ЧЕЗ предложи на България да влезе в сделката, тя отказа, обяви вицепрезидент на компанията

ЧЕЗ предложи на България да влезе в сделката, тя отказа, обяви вицепрезидент на компанията

© Юлия ЛазароваЧешкото дружество ЧЕЗ е предлагало няколко пъти на българската държава да стане част от сделката за продажба на българските му активи, но управляващите са отказвали неколкократно.


Това казва вицепрезидентът на борда на директорите на ЧЕЗ Томаш Плескач в интервю за чешкия вестник "Лидове новини". Той дава като пример в подкрепа на твърдението си "публикации от български вестници например от май 2017 г." и свързва атаката срещу компанията (наричана от интервюиращия го журналист "шантаж") с международния арбитражен иск на ЧЕЗ срещу България, който - ако бъде удовлетворен - може да достигне 15 милиарда крони или 500-600 милиона евро.


Плескач, който отговаря за задграничните операции на ЧЕЗ, не уточнява кои публикации има предвид, нито кога точно компанията му е отправяла предложения към българските власти. Въпросът за евентуалното участие на правителството в София в сделка за продажба на българските активи на ЧЕЗ се появява, докато Плескач обяснява как дружеството е стигнало до идеята, че трябва да се раздели с тях.
"По време на 2016 г. до нас се обърнаха няколко кандидати. Обяснихме и, че сме благодарни за интереса, но "ЧЕЗ груп" не може просто така да продаде подобни активи. Че ако решим да продаваме, ще преминем през процедура," продължава представителят на компанията. По думите му в края на същата година и началото на 2017-а всички са знаели за процеса на и в началото е имало девет участника - компании, базирани в България (не се уточнява кои) с български мениджъри като представители, участващи в разговорите. Към този момент българското правителство е било информирано, добавя той.


По думите на Плескач подборът е продължил независимо от реакцията на българската държава, отказала да участва, а списъкът с потенциални купувачи е намалявал, докато останали двама, единият - "Инерком България", "известен от септември миналата година." "Всички знаеха за "Инерком" - компания, която не е най-голямата на българския пазар, (но) от друга страна управлява сравнително голям брой фотоволтаични централи, не е без име и история."


Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова в момента е в Прага за няколко дни, за да обсъди с ЧЕЗ подробности около сделката, припомня "Лидове новини". Изданието представя Плескач като един от основните преговарящи с Върбакова по случай, "причинил буря от емоции" и застрашил "бизнес за милиарди долари... със сложни политически игри". В интервюто си с вестника Плескач защитава модела на финансиране, предложен от Върбакова, и добавя, че документите на руско-грузинския бизнесмен, свързан със сделката, са изрядни.


Реакцията на вицепремиера Томислав Дончев на заявеното в интервюто четете тук.


"Очакваше се България да завърши либерализацията на пазара"


Попитан дали ЧЕЗ не се е опасявала от нестабилност при навлизането си през 2002 г. в регион, който тепърва ще влезе в Европейския съюз, Плескач обяснява: "Основната идея беше, че когато България и Румъния се присъединят към ЕС, ще трябва да довършат либерализацията на пазара, да приложат същите правила за регулация, с които сме свикнали в Чехия и ще се превърнат в съвсем стандартни държави членки. Когато влязохме в България, разчитахме на очаквано разработване на пазарни регулации до 2018 г."


"Мога да кажа с чиста съвест, че българската държава не изпълни значителна част от обещаното на чуждите инвеститори. Затова и сме на арбитраж с България", продължава той. Излагайки причините за проблемите на ЧЕЗ с властите в София, вицепрезидентът на чешкото дружество добавя, че в България, където темата с цените на електроенергията е сложна, правителството сравнително чест опитва да влезе в енергийния бизнес. Тъй като тя е най-бедната страна в ЕС и "има сравнително нисък доход на глава от населението, от това следва, че макар да има най-ниските цени на електричеството в ЕС, темата е много по-политически чувствителна, отколкото при нас".


"Дълго издържахме"


Показателно за бизнес климата в България е, че другите две електроразпределителни дружества - EVN и "Енерго-про" - са започнали международен арбитраж. ЧЕЗ от друга страна са последната компания от сектора, предприела това, продължава Плескач. "Дълго издържахме и (изчакването) е доказателство за нашето търпение", добавя той, но уточнява, че в отношенията с България е имало и спокоен период - до протестите през 2013 г.


Тогава, по думите му, ЧЕЗ е предложила да коригира начина, по който се изчислява и плаща сметката за електронергия, за да се избегнат проблеми като сезонни флуктуации и да няма сътресения като през февруари 2013-а и няколко месеца по-рано - "след изключително топъл ноември дойде изключително студен декември". Според Плескач този фактор е допринесъл за протестите, довели от своя страна до оставката на правителството и до обвинения към ЧЕЗ и други електроразпределители, недоказани, "изкуствени" и завърили без глоба от енергийния регулатор.


"Опитахме да намерим общ език (с българската държава), но се провалихме. Затова информирахме българското правителство през 2015 г., че започваме международен арбитраж... Започнахме го от юни 2016 г. От този момент натискът на българските власти се засили, очевидно с цел да открият нещо, което да използват (срещу нас) в арбитража", казва Плескач.


Попитан дали проблемите на ЧЕЗ могат да се свържат с някое от трите правителства на премиера Бойко Борисов, той отговаря отрицателно: "Преминахме през различни правителства в България. Това не е свързано само с един човек."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  "Като на тръни аз седях на моя стол
  и със ужас гледах как бележеха ни гол след гол...."

  Из една песничка на НЛО

 3. 3 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Е са си е.а мамата

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 4. 4 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 629 Неутрално
 5. 5 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Каратиста също е в Прага.

 6. 6 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 437 Неутрално
 7. 7 Профил на cybersas
  cybersas
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Наглостта на нашите "управляващи" явно в Чехия не вървят!

 8. 8 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Много се радвам,че държавата няма да има активи в ЧЕЗ.

  Имаме прекалено много примери за участие на % държавно и % частно участие във фирми и не са в цветущо състояние.
  Държавата не е добър стопанин

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 9. 9 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Гинка си купи ЧЕЗ по всички правила на бизнеса.

  Всякакви опити държавата (в лицето на мафията) да я рекетира трябва да бъдат осуетени.

  Просто се появи някой, който прескочи големите "играчи" и в момента те клатят държавата.

  Бай Х, също е в несвяст.

  Давай, Гинче...влизай си в управление на собствеността.

 10. 10 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Нищо ново и изненадващо. Баце и ГЕРБ ни лъжат, а кервана си върви. Пародия и на управляващи и на опозиция.

 11. 11 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 871 Весело

  Гербавите тролове дълго ще цъкат минуси докато получат опорките. Мога да отгатна едната - чехите искат да бутнат Баце.

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Държавата няма място като собственик, а като регулатор.
  А тия лакардии за либерализацията на пазара и как Чез копнее за нея са пълна лъжа. Напротив, в годишния им отчет пише, че се изнасят заради либерализацията.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  Много се радвам,че държавата няма да има активи в ЧЕЗ.Имаме прекалено много примери за участие на % държавно и % частно участие във фирми и не са в цветущо състояние.Държавата не е добър стопанин
  —цитат от коментар 8 на nessarox


  ++++++
  Аз също се радвам, защото, ако държавата стане собственик, ще набута в борда най-големите некадърници с крезовски заплати ( като на каратиста ) и ще провали всичко, особено, ако там са гербавите некадърници !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Весело

  До коментар [#11] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  1
  ****
  16:59, 07 мар 18
  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  сейте царевица за пуканки , страшно търсене се очаква

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Добре че са чужденците да се види нашите какви са калтаци и некадърници, не че иначе не се вижда, но възприятието е друго когато идва отвън, но на Ганьо му е добре в кочинката и си гласува мутро-милиционери да го управляват.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 16. 16 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Ко става с тея арбитражи????!!!!!!Пак ли някое милярдче на матряла да плаща.Алооо стадото.....

 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2112 Неутрално  Моментът за държавния дял стана модерен чак миналата седмица.
  От днес дори телекомите влезаха в крак с модата, която бързо се изменя.


 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Много българи са свикнали да не плащат да ток. Живеех в квартал Княжево в София до преди 15 години. Там половината къщи се топлеха с нелегално заобикаляне на електромерите. Бях шокиран от мащабите на тези кражби и се чудих как излизат сметки.
  Точно тези българи, които не искат да си плащат за тока са потърпевши от изнесените табла на улицата. Точно тези българи и няколко емоционални личности създават политическата истерия около монополите.
  Защото помня режимите на тока по комунистическо време та и доста години след това.
  Сега живея в Пловдив и не си спомням да е спирал тока поне от 1-2 години.

  подпис
 19. 19 Профил на D
  D
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Никой не иска държавата да се хвърля с дял в ЧЕЗ, направете допитване ако не вярвате.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на vdz14554725
  vdz14554725
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много хубаво го наредиха Винету (за пореден път между другото:))
  От години чакам да се осъзнае всенародно, че "царя" е една куха престъпна Тиква.
  То не бяха ред ЯВНИ издънки, като най-явната ЗАПИСАНА и именно за това най-тъжно касаещата интелекта на електората, беше с Мишо бирата .. нали се сещате :)
  "Обещал съм на Мишо Бирата да не го закачат… Прибирай митничарите оттам…"

 22. 22 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Томислав Дончев: "На правителствата „Борисов 1, 2 и 3” предложение от ЧЕЗ към държавата не е правено...
  https://www.24chasa.bg/novini/article/6751545 © www.24chasa.bg

 23. 23 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Това не е свързано само с един човек означава, че са си имали работа с мафия, независимо кой е ръководил държавата. Както вече е казвано, у нас мафията си има държава.

 24. 24 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  Предпочитам да вярвам на Т.Дончев, щото на чехите и премиера им е ченге. :)

 25. 25 Профил на vdz14554725
  vdz14554725
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "plebs":

  А нашият премиер, за срам на нацията, е МУТРА!

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  На лъжата краката са къси, с лъжа далеч не се отива.

 27. 27 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 845 Неутрално

  гербавите като лъжливата сврака с двата крака ...

 28. 28 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нещо повече директора на чез днес каза че е информирало правителството на България ( или каквото е останало от България) още през ноември 2017:
  https://byznys.lidovky.cz/v-bulharsku-jsme-za-nepritele-cislo-jedna-tvrdi-manazer-cez-pleskac-1pc-/energetika.aspx?c=A180307_082649_firmy-trhy_ele

 29. 29 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Най голямата глупост е да се приватизират отново предприятия...това го иска само БСП...работата на държавата е да регулира а не да приватизира...

 30. 30 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#29] от "BiGman1":

  То работа на напите управляващи нито е д арегулират нито да управляват а просто да крадат.

 31. 31 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Държавата, ако изкупи ЧЕЗ, пенсионерите няма да плащат сметки за ток, може би. Или поне с 50% по-евтино за останалите, да.

 32. 32 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Изчесаха ни чехите нещо. Бая яко.

 33. 33 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Дрън,дрън!И как са направили предложение?По телефона ли се обадиха или по водомера?Може ли господинът Плескач да каже кога и под какъв изх.номер са изпратили предложението си до правителството?Казал бил,ама нищо не уточнил.Не виждате ли,че и в Чехия се е развихрила една вихрушка и гледат да отклонят вниманието от себе си?Предложили били????

 34. 34 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Така като гледам, ще осъдят държавата по още 2-3 арбитража, и ще се наложим да платим още някой друг милиард. Сега няма как да е виновен някой друг, понеже Бацинга търка премиерския стол вече 9та година. Всичко явно опира до дългата резервна скамейка на ГЕРП.

 35. 35 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 844 Любопитно

  До коментар [#34] от "Индиана":

  Прочете ли какво пише в края на материала?

 36. 36 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  " В интервюто си с вестника Плескач защитава модела на финансиране, предложен от Върбакова, и добавя, че документите на руско-грузинския бизнесмен, свързан със сделката, са изрядни."
  Това е всичко, което обяснява и ревът на кака Корни и гневът на Борисов.
  Руско-грузински "бизнесмен".
  Ако е невъзможо сделката да бъде спряна, до два-три месеца след финализирането и лиценза трябва да бъде отнет. И ще бъде.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 37. 37 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2215 Разстроено

  Гинка си купи ЧЕЗ по всички правила на бизнеса.Всякакви опити държавата (в лицето на мафията) да я рекетира трябва да бъдат осуетени.Просто се появи някой, който прескочи големите "играчи" и в момента те клатят държавата.Бай Х, също е в несвяст.Давай, Гинче...влизай си в управление на собствеността.
  —цитат от коментар 9 на foreverman77


  Страхувам се, че Гинка не играе "по всички правила на бизнеса" и тя е част от същата тази мафия.

 38. 38 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2215 Любопитно

  Най голямата глупост е да се приватизират отново предприятия...това го иска само БСП...работата на държавата е да регулира а не да приватизира...
  —цитат от коментар 29 на BiGman1


  "Приватизира" = да стане частна фирмата. Тя вече е частна.

  Може би имате предвид да се одържави (да се "национализира")?

 39. 39 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  "От интервюто става ясно още, че CEZ е проучила финансирането на сделката от страна на „Инерком” и знае, че в него участва фирма на грузинския бизнесмен Паата Гамгоинешвили, но смята, че в това няма нищо нередно, тъй като е преминало през вътрешно разследване на компанията. „Не виждам никакви рискове във връзка с руските санкции, всичко това беше взето предвид и не изглежда да има значение”, каза Плескач."

  Някой колега да изрови нещо за грузинеца Паата Гамгоинешвили...моля! Все още му "предъвквам името...там е заровено кучето , дето се вика...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 40. 40 Профил на C est la vie
  C est la vie
  Рейтинг: 621 Неутрално

  "Дълго издържахме"

  Въпроса е как бизнеса в България издържа в тази токсична среда. Чуждите инвеститори бягат от България. ЧЕЗ избяга. Телемор, MTG(Нова ТВ) и Била искат да се махат. България можеше да използва европредседателството и да привлече инвеститори. Уви, стана обратното. Скандала с ЧЕЗ и изцепките държавата да придобие Инерком (национализация!) са уплашили и най-алчния инвеститор. А зад Гинка от пазарджишкото село стои или някоя местна мутра или дългата ръка на Путин? Това може да се приеме и като отмъщение на ЧЕЗ. Това е урок за българските политици. Да приватизират ЕРП на държавна чешка компания??? Какво е приватизация? Чуждите инвеститори си дават сметка, че България се управлява от политици с африкански манталитет.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 41. 41 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1039 Весело

  Нищо ново под слънцето, чисто и просто ЧЕЗ си връщат на Бай Той за рекета наложил им срещу тях чрез Държавните институции само че сметката си ние ще платим. Г-жа Върбакова им е доверено лице и може да им стане подставено и да не излизат от България. С какъв аршин те мерят и ти с такъв мериш. С мутра по мутренски. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 42. 42 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  ..............................................А тия лакардии за либерализацията на пазара и как Чез копнее за нея са пълна лъжа. Напротив, в годишния им отчет пише, че се изнасят заради либерализацията.
  —цитат от коментар 12 на dogwoman


  Да и аз забелязах противоречието.Купили защото се надявали да се либерализира пазара но продават когато се либерализира.
  Дори чужди държавни компании се будалкат с бг.правителството.

 43. 43 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  " ...............................Руско-грузински "бизнесмен". .................
  —цитат от коментар 36 на Kami

  Да бъдем пунктоални.Бизнесмен с грузинско,руско и БЪЛГАРСКО гражданство.Роден в Грузия ЕВРЕИН!
  Или греша??????????????????

 44. 44 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5417 Неутрално

  Хубаво де, да го покажат черно на бяло и да се види, какви са плюсовете и минусите на едно такова предложение, ако го е имало.

 45. 45 Профил на Чудак
  Чудак
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Егати мошеника ни управлява!

  От теб, господине, по-свободен съм аз.
 46. 46 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 269 Неутрално

  грЕб не се наяде. Народа пак ще трябва да сваля поредното трето крадливо управление на бянкянския телохранител...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 47. 47 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 434 Неутрално

  АКО БЕХМЕ ДЪРЖАВА ДАНС ЩЕШЕ ДА НАЕМЕ ЧИТАВИ ЕКСПЕРТИ КОИТО ЩЕХА БЕЗ ЗАПЪВАНЕ ДА ДОКАЖАТ МАНИПУЛИРАНЕТО НА СМЕТКИТЕ С ЦЕЛ НЕЗАКОННО ОБОГОТЯВАНЕ ОТ СТРАНА НА ТАЯ МАФИОТСКА СГАН , ОЩЕ ДОЙДЕХА И НИ НАБУТАХА ЕЛЕКТРОМЕРИ ПРОИЗВЕДЕНИ СПЕЦИАЛНО ЗА ДА НИ ТУМБАТ И ОТЧИТАЩИ РЕАКТИВНА ЕНЕРГИЯ КОЕТО САМО ПО СЕБЕ СИ Е УГЛАВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,ПОСЛЕ ЗА ДА ГО ЗАМЕТАТ СЛУЧАЯ ГИ СМЕНИХА ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ ОЩЕ ДВА ИЛИ ТРИ ПЪТИ НЕ СИ СПОМНЯМ, СА ПРИ ПОДАЖБАТА ПЪК УДАРНО ПРИБИРАТ ГАДОРИИТЕ СИ ЗА ДА НЯМАТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА, ОВЧО ПЛЕМЕ , С НЕНАКРАЛА СЕ МУТРА МАФИОТ ВОГЛАВЕ

 48. 48 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Неутрално

  [quote#43:"jelev_jelqzko"][/quote]

  Как по-точно ми даваш инфо за лицето с непроизносима фамилия. Тоз брамагедйаййа...бррр бизнесмен е основният ключ за да зацепим за какво иде реч. Айде де...размърдайте и вие чичко гугъл на неколко езика. Все ще излезе нещо.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Борисов не може да крие дълго какви ги е забъркал зад кулисите. Може само да продължи да лъже...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 419 Весело

  Плескач 😂😂😂 , е не мога да се сетя за по-подходящо име...

 51. 51 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Весело

  Томислав Дончев: "На правителствата „Борисов 1, 2 и 3” предложение от ЧЕЗ към държавата не е правено... https://www.24chasa.bg/novini/article/6751545 © www.24chasa.bg
  —цитат от коментар 22 на plebs


  Друже, време е да се откажем да наливаме от пусто в празно. Тролетариат не се побеждава с доводи и факти. Дай да почнем и ние да ги попържваме. Само от това разбират. Пусти ОТ са им направили мозъците на "писти", нема гънки само копейки...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 52. 52 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#44] от "Peni Nikol":

  Стига да исках и аз можем да съм от ГЕРБ, като теб и да ям, но имам съвест. Това е в мой материален ущърб, знам.
  Костов поне го направи бързо. Вие мъчите народа от 7-8 години. Бавно и мъчително убивате българите.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 53. 53 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#49] от "penetrating":

  То не е ли ясно кой зад кой стои? Истината е ясна, тя рязбира се не е ясна за плебса, но ще излезе, въпроса е ще се отрази ли подобаващо в българските медии и ще има ли някаква реакция от обществото.

  Защото ние нямаме общество, Славейков е определил българина много добре преди столетие.

  Пожарникарят не нарече ли българите лош матрял? Той просто перефразира по него си тази фраза на Славейков.

  И "Аз съм тъп, и вие сте тъпи и затова се разбираме".

  Така, че...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 54. 54 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ми това е, хората си го казват в прав текст: "дълго издържахме". Това е оценката на чуждите инвеститори. Ама те си имат решение - продават на Гинка и се изнасят. Проблемът си е наш, че седим в кочината.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 55. 55 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#54] от "Dexx":

  Няма да ти казвам откъде знам, но ЧЕЗ в сравнение с другите РПТ-а наистина работеше поне за това да се подобри електроподаването в зоната в която оперират. И направиха много. Сега ги взема Гинка Бойкова и ще видим какво ще стане.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 56. 56 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Весело

  Светослав Пинтев

  Когато по родния ЧЕЗ удари кремълски гръм, как ехото заглъхва. Такава пиеска се очертава на родното позорище, дано ми прости
  Яворов, но съвсем не веднага. Просто няма начин. Ще видим да опитват и това, но на този етап нищо не заглъхва, а кънти все по силно и по-силно.
  Просто няма как да е иначе, защото обществото подпали по темата, а БСП я подгряха до червено. Навярно вече горчиво съжаляват
  Сгазиха лука, ще се наложи май

  да ручат жабетата

  „Руската връзка“ в скандала изскочи неочаквано за публиката, но съвсем закономерно в условията на хибридната война, водена срещу държавата ни.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 57. 57 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Весело

  Грузинецът Паата Гамгоинешвили, кавалер на съветски орден "За личное мужество", осигурил част от парите от сделката за собствеността на ЧЕЗ в България, съобщи чешкото издание "Лидове новини", което нашенците в родината на Швейк наричали чешкия в. „Дума“, част от империята на премиера на Чехия Андрей Бабиш. Днес то излезе с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания "Инерком". За разлика от изданието на нашите социалист , чешкото обаче изглежда не се притеснява да разкрива някои от играчите зад кулисите, дори да имат връзка с Москва. А така бяха осветени нови измерения на скандала.
  Медалчето за личното мъжество на грузинеца, който строи най-големите сгради в Москва, несъмнено води до връзка с КГБ, днес ФСБ

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 58. 58 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Весело

  Собствеността на ЧЕЗ в България е пряко свързана с националната сигурност, ако нямате нищо против, говорим за едни 3 милиона абоната, които може да останат без ток, да кажем. Или за получат петорно по-високи сметки, филм, който вече сме гледали. И той определено не е шведски, а съветски.
  Който държи дружеството може спокойно да дестабилизира трайно страната, да свали едно правителство за дни, даже за часове, както, апропо, се случи през 2013 г. А тогава хибридната война все още беше в „меката си фаза“.
  Ако ДАНС знаят повече, защо не са взети мерки? Как беше допуснато да се стигне до тук? Какво изобщо работят там? Или проспаха аферата „ЧЕЗ” както проспаха и аферата „КТБ”? Същото се отнася до Външното разузнаване, защото говорим за сделка на друга страна, която продава стратегическия си бизнес у нас. Грузинецът, между другото, бил член на борда на директорите на фирма "Булреал" АД, собственик на стоков базар "Илиянци" в София. Ама ЧЕЗ не е „Илиянци“. И тук идва най-интересното. Въпросният грузинец

  бил създател на банката "Славянски кредит"

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 59. 59 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Имам спомен за в БГ да има кафява, зелена и т.н електроенергии, с регулативно определени доста високи цени, и също регулативно наложени участия в крайния микс на сметката на потребителите. Обаче потребителите нито искат, нито са в състояние да плащат такива цени, ЧЕЗ набутан в средата като събирач на вземания събира все по-малко, щот държавата им определя и крайната цена, и в дългосрочен план, техните печалби само биха намаляли. Щот сигурно и 1 лв. на киловатчас вече не им стига да си покрият директните разходи, без въобще да повдигам въпроса за нужда от капиталови разходи за поддържане и подновяване на инфраструктурата. Иначе казано, за да излизат сметките, крайната цена трябва да се вдигне поне пет пъти, ама в БГ това никой не иска да плати. Отделно проблем с краденето на ток и несъбираемост...
  Генералния проблем е, че цената на дребно за домакинства е около 10 евроцента за киловатчас в БГ, а реалистично би трябвало да е поне 40-50 евроцента...

 60. 60 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#33] от "gobay":

  Питай шефа на борда на ЧЕЗ - Митко Каратиста ..........той много ги разбира входящите и изходящите неща:)) Особено изходящите..........ГЕРБАВА шайка !!

 61. 61 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  "...Паата Гамгоинешвили, ...
  —цитат от коментар 39 на Kami


  До коментар [#39] от "Kami":

  За "Паата Гамгоинешвили Илиянци" Гугъл ще ви затрупа, но аз избрах:

  "Михал Шнобр, един от най-влиятелните миноритарни акционери в ЧЕЗ, се обяви твърдо против продажбата на българския бизнес на компанията на "Инерком България". Шнобр стори това в интервю на вестника на чешкия премиер Андрей Бабиш - "Лидове новини".

  Шнобр е категоричен, че ЧЕЗ не може да се замесва в продажба на активи, чрез която биха се легализирали мръсни пари, още повече ако става въпрос за финансови потоци, свързани с Paradise Papers (бел. ред. - става въпрос за информацията, че в сделката е намесен грузинецът Паата Гамгоинешвили, който има присъствие в България - той беше собственик на мол "Парадайс" и е член на борда на директорите на фирма "Булреал" АД, собственик на стоков базар "Илиянци") и то в момент, в който САЩ обмисля нови санкции срещу Русия. Той смята да привлече още от миноритарните акционери в ЧЕЗ и да иска заедно с тях обяснение от ръководството на компанията – на каква база е направен изборът на "Инерком България". И посочва, че през януари ръководството на ЧЕЗ първо спряло внезапно всякакви преговори за продажба на българския бизнес, а по-късно излязла новината за договора с "Инерком България". Отделно сега чешкият премиер говори как сделката е непрозрачна – защо, пита Шнобр и продължава с въпросите – няма ли борд на директорите, контрол?..."
  https://www.expert.bg/vlijatelen-akcioner-v-chez-se-objavi-protiv-sdelkata-v-bylgarija-663131.html

  п.с. "Дай да почнем и ние да ги попържваме." - Аз така си ги попържам, нищо че те не резбират. Техните попържни са си за техните 80%... :)
  Наздраве.

 62. 62 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Любопитно

  За пръв път ми се случва, докато прочета една статия и почна да я поствам, заради скандално-ужасяващите факти.....част от нея просто да изчезне, страх да го хване човек. Сега не мога да ви предложа тази информация като цитат, но пък си я прочетох...Военни и паравоенни бивши участници в Афганистан...като създатели на банка Славянка. Ище не мога да повярвам, че подобно нещо е възможно. Статията се стопи направо в тази и част....

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 63. 63 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Има интелигентни политици, които гледат в перспектива и мислят като шахматистите - няколко хода напред. Има и слаб политици, които мислят само за днешния ден и не могат дори да видят наближаващите проблеми утре.

  Българските определено са от втория тип. Не само Борисов. И комунистите, и царистите, и депесарите. От влизането ни в ЕС никое правителство не успя да направи един ясен план - какви ще бъдат държавните приоритети, каква ще бъде следващата ни национална цел. Сякаш на 1 януари 2007 влезнахме и край, стига толкова политика, време е за ракия салата.

  Проблемите с енергетиката бяха заложени още през 2004 г. с безумните 33 % държавен дял без блокираща квота. Да не говорим за грешката с американските ТЕЦ-ове, която ще плащаме още 10 години минимум. Тройната коалиция нищо не направи по тези проблеми. Бойко пък въведе неограничени вятърни централи, с което изкриви пазара. нито едно правителство не се опита сериозно да въведе либерализация на пазара, всичко беше на думи и изчакване. Трите ЕРП-та видяха, че тук цари истински хаос и реагираха с арбитражите. И когато дойде златният момент да си върнем 34 % от ЧЕЗ, отказахме. Вина имат кабинетите Борисов 2, Герджиков и после пълното бездействие на Борисов 3 до Януари тази година.

  Най-лошото е, че дори Борисов 3 да се бяха погрижили да решат проблема, вече беше късно. Арбитражите са пуснати две години по-рано, държавното участие е няколко пъти отказвано и няма връщане. А проблемът за тези арбитражи - липсата на либерализация - датира от 10 години. Сега по стара традиция отново ще го отнесат данъкоплатците заради плиткоумните ни управници.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 64. 64 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Любопитно

  До коментар [#61] от "plebs":

  "държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка. Това е, за съжаление, много лоша тенденция - че всъщност големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост и с много неясен произход на парите. /.../ Тези сделки са много характерни за Централна и Източна "
  http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/kogato-kremalski-gram-udari-chez-kak-ehoto-zaglahva

  Честна дума, на мястото на трите точки/многоточието/ в цитата имаше допреди 20-ина минути текст и то какъв...аз съм изумена! Почти съжалявам, че успях да го прочета. Афганистан...80-те години, ссср в Афганистан, висши военни от страните от Варшавския договор и СИВ...
  И банка Славянка.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 65. 65 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Очаквам наследник на Алеко Константинов да напише книгата "Кака Гинка".

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 66. 66 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 681 Любопитно

  До коментар [#59] от "mirohero":
  "Генералния проблем е, че цената на дребно за домакинства е около 10 евроцента за киловатчас в БГ, а реалистично би трябвало да е поне 40-50 евроцента..."
  Това НЕ е вярно, цената в ЕС е средно 20-25 евроцента.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 67. 67 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 844 Любопитно

  До коментар [#49] от "penetrating":То не е ли ясно кой зад кой стои? Истината е ясна, тя рязбира се не е ясна за плебса, но ще излезе, въпроса е ще се отрази ли подобаващо в българските медии и ще има ли някаква реакция от обществото.Защото ние нямаме общество, Славейков е определил българина много добре преди столетие.Пожарникарят не нарече ли българите лош матрял? Той просто перефразира по него си тази фраза на Славейков.И "Аз съм тъп, и вие сте тъпи и затова се разбираме".Така, че...
  —цитат от коментар 53 на qwerty 500


  И коя е истината?Аз съм от плебса и моля да ми обясниш коя е истината?

 68. 68 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "Чешкото дружество ЧЕЗ е предлагало няколко пъти на българската държава да стане част от сделката за продажба на българските му активи, но управляващите са отказвали неколкократно"

  Т.е. чехите намекват за някакъв натиск от страна на нашата държава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 69. 69 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#33] от "gobay":Питай шефа на борда на ЧЕЗ - Митко Каратиста ..........той много ги разбира входящите и изходящите неща:)) Особено изходящите..........ГЕРБАВА шайка !!
  —цитат от коментар 60 на sporta


  То бива да си смотан,ама чак толкова не бива.Ти как си представяш ,че една фирма,която и да е тя по света,ще се обърне към едно правителство?
  Къде ви намират такива смотаняци да се хвърляте в неща,за които си нямате и грам понятие.
  Както се казва:Комунисти,сър!

 70. 70 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Весело

  До коментар [#62] от "Kami":

  успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 71. 71 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  До коментар [#53] от "qwerty 500":

  Популисти, милорд :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 72. 72 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2501 Весело

  До коментар [#38] от "plamen_b":

  Може би имате предвид да се одържави (да се "национализира")?
  Правилно...грешката е моя...Гугъл транслейт по някога ме подвежда...:)

 73. 73 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  До коментар [#67] от "gobay":

  Тримата шишковци, разбира се, надзиравани от ня#Кой.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 74. 74 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Грузинецът Паата Гамгоинешвили, кавалер на съветски орден "За личное мужество"
  До коментар [#57] от "Kami":

  ... пА тоА си е българин по 'сички точки и алинеи на законЯ... Тандема Плевнелиев и Божо Димитров, са гарантЕ на българскиА му дух и патриотизАм...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 75. 75 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 844 Весело

  До коментар [#67] от "gobay":Тримата шишковци, разбира се, надзиравани от ня#Кой.
  —цитат от коментар 73 на penetrating


  Хайде и този дрън,дрън.Нещо съществено?Само ОТ и глупости.Кажи кои са шишковците,кой ги надзирава и какви доказателства имаш?

 76. 76 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#53] от "qwerty 500":
  Червен руменов трол, и ти ли, като бай Танчо си бил в ДСБ, а днес се прекръсти за митиНга на живота ти? Кога ще ви пускат евтиния беленки ток?

 77. 77 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#61] от "plebs":"държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка.
  —цитат от коментар 64 на Kami


  До коментар [#64] от "Kami":

  Върнете се в у нас. Преди повече от две седмици въз основа на използваните от Гинка консуртанти направих връзка с аферата "Хохегер" и Станишеви, както и с ТИМ. Сега излиза, че от Капитал потвърждават хипотезата ми:
  "Кой прави PR-а на "Инерком" и Гинка ВърбаковаПоследното прессъобщение на купувача на ЧЕЗ е писано от Monika Yosifova, което навява асоциации със собственичката на "Актив груп" и съпруга на Сергей Станишев. Тя отрича да има общо"
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/03/07/3142014_koi_pravi_pr-a_na_inerkom_i_ginka_vurbakova/

 78. 78 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 287 Весело

  Ясно и точно външен инвеститор ни казва, че в България бизнес климата е зле! Казано с думи прости, политиците с държавни средства (регулации, лицензи, обществени поръчки, МВР и прокуратурата) рекетират чужди инвеститори за пари и власт. Затова и водят дела срещу България, които ще спечелят и ние ще платим сметките. А междувременно разни гинки на разни политици или същата държава на тези политици, ще ни извиват ръцете със сметки за ток, за да забогатеят.

 79. 79 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Леле, изкупих пуканките в Кауфланд, а на сериала не му се вижда края :)

 80. 80 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#7] от "cybersas":

  Ами-и-и-и, всичко си върви поред! Плескач я оплеска, Гинка лъже, че е саминка, държавата се опъва, а накисването продължава

 81. 81 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#79] от "gogo63":

  "И това ще мине, чедо, друго ще доде", казваше баба ми. Сигурен съм, че съвсем скоро ще гръмне още някоя закъсняла мина и вниманието ще се премести към броя на сританите от вълната. После още нещо...

 82. 82 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 743 Неутрално

  В Трънския край в такава ситуация се казва: "Е що стана та не вечераме?"

  А на общобългарски език в такава ситуация се казва: "Е те са си е е*бао ма*ата!"

 83. 83 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Гинка си купи ЧЕЗ по всички правила на бизнеса.Всякакви опити държавата (в лицето на мафията) да я рекетира трябва да бъдат осуетени.
  —цитат от коментар 9 на foreverman77


  По-скоро Гинка е лицето на мафията.

  Сигурна съм че това сам разбираш...

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 85. 85 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Предпочитам да вярвам на Т.Дончев, щото на чехите и премиера им е ченге. :)
  —цитат от коментар 24 на plebs

  А премиерът на България? Като че ли се споменаваше нещо за едно досие ...

 86. 86 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Докато ни държат най-бедни в Европа чрез мафиотския модел на система или по-просто казано чрез повсеместни кражби (Белене, банкови обири (96-97 г, + КТБ) , нагласени поръчки, държавна администрация като пристан за наши хора и пр.), нито здравеопазване, нито образование, нито в случая с тока ще сме наред.

 87. 87 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Чехите, вместо да приказват разни глупости, да извадят писмото с което са канили правителството.

  Не че има значение, но е по-добре да има документи.

  А няма значение, защото държавата няма нужда да влиза в съдружие с Ганки и Гинки. Има достатъчно сила да накара Гинките да спазват закона.
  Когато не ги кара, ние, избирателите трябва да се замислим.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK