Идва ли залезът на смартфона и готова ли е Европа за него

Виртуалната реалност, управлявана в реално време от стотици километри разстояние благодарение на новото поколение мрежи, беше сред най-големите атракции на Конгреса на мобилния свят (MWC) в Барселона.

© Associated Press

Виртуалната реалност, управлявана в реално време от стотици километри разстояние благодарение на новото поколение мрежи, беше сред най-големите атракции на Конгреса на мобилния свят (MWC) в Барселона.Миналата седмица, докато стотици депутати, експерти и журналисти гледаха в Москва симулация на новите руски оръжия, които щели да променят баланса в голямата политика, на 3000 км югозападно, в Барселона, десетки хиляди делегати поглъщаха с очи други симулации, които с доста по-голяма вероятност ще променят икономиката.


Влиятелно германско издание дори озаглави един от репортажите си от събитието: "Така започва краят на смартфона". Дори това да е преувеличено, посланието на Конгреса на мобилния свят (MWC) в Барселона, посетен от над 120 000 души и представил 2300 компании, е недвусмислено: "Добре дошли в ерата 5G." Ерата, в която Европа може и да не догони Съединените щати и Азия, въпреки че тук са някои от гигантите, които могат да движат икономиката на бъдещето.


Отвъд телефоните


Петото поколение мрежи трябва да е по-бързо, с почти нищожна латентност на сигнала и с огромен капацитет и за него се говори отдавна. Конгресът само показа, че разгръщането му е все по-близо и в следващото десетилетие ще отвори нови възможности от автономните автомобили и умните градове до приложение на "интернет на нещата" на битово ниво в мащаби, каквито обществата още не познават.
Това означава, че възможностите за интернет на нещата (пазар, който ще струва 600 млрд. долара до 2026 г. според някои оценки) ще надхвърлят употребата на смартфони и високите технологии ще могат да навлязат по много повече начини в живота на потребителите.


В не съвсем далечното бъдеще малкото (макар и с все по-голям екран) правоъгълно устройство ще остане фактор, но далеч няма да е най-интересното в ръцете на потребителя, както сега вече е не толкова вълнуващо за експертите от бранша. В стратегиите си за следващите години бизнесът ще има предвид новините като тази на изследователския център "Гартнър", според който за пръв път в историята на смартфоните коледните продажби в глобален план са били по-малко. Близо 408 млн. броя са били продадени в последното тримесечие на годината, в сравнение с 432 млн. за същия период на 2016-а.


Компанията T-Mobile, собственост на "Дойче телеком", обяви, че смята да предлага достъп до 5G мрежа в 30 града по света до края на тази година.

© Associated Press

Компанията T-Mobile, собственост на "Дойче телеком", обяви, че смята да предлага достъп до 5G мрежа в 30 града по света до края на тази година.


Бавната промяна


Представянията на свързани устройства и новото поколение мрежи "откраднаха шоуто", дълго доминирано от възможностите на новите телефони. И това е така не само според Би Би Си или според "Файненшъл таймс" - вестникът определи новите модели на изложението като "втора цигулка". Редица издания отбелязаха, че новият телефон на "Самсунг" е показал сериозни възможности, но далеч по-интересни са били презентации за холограми с 5G, работа с виртуална реалност с прехвърляне на данни в реално време между Мадрид и Барселона и (най-вече) индустриализацията на интернет, далеч отвъд възможностите на екраните.


"MWC (конгресът в Барселона) се променя така, както браншът и обществото като цяло," отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг". За изданието Клаудия Немат от "Дойче телеком" казва: "Не утре, но може би след десет години, мобилният телефон ще е изместен в много области... Вече определено няма да ръководим живота си в такава степен със смартфоните, както го правим в момента."


Всичко това не означава, че смартфонът е нещо от миналото, обяснява за "Дневник" Марина Койчева, вицепрезидент за прогнозите на базираната във Великобритания консултантска компания CCS Insight. "Напротив, той остава най-разпространеното лично електронно устройство в света... За бизнеса смартфоните остават огромен пазар: тази година 1.6 млрд. смартфона ще бъдат продадени по света."


Тя добавя, че новото поколение мрежи е голяма стъпка за телекомуникационния сектор: "от една страна изисква огромни инвестиции, а от друга ще създаде предпоставки за развитието на четвъртата индустриална революция." Признава, че "смартфоните не предлагат толкова интересни новини и затова останаха малко встрани от най-обсъжданите теми в Барселона. Иновациите в мобилните телефони не са спрели, но не са толкова значими и видими... Новите поколения смартфони често изглеждат подобни на предишното поколение и имат подобни функции. Затова пазарът на смартфони не е толкова динамичен, колкото беше в последните 10 г."


Крис Пиърсън, президент на съюза на телекоми и производители на апарати и мрежово оборудване 5GAmericas, е съгласен. "Смартфоните ще продължат да играят важна роля в живота ни. 5G обаче ще засегне много по-голям диапазон индустрии и вертикални пазари," казва той за "Дневник".Първият тест


Използващите 4G мрежа вероятно ще имат основание в началото да недоумяват какво точно им предлага новото поколение - ще им изглежда просто като по-бърз интернет. После обаче ще се промени скоростта, с която потребителите ползват съвременните видеоформати (HD и 4K видео, които ще се възпроизвеждат или свалят за секунди), виртуална или добавена реалност. Капацитетът на мрежите ще е достатъчно голям, за да няма забавяния на скоростта.


Това далеч не е всичко, защото 5G няма отношение само към мобилните телефони, разказва Марина Койчева, но добавя, че не става въпрос за "следващите 3 до 5 години". "5G мрежите ще допринесат до голяма промяна в начина на живот на съвременния човек: те ще се използват за свързване с интернет на елементи от нашите домове, превозни средства, градската инфраструктура, машини, различни лични устройства."


По време на конгреса в Барселона американската компания Intel представи и резултатите от първите си 5G тестове на игрите в Пьонгчанг - само прелюдия за очаквото "масово" предлагане на мрежата в Токио през 2020 г. С годините всички успешни тестове и разгръщането на пазара ще отворят вратата за поне четири приложения, които споменава вицепрезидентът на CCS Insight: използване на 5G за високоскоростен достъп до интернет у дома или в офиса; гладко използване на мобилен интернет без прекъсвания и забавяния при непрекъснато растящ трафик; масовизацията на интернет на нещата в индустрията, търговията, градската среда, домовете и др; и така наречените системи с непрекъсната връзка с почти нулево забавяне (mission critical), например в медицината, автономното шофиране или управление на въздушния трафик.


Това ще превърне телефоните в първия лакмус за технология, която - според бизнеса и много експерти - ще преобрази живота, поне в големите градове, в следващите 10 г. В САЩ, казва Крис Пиърсън, това ще се случи през 2018-а (когато два от водещите телекоми ще предложат 5G) и 2019 г. (когато други два ще направят същото). "Очаквам ограничен брой устройства (поддържащи 5G) през 2018 г., но много през 2019 г. Масовият пазар ще се появи от 2019 г. насетне."


Къде е Европа


"Трябва незабавно да превключим на 5G мрежа. Нямаме време за размисли, набиране на средства или друго, нито да влизаме в битки за това ще работим ли заедно или не." С тези си думи заместник-председателят на Еврокомисията Андрус Ансип напълно опроверга евроскептиците, според които на Брюксел му липсва въображение. Ансип, който отговаря за единния цифров пазар, предупреди, че Европа рискува да се забави с разгръщането на 5G така, както се случи с 4G и припомни, че новото поколение трябва да се появи из цяла Европа до 2025 г., а в големите градове - до 2020-а.


Тези процеси не текат равномерно из Европа - родната на Ансип Естония работи с шведските компании Telia и Ericsson, за да подготви средата за 5G. Където обаче "ние инвестираме 1 евро, американците инвестират 2" според някои източници, казва Ансип. "Затова в някои области не се справяме толкова добре... Те (американците) преминаха направо от 2G на 4G. Когато ние инвестирахме в 3G, те започваха да мислят за 4G."


На MWC никоя европейска компания не отправи обещания, че ще има тестове с новата мрежа в Европа до края на тази година. Направи го обаче "Самсунг", за отделни райони в Стария континент.


САЩ, Япония и Южна Корея са напред в тестовете на 5G мрежи, а в Китай развитието се стимулира от държавата и ще се случи бързо, отбелязва Марина Койчева от CCS Insight. В Европа нещата са малко по-различни, казва тя, заради много по-ниските цени за мобилни услуги, отколкото са при американските потребители. "В резултат европейските телекомуникационни компании не генерират толкова висок среден приход от потребител, колкото американските им колеги и за тях възвръщаемостта на инвестицията в 5G в краткосрочен план не е толкова очевидна.""Въпрос на престиж"... и не само


Препъникамък дълго време са и цените на честотите за 5G и забавянията на търговете, които държавите трябва да организират за продажбите им (в САЩ този въпрос отдавна е решен). Някои страни са готови да ги ускорят (те ще започнат във Франция, Великобритания и Германия тази година), но други - не. Едва в началото на месеца лидери на страни от Евросъюза и евродепутати се договориха да ускорят търговете и да гарантират, че честотният спектър за 5G ще е достъпен за бизнеса за поне 20 г.


Надпреварата "кой ще е първи" на пазара е въпрос най-вече на престиж, тъй като приложенията на мрежата ще са малко в следващите година-две. Телекомуникационни гиганти твърдят, че вече разполагат със съвместими телефони, но броят им така или иначе ще е ограничен в началото. "Не е най-важно кой пазар е пръв, а колко бързо ще разгърне мрежата и ще развие приложенията ѝ," смята Марина Койчева. Тя припомня, че Великобритания закъсня в използването на 4G, но след това мрежата беше развита с изключителна скорост.


Ползата ще дойде от това колко потребители се прехвърлят на устройства, които ползват 5G, добавя тя. И по този показател обаче прогнозните данни не са на страната на Европа. Доклад на "Ериксън" сочи, че в рамките на няколко години 37% от всички мобилни връзки в Северна Америка ще са 5G, в Северноизточна Азия - 34%, в Европа - едва 16%. Друга прогноза, на CCS Insight, говори за 1 млрд. потребители до 2023 г., от които на Китай може и да се падат над половината.


Не по-малка революция


Надеждата все пак не е изгубена. Телекомуникационни конгломерати като Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica, Orange и други работят по въпроса при силна конкуренция на европейските пазари. "Разгръщането на 5G мрежите ще им даде възможност не само да подобрят дейността си, а и да разработят дейности, продукти и услуги, каквито тепърва ще се появяват на пазара," смята експертът. За да се постигнат тези цели обаче, ще е нужна и помощ от Брюксел, който трябва да измисли как точно да събере половин трилион евро, които според Ансип ще се инвестират в сектора.


Крис Пиърсън от 5GAmericas не би могъл да коментира европейския модел на подкрепа за трансформацията. Според него обаче, като президент на организация, която лобира за по-малко регулации, американският помага. "Федералните и местните правителства имат ключова роля - федералното може да набележи и да обяви търг за повече лицензи за индустрията, (а) местните правителства - да улеснят процеса на изграждане на нови (мрежови) клетки, за да помогнат на телекомите да привлекат още инвестиции в тях."


От друга страна, отбелязва "Политико", забавянето на Европа може да се окаже предимство. Тя може и да се поучи от грешките на другите в изграждането на мрежата, и да спести милиарди, похарчени в надпреварата между телекомите: голяма част от промените, осъществими чрез 5G, няма да са приложими поне до средата на другото десетилетие.


В крайна сметка слуховете за смъртта на смартфона са силно преувеличени. Тенденцията, която конгресът в Барселона очерта обаче, е и посоката, в която ще мисли индустрия с очаквани глобални приходи от 2.4 трлн. долара през 2019 г. и която се ползва с подкрепата (пряка, скрита или само морална) на не едно правителство в Америка, Азия и Европа.


Промените, които следват в живота на милиони потребители, са не по-малка революция от тази на смартфона. "Колкото повече се знае за възможностите, които новите технологии предлагат и колкото повече институционална подкрепа има за развитието на тези технологии - достъп до финансиране, до информация, до високо квалифицирани специалисти, до пазари, - толкова по-голям е шансът Европа да не изостане не само в 5G, но и в четвъртата индустиална вълна," обобщава Марина Койчева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK