Протекционизмът на Тръмп - цената нa една незавършила криза

Протекционизмът на Тръмп - цената нa една незавършила криза

© ReutersКакто през 30-те години на ХХ век, популизмът и протекционизмът печелят терен. Техният възход обаче този път е много по-бавен. Защото управляваме по-добре кризата... или защото я отложихме за бъдещето?


Американци, които залитат в протекционизма. Европейци, които гласуват за затваряне на вратите. Тези събития оставят впечатление за дежа вю. И има защо - те вече са се случвали през 30-те години на миналия век. Последвани от други катастрофи, още по-злокобни. Само че този път политическата криза се развива по-бавно.


Какво се е променило?


Голямата депресия се е разразила необикновено бързо. Финансовите пазари експлодират през 1929 година. Съединените щати започват търговска война през 1930 г. с митническите тарифи по закона "Смут - Холи". Великобритания обявява парична война още през 1931 година, като девалвира силно паунда. В Германия започва вътрешнополитическа война през 1932 година, когато нацистката партия става първа политическа сила в страната. И Хитлер взима властта през 1933 година.
Финансовата буря, предизвикана през 2008 г. от фалита на банка "Леман брадърс", имаше същия тип политически последици в развитите страни. Но не и със същия ритъм, нито в същата степен и засега с по-слаб ефект. Управляващите партии на практика загубиха всички избори, които последваха.


На първо време спечели традиционната опозиция - демократите в Съединените щати, социалистите във Франция, консерваторите във Великобритания и т.н. Партиите и политиците, наричани "популистки", които се обявяват срещу елитите и за затваряне на границите, постигнаха напредък едва на втория етап: референдумът за Брекзит и избирането на Тръмп за президент през 2016 година, достигането на Марин льо Пен до балотажа на президентските избори във Франция и пробивът на "Алтернатива за Германия" през 2017 година, превръщането на движение "Пет звезди" в първа политическа сила в Италия през 2018 г. Да не говорим за Австрия, Унгария, Полша...


Хиляди нарушения


Въпреки че американците мечтаят за нея, валутната война за момента не е факт. Което не попречи да бъдат предприети редица мерки. Като напечата стотици милиарди долари за обратно изкупуване на финансови активи още през 2010 година, Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ отслаби долара, което пък затвърди възстановяването на американската икономика в момент, когато Европа бе в пълен колапс.


Симетрично, същата политика на количествено облекчаване, която Европейската централна банка (ЕЦБ) започна през 2015 година, обезцени еврото, което подпомогна активността в Европа в момент, когато икономическият растеж на САЩ вече бе достатъчно солиден, за да не бъде спъван от поскъпването на долара.


Търговската война също не стана факт. Правилата на свободната търговия, разбира се, бяха нарушени хиляди пъти. Досега обаче нищо сериозно. Като въведе мита върху вноса на стомана, и дори на автомобили, американският президент би могъл да предизвика истински "военни действия". Десет години след епизода "Леман брадърс" - това е много, много дълъг период.


Изключение е това, че Голямата депресия се вписваше в следвоенни трусове за разлика от първата голяма икономическа криза на XXI век. Решенията и шоковете от 30-те години на миналия век ферментираха през предходното десетилетие. Не спадането на водещия борсов индекс "Дау Джоунс" с 39% само за три седмици в края на 1929 г. убеди американските конгресмени да наложат митнически тарифи шест месеца по-късно. Те говореха за такива мита... от едно десетилетие.


Американските фермери се бяха възползвали от Първата световна война, за да увеличат чувствително своите продажби в Европа. Прехвърляйки бойните полета в селското стопанство, примирието предизвика дълбока криза на свръхпроизводство в Съединените щати, където бяха гласувани протекционистки мерки още през 1922 година. Тяхното засилване впрочем фигурираше в предизборната програма през 1928 г. на Хърбърт Хувър, който бе избран за президент на САЩ.


Хиляди запушени артерии


Европейските валути пострадаха сериозно от огромните държавни дългове, натрупани от военните усилия. Икономистът Джон Мейнард Кейнс не спря да предлага решения по този въпрос по време на 20-те години на миналия век. Политическият живот също бе разтърсен сериозно от следвоенното управление, и то не само в Германия.


Друга причина би могла да обясни защо вредните ефекти от кризата настъпват по-бавно през настоящото десетилетие, отколкото през 30-те години на миналия век: главните действащи лица по време на втората са си научили урока от първата. Управляващите обявиха на висок глас и силно своето желание да оставят границите отворени. Първоначално те оставиха бюджетния дефицит да нарасне, докато техните предшественици са се опитали да го овладеят (нека си припомним само, че Франклин Делано Рузвелт е бил избран през 1932 г. за президент на САЩ с обещанието да намали държавните разходи с 25%). Вместо да държат затворено кранчето за ликвидност, централните банкери не само понижиха лихвите до 0%, но и опитаха набези на отрицателната територия и създадоха огромни парични маси, за да подкрепят финансовата система.


Управляващите обаче не оправиха нищо. Болният този път преживя инфаркта, много от неговите артерии остават запушени. През 30-те години на ХХ век изведнъж изчезнаха огромни дългове. Фалитите изхвърлиха на улицата милиони бедни, както и богати рентиери. Финансовата система обаче бе прочистена. Този път задлъжняването е още по-голямо. Банки, компании, зомби държави дължат своето оцеляване само на изключително ниските лихвени проценти. Както показва протекционизмът на Тръмп, ние не сме уредили кризата, а само сме я разсрочили във времето. Следователно ще продължим да я усещаме на гърба си./БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Тръмп руши познатият ни свят, но не предлага Разумна алтернатива.
  Връщането към познати- катастрофирали модели може да доведе само до нови катастрофи, но в условията на четвъртата индустриална революция и дигиталната епоха!!!
  Импийчмънт и оставка на оранжевият клоун!

 2. 2 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 870 Неутрално

  Тръмп все повече копа дъното, никой не остана до него в Белия дом, а той продължава с популистки глупости. Не ми е ясно още колко дълго ще издържи.

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  Всъщност нещата се връщат към нормалните си състояния .....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Любопитно

  Аха - те всички останали го правели (Китай, Япония, ЕС, Канада...), само САЩ нямали право да си сложат защитни мита и са си подкрепят производството и да намалят търговските си дефицити.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Любопитно

  До коментар [#2] от "deymus":

  +++

  Докато американците го търпят според мене.... от тях зависи докога точно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Поредната манипулация ни пробутва либералната преса сравнявайки налагането на мита с голямата депресия преди век. :-) Аууу, колко лошо ще стане за целият свят, ако Тръмп наложи мита. хахаха

 7. 7 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Добра статия.
  Само извадете Австрия от списъка, там идването на власт на консерваторите няма нищообщо с популизма на Унгария, Полша, Италия и САЩ.

 8. 8 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Мачкай бай Тръмпе!

  Щом комунистическо-либералните медии вият на умряло значи си на прав път!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 9. 9 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Хората от Форд му казаха на Тръмп - не ни е проблема Европа, ние сме със собствени заводи на европейска земя. Но я напускаме, защото не продаваме достатъчно. Проблемът ни е Китай.
  Същото му казаха и шистаците - ние нарастваме добиваните обеми до безпрецедентни исторически нива. Но се нуждаем от все повече тръби, за да изнасяме - митото върху стоманата ще удари нас и ще направи подарък на Русия и Опек. Търговски дефицит освен с мита се бори с качество и цена. Но Оранжевия глиган много държи да радва беззъбите селяни от дивизия среден запад.
  Впрочем отговора на ЕС е много добре адресиран към стоки, които доминират щатите, в които са избрани Пол Райън и Мич Макконъл, е има и малко подаръче за Нанси Пелоси. Не случайно водещи републиканци изреваха като мечки Гризли. Глупостите на Дръмби с тези търговски войни ще имат отрицателни последици именно върху растежа на американската икономика. Смислено е обаче да води търговска война с Китай. Но той не го прави - само 3 процента от китайския износ на стомана е за САЩ. Казаха му - удари китайската битова техника, като толкова искаш да се биеш. Но той - не та не. Запънал се е като магаре на лед. :))

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 10. 10 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Доста песимистична статия.
  А за американците си мисля че е добре да се оставят митата без последствия. Ако те искат да намалят търговските отношения между двете страни на атлантика, то нека. Насила не става.
  Естествено Европа губи, но какво да се прави. Може би трябва да търси други пазари.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  Странна статия.
  Ако се опитва да пусне "намек" - има смисъл да не е съвсем стриктна, та даже и удобно избирателна за фактите и тълкуването им.
  Ако е някакъв "обзор" - то тя е меко казано ... ъъъ ... да я наречем ... ъъъ ... слаба.

 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#9] от "меншевик":

  Правилно - търговския дефицит на щатите към Китай е около 26 млрд ако не бъркам. Това е почти колкото дефицита към всички останали страни на планетата, взети заедно, но на тръмп се Европа му пречи.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#11] от "xm...":

  Хич не е странна дори .....
  Отваря много въпросителни , незагатнати с цели поколения. ...

  Bukalemun
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3801 Весело

  До коментар [#13] от "eti mehter":
  Като какви въпросителни са били "останали незасегнати", та едва в тази статия били зачекнати?

 15. 15 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#12] от "rwe33471675":

  Поправка - сумата за търг. деф. е много по голяма, но като процент е дори по висока от предишния ми коментар.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":

  . Правилата на свободната търговия, разбира се, бяха нарушени хиляди пъти. Досега обаче нищо сериозно.
  =========
  Ето ти я първата въпросителна !
  За управлението на Тръмп , тя е непреодолимо условие ва нейното решение. ...

  Bukalemun
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":

  ). Вместо да държат затворено кранчето за ликвидност, централните банкери не само понижиха лихвите до 0%, но и опитаха набези на отрицателната територия и създадоха огромни парични маси, за да подкрепят финансовата система.


  Управляващите обаче не оправиха нищо.
  =======
  Нулевата лихва не е лихва .....и президента на уса го вижда това. ...
  "Стига" ....казва Тръмп ......и тази е утрешната му политика !
  Втората въпросителна. ...
  Щом трябват пари ....нека не са напечатани ,а поне лихвени !

  Bukalemun
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3973 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":

  Както показва протекционизмът на Тръмп, ние не сме уредили кризата, а само сме я разсрочили във времето. Следователно ще продължим да я усещаме на гърба си
  ========
  И накрая както вече свикнахме в стила "тръмп" .....самопризнание .....
  Навярно тук е загатнал ,че САЩ не трябва да си запушват бюджета , единствено чрез поощряване на военно промишления търговски арсенал !
  Това все повече уронва имиджа на тая държава в световен мащаб !
  В това не съм много сигурен ....но ако се окаже третата въпросителна , няма да е чудно !

  Bukalemun
 19. 19 Профил на vom55554873
  vom55554873
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...": Както показва протекционизмът на Тръмп, ние не сме уредили кризата, а само сме я разсрочили във времето. Следователно ще продължим да я усещаме на гърба си========И накрая както вече свикнахме в стила "тръмп" .....самопризнание .....Навярно тук е загатнал ,че САЩ не трябва да си запушват бюджета , единствено чрез поощряване на военно промишления търговски арсенал !Това все повече уронва имиджа на тая държава в световен мащаб !В това не съм много сигурен ....но ако се окаже третата въпросителна , няма да е чудно !
  —цитат от коментар 18 на eti mehter


  Ти недей да береш грижа за имиджа на САЩ.Гледай си собствената държава.Като гледам голям имидж имате.

 20. 20 Профил на vom55554873
  vom55554873
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#9] от "меншевик":Правилно - търговския дефицит на щатите към Китай е около 26 млрд ако не бъркам. Това е почти колкото дефицита към всички останали страни на планетата, взети заедно, но на тръмп се Европа му пречи.
  —цитат от коментар 12 на rwe33471675


  И кой ти каза,че митата са само за Европа?Важат за целият свят в това число и Китай.А тепърва ще налага мита и за други стоки.

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3801 Весело

  До коментар [#16] от "eti mehter":
  До коментар [#17] от "eti mehter":
  До коментар [#18] от "eti mehter":
  Нищо подобно!
  Това са в графата

  ... удобно избирателна за фактите и тълкуването им.
  —цитат от коментар 11 на xm...


 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4107 Неутрално

  Ха-ха!
  В икономиката има цикличност и в това няма нищо лошо, нито е някакво дежа вю! Сега света е друг, няма нищо общо с 30-те години.
  Чак аналогия с нацистите е потърсил автора!
  Света се променя, сега искаме да защитим околната среда, източниците на енергия се пестят, затварят се десетки АЕЦ -ове.
  Хората са други.
  А за теорията, че дълговата криза много бавно ще смени либерализма с консерватизъм /най-общо/ обърнете внимание на следното. Тази криза засегна по-малко богатите, а те сменят посоката на политиката.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4107 Неутрално

  В сравнение на тази през 30-те!

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Осакатените мозъци, макар и с кратата си история, никога не са имали по-глупав президент от тръмп.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  Въпросът е, какво ще остане след Тръмп.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4748 Весело

  До коментар [#25] от "tolex":

  Добре казано и много вярно също. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 896 Неутрално

  2008-ма година стана голямата криза и без протекционизъм.
  Ние вече не четем статии от заблудени икономисти. Ние четем статии от манипулатори и фалшификатори на които им плащат за да изкарват всичко,което върши Тръмп грешно.
  Но в случая истината е,че митата ще имат по-голямо положително въздействие върху американската икономика и от намаляване данъците и от премахване на регулациите. Проблемът на либерали е глобалисти е,че след една година целият свят ще види нагледно резултата и ще последва САЩ.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5964 Неутрално

  Тръмп е само част от веригата и следствие, а не причина ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK