Сонда на НАСА "разсъблече" газовия гигант Юпитер и изненада учените

Северният полюс с 8 обикалящи "малки" циклона с диаметър от 4000 км.

© NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

Северният полюс с 8 обикалящи "малки" циклона с диаметър от 4000 км.Вътрешността на Юпитер е също толкова интригуваща, колкото и колоритната повърхност, разкри публикация на американската аерокосмическа агенция в сп. "Нейчър", основаваща се на уникални данни от сондата "Джуно" (Juno).


Под облаците с червен, кафяв, жълт и син цвят се крие въртяща се смес от течен водород и хелий в центъра, огромни атмосферни потоци с висока скорост и "екзотични" гравитационни явления.


Досега учените имаха повърхностни познания за това какво се крие под видимата част от атмосферата. Юпитер е от категорията на т.нар. газови гиганти, които нямат твърдо ядро. В случая се оказва, че подобна роля играе доведената под огромното налягане до течно състояние смес от водород и хелий, която съставлява 99% от най-голямата планета в Слънчевата система.
"Джуно", която е в орбита от 2016 г., показва, че колкото повече се навлиза в атмосферата, толкова по-йонизирани стават газовете. В един момент те приемат формата на нагорещена плътна като разтопен метал течност. "Центърът можеше да съдържа ядро от скали с висока температура и под голямо налягане, както и може би вода, но се смята, че и той е течен, а не твърд", обяснява Тристан Жийо от Université Côte d'Azur в Ница, който е част от международния екип.


Мощните течения, сходни на земните джетстрийм, тук са с дълбочина от близо 3000 км под най-горния облачен слой и продължават много по-дълго, отколкото подобни явления на нашата планета. "Джуно" е създадена да погледне под тези облаци", казва проф. Йохай Каспи от израелския Институт "Вайцман", водещ новите измервания на гравитацията на Юпитер.Над двата полюса са се разположили огромни циклони, като около този на Северният полюс обикалят 8, а около Южния - 5 по-малки циклона. Скоростта на ветровете в тях достига 350 км/ч, а диаметърът им е от порядъка на 4000 до 7000 км. Никъде в Слънчевата система не е наблюдавано подобно нещо.


"Въпросът е защо тези циклони не се сливат, а имат ясни очертания, макар да са изключително близко един до друг. Данните от сондата "Касини" ни казват, че на всеки от полюсите на Сатурн има само по един подобен вихър. Най-малкото научаваме, че газовите гиганти са се оформили по различен начин", обяснява Алберто Адриани от Института за космическа астрофизика и изучаване на планетите в Рим.


Сонда на НАСА "разсъблече" газовия гигант Юпитер и изненада учените

© NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gerald Eichstadt/Sean Doran


Данните показват малка, но значима асиметрия между гравитационните полета на северното и на южното полукълбо. Тя е предизвиквана от мощните течения - колкото по-надолу проникват те, толкова повече маса съдържат, оказвайки силно въздействие върху гравитационното поле на планетата, обяснява Каспи.


Учените са изненадани от съдържанието на първите 3000 км на атмосферата - те съдържат около 1% от масата на Юпитер, докато еквивалентният пласт на Земята е пад една милионна от масата на нашата планета, казва още Каспи. "Фактът, че на Юпитер има такъв огромен регион, въртящ се в отделни ивици от изток на запад, определено ни изненада."


Сонда на НАСА "разсъблече" газовия гигант Юпитер и изненада учените

© NASA/JPL-Caltech


Петата планета след Слънцето е толкова голяма, че Земята може да се вмести в нея 1300 пъти. Диаметърът ѝ при Екватора е от около 143 000 км, докато земният е около 12 750 км.


Досега за 22 месеца сондата е извършила 10 прелитания с обща дължина около 200 милиона километра, а следващото е на 1 април. При най-голямото сближаване апаратът е едва на 3500 км от горната част на облаците.


"Джуно" е изпълнила едва една трета от мисията си, а вече виждаме началото на един съвсем нов Юпитер", коментира Скот Болтън, изследовател от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK