Внос от Европа помага на Украйна да избегне газова криза

Президентът Петро Порошенко при посещението в централата на газопреносното дружество на Украйна.

© Reuters

Президентът Петро Порошенко при посещението в централата на газопреносното дружество на Украйна.Прекратеният от 1 март внос на газ от Русия засега не предизвиква криза в Украйна, защото е компенсиран от договор с Полша и мерки за намаляване на потреблението от украинския бизнес и домакинства. Преносът към Европа по украинската система към Европа продължава нормално.


"Газпром" обяви в събота, че е започнал процедура пред Стокхолмския арбитраж за разтрогване на всички договори с Украйна, но президентът Петро Порошенко каза, че това не може да стане едностранно, а анализатори обясняват, че на руснаците може да отнеме до една година да постигат резултата, който търсят. Руски издания като "Новая газета" наричат случилото се "най-кратката газова война между Русия и Украйна".


През декември арбитражът в Стокхолм постанови, че украинците са длъжни съгласно договорите от 2009 г. (споровете в тях се уреждат според шведското законодателство - бел.ред.) да купуват по 5 млрд. куб. м. руски газ годишно. Доставките от 1 март щяха да са първите за Украйна от ноември 2015 г., когато Киев започна да компенсира руския внос с т.нар. реверсивен газ от Европа - количества, които "Газпром" внася за европейски клиенти, но те ги продават на Украйна.


Украинската "Нафтогаз" предплати над 1 млрд. евро за мартенския внос, но "Газпром" го върна и на 28 февруари обяви, че няма да изпълни поръчката. Украинската страна заяви, че ще търси обезщетение за това, че руската не е реализирала договорен ангажимент да внася по 18-20 млн. куб. м. дневно. Страната, потребяваща всеки ден около 200 млн. куб. м., бе принудена да вземе извънредни мерки за пестене на енергия посред студена вълна.
Енергийният министър Игор Насалик съобщи в петък, че ТЕЦ-овете преминават от газ на мазут и това може да спести около 15 млн. куб. м газ. От "Нафтогаз" казаха, че ако в блоковете се намали с 1-2 градуса температурата на местната абонатна, страната ще спестят още 8-9% от потреблението. Енергийното министерство призова местните власти да прекратят до 6 март заниманията в детски градини, училища и университети. Целта е да се балансира системата и да намалее потреблението заради затоплянето на времето, очаквано от 4 март.


С полската PGNiG спешно бе сключен договор за около 65 млн. куб м. внос за март (цената не се споменава), а зам.-ръкводителят ѝ Мацей Возняк каза в петък, че компанията е готова да си сътрудничи с Киев до края на 2017 г. В събота Юрий Витренко, търговският директор на "Нафтогаз", заяви, че Украйна увеличава внога на европейски газ до 25 милиона куб. м на ден, което било достатъчно да се покрият нуждите на страната. Той обаче допълни, че цената за газа от Европа е "10, 20, 30 процента по-висока от тази по договора с "Газпром", но компанията възнамерява да принуди руснаците да компенсират разликата.


На 1 март "Нафгогаз" разпространи във "Фейсбук" съобщение, в което обвинява Русия, че "целта е да постигне мечтата си "Украйна замръзна" или "Украйна е ненадежден преносител и взема от газа", което би било много уместно две седмици преди изборите на вие знаете кого. Дори размахването на ядрено оръжие не помага на заинтересованите руснаци да отидат да гласуват за избиране на незаменимия и затова е нужна някаква бърза "победа". Дайте да постъпим лошо и да развалим празника на човека."


Икономистите призоваха хората да не се поддават на емоции, а да смятат, защото и двете страни имат полза от това да изпълняват или да подновят договорите. През 2017 г. Украйна е получила около 3 млрд. долара от транзитни такси. Ако договорът за пренос към Европа бъде прекратен сега, в оставащите 10 месеца на 2018 г. и цялата 2019 г. страната няма да събере вероятно около 5 млрд. долара.


Ескалацията не е неочаквана, но двете страни едва ли ще стигнат до споразумение без чужд посредник, казва Алексей Гривач от руския Фонд за национална енергийна сигурност. За "Газпром" износът в Европа беше и остава един от основните източници на приходи, а през Украйна минава над половината от този транзит (91 млрд. куб м през 2017 г.) , докато алтернативите "Северен поток 2" и "Турски поток" още не са построени, допълва Елена Ананкина, старши директор в S&P Global Ratings. И в сценарий, когато тези тръбопроводи заработят, пак ще има нужда от украинската преносна система за покриване на търсенето Европа в в пикови моменти.


Напълно е възможно резкият отговор на "Газпром" на решението на арбитражния съд от тази седмица да е начин да се започнат преговори от много твърда позиция. Така може за бъдат принудени контрагентите да заемат по-конструктивна позиция и след това Русия да смекчи тона, но и да включи допълнителни условия към пакетно споразумение - както за транзита през Украйна, така и за съдбата на "Северен поток 2", смята Татяна Митрова, директор на центъра за енергетика към бизнес училището "Сколково".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Как се прекратяват доставки при действащ все още договор?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на PMK
  PMK
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  Ще се плащат неустойки.

  Онези, които вярват, и юдеите, и християните, и сабеите, онези [от тях] които вярват в Аллах и в Сетния ден, и вършат праведни дела, имат отплатата си при своя Господ и не ще има страх за тях, и не ще скърбят. [Коран, 2:62]
 3. 3 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1792 Весело

  "...а получилось, как всегда..."
  Путин няма как да спечели газовата война срещу обединена Европа! Ще стане както с нефта- ОПЕК и Русия намалиха добива, с което стимулираха производството на шистов нефт в САЩ, които в края на годината ще станат най-големия производител на нефт в света. Пътьом запълват всички ниши, дори ОАЕ сензационно купува нефт от тях.

 4. 4 Профил на политрук
  политрук
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Договорът би го прекратил Арбитражния съд в Стокхолм. (за това е сезиран). Но и арбитъра дори и да не го прекрати, тотака или иначе този договор свършва в края на 2019 г. Някой сериозно трябва да се замисли какво ще стане от 2020 г. насетне.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Любопитно

  Украйна може да избегне газова криза - ама пише, че почва политическа!?
  ''10 ранени при сблъсъци в Киев'', ''Жестоки сблъсъци между протестиращи и полиция в Киев'' ?????!!!

  [email protected]
 6. 6 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално


  Мераците на Путя да използва нефта и газа като оръжие са предвидени и предварително са взети мерки .
  Путя и шайката бандюги около него - ще го духат ... тараторът ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 7. 7 Профил на Командир Хасан
  Командир Хасан
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#2] от "Помак":

  не им искаме неустойките на болшевиките. искаме да си се приберат в родната им Новая Земля и да изкарат остатъка от дните си там.

  Мультназ, или Спецфильм
 8. 8 Профил на Abc Bca
  Abc Bca
  Рейтинг: 233 Неутрално

  САЩ и Европа разбутаха украинците ( отклоняващ маньовър заради Сирия) и ги оставиха като барани яйца. Аз не виждам никакъв проблем да ги приемат в НАТО, какво им е по-лошо от някакви шиптъри, миптъри и т.н.

 9. 9 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе я спрете да им купувате недемократичната руска газ на агресорите!
  Пълен бойкот и никаква търговия с агресора, нали драги украинци?

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Украйна е със затихваща икономика и потреблението им намалява,газ не им трябва много!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  Как се прекратяват доставки при действащ все още договор?
  —цитат от коментар 1 на Николай Колев


  Завърта се кранчето!

 12. 12 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  Чети, Колев. В статията е отговора:
  "Доставките от 1 март щяха да са първите за Украйна от ноември 2015 г., когато Киев започна да компенсира руския внос с т.нар. реверсивен газ от Европа..."
  Договорът дефекто не се изпълнява от две години поради отказ на Украйна да плаща.

 13. 13 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  Договорът би го прекратил Арбитражния съд в Стокхолм. (за това е сезиран). Но и арбитъра дори и да не го прекрати, тотака или иначе този договор свършва в края на 2019 г. Някой сериозно трябва да се замисли какво ще стане от 2020 г. насетне.
  —цитат от коментар 4 на политрук


  Май не беше края на 2019, а на 1.1.2019

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Абе я спрете да им купувате недемократичната руска газ на агресорите! Пълен бойкот и никаква търговия с агресора, нали драги украинци?
  —цитат от коментар 9 на Bzz

  Да си купуват същата руска газ минала през "северен поток" е някак диверсифицирано!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Едностранното нарушаване на неизтекъл договор е wake-up call за Европа:

  НА РУСИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЯРВА.

  Никой не може да навреди на Путин толкова, колкото сам си вреди.

  Явно биенето в гърдите му е останало последното предизборно оръжие на фона на икономическата разруха и обедняващия мужик.

  Много пуерилно, тавариш Владимир Владимирич. 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  Украйна е със затихваща икономика и потреблението им намалява,газ не им трябва много!
  —цитат от коментар 10 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Е, ако им трябва-ей я на демократичната полска газ!

 17. 17 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Любопитно

  ."Договорът дефекто не се изпълнява от две години поради отказ на Украйна да плаща.
  —цитат от коментар 12 на tos_buratino


  Защо не иска да плаща???

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Bzz
  Bzz
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#14:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  разбира се!
  Веднъж преминала през Северен поток газта сава диверсифицирана и една такава демократична, ехеей!

 20. 20 Профил на Командир Хасан
  Командир Хасан
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#10] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  и вашата съветска държава е със затихващи функции.
  защо са ви пари? продавайте газ и руски женички без пари...

  Мультназ, или Спецфильм
 21. 21 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Газпром ще плаща още за гяволъка си. Няма как да не изпълняваш решение на съд, още повече когото ти си сезирал

 22. 22 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ами нищо ново, украинците пак ще купува газ от Европа.
  За радост на тамошните търговци.
  А Газпром ще продължи да отбелязва рекорди в износа на газ за същата тази Европа. ;)

 23. 23 Профил на Командир Хасан
  Командир Хасан
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Вова се е вживял в ролята на някакъв неботоксов анимационен супергерой, в руския аналог на Марвел вселената - пикселизирана, правена като за 486 процесор и изпъстрена с митични създания от уралския крепостнически фолклор.

  Мультназ, или Спецфильм
 24. 24 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Хайде Порошенко - американски кюмюр, следва и американска газ, на демократични, двойни цени.
  Джавелините са без пари, но се плащат индиректно. Къде с пари, къде и с кръв.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Какъв северен поток 2 ви гони. Първо, зелените в Германия са подали в съда за потока, второ, Швеция и Дания все още не са дали разрешение потока да минава през териториалните им води. Четвърто, в немските медии вече надигна вой (след вчерашния случай с Украйна) дали трябва да са толкова зависими от Газпром.

 27. 27 Профил на Командир Хасан
  Командир Хасан
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#24] от "tos_buratino":

  джавелините ще ги плащате вие, комуне.
  знам, знам, че никой не ви е казал, че сте страна по сделката.

  но и Командир Хасан ви предупреди да не се качвате в "джипките" :)

  Мультназ, или Спецфильм
 28. 28 Профил на doker
  doker
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  ЛЕСНО, КАТО НЕ ПЛАЩАШ

 29. 29 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":Чети, Колев. В статията е отговора:"Доставките от 1 март щяха да са първите за Украйна от ноември 2015 г., когато Киев започна да компенсира руския внос с т.нар. реверсивен газ от Европа..."Договорът дефекто не се изпълнява от две години поради отказ на Украйна да плаща.
  —цитат от коментар 12 на tos_buratino


  Ти чети, дървено човече!От 2015г, Украина започва да купува газ от запада,за да КОМПЕНСИРА доставките от Русия!Която по всякакъв начин се опитваше да им извива ръцете.

 30. 30 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Украйна е със затихваща икономика и потреблението им намалява,газ не им трябва много!
  —цитат от коментар 10 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Сериозно!?Това да не ти е Русия!?Хахх

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  Нов приятелски жест към православния украински народ от добрият им съсед от изток! Предплатили €1 милиард за месец март, но руснаците им върнали парите и ги оставят да студуват през върлата зима! Ито това е православна дружба по путински!

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#28] от "doker":

  А дори и да плащаш предварително!

 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  Добре, че е " лошия империалистически " ЕС, че да помогне на Украйна да оцелее срещу попълзновенията на " Православна и братска" Русия ! Не подвиваш ли коляно пред повелителят на Кремъл, нищо хубаво не те очаква !

 34. 34 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Украйна може да избегне газова криза - ама пише, че почва политическа!?''10 ранени при сблъсъци в Киев'', ''Жестоки сблъсъци между протестиращи и полиция в Киев'' ?????!!!
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Черно бастунче,ще има и още сблъсъци ,и накрая ще се оправят,защото твърдо са решили да са в Европа,а не като вас в Русия!

 35. 35 Профил на vrid
  vrid
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Безспорно това е най-доброто решение на изострилото се напрежение.
  И особено за България
  Нека Украйна спре да взима газ от Русия, да получава от Европа.
  Всички ще са доволни, и Украйна ще се научи да си плаща - първа стъпка към прием в ЕС

 36. 36 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Умният" Путин прави всичко възможно за да загуби най-голямия си клиент за газ и да се уреди с още една вражеска държава точно до границата си.

 37. 37 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Какъв северен поток 2 ви гони. Първо, зелените в Германия са подали в съда за потока, второ, Швеция и Дания все още не са дали разрешение потока да минава през териториалните им води. Четвърто, в немските медии вече надигна вой (след вчерашния случай с Украйна) дали трябва да са толкова зависими от Газпром.
  —цитат от коментар 26 на stanislavdi


  Да, надига се голям вой, ама само във фантазиите ти.

 38. 38 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 874 Неутрално

  "Умният" Путин прави всичко възможно за да загуби най-голямия си клиент за газ и да се уреди с още една вражеска държава точно до границата си.
  —цитат от коментар 36 на tvr18355030


  Ъхъъ..то щото украинците не ползват по заобиколен път пак руска газ.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Безспорно това е най-доброто решение на изострилото се напрежение.И особено за БългарияНека Украйна спре да взима газ от Русия, да получава от Европа.Всички ще са доволни, и Украйна ще се научи да си плаща - първа стъпка към прием в ЕС
  —цитат от коментар 35 на vrid


  Украйна си плаща. Не зная ви набива в главите, че Украйна получава газ без пари. Конкретно, в случая, Газпром отказва да плаща. Ако можеш да четеш де

 41. 41 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#26] от "stanislavdi":

  Я отвори гугълвам мапс преди да ни заливаш с глупостта си!

 42. 42 Профил на whu27554195
  whu27554195
  Рейтинг: 8 Весело

  Хаха ама тоя "внос от Европа" да не се окаже пак руска газ. Големи демократи и евроатлантици, но са се вкопчили в руската газ със зъби и нокти и не пускат.

 43. 43 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Хайде Порошенко - американски кюмюр, следва и американска газ, на демократични, двойни цени.Джавелините са без пари, но се плащат индиректно. Къде с пари, къде и с кръв.
  —цитат от коментар 24 на tos_buratino


  Комрад, ще ви скъсат нервите, тези украинци, а? Спряхте им газа, изпращате им зелени човечета и пак не щат да ви паднат на колене, гадове! Бащицата сигурно вече подскача из Кремъл?!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Весело

  [quote#13:"Bzz"][/quote]

  според статията тогава започва да тече договора .
  "През декември арбитражът в Стокхолм постанови, че украинците са длъжни съгласно договорите от 2019 г. (споровете в тях се уреждат според шведското законодателство - бел.ред.) да купуват по 5 млрд. куб. м. руски газ годишно. "
  явно предварително загряват

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на Rоger de Flоr
  Rоger de Flоr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Страната, потребяваща всеки ден около 200 млн. куб. м."

  Просто е невъзможно Украйна да потребява един път и половина повече от Германия.Май е около 50 млн. куб. м. дневно.

 47. 47 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#29] от "Plamen Shopov":

  За да компенсира доставките, които не получава защото не иска да плаща. Затова и беше първото решение на арбитражния съд, който отсъди да се платят два милиарда и нещо долара на Русия за ползван и неплатен газ.

 48. 48 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Някой ще ми припомни ли, кога се случи Северен поток-1?
  Не беше ли след първата газова война?
  Т.е. - германците, виждайки проблем, го заобикалят, нали?
  Или бъркам?

  Иначе, има друго нещо.
  То хубаво, че Украйна ще купува от Европа.
  Ма Порошенко бил казал, че ще съдят Газпром за разликата в цената - щото европейския руски газ бил по-скъп от Руския газ, и Украйна била прецакана.
  Що чак след две години си призна, да се чуди човек.

  От Газпром сигурно са преценили, че е по-добре да платят неустойки, отколкото да продължават тази агония.
  И правилно.

  То е като при развод с проклета жена - оставяш и апатрамента и колата и се радваш, че всичко е свършило.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на vrid
  vrid
  Рейтинг: 233 Любопитно

  [quote#40:"stanislavdi"][/quote]
  Безспорно това е най-доброто решение на изострилото се напрежение, особено за Вас

 51. 51 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Весело

  До коментар [#26] от "stanislavdi":
  Шведското правителство няма да спира плановете на „Газпром“ за разширяване на газопровода „Северен поток“, заяви външният министър Маргот Валстрьом, цитирана от Ройтерс.

  Това означава, че местните власти в Карлсхамн ще преценят дали проекната компания за газопровода ще може да използва местното пристанище за реализацията му."
  Дания и Швеция вече се допитаха до Европейската комисия за проекта на „Газпром“, преди да дадат разрешенията си тръбите да преминат през териториалните им води. Засега в Брюксел не очакват руските планове да бъдат блокирани, пише FT. "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 52. 52 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#26] от "stanislavdi":Я отвори гугълвам мапс преди да ни заливаш с глупостта си!
  —цитат от коментар 41 на tos_buratino


  Отворих, и? Виждам че паток 2 минава през териториалните води на Швеция, Дания и Финландия. Друго какво трябваше да видя?

 53. 53 Профил на Rоger de Flоr
  Rоger de Flоr
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#43] от "bez_ime2": Ха, ще платят едно вноска, ще вземат каквото им трябва и после ще протакат с дела 10 години...един път стомна, втори път и сега газ със стомни от Бангладеш.

 54. 54 Профил на ruspapaz
  ruspapaz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#14:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  хехехе много си прав. Интересно е като не плащат на Русия, плащат ли на Полша и на другите Европейски страни, според мен не - трупат едни дългове и после пътя е ясен МВФ, Световната банка услужливо дават ново заемче за рефинансиране и следващо изкупуване на Украинските държавни активи на безценица от нашите хора.... - честито на печелившите

 55. 55 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Хаха ама тоя "внос от Европа" да не се окаже пак руска газ. Големи демократи и евроатлантици, но са се вкопчили в руската газ със зъби и нокти и не пускат.
  —цитат от коментар 42 на whu27554195


  Газа е руски до границата на Русия, след като вече е получен от страната купувач вече е собственик не газпром, а страната купувач. Ако искаш да бъдеш точен поне пиши, че е с руски произход

 56. 56 Профил на vrid
  vrid
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#40] от "stanislavdi":
  Прочетох. Ще е добре сега да прочетете и Вие:
  "Доставките от 1 март щяха да са първите за Украйна от ноември 2015 г., когато Киев започна да компенсира руския внос с т.нар. реверсивен газ от Европа..."

  Договорът дефекто не се изпълнява от две години поради отказ на Украйна да плаща.
  Е?

 57. 57 Профил на Rоger de Flоr
  Rоger de Flоr
  Рейтинг: 8 Весело

  От всичките си европейски потребители, Газпром само с едни украинци се разправя нон-стоп, щото нали са специални?!

 58. 58 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Украйна си плаща. Не зная ви набива в главите, че Украйна получава газ без пари

  До коментар [#40] от "stanislavdi":

  Да, това прави.
  Парите, дето ги плаща за газ на ЕС ги взема на кредит пак от ЕС.
  Който кредит никога няма да върне.

  Но това си е проблем за ЕС.
  Газпром си получава парите.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 59. 59 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#40:"stanislavdi"]
  —цитат от коментар 50 на vrid
  Безспорно това е най-доброто решение на изострилото се напрежение, особено за Вас[/quote]

  Разбира се, и не толкова да ми пука дали Германия или Украйна ще взема таксите за транзит, колкото руснаците д се научат, че газът е стока, а не инструмент за влияние. Нещо против?

 60. 60 Профил на Rоger de Flоr
  Rоger de Flоr
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#58] от "г-н Саранди Говедаров": Всъщност явно ги вземат от ЕС, но не отиват и в Газпром ;)

 61. 61 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#40] от "stanislavdi":Прочетох. Ще е добре сега да прочетете и Вие:"Доставките от 1 март щяха да са първите за Украйна от ноември 2015 г., когато Киев започна да компенсира руския внос с т.нар. реверсивен газ от Европа..."Договорът дефекто не се изпълнява от две години поради отказ на Украйна да плаща.Е?
  —цитат от коментар 56 на vrid


  И съдът в Стокхолм ги осъди за това на 2 млрд$, нали? И украинците започнаха да изпълняват съдебното решение, превеждайки едни пари авансово. Така, сега да видим какво прави Газпром при решението на същият съд?

 62. 62 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2025 Весело

  [quote#38:"von_seeckt"][/quote]

  Световната бензиноколонка само с това може да се похвали... А, и с анимационни филмчета... Ей го на одеве дядя Путкин прожектира нова мосфилм анимация как оружия советские бомбят флориду... Следва ново анимационно филмче:
  Китай и рассия изследовали Луну и нашли там рекламу кока-коли... :)

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 63. 63 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#43] от "bez_ime2": Ха, ще платят едно вноска, ще вземат каквото им трябва и после ще протакат с дела 10 години...един път стомна, втори път и сега газ със стомни от Бангладеш.
  —цитат от коментар 53 на Rоger de Flоr


  Комрад, навремето един бълг.политик беше казал: "Не ви щем меда, не ви щем и жилото..." Знаеш ли кой е той?

 64. 64 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 323 Неутрално

  От всичките си европейски потребители, Газпром само с едни украинци се разправя нон-стоп, щото нали са специални?!
  —цитат от коментар 57 на Rоger de Flоr


  Съвсем скоро ще се моли за такива клиенти, вЕрвай ми... Хо-хо-хо!

 65. 65 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#58] от "г-н Саранди Говедаров": Всъщност явно ги вземат от ЕС, но не отиват и в Газпром ;)

  До коментар [#60] от "Rоger de Flоr":

  Не ме разбра.
  Някой друг плаща на Газпром за газа, който ще дадат на Украйна по реверса.
  Дали Унгария, дали Словакия ще купи газ от Газпром и ще го продаде на укрите с надценка - Газпром получава пари за този газ.
  Щото укрите пари нямат.

  А това, че после укрите плащат хем по-скъп газ, хем лихви по кредити - това вече не е проблем на Газпром - той си е получил парите от Унгария, Словакия, Полша....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Весело

  Руският газов рекет пак не успя.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 67. 67 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Любопитно

  Украйна може да избегне газова криза - ама пише, че почва политическа!?''10 ранени при сблъсъци в Киев'', ''Жестоки сблъсъци между протестиращи и полиция в Киев'' ?????!!!
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  В това ли ти е надеждицата?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 68. 68 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Такава мизерия може да направят само руснаци...и на нас освободителите ни спряха газта в най лютата зима...спасиба за това...

 69. 69 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 627 Неутрално

  И съдът в Стокхолм ги осъди за това на 2 млрд$, нали? И украинците започнаха да изпълняват съдебното решение, превеждайки едни пари авансово

  До коментар [#61] от "stanislavdi":

  Лъжеш.
  Авансовите пари са за новите доставки.
  А двата милиарда, дето ги осъдиха да платят за вече получени количества - не са ги платили. И нямат и намерение да ги платят.
  И пари нямат.
  Както нямат пари да платят 3-те милиарда по еврооблигациите, за които пак бяха осъдени.

  Украйна няма да плати нищо на никого.
  Просто щото няма пари.

  Та, не лъжи.
  Не е хубаво, макар и очаквано.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 70. 70 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  До коментар [#56] от "vrid":

  фактите всеки може да ги прочете безплатно , идеята не са фактите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 71. 71 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  До коментар [#66] от "Alarmstufe: Rot":

  и за какво да рекетира украйна

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 73. 73 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5256 Весело

  До коментар [#58] от "г-н Саранди Говедаров":

  Газпром получава все по-малко пари за по-голям износ.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 74. 74 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  И България трябва да бие шута на Гъзпром колкото се може по-бързо. Дано ТАНАП се изгради и БГ се прикачи към газопровода. Иран, Кипър и други също проявят интерес да строят гасопровод към Европа. Бойка и Радев с техните хъбове си правят сметката без кръчмаря. Апропо какво стана с находищата открити в Черно Море? Има ли планове за добив?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 76. 76 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#58] от "г-н Саранди Говедаров": Всъщност явно ги вземат от ЕС, но не отиват и в Газпром ;)До коментар [#60] от "Rоger de Flоr":Не ме разбра.Някой друг плаща на Газпром за газа, който ще дадат на Украйна по реверса.Дали Унгария, дали Словакия ще купи газ от Газпром и ще го продаде на укрите с надценка - Газпром получава пари за този газ.Щото укрите пари нямат.А това, че после укрите плащат хем по-скъп газ, хем лихви по кредити - това вече не е проблем на Газпром - той си е получил парите от Унгария, Словакия, Полша....
  —цитат от коментар 65 на г-н Саранди Говедаров


  Мурзи, една мноооого мъничка подробност да уточним, а? За да стигне до Унгария газа познай от къде минава? Хайде сега се сети на кого плащАт транзитни такси за доставката до Унгария? Ще успееш ли да направиш изчисления или да помагам?
  На всеки 100км транзитирани всеки 1000 куб.м газ Газпром плаща 2,07$ транзитни такси. Трасето на уренгой-помара-ужгород на украинска територия е 1160км. Вземай елката и смятай

 77. 77 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Чудна работа- миналата година Порошенко се хвалеше публично, че не купували грам руски газ. Даже, смеейки се, обясняваше- "звънят ми руснаците и ме питат- "Няма ли да купите поне един път от нас"... Аз казвам "Не, всичко ни е наред"...

  «В ноябре исполнится уже два года, как мы не покупаем газа в России. Эпоха газового шантажа в безвозвратном прошлом», - заявил Порошенко в Верховной Раде 7 сентября.

  И днес? Ма от Полша, ма от САЩ, ма от Скандинавия... ?!

  Защо Порошенко лъже украинците? :)

 78. 78 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "Plamen Shopov":За да компенсира доставките, които не получава защото не иска да плаща. Затова и беше първото решение на арбитражния съд, който отсъди да се платят два милиарда и нещо долара на Русия за ползван и неплатен газ.
  —цитат от коментар 47 на tos_buratino


  Напротив,всичко е плащано до копейка!Затова, чебурашките ще си платят неустойките!

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  И съдът в Стокхолм ги осъди за това на 2 млрд$, нали? И украинците започнаха да изпълняват съдебното решение, превеждайки едни пари авансовоДо коментар [#61] от "stanislavdi":Лъжеш.Авансовите пари са за новите доставки.А двата милиарда, дето ги осъдиха да платят за вече получени количества - не са ги платили. И нямат и намерение да ги платят.И пари нямат.Както нямат пари да платят 3-те милиарда по еврооблигациите, за които пак бяха осъдени.Украйна няма да плати нищо на никого.Просто щото няма пари.Та, не лъжи.Не е хубаво, макар и очаквано.
  —цитат от коментар 69 на г-н Саранди Говедаров


  Чебурашка, първо 3-те млрд по еврооблигациите не са обект на тези спорове, дори субектите не са същите. Второ, нафтогаз не е платила по решението на съда от декември защото чакаше решението по делото за транзит, но не е отказвала да плати. Разбира се, на нафтогаз няма да й се размине за това, че не плати веднага и си има фиксирани лихви на ден които така или иначе ще плати, апропо такива наказателни лихви в момента текат и за Газпром, само, че за 4,6 млрд $.

 82. 82 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#46:"Rоger de Flоr"]"Страната, потребяваща всеки ден около 200 млн. куб. м."Просто е невъзможно Украйна да потребява един път и половина повече от Германия.Май е около 50 млн. куб. м. дневно.[/quot Що да не е възможно?Най голямата държава на Европа е 99% газифицирана,много повече от Германия .Проблемът е че,огромните мегакомбинати със старо съветско обурудване,дърпат най много газ.

 83. 83 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Да, всичко е нормално, все едно Дневник е украинска газета... а Порошенко реве във фейсбук:

  "Президент Украины Петр Порошенко написал в Facebook, что поддерживает призыв НАК "Нафтогаз України" уменьшить потребление газа.

  "#Прикрути – важная инициатива "Нафтогазу України", который призывает украинцев сплотиться против очередной провокации Кремля", – отметил он.

  Порошенко добавил, что "Газпром", проиграв НАК в Стокгольмском арбитраже, снизил на 20% давление в газопроводах на своей стороне газотранспортной системы, чтобы дискредитировать Украину.

  "Чтобы разрушить этот сценарий, достаточно на несколько дней уменьшить в домах температуру на один градус. Присоединяясь к этой инициативе лично, я также призываю все государственные учреждения уменьшить по возможности температуру в помещениях. Также прошу граждан на несколько дней прикрутить отопление только на один градус, чтобы максимально избегать потерь тепла в домах. Благодаря нашей сплоченности "Газпром" и Кремль не смогут шантажировать Украину", – написал Порошенко.

  А бе, Дневник, вие нали не си мислите, че само редакцията ви има интернет? Или че четем само Вас? Ето, не сте отразили президента Порошенко, що за цензура?
  :)

 84. 84 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1606 Весело

  .........нали не щяхте РУСКИ ГАЗ.........?????!!!!!!.......ся што МРЪНКАТЕ.........????!!!!!!.........внесете си от където искате........АМА ТРЕБВА ДА СЕ БРЪКНЕТЕ ПО ДЛИБОЧКО в ИЗТАНЯЛОТО и ПРОКЪСАНО джобе...............или очаквате НИЕ /ЕС.../ да ви ПЛАЩАМЕ МАСРАФА..........?????!!!!!!!.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  До коментар [#12] от "tos_buratino":

  Стига дрънкал глупости. Имаше спор за цената. По вземи или плати и т.н. По който се произнесе арбитража. Определи, че вземи или плати е неморално в дългосрочен договор. Фиксира цената (доста под тази която искаха азиатците) и задължи Украйнада купува определено минимално количество газ годишно (ако не бъркам към 5-6 млрд нм3). Украйна трябваше да плати вече получените количества газ по новата цена (около 2,5 млрд долара).
  Решението е прието и влезло в сила. В изпълнение украинците заявиха и предплатиха газ за март. Но Бисмарк нещо беше казал колко струват договорите с азиатците.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 87. 87 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#26] от "stanislavdi":Шведското правителство няма да спира плановете на „Газпром“ за разширяване на газопровода „Северен поток“, заяви външният министър Маргот Валстрьом, цитирана от Ройтерс.Това означава, че местните власти в Карлсхамн ще преценят дали проекната компания за газопровода ще може да използва местното пристанище за реализацията му."Дания и Швеция вече се допитаха до Европейската комисия за проекта на „Газпром“, преди да дадат разрешенията си тръбите да преминат през териториалните им води. Засега в Брюксел не очакват руските планове да бъдат блокирани, пише FT. "
  —цитат от коментар 51 на дерибеев


  Дерибеев, това кога е казано, преди онези алкохолици (Александър Медведев и Алексей Милер) да оплюят яко шведската съдебна система или след това?

  Ако ти не можеш да ме разбереш защото те питам значи не си за този форум

 88. 88 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Весело

  До коментар [#69] от "г-н Саранди Говедаров":

  Предвид 5-те милиарда които газняма требе да плати на Украйна не е зле да се замислиш кой има и кой няма пари. Нетно рашките имат да платят 2,5 млрд.
  Та не лъжи де.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 89. 89 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Да, всичко е нормално, все едно Дневник е украинска газета... а Порошенко реве във фейсбук:"Президент Украины Петр Порошенко написал в Facebook, что поддерживает призыв НАК "Нафтогаз України" уменьшить потребление газа."#Прикрути – важная инициатива "Нафтогазу України", который призывает украинцев сплотиться против очередной провокации Кремля", – отметил он.Порошенко добавил, что "Газпром", проиграв НАК в Стокгольмском арбитраже, снизил на 20% давление в газопроводах на своей стороне газотранспортной системы, чтобы дискредитировать Украину."Чтобы разрушить этот сценарий, достаточно на несколько дней уменьшить в домах температуру на один градус. Присоединяясь к этой инициативе лично, я также призываю все государственные учреждения уменьшить по возможности температуру в помещениях. Также прошу граждан на несколько дней прикрутить отопление только на один градус, чтобы максимально избегать потерь тепла в домах. Благодаря нашей сплоченности "Газпром" и Кремль не смогут шантажировать Украину", – написал Порошенко.А бе, Дневник, вие нали не си мислите, че само редакцията ви има интернет? Или че четем само Вас? Ето, не сте отразили президента Порошенко, що за цензура?:)
  —цитат от коментар 83 на diegos


  Тая информация е от вчера бре, днес вече е остаряла. Газ намериха от къде да купят

 90. 90 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Я да попитам всички защитници на путинския рекет. За нашето положение ще се замислите ли? Щото нарушаването на договора с Украйна автоматично нарушава договора с нас (не само).

  Covid live matter. Stop the genocide.
 91. 91 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#89] от "stanislavdi":

  Знам че е от вчера и не е там въпроса. Септември месец Порошенко каза, че от Русия не купуват газ вече две години.

  Въпросът е, като не купуват от тях, що се хващат за палците оня ден?
  :)
  М?

 92. 92 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Значи Потрошенко заяви, че 404 вече не купува газ от Русия, но сега, когато ще спре и транзита вземет мерки да намалят с 20-30% потреблението. С една дума е уточнил по колко точо са крали.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Весело

  До коментар [#49] от "tos_buratino":Я, родило се е ново тролче!
  ....>> Да не обиждаш Командира Хасан! Това, че се е регистрирал точно на 3 март ..бинбашията Хасан , си е направо знаково.

 94. 94 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#89] от "stanislavdi":Знам че е от вчера и не е там въпроса. Септември месец Порошенко каза, че от Русия не купуват газ вече две години.Въпросът е, като не купуват от тях, що се хващат за палците оня ден?:)М?
  —цитат от коментар 91 на diegos


  Пак ще обясня за глупаците. Съдът в Стокхолм излезе с решение, че нафтогаз е длъжен да купува от Газпром по 5 млрд.куб.м газ годишно. От първи март нафтогаз започна да изпълнява съдебно решение, за целта е уведомила досегашните си партньори, че намалява покупката на газ от тях заради влязло в сила съдебно решение. Ако не беше решението на съда, нафтогаз щеше спокойно да си купува газ от там от където е купувала през последните две години.
  Това, за тъпаците, го обяснявам за трети и последен път

 95. 95 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Значи Потрошенко заяви, че 404 вече не купува газ от Русия, но сега, когато ще спре и транзита вземет мерки да намалят с 20-30% потреблението. С една дума е уточнил по колко точо са крали.
  —цитат от коментар 92 на tribiri


  Кога ще спре транзита???? Това е някаква твоя новина, защото от Газпром дори не си помислят да спират транзита. Не и докато не излезе съдебно решение от........о, чудо, от Стокхолмския арбитражен съд

 96. 96 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Никога досега Путин не е бил толкова неадекватен. С тази годишна реч, която той превърна в лекция за курсисти от военната академия, сега с газа за Украйна. Започва да прави големи грешки.

 97. 97 Профил на vrid
  vrid
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#61:"stanislavdi"][/quote]

  Какво прави Газпром ли?
  Ами Газпром иска да прекрати агонията на Украйна.
  Затова им предостави идеалната възможност да получават демократична газ. Безпроблемно и завинаги.
  И ако не успее сега да го направи по съдебен път, то ще стане факт догодина - когато изтича срока на сегашния договор.
  Ще се повторя - това е най-идеалното решение. За всички. Вкл. и за Вас...

 98. 98 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  Проблемът въобше не е в това и пак ви бълбукат с лъжи. Истината е , че предишният договор беше подписан от Тимошенко и точно заради него Янукович я прати в затвора. А договорът беше че Украйна плащаше 6,5, милиарда долара на Газпром ( това не е Русия въпреки че 80% дебили си мислят че е едно и също ), независимо дали ще може да употреби договорените количества или не. Изключително неигоден договор за Украйна. Янукович субсидираше цените с таксите от транзита и се опитваше да играе ЕС и Газпром в полза на ниски цени на газа в интерес на Донецкия клан заради което и си отиде.

 99. 99 Профил на vrid
  vrid
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#90] от "Цецо":
  Не е ли по добре да мислим какво ще стане с нас след една година?
  Когато, така или иначе срока на сегашния договор изтича...

 100. 100 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  [quote#61:"stanislavdi"]
  —цитат от коментар 97 на vrid
  Какво прави Газпром ли?Ами Газпром иска да прекрати агонията на Украйна.Затова им предостави идеалната възможност да получават демократична газ. Безпроблемно и завинаги.И ако не успее сега да го направи по съдебен път, то ще стане факт догодина - когато изтича срока на сегашния договор. Ще се повторя - това е най-идеалното решение. За всички. Вкл. и за Вас...[/quote]

  Това не може да е повод Газпром да не изпълнява съдебно решение. След 2019 да прави каквото ще, макар, че ти гарантирам, че ще подпише договор за транзит на газ през Украйна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK