Може ли гладът да бъде победен с повече общуванеДокато Илон Мъск и други предприемачи се съревновават в пътуването до Марс, а част от човечеството се чуди колко полезен и колко опасен може да е изкуственият интелект, призивите и инициативите за справяне със световния глад все по-рядко са в новините. Все пак в различни точки на света "мечтатели" откликват на тревогите, че до 2050 г. ще трябва да се произвеждат 70% повече храна (според прогноза на ООН). Те търсят изход от ситуацията, като използват възможностите на съвременните технологии и често предлагат прости, но рядко използвани алтернативи.


Все още няма толкова добър изкуствен интелект или пилотна програма за оптимизация на земеделието, чийто ресурс да е достатъчен да помогне в мащабите на кризи като тази в Сомалия, започнала заради сушата през 2011 г. и изострена от сражения между враждуващи въоръжени групировки. Според доклад на ООН от 2013 г. смъртните случаи заради недохранване в тази криза са близо 260 000. Над 6 милиона души (при население от 14.3 милиона) са в риск заради сушата и имат нужда от хуманитарна помощ, а половината от тях са в сериозен риск от глад.


В обедната почивка на поредния работен ден в Шведската агенция по заетостта Мохамед Омер се събира с четирима приятели сънародници и обсъждат тревожните новини. "Бяхме притеснени и не знаехме какво да правим. Как можехме да помогнем така, че да не се случи същото като през 2011 г.? Видяхме, че се събират пари навсякъде сред диаспората в САЩ, но не знаехме къде отиват, какви са нуждите, в кое село какви помощи достигат и къде има нужда от още", спомня си в разговор с "Дневник" роденият в Сомалия Омер. Той е един от съоснователите на платформата Abaaraha, която
свързва засегнатите от кризата с хуманитарните усилия –


както тези на организациите, така и на диаспората. Abaaraha (името означава "суша") позволява на хуманитарни активисти, сомалийци, пострадали от бедствието, ангажирани граждани и други в Сомалия да подадат сигнал за хуманитарен проблем и да го поставят на карта с огнищата на кризата в реално време. Тя използва кенийския софтуер с отворен код Ushahidi ("свидетел" на суахили) - създаден през 2007 г. като реакция на политическата криза около тогавашните избори. "Трябваше ни нещо бързо и имахме прототип за един-два дни, а за седмица вече работеше онлайн заради готовите елементи на "Ушахиди", разказва Омер, който пуска краудсорсинг платформата в средата на март миналата година.


Abaaraha не дава точна статистика колко от сигналите, маркирани на картата от потребители или докладвани с обаждане или съобщение, са довели до доставка на помощи. "От февруари до юни, преди да започне влажният сезон, почти всички информации, които стигнаха до нас, получиха отговор от агенциите. По наши данни 99% (от районите в сигналите) са получили някаква помощ." Платформата значително улеснява логистиката и скъсява цикъла на доставки на помощите - преди това обичайната практика е хуманитарните организации да стигнат до зона, силно засегната от глад, холера и други проблеми, да докладват ситуацията и тогава да бъдат изпратени помощи. "Сега по-лесно можем да разберем и дали помощта, която е получена, е достатъчна или дали жителите имат нужда от още."


Сомалийци, изгубили достъп до вода заради сушата, пристигат в лагер край столицата Могадишу през март 2017 г.

© Associated Press

Сомалийци, изгубили достъп до вода заради сушата, пристигат в лагер край столицата Могадишу през март 2017 г.


"Правим го след работа, защото е доброволно; в обедната си почивка; вечер. Помагат и приятели от диаспората - например в Северна Америка. Така че на практика почти денонощно има човек на повикване", обяснява Омер. Изтъква, че за да функционира платформата успешно, автоматичното зареждане на съдържание от потребители не е достатъчно – екипът филтрира и се уверява в автентичността, преди да информацията да се появи на сайта. "Не сме имали фалшиви известия, но сигналите понякога са неточни или непълни." Abaaraha работи и с кол-център, намиращ се в Сомалия, за онези, които нямат достъп до интернет и които могат да сигнализират само с обаждане или кратко съобщение.


Хуманитарни агенции действат в Сомалия от няколко десетилетия; но едва сега за пръв път всички сигнали, които получават и обработват различните организации, могат да се обединят на една платформа. "Вярваме, че ако дори малко сме намалили глада, то е,


защото засегнатите хора и организациите участваха


в усилията ни. Имахме и късмет, че достъпът до интернет в Сомалия вече е достатъчно добър, така че идеята ни се появи в подходящия момент." Освен награди и номинации за отличия Омер вече има запитвания от организации, които искат да поддържат платформата или да я пресъздадат в други държави като Южен Судан. Допуска, че и собствената дейност на Abaaraha може да се разпростре отвъд Сомалия. "Започнахме като доброволци, но вече сме регистрирана организация, включваме нови хора. Може би, ако се разраснем, ще действаме и в други държави, но сега ресурсът ни е ограничен." Картата, достъпна на сайта, същевременно показва и че има още много точки, в които нуждите на засегнатите тепърва предстои да бъдат задоволени. Abaaraha помага за това и тази година - сухият сезон вече започна.


Може ли гладът да бъде победен с повече общуване

© Associated Press


Бързи решения са нужни и в Колумбия,


където технологията NEWS ("Новини") - "Система за ранно предупреждение, свързано с изхранването" използва big data и дава на фермерите решения на базата на геопространствена информация в реално време. Тя засича сигнали за недостиг на храна като проблеми с реколтата, суша и нарастващи цени на хранителните продукти. Според изследване на Националния университет на Колумбия от 2013 г. средно 18 души на ден са умирали от недохранване в предходните 10 години. Сред причините са проблеми в земеделието, бедствия като суша и отклоняване на правителствени помощи. Според Джон Фелипе Сандовал от Националния университет на Колумбия общуването предлага отговор на проблема.


"Иновацията не е в тракторите и развитието на приложенията, а в човешкия ресурс и хората, които работят заедно и решават проблема на терен", казва Сандовал. Като юноша дори не е предполагал, че ще се занимава със земеделие, но успехът му на изпитите в университета не му стига, за да бъде класиран по първите си желания. Година по-късно, когато има възможност да я смени, вече не иска да го прави - и не просто изучава агрономия, а става първият делегат на Колумбия на световна младежка среща за земеделието (Youth AG Summit) в Брюксел през октомври. Печели проект с идея за международна неправителствена организация, която да реши кризата на колумбийското земеделие (и в други държави) чрез образование и обяснение.


"Всяка звезда може да каже, че социалните мрежи са много важни. Когато започнах да пиша, за да кандидатствам (за Youth Ag Summit), и аз го мислех много повърхностно... Но е така, технологиите може да са важни, но комуникацията е още по-важна. В университета


имаме много технологии, които могат да се приложат на полето,


но хората не ги познават, нито могат да ги използват. Затова и трябва да работим и с инженерите, софтуерните разработчици, индустрията за ранно предупреждение на болести, хора, които работят в международната търговия... Защото в Колумбия земеделието не се смята за достойна работа, става дума основно за задоволяване на собствените нужди, няма устойчиви начини за правене на бизнес."


Според него системи като NEWS са пример, че "често се разчита на важни технологични развития, които не стигат до хората. Докторски и магистърски тези и изследвания се очаква да окажат голямо влияние, но накрая са просто една книга в библиотеката, защото не се разработват." Има и други проблеми: "Не може приложение, разработено в Европа, да реши проблемите ни тук. А после трябва да стигне и до земеделците."


Не може бедствията и корупцията да са единствените виновници за бедността и недохранването в селските райони - преди няколко месеца колумбийски фермер заедно с тримата си братя и 83-годишния си баща решиха да унищожат с трактора си 40 хектара насаждения юка, защото не можеха да ги продадат на цена, която би им помогнала да преживеят. "Често проблемът не е количеството на продукцията, а че нямат канали, с които да я продават. Именно тук трябва да действат правителствата, професионалистите и експертите."


Може ли гладът да бъде победен с повече общуване

© Associated Press


Все пак звучащата тривиално концепция за


"социална мрежа, която може да изхрани света",


не бива да се подценява, дори да се разработва далеч от най-засегнатите райони. Например създаденото в Лондон приложение WeFarm, чийто тест започна през 2016 г. сред дребните фермери в няколко държави (в глобален план тази група е около половин милиард души), вече се смята за стартъп успех.


След като заработи в Уганда, Кения и Перу по-рано тази година, на него вече са регистрирани 535 хиляди фермери, разменени са 57.5 милиона съобщения и са дадени почти милион отговора. Подходът, който използва, е прост: когато фермер види проблем в реколтата си или с животните, които отглежда, изпраща текстово съобщение до местен номер на WeFarm и може да получи отговор(и) до минути. "Информацията е в центъра на всичко, което правим. Фермерите ни имат информация и познание, които биха донесли полза на други в мрежата. Така можем да предаваме познанието през поколенията", каза по-рано тази година за Си Ен Ен Муини Буика, който отговаря за платформата в Кения.


В далечни, изолирани селски райони без добро интернет покритие (или с жители, за които смартфонът е лукс) този метод се оказва работещ. Всъщност според данни на организацията, цитирани от "Ройтерс", близо 95 на сто от потребителите използват платформата офлайн, въпреки че тя съществува и в интернет. WeFarm, от друга страна, не може да реши всички проблеми на фермерите, било те свързани с оборудване или експертен поглед на проблема на място.


Втората част, посветена на технологичните опити за справяне с глада, породен от бедност и конфликти, четете утре в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK