Могат ли водите на Нил да разпалят нова война в Африка


С население 95 млн. души Египет е най-многолюдната арабска държава и една от най-големите в Африка. От тях 95% живеят близо до река Нил - на около 5% от територията - и това прави долината ѝ един от най-гъсто населените райони в света.
Това означава, че Египет би се оказал уязвим, ако водите на Нил рязко спаднат. Големият етиопски язовир на възраждането (GERD) може и да причини това. А може и да не го причини, но климатът на недоверие между страните по горното и долното течение създава в Кайро очаквания за най-лошия сценарий.


Всъщност GERD, който ще е и най-голямата водноелектрическа централа в Африка, се изгражда от април 2011 г. Тогава Арабската пролет беше застигнала Египет и властите в Кайро трябваше да мислят за решения отвъд "ерата Хосни Мубарак" - затова и имаха по-малко време да мислят за кризата. Шест и половина години по-късно, в края на лятото на 2017 г., обаче язовирът се оказа 60% завършен и страната, наричана от Херодот "дарът на Нил", погледна на югоизток с безпокойство. Очаква се строежът да приключи до края на годината. Представители на Кайро са давали сигнали, че не изключват дори "военен отговор", ако няма споразумение.


Въпрос на живот и смърт


Президентът Абдел Фатах ас Сиси вече е казвал, че Нил е "въпрос на живот и смърт за страната му и "никой не може да докосне дела, който Египет има от водата". В контекста на египетската политика това означава, че страната се нуждае от минимум 55.5 млрд. кубични метра съгласно двустранно споразумение със Судан от 1959 г., което обаче Етиопия не признава (и по което не е страна).


На живот и смърт обаче е въпросът и за Етиопия. Инвестицията за около 4 млрд. долара, която Етиопия осъществява със собствени средства и с италианска компания подизпълнител, ще създаде едно от най-големите езера в Африка. То ще се простира на 1874 квадратни километра - близо 3 пъти по-малко от Асуанския язовир, но пък повече от 1572-та квадратни километра площ на Лондон, с обем вода (74 млрд. кубични метра).


От времето на масов глад и суша през 80-те години на миналия век населението на страната се е увеличило три пъти - очаква се тази година то да достигне 107.5 млн. души. От тях 75 млн. (три четвърти от населението) нямат достъп до електричество по данни на Световната банка. Властите в Адис Абеба подчертават, че това ще се промени за десетки милиони жители, щом водноелектрическата централа на GERD заработи.


Могат ли водите на Нил да разпалят нова война в Африка

© Associated Press


За Судан, където се срещат двата основни притока на Нил - Бели и Сини Нил - GERD e добре дошъл, защото ще регулира напояването и ще намали риска от наводнения, когато реката прелее. Разликата между най-високата и най-ниската точка през годината е 8 метра и това затруднява напояването в част от страната. GERD ще стопи тази разлика до 2 метра.


В Египет последният проблем е решен още с изградения за 10 години и завършен през 1970 г. Асуански язовир, в чийто строеж участват и български специалисти. Водният резервоар - езерото Насър - е едно от най-големите изкуствени в света. Етиопия (а и страни в горното течение на Бели Нил, в Африка на юг от Сахара) настояват, че Египет няма изключително право да се разпорежда с водите на най-дългата река в света, минаваща през общо 11 страни, преди да се влее в Средиземно море на египетска територия.


Милион безработни


Не е задължително GERD да навреди на Египет. Всъщност нивото на водата в долното течение рязко ще се промени само ако Етиопия побърза (както е загатвала, че може и да направи) да го напълни, за да произвежда електричество. Това може да се случи за пет години (което ще се отрази на нивото), но и за 20. Етиопия, която неведнъж е отричала да има каквито и да било щети за страните надолу по течението, не е упоменавала и за колко време иска да напълни язовира. По-рано египетският вестник "Шурук" разпространи информация, че Адис Абеба официално е уведомила Кайро, че смята да направи това за пет години, но тя беше опровергана.


"Дарът на Нил" обаче не е подготвен за ситуация, в която единият от притоците на реката (Сини Нил, който извира в Етиопия), който при това дава на Нил около 60 на сто от водите му, ще намали пълноводието си, като захранва язовира в горното течение на реката, без да се ангажира с по-бавното пълнене на GERD. "Отговаряме за страна с (население) 95 млн. души. Ако водата, която идва в Египет, намалее с 2%, това са 200 000 акра (над 800 кв. км) земя", казва министърът на водните ресурси и напояването Мохамед Абдел Ати, цитиран от Би Би Си. "С един акър преживява най-малко едно семейство. Семейството в Египет е средно от 5 души. Така че милион души ще са безработни."


За министъра нивото на водата в Нил е и въпрос на "международна сигурност". В подкрепа на твърдението му са и последните оценки на ООН, според които в Египет може да има недостиг на вода до 2025 г. Предвид очакванията, че дори при 7-годишно напълване на GERD нивото на реката може да спадне с до 25% според едно от скорошните изследвания, а и заради замърсяването на околната среда в плодородни райони като делтата на Нил и метеорологични явления, потенциално свързани с климатичните промени, идеята за "климатични бежанци", макар и все още спекулативна, не изглежда напълно невъзможна. От реката идват 99% от водата, които Египет потребява всяка година, като питейна или за земеделски цели.


Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, суданският президент Омар ал Башир и наскоро подалият оставка етиопски премиер Хайлемариам Десалин през март 2015 г. Десалин беше на двудневно посещение в Кайро през януари в опит да облекчи напрежението

© Associated Press

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, суданският президент Омар ал Башир и наскоро подалият оставка етиопски премиер Хайлемариам Десалин през март 2015 г. Десалин беше на двудневно посещение в Кайро през януари в опит да облекчи напрежението


Промени


Кайро и Адис Абеба опитваха да преговарят и през ноември, но не успяха дори да се разберат как да тълкуват терминологични въпроси в евентуално бъдещо споразумение. Вече бившият етиопски премиер Хайлемариам Десалин беше на двудневно посещение в Кайро на 17 и 18 януари, но и това не облекчи притесненията на египетските власти.


Последните преговори на практика пропаднаха заради изненадващата оставка на Десалин на 15 февруари и извънредното положение, наложено след информация за трусове в управляващата коалиция. Нова среща между министри и представители на службите на Египет, Судан и Етиопия преди това беше насрочена за 24 и 25 януари в Хартум, но заради ситуацията в страна тя не се състоя.


Поврат в регионалния баланс е, че Судан, дългогодишен съюзник на Египет по редица въпроси, сега застана на страната на Етиопия, отбелязва "Файненшъл таймс". Редакторът на International Water Law Journal Салман Салман, цитиран от изданието, казва, че "Судан ще получи много" от проекта. "Имаше много наводнения тази година, но те ще спрат, след като потокът на водата се регулира."


Особената позиция на Судан, която ще постави под въпрос договора от 1959 г., е видима и в обвиненията от Хартум, че Египет се опитва да преговаря пряко с Етиопия за водите на Нил, както и в неочакваното напрежение с Еритрея, която някои експерти твърдят, че е "проводник на египетските интереси". Позицията за Нил и възраждането на стар граничен спор станаха повод египетските власти повторно да обвинят Судан, че приютява членове на "Мюсюлмански братя" и укрепва връзките си с Турция.


Могат ли водите на Нил да разпалят нова война в Африка

© Associated Press


"Брак без развод"


На посещението си в Адис Абеба през януари бившият премиер Десалин каза на президента Сиси, че Нил трябва да дава възможност за сътрудничество и "никога да не става източник на конкуренция, недоверие или конфликти". Последното повтори и Сиси. Преди месец пък посланикът на Египет в Адис Абеба каза, че отношенията между двете страни са като "брак без развод", а и заедно със Судан те продължават да търсят начини да свържат икономиките си и наскоро обявиха, че ще изградят нови пътища и жп трасета помежду си.


Язовирът е само част от отношенията на трите страни с общо население около 240 млн. души (една пета от това на Африка), които те нямат интерес да влошават. Медии в Судан и Египет дори твърдят, че "техническа комисия" с експерти по земеделие и водни ресурси от трите страни може да помогне да се реши проблема, ако се случи преди GERD да е завършен.


Но докато Нил е източник не само на вода, а и на политически капитал в Кайро и Адис Абеба, проектът ще създава и напрежение. В Етиопия GERD, за който някои държавни служители дават една или две заплати годишно, се осъществява с вихър от националистическа реторика за възможността на страната сама да определя бъдещето си. Същите послания обаче идват и от Египет по времето на Гамал Абдел Насър, когато Кайро строи Асуанския язовир преди повече от 50 години. При политическата нестабилност в Етиопия и наближаващите президентски избори в Египет вероятно ще има поводи за остри реплики и от двете страни те няма да помогнат спорът да се реши.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Ще излезе вярно предвиждането , че войните на бъдещето ще са за вода !

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Да не построиш язовир е по-лошия вариант. Язовира е богатство.

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  От тия всички милиони души от двете страни на язовира, и едните, и другите да останат гладни би било хуманитарна и впоследствие емигрантска криза... А защо не строят слънчеви централи - слънце имат в изобилие, а и необработваеми земи - колкото щеш... вероятно някой някъде тихичко подкрепя едното, вместо другото, само и само да клати мира...

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#3] от "Лео":

  Като ги построят централите, ток ли ще ядът? Земеделието и в двете страни е основният поминък на над половината от населението. Там не е като в Европа, всички да са наемни работници и служители а земята да се държи от една шепа фермери и арендатори.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 514 Неутрално

  ...От времето на масов глад и суша през 80-те години на миналия век населението на страната се е увеличило три пъти ...

  Явно спиране на процеса при тая раса ще стане само по естествен път- когато няма да има какво да ядат, нямат вода и се пренаселят като мравки в гетата...

  В горното обаче не са включени възможностите за климатични и др.аномалии при което положението от лошо ще стане ужасно.. но както знаем от Тръмпи и повтаряно всеки ден от тръмписчетата- хората не предизвикват климатични промени..

 6. 6 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 677 Неутрално

  "The Quest" на Уилбър Смит - роман, в който става въпрос за подобно събитие (но в древността)...

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Учените отдавна се мъчат да докажат, че подобна криза Египет вече е преживял. Открити са останки от канали, свързващи реката и пирамидите. След като се установи, че пирамидите не са гробници, уфолозите смятат, че са били ползвани като водни елекроцентрали. Това е било възможно благодарение на сложни системи от камери и канали в постройките. Дали е било или не, но е доказанно с действащи модели. Това е довело, дето сега му викаме, до конфликт на интереси и разруха, а времето е свършило останалото.

 8. 8 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  Няма ли наистина някой да произведе вируса на Дан Браун за стерилизация на 3/4 от населението.

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5927 Неутрално

  Фотоволтаиците май не са толкова стабилни, колкото доброто старо водно колело, а?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7889 Неутрално

  В този район на света, от всичко може да пламне война.

 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Като по времето на фараоните всичко се върти около Нил !!!

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#8] от "half truth":

  И това го мислите сериозно? И го желаете? Ако го мислите сериозно и желаете, нали сте наясно, че вирусите не подбират и както се казва "Внимавай какво си пожелаваш, за да не се случи"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  Когато хората станат повече от жабите около една река все още нещо друго ще се случи.

  подпис
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5805 Неутрално

  Водата изглежда става следващият казус бели, а в бъдеще това ше се засилва...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Да, ще видим какво ще се получи с плановете на Австралия да пусне херпес вирус в реките, за да се бори с инвазивни видове риби (шарани). Някои учени подчертават, че специфичен за един биологичен вид вирус може да не е ефективен срещу рибите, а освен това представлява сериозен риск за глобалната безопасност на храните. Напълно е възможно едно "решение" нищо да не реши, но да създаде още дузина проблеми.

  https://globalnews.ca/news/4047414/australia-carp-herpes-virus/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3873 Неутрално
  До коментар [#8] от "half truth":

  Кого , жените ли ?

  Bukalemun
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#15] от "baba_zozolana":

  Ако решението е успешно, не ми се и помисля, какво би се случило, ако някой реши да се прави на Господ и стъпил на някаква идеология, която се одобрява от част от населението, защото му обещава ексклузивност, започне да определя, кой има право на живот и потомство. Мисля, че преди повече от 80 години, този филм вече е гледан в Европа.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  ...От времето на масов глад и суша през 80-те години на миналия век населението на страната се е увеличило три пъти ...Явно спиране на процеса при тая раса ще стане само по естествен път- когато няма да има какво да ядат, нямат вода и се пренаселят като мравки в гетата...В горното обаче не са включени възможностите за климатични и др.аномалии при което положението от лошо ще стане ужасно.. но както знаем от Тръмпи и повтаряно всеки ден от тръмписчетата- хората не предизвикват климатични промени..
  —цитат от коментар 5 на lynyrds


  Глобално затопляне, разбира се, има и това е очевидно. Обаче в случая, а и по принцип, никак не е проблем. Основният, да не кажа единственият, проблем пред съвременното човечество е липсата на ресурси и увеличената консумация. Както е илюстрирано от проблемите с етиопския язовор. Малтус добре е описал нещата и в последните години видяхме и виждаме, че е прав - Хаити, Конго и така нататък.
  Правенето на много деца (което Тръмп също подкрепя) и увеличената консумация, ето с тези неща трябва да се справим. И ако има криза в Африка, европейците също ще страдаме.

 19. 19 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 293 Весело

  Водите са си води, а войните се разпалват от многознайковци.

  mihala
 20. 20 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  Баща ми е бил сондьор в Сахара преди години, търсели са вода в Либия, та както се виждало от резултатите, водни пояси имало, на различни дълбочини, в големи количества, използвали са я за напояване, пиене и хигиена, като навсякъде. Предполагам, че това важи за повечето държави, разположени върху пустини, трябва да се проучва, а не само да се чака на една река...

 21. 21 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Няма ли наистина някой да произведе вируса на Дан Браун за стерилизация на 3/4 от населението.
  —цитат от коментар 8 на half truth


  Има предложение да започнем експеримента с теб!

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#20] от "Г.Е.М.":

  Ако не се лъжа и на Арабският полуостров има големи вони залежи, но има някакъв проблем с радиоактивно замърсяване - ставала за миене, но според СЗО имало опасност при пиене.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Основния им проблем е безразборното кучене. Но това никак не се разбира от разни псевдохуманитарни организации.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Размножават се като плъхове, а после реват, че не им стигат водата и храната. Отделно, че ги мързи дори да дишат. Да мрат, да остане само читавото.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 25. 25 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 778 Неутрално

  без да съм расист, ама как едни 10 милиона могат, а едни 240 не могат....

  https://www.scientificamerican.com/article/israel-proves-the-desalination-era-is-here/

  вода има за всички, споко, просто не всеки има акъла да я извлече, а пък говорейки на ниво нации - едни инвестират в ръсърч, други в ядене (ние за съжаление сме от 2-рите...)

 26. 26 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1367 Любопитно

  Етиопия има право да построи язовира и ще го довърши. Проблема е колко бързо да го напълни...Не е ли възможно да се намерият и други източници на вода които да се канализират към този язовир да не трябва да се пълни само от Нил? Да питат китайците, те нали завъшиха наскоро огромен язовир на Янгдзе.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7310 Любопитно

  Могат или не, може Ксали да каже, видях я на една от лодките по Нил :)).

 28. 28 Профил на jasentcho
  jasentcho
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "DDR":

  Като ги построят централите може да ги ползват за дестилиране или изпомпване на вода от големи дълбочини. Ако, разбира се, имат и малко мозък.

 29. 29 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1417 Весело

  След като се установи, че пирамидите не са гробници, уфолозите смятат, че са били ползвани като водни елекроцентрали.
  —цитат от коментар 7 на man_un


  А, не бяха ли космически кораби? Или едното не пречи на другото?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK