Парад на планетите ще може да се наблюдава през следващите дни

Парад на планетите ще може да се наблюдава през следващите дни

© NASA.govВ следващите дни ще може да се наблюдава т.нар. танц или парад на планетите. Сатурн, Юпитер, Марс и Венера ще са видими през нощта, като най-ярко небесните тела ще се виждат на 11 и 12 март. Визуално за човешкото око в продължение на две седмици ще може съществено да се вижда отстоянието на планетите.


"В момента Юпитер, Сатурн и Марс са групирани близо една до друга и са на такова разстояние, че ако си протегнем ръката към небето, планетите ще са на по една педя разстояние една от друга. Най-ярко ще се виждат преди изгрева на слънцето, около 3-4 часа сутринта", обясни пред "Фокус" директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" Никола Петров.


От днес до 12 март Марс започва да се движи между Сатурн и Юпитер и ще е изключително близо за космическите разстояния до двете най-големи планети в Слънчевата система. Именно заради движението на Марс между другите две планети явлението е наречено танц на планетите.
Това се случва, когато, обикаляйки около Слънцето, няколко от планетите застават почти на една линия със Земята, като хората могат да ги виждат по-близо една до друга на нощното небе. Небесните тела обаче никога не могат да са абсолютно едно до друго, така че да се вижда само едната планета.


Явлението обаче не е от онези паради на планетите, в които се виждат по 5, 6, 7 или дори 8 такива, тъй като това се случва един път на хиляди години.


В следващите месеци Марс и Земята ще се приближават една до друга, като достигнат до толкова близко разстояние, на каквото не са били от 15 години. Пикът на близостта между двете планети ще е през юли.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK