величие", да пратят децата си за една седмица да лепят маратонки или да запояват платки по 12 часа на ден в някоя работилница на червен капиталист, срещу един долар надница..
  —цитат от коментар 33 на Norman Granz


  За китайците не това е най-голямото наказание. Нищо не може да се сравни с наказанието да гледаш как съседа ти на село, дето сте @к@ли от двете страни на една и съща ограда като деца има апартамент в град от селски тип, хонда Акорд, ипотека за 35 години и лизинг за 5 години, а на теб не ти дават даже право да си търсиш работа с договор в него град. За тоз' с апартамента на село и Акорда пък най-голямото наказание е да гледа как този с който са били съквартиранти в университета има апартамент в Шанхай или Гуанджо за 1.5 милки евро и Тойота Лендкрузер. За този пък с апартамента в Шанхай нйа-голямото наказание е да гледа как, този с който са почнали заедно работа има вече къща в Сидни и жена му и децата му са там. И никой от тримата не му стига CPU Power да асимилират както точно всичко това се е случило.
  Тия дето лепят джапанки или сглабят батерии за душ поне са добродушни и са си в свои води. Но тия дето малко са "прогледали" ... Бог да ги пази!

 38. 38 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Източните народи обичат да ги управлява император, без да съзнават, че ги влачи към дъното.Развитие и просперитет има там, където отделната личност има свобода и сама по себе си значи нещо
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Тогава как Китай постигна просперитет? А Япония? Или Южна Корея?
  Ти да не искаш да кажеш, че в Япония няма авторитаризъм?? Или че хората не слушат покорно началниците си?
  Илияне, все повече губиш нивото и уважението на форумците. Дано не е нещо здравословно от възрастта!

 39. 39 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  И кога е станала първа икономика в света Китай?Имат БВП 12 трилиона долара,а САЩ 18 трилиона и 660 милиарда долара.При 4 и половина пъти по-малко население.По БВП на човек от населението Китай са дори след България.
  —цитат от коментар 11 на vmn05552890

  не по БВП, а при вземане под внимание и на цените. Все пак нещо Х не струва в САЩ, колкото същото нещо Х в Китай!

  А за БВП на САЩ видяхме-как се изпаряват милиарди и дори трилиони за един ден. Щото някой си казал нещо и хоп! Изчезнали от борсата!
  Икономиката на Китай е реална, а на САЩ е виртуален балон.

 40. 40 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#38] от "Bzz":


  Тогава как Китай постигна просперитет?
  —цитат от коментар 38 на Bzz


  Китай повтаря грешките на "страните от Източния Блок"!

  Прави богата държава, С БЕДНИ ХОРА!
  Излез от специалните икономически зони, и китайската действителност ще те удари с чук по главата!

  Да разлая троловете!!
 41. 41 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  Според мен това е лоша новина... най-вече за самия Китай. Не е добре, когато един човек концентрира толкова много власт в ръцете си и когато няма разделение и баланс на властите в страната. Въпреки, че Китай е диктатура беше добре, че президента на страната можеше да има максимум два мандата... сега това ще отпадне и страната ще се върне назад в развитието си поне в политическо отношения според мен.
  —цитат от коментар 12 на Иво


  Иво, то не е нужно по цял свят да има западноевропейски тип демокрация!
  Въобще кой е казал, че демокрацията е най-добрият вариант на управление?
  Я колко демократични държави има пък бедни и мизерни?

 42. 42 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  The foreign debt of China, by June 2015, stood at around US$ 1.68 trillion,
  —цитат от коментар 21 на lone_wolf


  Че то само на една Италия е два пъти повече!
  Също Франция!

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  До коментар [#40] от "lone_wolf":

  Ти поне трябва да знаеш, че китайската средна класа увеличава броя си всяка година. Става въпрос за стотици милиони хора. А, броят на наистина бедните хора (такива има по целия свят) също намалява всяка година и правителството им работи много в тази насока.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на vmn05552890
  vmn05552890
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#39] от "Bzz":

  И като е балон американската икономика защо цял свят търгува с долари?А не с юани.

 45. 45 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 378 Неутрално  [quote#39:"Bzz"][/quote]

  Явно не си ходил в Китай, или ако си ходил си спал ... Недвижимите имоти в Китай са надценени в пъти спрямо тези в Щатите. За равнопоставени стоки и услуги просто няма какво да се коментира. Автомобил на Европейска или американска марка сглобен в Китай е на цената в Европа +10% и определено над цената на американски в Щатите. Автомобил, внос от Европа до миналата година имаше 100% мито - купуваш Порше Панамера, плащаш на Порше 110к евра и след това плащаш на правителството още 110к евра. И повярвай ми - Панамерите изобщо не са екзотика в Китай, нито Кайните, нито Магнуми-те. Рядкост са Бокстерите, защото един китайски сайт написал, а още 1000 преписали, че Бокстера е порш за бедните ... и се обиждат. Китай не е страна където всички са бедни - Китай в момента е страна, където богатството от последните 30 години упорита работа е намерило най-несправедливият път за разпределение от всички възможни несправедливи пътища ...

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  Иво, то не е нужно по цял свят да има западноевропейски тип демокрация!
  Въобще кой е казал, че демокрацията е най-добрият вариант на управление?
  Я колко демократични държави има пък бедни и мизерни?
  —цитат от коментар 41 на Bzz


  Въпрос на гледна точка според мен. Аз лично смятам, че нашият европейски демократичен модел на управление е най-добрият в света. Но, пък си прав, че не навсякъде по света мислят като нас. Демокрацията не е перфектна, но е най-добрата измислена поне засега политическа система (пак мое мнение). Но за съжаление не навсякъде тя пуска корени и дава плодове, както в Европа, Латинска Америка и част от Източна Азия (Япония и Южна Корея). Има страни, които са демокрации, но се сблъскват с огромни проблеми и в своето развитие изоставят от държави, които са диктатури. Аз лично смятам, че ако Китай стане демократична държава това ще е добре за страната и народът й. Но тези решения трябва да се вземат от самото им общество, народ и политици. Те сами трябва да искат тази система или не. Аз съм говорил с мои китайски приятели по темата и не всички от тях искат да вземат нашата европейска демократична система на управление. Някои от тях се страхуват, че едва ли не страната ще изпадне в хаос и нестабилност, ако страната има многопартийни свободни избори, абсолютна медийна свобода и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на vmn05552890
  vmn05552890
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#43] от "Иво":

  Става въпрос за държава с 1 милиард и 400 милиона население.И 200 милиона да са средна класа пак са нищожен брой като процент.В Китай не всички са обхванати и от пенсионна система.Нямат ли деца,които да се грижат за тях са заникъде. Има бездетни двойки и такива чийто деца са умрели преди тях/при едно дете в семейството често се случва /,или децата им не искат да се грижат за тях.
  Наистина направиха огромен скок,но по БВП на човек от населението са след България. Трябват им дълги години докато стигнат приличен стандарт на живот за цялото население.

 48. 48 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Императорстовто винаги е било диктатура. Има обаче и далновидни и успели императори. Виж глупав народ успял в условията на демократично управление няма.
  —цитат от коментар 35 на v_l


  Много добре казано!

 49. 49 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И тая "обикновена" китайка, като напусках Китай ми заявява:
  "Щастлив си че напускаш Китай!"
  Защо ли?
  —цитат от коментар 36 на lone_wolf


  Щото трябва да бачкаш здраво! Където е нужно да държавата и обществото! Не да си бъркаш в носа и да тръбиш за човешки права1

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  До коментар [#44] от "vmn05552890":

  Има страни, които вече търгуват с Китай с юани, а не с долари. Или пък с евро и йени, а не с долари. Ето нещо по тази тема:

  Китай и Япония направиха това още през 2012 г. :

  https://www.wsj.com/articles/SB10001424052702303807404577433202157886844

  Както и между Китай и Русия:

  https://www.reuters.com/article/us-china-yuan-rouble/china-establishes-yuan-ruble-payment-system-idUSKBN1CH0ML

  Сега се опитват да направят същото и КСА:

  https://www.cnbc.com/2017/10/11/china-will-compel-saudi-arabia-to-trade-oil-in-yuan--and-thats-going-to-affect-the-us-dollar.html

  Изобщо, хората действат в тази насока... но ще мина време преди юана да замени долара, като най-използвана валута в световната търговия.

  https://www.reuters.com/article/us-china-yuan-rouble/china-establishes-yuan-ruble-payment-system-idUSKBN1CH0ML

  Важното е, че първата и основна стъпка е направена, юана стана една от световните резервни валути:

  https://www.reuters.com/article/us-china-currency-imf/chinas-yuan-joins-elite-club-of-imf-reserve-currencies-idUSKCN1212WC

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  До коментар [#47] от "vmn05552890":

  1,3 милиарда население, а средната класа е повече от 200 милиона души, ето нещо по тази тема:

  http://www.businessinsider.com/chinas-middle-class-is-exploding-2016-8

  Да, не всички са обхванати от пенсионната система, но мнозинството от населението СА обхванати от нея.

  Относно евентуалната бъдеща демографска криза заради глупавата политика за едно дете на семейство, да там ще има проблеми, но вярвам, че ще го преодолеят, важното е, че този глупав закон беше премахнат. Впрочем, подобни демографски проблем, даже много по-сериозен има в Япония, Южна Корея и Сингапур.

  И накрая за БВП на глава от населението, в коментар[#28] вече показах официалните данни на СБ, МВФ, ООН от последните една-две години според които Китай е по-напред от България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3913 Весело

  До коментар [#41] от "Bzz":

  Иво, то не е нужно по цял свят да има западноевропейски тип демокрация!
  ===========
  Той Ивчо си е такъв ....вари го , печи го .....
  За него системата на управление в Китай , трябва да е непременно еднаква с тази на Люксембург. ...например. ...
  На времето , Дилма Русев се опита да стори същото. .....и резултатите ги видяхме !

  Bukalemun
 53. 53 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 237 Разстроено

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  какво те наведе на тая хипер мега тъпа мисъл?
  съвсем сериозно ти казвам търси спешен психиатричен кабинет

  там има конституция даул и се спазва от всички

 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Гневно

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  Стига си писал глупости и лъжи, а прочети по добре отново и по-ВНИМАТЕЛНО какво написах в коментар [#46]! Там ясно вече написах, че всеки народ и общество по света трябва само да избере своя път на развитие и политическа система на управление на страната!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  мога като бонус да ти дам и диагноза

  патологичен лъжец
  заболяването обикновено е провокирано от психични травми в детството
  и нисък обем на мозъчната дейност

 56. 56 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Да, не всички са обхванати от пенсионната система, но мнозинството от населението СА обхванати от нея.
  —цитат от коментар 51 на Иво


  Чакай ти на нея - прилични пенсии имат само служителите в полиция, офицери в резерв и само част от администрацията. За здравеопазване да не говорим - ново, стъкмено, голобради доктори ... и до там - реанимация, интензивно, травматология и тн - всичко се плаща, и то плащане ... 100 000, 200 000, 300 000 юана - колкото имат роднините - толква, Не я хвалете точно тяхната социална система.

 57. 57 Профил на vmn05552890
  vmn05552890
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#47] от "vmn05552890":1,3 милиарда население, а средната класа е повече от 200 милиона души, ето нещо по тази тема:http://www.businessinsider.com/chinas-middle-class-is-exploding-2016-8 Да, не всички са обхванати от пенсионната система, но мнозинството от населението СА обхванати от нея. Относно евентуалната бъдеща демографска криза заради глупавата политика за едно дете на семейство, да там ще има проблеми, но вярвам, че ще го преодолеят, важното е, че този глупав закон беше премахнат. Впрочем, подобни демографски проблем, даже много по-сериозен има в Япония, Южна Корея и Сингапур. И накрая за БВП на глава от населението, в коментар[#28] вече показах официалните данни на СБ, МВФ, ООН от последните една-две години според които Китай е по-напред от България.
  —цитат от коментар 51 на Иво


  Данните не са актуални.БВП на човек от населението в България е 9040 долара.А в Китай 8500 долара.Нашият БВП за 2017г е бил 100 милиарда лева.Преизчислено е 63 милиарда и 200 милиона долара.При 7 милиона население излиза 9040 долара.Китайският БВП е бил 11 трилиона и 200 милиарда долара При 1,4 милиарда население това прави 8500 долара.

 58. 58 Профил на vmn05552890
  vmn05552890
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#50] от "Иво":

  Когато две държави,различни от Китай почнат да търгуват помежду си в юани,тогава можеш да кажеш,че е станал резервна валута.А основна няма да стане никога.Тепърва ще се сблъскат със застаряване на населението.След 2030 г населението им ще запомне да намалява и се увеличава като средна възраст.За разлика от това на Индия.

 59. 59 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Далеч по-добре от кукленото шоу, наречено "президентски избори", бутафорния телевизионен скандал между марионетки на два олигархични клана и лоште хакери, които разбили личната електронна поща на едната кукла, от която станало ясно, че "вътрешнопартийното съревнование" в нейната партия било игра с белязани карти.

  .
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  До коментар [#56] от "frankie...says":

  Не са само тези професии изброени от вас, тези които са получавали добри заплати и са се осигурявали имат и нормални за тамошните стандарти пенсии (често по високи от българските пенсии). Относно здравеопазването, да за съжаление е доста скъпо, но се работи така, че то да стане достъпно за повече хора.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  До коментар [#57] от "vmn05552890":

  Ти ли знаеш повече или МВФ и СБ!? На теб ли да вярвам или на тях!? И стига с тия 1,4 милиарда души, населението на Китай е ПО-МАЛКО!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  До коментар [#58] от "vmn05552890":

  Харесва ли ти или не юана вече е кошницата на резервните световни валути. Сърди се на МВФ, че предприеха тази стъпка.

  Относно демокграфската картина вече обясних по-горе.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 63. 63 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#61] от "Иво":


  http://countrymeters.info/bg/China

  До коментар [#57] от "vmn05552890":Ти ли знаеш повече или МВФ и СБ!? На теб ли да вярвам или на тях!? И стига с тия 1,4 милиарда души, населението на Китай е ПО-МАЛКО!
  —цитат от коментар 61 на Иво


  Е, прав си! с цели 4.8 милиона по-малко!

  Да разлая троловете!!
 64. 64 Профил на vmn05552890
  vmn05552890
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#57] от "vmn05552890":Ти ли знаеш повече или МВФ и СБ!? На теб ли да вярвам или на тях!? И стига с тия 1,4 милиарда души, населението на Китай е ПО-МАЛКО!
  —цитат от коментар 61 на Иво


  http://www.worldometers.info/world-population/population-by-country/
  Тук ги изкарват 1 милиард и 415 милиона китайци.
  http://www.imf.org/en/Countries/CHN
  МВФ ги изкарва 1 милиард и 390 милиона.И толкова да са.Пак БВП на човек от населението им е по-нисък от българският.

 65. 65 Профил на vmn05552890
  vmn05552890
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#58] от "vmn05552890":Харесва ли ти или не юана вече е кошницата на резервните световни валути. Сърди се на МВФ, че предприеха тази стъпка. Относно демокграфската картина вече обясних по-горе.
  —цитат от коментар 62 на Иво


  Като е резервна валута дай пример за сделка между държави в юани.Които да са различни от Китай.

 66. 66 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 748 Весело

  И кога е станала първа икономика в света Китай?Имат БВП 12 трилиона долара,а САЩ 18 трилиона и 660 милиарда долара.При 4 и половина пъти по-малко население.По БВП на човек от населението Китай са дори след България.
  —цитат от коментар 11 на vmn05552890


  Драгий ми Смехурко...За обема на икономиката на дадена страна , се съди по обема на произведените стоки и услуги, а НЕ за пазарните цени на тези услуги в тази страна , вдяваш ли ''иконоимисте''? :) :)
  Демек ,САЩ може и 40 трилиона вътрешен стокооборот да имат , ама това е по американски пазарни цени ...Китайските такива са дота по-ниски ...
  Та ,това ,че САЩ вече не са първа икономика в света , и бяха изместени от Китай си е ФАКТ от преди 3-4 години ...Имаше статия за това ДАЖЕ и в ''Дневник'' ...Ти де си спал тогаз? :)
  А пък тая вопиюща НЕумност/полит.корект./ за БВП-то на Китай на човек ,дето било ''по-малко'' от българското...:) :) Не ми се коментира...Ще кажа само:
  Ми ,ти направо си за цирка ,ве ! :)

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8253 Неутрално

  В Китай всичко може да се случи. Пък и президентът не се избира пряко.

 68. 68 Профил на vmn05552890
  vmn05552890
  Рейтинг: Неутрално

  [quote#66:"onemanband"][/quote]

  Палячо-има си официални данни.Вярвам на тях,а не на анонимник във форум.БВП на САЩ е над 19 трилиона долара, а на Китай около 12 трилиона.С 50 процента по-нисък.И най-верният показател е БВП на човек от населението-щото и Индия има по-висок БВП от Дания,ама дали индийците живеят по-добре от датчаните.И по този показател Китай е след България.
  А относно политкоректността нещо си се объркал-политкоректните са ми също толкова противни колкото и русоробите.

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  До коментар [#63] от "lone_wolf":

  Глупости, доста по малко от 4,8 милиона:

  https://www.livepopulation.com/country/china.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Весело

  До коментар [#64] от "vmn05552890":

  Коментар[#28]. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 71. 71 Профил на vmn05552890
  vmn05552890
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#63] от "lone_wolf":Глупости, доста по малко от 4,8 милиона:https://www.livepopulation.com/country/china.html
  —цитат от коментар 69 на Иво


  Добре де-не са 1 милиард и 400 милиона,а са 1 милиард и 384 милиона.Дели 12 трилиона долара БВП на броя на населението и се получава 8647 долара БВП на човек от населението.При 9040 долара за България.Значи са след нас.

 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  До коментар [#65] от "vmn05552890":

  Нямам идея. Не съм толкова добре запознат с валутната търговия. Важното е, че сред резервните валути на МВФ и че все повече страни по света търгуват с Китай с юани. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на vmn05552890
  vmn05552890
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#65] от "vmn05552890":Нямам идея. Не съм толкова добре запознат с валутната търговия. Важното е, че сред резервните валути на МВФ и че все повече страни по света търгуват с Китай с юани. :-)
  —цитат от коментар 72 на Иво


  Да си търгуват.Когато две други държави-примерно Русия и Турция търгуват помежду си в юани,тогава може да кажеш,че е световна резервна валута.

 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  До коментар [#71] от "vmn05552890":

  Да премем, че си прав. Това не говори много добре за самата България, като държава според мен. Най-малкото защото ние сме член на ЕС, а ето, че техния БВП на човек е почти колкото при нас.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Любопитно

  До коментар [#73] от "vmn05552890":

  Тя е световна резервна валута не просто според мен, а според МВФ. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 76 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Драгий ми Смехурко...За обема на икономиката на дадена страна , се съди по обема на произведените стоки и услуги, а НЕ за пазарните цени на тези услуги в тази страна , вдяваш ли ''иконоимисте''? :) :)
  Демек ,САЩ може и 40 трилиона вътрешен стокооборот да имат , ама това е по американски пазарни цени ...Китайските такива са дота по-ниски ...
  —цитат от коментар 66 на onemanband

  Хм, малко извратено мислене, на мислиш ли? :) А ако платиш 100 пъти да ти построят сграда и още 100 пъти да я разрушат - накрая какъв продукт имаш? Инак за обема на завъртяните средства вече е ясно. Ама накрая какво точно имаш? Макар и грубо сравнение - идеята му не е много далече от това, което се случва в Китай днес. Първо - когато ККП казва, че залага 6.9% ръст на БВП и официалната държавна статистика потвърждава след година точно 6.9% - не, че е малко странно или нагласено, но много от хората на позиции навън не го приемат за чиста монета. Второ - даже и да приемем, че е толкова - половината е от строителния бранш - инфраструктура и жилища. Инфраструктурата вече носи много малка добавена стойност след това, защото светът няма потребност Китай да прави и включва в играта нови мощности в който и да е производствен сектор. Жилищата - още по-малко. Но това е единствения начин да се поддържа прилична заетост, да не говорим че държавните поръчки за инфраструктура и в Китай са любимия прийом за корупция. Китай прави гигантски експеримент в момента и никой не им е обещал, че ще стане точно както са го намислили - времето ще покаже. Но от всички фактори за растежа им, които написах в №22 по-горе са вече срещу тях - демографията не е за хвалене, трудовата заетост също ( за последните 2 години 40 милиона работници загубиха постоянната си работа - за справка американската икономика няма толкова работници общо, така че числото е голямо даже и за Китай). Доходите нарастват с много бързи темпове в стремежа да формират средна (покупателна) класа, но производителността далеч не напредва със същите темпове, а привличането на нови и нови "бегинъри" от още по-бедни селски райони вече не е толкова лесно, нито пък те са така мотивирани да работят за "чест и слава" както тези преди 20 години. Замърсяванията на околната среда стават много остър проблем, който вече не може да се замита под килима - не е нормално да дадеш 1 милион евра за апартамент в Шанхай и да имаш 300 от 365 дни в година PM2.5 индекса 2 до 3 пъти над допустимото. Точно тия с парите първи почнаха да реват, така че валутните резерви ще трябва да се постопят малко и тази насока. Частният сектор е този които прави 15-16 процента ръст на годишна база, а държавните предприятия са около и под нулата, но въпреки това ползват кредити в пъти по-лесно от частните, Това изкривяване неминуемо ще доведе до още проблеми, още повече, че тенденцията очертана от Да да Си на последния конгрес е явно държавата да продължи да налива пари в държавния сектор. Разделението - Север - Юг е много голямо - северните провинции почти без изключение правят ръст 0-2% и това 6.5-7.0% се компенсира от южните. Някои анализатори казват, че когато към сегашната средна класа от 350 милиона се добавят следващите 50 милиона - те ще са тези, които ще обърнат колата, защото в момента разпределението на благата е крайно неравностойно, ама крайно - тия 350 милиона имат в пъти повече от колкото да произвели, а останалия милиард - доста по-малко от това, което е заслужил и тази потенциална разлика е най-големия дерт на партията, но един Бог знае дали имат верните стъпки и дали времето ще им стигне, даже и да ги имат. Другото много неприятно за Китай е, че с Русия по ирония на съдбата са най-големите раделите на задълбочаването на глобализацията, защото искат да продължават да печелят както досега от нейната изключителна непропорционалност. Китайци искат и могат да купуват акции в Даймлер, но няма западна фирма, която да може да стъпи сама на китайска земя. Тръмп намекна няколко пъти - митата за производителите на соларни панели за следващите 3 години са само сигнална ракета. Макрон каза преди месец, че пътят на коприната не може да е еднопосочен, защото тогава няма да е никакъв път - намек по френски. Експанзията на вън продължава с пълна сила и малко напомня "износа на революция" дето правихме и ние барабар със СеСеСеРе-то - бяха хепи като подписаха с UK за 44 млрд сделки бетониращи входа им в ЕС, но сега сами не знаят как да реагират на Brexit-a и само чакат нещата да се оправят от самосебе си. Въоръжаването им е приоритет, мерят се с щатите, но дават по 170 млрд на година, а щатите - над 650 млрд. Контролът над всичко се засилва с темпове непознати до сега, така че желанието за повече от 2 мандата на президента е по-скоро липса на по-разумни стъпки за решаване на проблемите. Времето ще покаже до колко са прави, но като цяло най-хубавите им времена като че ли почват да поотминават.

 77. 77 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5493 Неутрално

  Председателя Си взриви разбирането наложено от ДънСяоПин за мандатност. Китай се връща към имперския си стил...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 78. 78 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2026 Весело

  Мечо Пух си окупира позицията на Велик и Вечен лидер. Проблемът с великите и вечни лидери е че забавят развитието на страните си.

 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4245 Разстроено

  До коментар [#78] от "Болежко":

  Често се случва така - да. :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK