Тръмп ще наложи наказателни мита за стомана и алуминий, ЕС обеща контрамерки

Тръмп ще наложи наказателни мита за стомана и алуминий, ЕС обеща контрамерки

© ReutersПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че следващата седмица ще подпише въвеждането на високи мита за вноса на продукти от стомана и алуминий, с което удря най-вече производители в Канада и Китай, но също така и от Европейския съюз.


В съобщение в "Туитър" той посочи, че ще има 25% мито за стоманените и 10% за алуминиевите продукти, защото страната му страдала от "нечестна търговия". Реакцията на борсата на Уолстрийт бе незабавна и отрицателна - индексите слязоха надолу с повече от 2%, макар че акциите на американските металургични компании рязко поскъпнаха.


САЩ внасят четири пъти повече стомана, отколкото изнасят, и са зависими от продукцията на повече от 100 държави.
Европейският съюз заяви, че до няколко дни ще реагира твърдо с контрамерки, съвместими с правилата на Световната търговска организация. В специалното изявление на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер действията на Вашингтон са наречени "груба интервенция в защита на американската индустрия, която не е основата на никакво оправдание за защита на националната сигурност".


"Няма да седим безучастно, докато нашата индустрия е удряна с нечестни мерки, застрашаващи хиляди работни места в Европа. ЕС ще реагира твърдо в защитата на нашите интереси."


Защо сега


По време на кампанията си за Белия дом Тръмп неведнъж заявяваше, че други държави "изсипват на дъмпингови цени стоманата си из цялата страна, което убива нашите стоманопроизводители и компании". САЩ са най-големият вносител на стомана и президентът е критикувал вноса от Китай, който според него е прекалено евтин.


Но Китай е едва 11-ят по обем вносител, докато в Топ 5 влизат Канада, Бразилия, Южна Корея, Мексико и Русия, припомня Би Би Си.


Миналата година Тръмп нареди на министъра на външната търговия Уилбър Рос да провели "дали вносът на стомана застрашана националната сигурност". Заключенията бяха публикувани миналия месец и в тях се препоръчва въвеждане на наказателни мита.


Президентът е казвал, че състоянието на икономиката е въпрос на национална сигурност и сега заявява, че "ако не произвеждаме стомана и алуминий, страната ни не е същата - трябват ни страхотни производители на стомана и страхотни производители на алуминий за отбраната".


В какво състояние е секторът в САЩ


За първите 16 години на века броят на заетите в американския стоманодобив е намалял с почти 50 000 души, включително заради удара от световната криза от 2008 г.


През 2000 г. тук са произведени 112 милиона тона стомана, но през 2016 г. те са намалели до 86.5 млн. тона. За същото време от 135 000 работници са останали 83 600.


Когато направи изявлението, Тръмп бе в компанията на представители на компании като US Steel Corp, JW Aluminum, Century Aluminum, Arcelor Mittal, Nucor. Но компании, зависими от продуктите от стомана, предупреждаваха, че митата не бива да се повишават, тъй като ще им се наложи да използват повече произведени в САЩ метали и това ще вдигне цената на стоките им. Поскъпването на продукцията може да ги принуди да съкратят стотици хиляди работни места.


Търговска война?


За последен път САЩ са налагали мита върху стоманата през 2002 г., но президентът Джордж Уокър Буш ги отмени след по-малко от две години, за да избегне избухването на търговска война.


Мексико и Китай вече предупредиха, че ще отвърнат с контрамерки по американски сектори като земеделието, които са способни да предизвикат политическо напрежение в САЩ.


В Белия дом няма единомислие по въпроса. Министърът на отбраната Джим Матис е казвал, че има опасност САЩ да се изпокарат със съюзници като Канада и Южна Корея.


В крайна сметка Доналд Тръмп бе доведен до ситуация, в която трябваше да въведе митата, защото щеше да изглежда, че само отправя заплахи без покритие.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK