Задачите пред НАТО - споделената тежест, бързото придвижване и хибридната заплаха

Задачите пред НАТО - споделената тежест, бързото придвижване и хибридната заплаха

© ReutersСподелената тежест, бързото придвижване в ЕС и хибридната война. Това са най-важните задачи, чиито отговори трябва да бъдат намерени от НАТО тази година. Годишната среща на министрите на отбраната ще е на 11 и 12 юли в новата централа на алианса в Брюксел, както обяви главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг още през октомври миналата година. Изявлението дава ориентация и за какво ще става въпрос на разговорите на съюзниците.


В него се казва, че бойните групи в източната част на алианса са в пълна оперативна готовност и се засилва присъствието в района на Черно море, а също така нарастват усилията срещу кибератаки и хибридни заплахи. Теми ще са и продължаването на мисията по обучение на силите за сигурност на Афганистан, подкрепа на коалицията, бореща се с "Ислямска държава", както и отношенията между НАТО и ЕС.


(Не)споделената отговорност


В НАТО подхождат особено внимателно към процеса на планирането. След като се стигне до извод от какви способности се нуждае алиансът и конкретно всяка страна членка, последната поема ангажименти към останалите съюзници в своите национални планове, които са двегодишни. Сега тече процесът по отчитане на свършеното досега и предаването на плановете за следващия период (2018 - 2020).
Ролята на крайъгълен камък за новата посока по планирането изигра анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. и гражданската война в Сирия, избухнала през 2011-2012 г. Поради отчетената заплаха за държавите - членки на НАТО, на срещата в Уелс през 2014 г. всяка от страните пое ангажимент да увеличи разходите си за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт до 2024 г. Една пета от парите за отбрана трябва да се отделят за нова техника и въоръжение. Тези 2% са били средният процент от БВП за алианса, даван за отбрана през 2014 г.


До края на 2017 г. осем от 29 държави членки са надхвърлили тези 2%. Според информация от Държавния департамент на САЩ 15 съюзника са обещали да инвестират поне 20% от парите си за отбрана в оборудване и се очакват още 7 да достигнат тези 20% до 2024 г.


По данни на НАТО от бюджетите за 2017 г. най-много харчат САЩ – 3.58% от БВП, следват ги Гърция – 2.32%, Естония и Великобритания – 2.14%, Румъния – 2.02%, и Полша – 2.01%. Останалите държави са под финансовата граница, за която бе постигнат консенсус в Уелс.


Задачите пред НАТО - споделената тежест, бързото придвижване и хибридната заплаха


Според статистика на НАТО от юни 2017 г. България е сред "отличниците" в групата с 1.57% от БВП и над 29% разходи от бюджета за отбрана за ново оборудване. Тези данни са на база на държавния бюджет за миналата година, в който бяха предвидени 231 млн. лв. за проектите за купуване на нов самолет за военновъздушните сили и за построяване на два кораба за военноморските сили.


Но парите така и не бяха похарчени, тъй като проектът за изтребител беше спрян, след като специална парламентарна комисия установи нарушения в процедурата за избор, завършена от служебното правителство. Българската фирма, която спечели търга за корабите, борейки се сама със себе си, се отказа заради недостатъчно финансиране, предвидено от Министерството на отбраната.


Йенс Столтенберг подчерта преди две седмици, че решението за увеличаване на бюджета за отбрана е взето с консенсус от държавите членки.


От Държавния департамент на САЩ отбелязват, че не става дума само да се влагат повече средства за отбрана. "Трябва да бъдем мъдри за това как харчим. Трябва да инвестираме в способности, които правят алианса по-силен." Натискът от САЩ към останалите членове на НАТО да спазят финансовите си ангажименти не се дължи само на президента Доналд Тръмп, който в туит по време на предизборната си кампания нарече НАТО "отживелица", но и на Конгреса, който одобрява финансовите разходи за отбрана. За 2017 г. САЩ са осигурявали $683 млрд. при $262 за всички страни от ЕС плюс Канада, сочат данни на НАТО.


Когато партньорите не могат да изпълняват задълженията си, рискът за НАТО се увеличава – е послание, което отправят едновременно от НАТО, Пентагона и Държавния департамент.


Какво реално е свършила България и какви от обещаните способности са налице предстои да разберем още този месец. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отказва да коментира, преди прегледът на НАТО да е официално завършен.


Бързото придвижване или "военният Шенген"


Проблемът с бързото придвижване на войските на НАТО през европейските граници на страните членки беше повдигнат от командващия на сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис миналото лято по време на учението Saber Guardian. На срещата на министрите на отбраната на НАТО в началото бе одобрена принципна позиция, която предстои да бъде облечена в конкретни междудържавни споразумения и промяна на национални закони на съюзниците.


Идеята е, образно казано, при потегляне на сухопътни военни колони към източния фланг и Черноморския регион техниката да не бъде бавена на митниците. В момента придвижването на военна техника от САЩ до местата за разполагане в Европа - включително преминаването през митнически контрол на пристанищата, може да отнеме до 6 месеца. "Путин няма нужда да чака на митницата, за да разположи танковете си на границите на НАТО", отбеляза представител на алианса.


Бойни машини от Първа Кавалерийска Дивизия, които се подготвят за преместване в Европа, базирани във Форт Хууд, Тексас

© Георги А. Ангелов

Бойни машини от Първа Кавалерийска Дивизия, които се подготвят за преместване в Европа, базирани във Форт Хууд, Тексас


В Пентагона смятат, че освен бързото придвижване от изключителна важност са и способностите за бързото взимане на политически и военни решения от страните членки при нужда от взаимодействия. При евентуална хибридна заплаха като тази в Крим, когато местната власт беше превзета от "зелени човечета" без опознавателни знаци на униформите, трудно би проработил член 5 от Вашингтонския договор. Той предполага помощ от останалите страни при "въоръжено нападение срещу една или повече от тях" ,докато случаят с Крим показа ситуация под този праг на заплаха. Такива събития би могло да се тълкуват като вътрешен проблем, ако няма актуална разузнавателна информация, и затова бързото взимане на решения също е важно.


НАТО мисли и за подобряване на пътната инфраструктура в ЕС, защото се оказва, че някои от съвременните пътища и съоръженията по тях не издържат на военната техника – тежестта на танк М1 Abrams, например, е 70 т.


Хибридната война и нуждата "да се говори с хората"


"Всички страни на НАТО са обект на кибер операции. Почти всеки ден държавни институции или административни звена са обект на кибер атаки. В повечето случаи те са незначителни, но понякога успешно преодоляват защитата и след това изтича информация през вестници, WikiLeaks или някъде другаде", описва източник от едно от разузнавателните звена на НАТО. Хакерите събират информация за групи и лица и с цел дискредитирането им.


Част от хибридната война обаче се води на икономическия фронт. "Русия притежава голяма част от енергетиката, от икономиката, има влияние в политическия сектор. Русия използва това, за да влияе и в други страни в ЕС и НАТО, предлагайки например цени на газа като условия или стимул за сключване на други споразумения с Москва. За нуждите на пропагандата Русия използва т.нар. мека сила (soft power) на база на историческите взаимоотношения между страните, а също така и за да изгражда по-добър имидж", каза служител на НАТО.


Борбата с хакерите се води с променлив успех, но има създадени военни звена и в САЩ, и в европейските страни.
Срещу фалшивите новини, като че ли още няма открито оръжие. Латвия, която е една от най-засегнатите и осъзнаващи проблема страни, има институция, която може да затваря телевизионни канали при нужда. В Латвия нямат проблем с това да обяснят защо трябва да се харчи повече за отбрана, а не за по-високи пенсии, заради историята си, но пък имат проблем с това да обяснят "защо трябва да изпратим войски в Африка". "Трябва да се говори на хората", смята представител на балтийската страна в НАТО.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  От години наблюдавам така наречените "трансформации" в НАТО. Както викат немците - много шпрехен, малко арбайтен.
  И сега ... ще говорят. А другите - действат.

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Весело

  Предвиждане или придвижване!

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2802 Весело

  Идва време да се плаща.Сигурност муфта..........край !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  ало, бойкооо... едно време през 50те проекта на айзехауер за междущатските магистрали е зел финансиране от конгреса само щот на чичакът му дошло наум да го шитне като стратегическо съоръжение за бързо местене на войска и техника

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Европейските страни да започват да си плащат за отбраната, а не да прахосват пари по бежанци.

 6. 6 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 911 Неутрално

  НАТО ще ни помага да се защитим от Русия, но и ние сами трябва да се погрижим. Щото не само руския поп трафикант ни набива канèто, но и онзи късиия и той заплашва с ракети, газ, нефт с каквото може. Да не се окажем в положението на Украйна една хубава сутрин.

 7. 7 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1157 Любопитно

  НАТО ще ни помага да се защитим от Русия, но и ние сами трябва да се погрижим. Щото не само руския поп трафикант ни набива канèто, но и онзи късиия и той заплашва с ракети, газ, нефт с каквото може. Да не се окажем в положението на Украйна една хубава сутрин.
  —цитат от коментар 6 на etar


  a от Турция кой ще ни защити? Или викаш расия е единствения ни проблем? Да не ти напомням какво са казали посланиците през годините в отговор на въпроса - какво правим при положение на война между натовски държави - Гърция/Турция, БГ/Турция и тн.

  И нека все пак да си припомним че НАТО в настоящата си форма служи като пазар на американски оръжия - а Оранжевия е новия продавач. Така че схемата е ясна - няма ли враг, се измисля такъв, раздухва се че имало незнам каква си заплаха, затова бегом, давайте милиардите за оръжие, че видиш ли, аха да ви нападнат! Ако си в НАТО, естествено е какви оръжия ще купиш.

  Та иска се отговор на въпроса - има ли интерес НАТО и САЩ в частност от мир?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 8. 8 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Дам, бързото придвижване е характерно за отбранителната стратегия. Ама дали ще е по бързо от 20 Мах?
  Нещо за искрите по осите Турция, Гърция и САЩ - няма.

 9. 9 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  чез не искат да са енергоразпределители в натовска държава където в европа всичкко се еллектрифицира ще разчитаме при военен конфликт някой да помага

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3204 Неутрално

  "Идеята е при предвижване на войска към източния фланг и Черноморския регион военната техника да не бъде бавена на митниците. В момента предвижването на военна техника от САЩ до местата за разполагане в Европа може да отнеме до 6 месеца. "Путин няма нужда да чака на митницата,...."
  На каква митница да чака Путин, руските войски са си на тяхна територия. Янките искат да си вкарват безпрепятствено войските на цялата европейска територия. Това значи тотална окупация на Европа. Това май евроатлантиците ги устройва. Но помислете, Русия даже и изобщо да не се отбранява, като я засипят с атомни бомби, какво ще стане с нас? То и западняците не са толкова далече, че да не ги касае. Трябва да са напълно луди европейците да пуснат тук американски оръжия. Ами те май са. Този на снимката го доказва.

 13. 13 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ние,българите,сме спокойни-президент е храбър,юначен натовски генерал...мин.пр.е още по-храбър натовски пожарникар...руската тройка/пардон,обединени съветски патриоти/няма да допусне някой да наруши свещенните ни граници/освен някой със сърп и чук на килимявката си/,някой да мине през гъстата решетка/решетников?-не!/...Да не говорим за "роднината"на хайдут Сидер,ВМРО-то/вътрешна московско-рублева организация/,Щука/пардон-скат/и т.н. и т. н.Спете спокойно,деца!Вие спете-дядя вова-не!

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Нашият проект за нови военни самолети май окончателно закъса

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7624 Неутрално

  На нас пък изобщо не ни пука. Ние ,според Борисов, излишни пари за въоръжаване , нямаме.

 16. 16 Профил на The Old Buccanееr
  The Old Buccanееr
  Рейтинг: 0 Весело

  Ние планираме да не планираме.

 17. 17 Профил на The Old Buccanееr
  The Old Buccanееr
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#3] от "'ΕΡΕΒΟΣ": Не се смей, че и вие сте на пангара и ще давате повече от нас.

 18. 18 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Тая мека мара Столтенберг през живота си не е държала друго оръжие, освен вилица и лъжица.
  По една случайност става мъжка секретарка на министъра на отбраната и оттам е единствената му връзка с военното дело.
  Жалка гледка.
  Дано не ни се налага да воюваме под командването на тези меки китки.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#2] от "hammurabi":

  Тук трябва да приложим концепцията на НАТО за фалшивите новини. Щом таварисч Ангелов се "предвижва" е време да го передвижим към хибридчиците от североизток.

  Що се отнася до останалото, у нас парите се харчат за обезщетения по международни съдилища и арбитражи, хъбове и угояване на държавните дебелосерковци. Никакво прЕдвижване не се предвижда. И вноса на православни гундяи е наш оригинален принос в хибридната война. Та така.

 20. 20 Профил на wsxdre
  wsxdre
  Рейтинг: 418 Неутрално

  тия мигачи в отбраната на ЕС, що винаги искат да ги чуе целия свят?!

 21. 21 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 326 Неутрално

  "защото се оказва, че някои от съвременните пътища и съоръженията по тях не издържат тежестта на военната техника "

  Елате да се "предвижите" по нашите, сега след разтопения сняг не стават и за цивилна техника. Асфалта замина

 22. 22 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  ... единствената му връзка с военното дело... Дано не ни се налага да воюваме под командването на тези меки китки.
  —цитат от коментар 18 на "Литекс" стана ЦСКА

  Очевидно и ти нямаш никаква връзка с военното дело. Генералният секретар на НАТО не командва войските. Постът му е цивилен, както този на министъра на отбраната. Работата му е да се занимава с дипломация. За военните стратегии си има Военен комитет, който си има собствен председател, а отделно си има и Върховен главнокомандващ, който ръководи войските.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK