Може ли гладът да бъде победен с повече общуванеДокато Илон Мъск и други предприемачи се съревновават в пътуването до Марс, а част от човечеството се чуди колко полезен и колко опасен може да е изкуственият интелект, призивите и инициативите за справяне със световния глад все по-рядко са в новините. Все пак в различни точки на света "мечтатели" откликват на тревогите, че до 2050 г. ще трябва да се произвеждат 70% повече храна (според прогноза на ООН). Те търсят изход от ситуацията, като използват възможностите на съвременните технологии и често предлагат прости, но рядко използвани алтернативи.


Все още няма толкова добър изкуствен интелект или пилотна програма за оптимизация на земеделието, чийто ресурс да е достатъчен да помогне в мащабите на кризи като тази в Сомалия, започнала заради сушата през 2011 г. и изострена от сражения между враждуващи въоръжени групировки. Според доклад на ООН от 2013 г. смъртните случаи заради недохранване в тази криза са близо 260 000. Над 6 милиона души (при население от 14.3 милиона) са в риск заради сушата и имат нужда от хуманитарна помощ, а половината от тях са в сериозен риск от глад.


В обедната почивка на поредния работен ден в Шведската агенция по заетостта Мохамед Омер се събира с четирима приятели сънародници и обсъждат тревожните новини. "Бяхме притеснени и не знаехме какво да правим. Как можехме да помогнем така, че да не се случи същото като през 2011 г.? Видяхме, че се събират пари навсякъде сред диаспората в САЩ, но не знаехме къде отиват, какви са нуждите, в кое село какви помощи достигат и къде има нужда от още", спомня си в разговор с "Дневник" роденият в Сомалия Омер. Той е един от съоснователите на платформата Abaaraha, която
свързва засегнатите от кризата с хуманитарните усилия –


както тези на организациите, така и на диаспората. Abaaraha (името означава "суша") позволява на хуманитарни активисти, сомалийци, пострадали от бедствието, ангажирани граждани и други в Сомалия да подадат сигнал за хуманитарен проблем и да го поставят на карта с огнищата на кризата в реално време. Тя използва кенийския софтуер с отворен код Ushahidi ("свидетел" на суахили) - създаден през 2007 г. като реакция на политическата криза около тогавашните избори. "Трябваше ни нещо бързо и имахме прототип за един-два дни, а за седмица вече работеше онлайн заради готовите елементи на "Ушахиди", разказва Омер, който пуска краудсорсинг платформата в средата на март миналата година.


Abaaraha не дава точна статистика колко от сигналите, маркирани на картата от потребители или докладвани с обаждане или съобщение, са довели до доставка на помощи. "От февруари до юни, преди да започне влажният сезон, почти всички информации, които стигнаха до нас, получиха отговор от агенциите. По наши данни 99% (от районите в сигналите) са получили някаква помощ." Платформата значително улеснява логистиката и скъсява цикъла на доставки на помощите - преди това обичайната практика е хуманитарните организации да стигнат до зона, силно засегната от глад, холера и други проблеми, да докладват ситуацията и тогава да бъдат изпратени помощи. "Сега по-лесно можем да разберем и дали помощта, която е получена, е достатъчна или дали жителите имат нужда от още."


Сомалийци, изгубили достъп до вода заради сушата, пристигат в лагер край столицата Могадишу през март 2017 г.

© Associated Press

Сомалийци, изгубили достъп до вода заради сушата, пристигат в лагер край столицата Могадишу през март 2017 г.


"Правим го след работа, защото е доброволно; в обедната си почивка; вечер. Помагат и приятели от диаспората - например в Северна Америка. Така че на практика почти денонощно има човек на повикване", обяснява Омер. Изтъква, че за да функционира платформата успешно, автоматичното зареждане на съдържание от потребители не е достатъчно – екипът филтрира и се уверява в автентичността, преди да информацията да се появи на сайта. "Не сме имали фалшиви известия, но сигналите понякога са неточни или непълни." Abaaraha работи и с кол-център, намиращ се в Сомалия, за онези, които нямат достъп до интернет и които могат да сигнализират само с обаждане или кратко съобщение.


Хуманитарни агенции действат в Сомалия от няколко десетилетия; но едва сега за пръв път всички сигнали, които получават и обработват различните организации, могат да се обединят на една платформа. "Вярваме, че ако дори малко сме намалили глада, то е,


защото засегнатите хора и организациите участваха


в усилията ни. Имахме и късмет, че достъпът до интернет в Сомалия вече е достатъчно добър, така че идеята ни се появи в подходящия момент." Освен награди и номинации за отличия Омер вече има запитвания от организации, които искат да поддържат платформата или да я пресъздадат в други държави като Южен Судан. Допуска, че и собствената дейност на Abaaraha може да се разпростре отвъд Сомалия. "Започнахме като доброволци, но вече сме регистрирана организация, включваме нови хора. Може би, ако се разраснем, ще действаме и в други държави, но сега ресурсът ни е ограничен." Картата, достъпна на сайта, същевременно показва и че има още много точки, в които нуждите на засегнатите тепърва предстои да бъдат задоволени. Abaaraha помага за това и тази година - сухият сезон вече започна.


Може ли гладът да бъде победен с повече общуване

© Associated Press


Бързи решения са нужни и в Колумбия,


където технологията NEWS ("Новини") - "Система за ранно предупреждение, свързано с изхранването" използва big data и дава на фермерите решения на базата на геопространствена информация в реално време. Тя засича сигнали за недостиг на храна като проблеми с реколтата, суша и нарастващи цени на хранителните продукти. Според изследване на Националния университет на Колумбия от 2013 г. средно 18 души на ден са умирали от недохранване в предходните 10 години. Сред причините са проблеми в земеделието, бедствия като суша и отклоняване на правителствени помощи. Според Джон Фелипе Сандовал от Националния университет на Колумбия общуването предлага отговор на проблема.


"Иновацията не е в тракторите и развитието на приложенията, а в човешкия ресурс и хората, които работят заедно и решават проблема на терен", казва Сандовал. Като юноша дори не е предполагал, че ще се занимава със земеделие, но успехът му на изпитите в университета не му стига, за да бъде класиран по първите си желания. Година по-късно, когато има възможност да я смени, вече не иска да го прави - и не просто изучава агрономия, а става първият делегат на Колумбия на световна младежка среща за земеделието (Youth AG Summit) в Брюксел през октомври. Печели проект с идея за международна неправителствена организация, която да реши кризата на колумбийското земеделие (и в други държави) чрез образование и обяснение.


"Всяка звезда може да каже, че социалните мрежи са много важни. Когато започнах да пиша, за да кандидатствам (за Youth Ag Summit), и аз го мислех много повърхностно... Но е така, технологиите може да са важни, но комуникацията е още по-важна. В университета


имаме много технологии, които могат да се приложат на полето,


но хората не ги познават, нито могат да ги използват. Затова и трябва да работим и с инженерите, софтуерните разработчици, индустрията за ранно предупреждение на болести, хора, които работят в международната търговия... Защото в Колумбия земеделието не се смята за достойна работа, става дума основно за задоволяване на собствените нужди, няма устойчиви начини за правене на бизнес."


Според него системи като NEWS са пример, че "често се разчита на важни технологични развития, които не стигат до хората. Докторски и магистърски тези и изследвания се очаква да окажат голямо влияние, но накрая са просто една книга в библиотеката, защото не се разработват." Има и други проблеми: "Не може приложение, разработено в Европа, да реши проблемите ни тук. А после трябва да стигне и до земеделците."


Не може бедствията и корупцията да са единствените виновници за бедността и недохранването в селските райони - преди няколко месеца колумбийски фермер заедно с тримата си братя и 83-годишния си баща решиха да унищожат с трактора си 40 хектара насаждения юка, защото не можеха да ги продадат на цена, която би им помогнала да преживеят. "Често проблемът не е количеството на продукцията, а че нямат канали, с които да я продават. Именно тук трябва да действат правителствата, професионалистите и експертите."


Може ли гладът да бъде победен с повече общуване

© Associated Press


Все пак звучащата тривиално концепция за


"социална мрежа, която може да изхрани света",


не бива да се подценява, дори да се разработва далеч от най-засегнатите райони. Например създаденото в Лондон приложение WeFarm, чийто тест започна през 2016 г. сред дребните фермери в няколко държави (в глобален план тази група е около половин милиард души), вече се смята за стартъп успех.


След като заработи в Уганда, Кения и Перу по-рано тази година, на него вече са регистрирани 535 хиляди фермери, разменени са 57.5 милиона съобщения и са дадени почти милион отговора. Подходът, който използва, е прост: когато фермер види проблем в реколтата си или с животните, които отглежда, изпраща текстово съобщение до местен номер на WeFarm и може да получи отговор(и) до минути. "Информацията е в центъра на всичко, което правим. Фермерите ни имат информация и познание, които биха донесли полза на други в мрежата. Така можем да предаваме познанието през поколенията", каза по-рано тази година за Си Ен Ен Муини Буика, който отговаря за платформата в Кения.


В далечни, изолирани селски райони без добро интернет покритие (или с жители, за които смартфонът е лукс) този метод се оказва работещ. Всъщност според данни на организацията, цитирани от "Ройтерс", близо 95 на сто от потребителите използват платформата офлайн, въпреки че тя съществува и в интернет. WeFarm, от друга страна, не може да реши всички проблеми на фермерите, било те свързани с оборудване или експертен поглед на проблема на място.


Втората част, посветена на технологичните опити за справяне с глада, породен от бедност и конфликти, четете утре в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Ако се плодят по- малко ще гладуват по- малко.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  От няколко години насам ОФИЦИАЛНО е признато, че ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА произведена храна в света се ИЗХВЪРЛЯ.
  Така че проблемът е в обществено-икономическото устройство, в политиката.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Глад има там, където се размножават като плъхове и ги мързи като араби и негри. Не успява да изхранва себе си, но направил 10 деца. Това е престъпление спрямо тия деца, създават нещастници за цял живот! С него и жена му - 12 гърла, които сам трябва да храни, въпреки пословичния им мързел на тия. Жена му забрадена и омотана в парцали, да не я види някой, седи в къщи и не работи. Такива са гладните по света и те никога няма да са сити и да живеят добре. Вместо да ги хрантутят, по-добре да им набият в тъпите кратуни, че така нямат никакъв шанс за нормален живот.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3046 Весело

  Може !

  Ако тарамбуките почнат повече да си общуват отколкото да се плодят ...

 5. 5 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  От няколко години насам ОФИЦИАЛНО е признато, че ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА произведена храна в света се ИЗХВЪРЛЯ.Така че проблемът е в обществено-икономическото устройство, в политиката.
  —цитат от коментар 2 на Николай Теллалов


  Като ти остане манджа, прескачай до Африка или Азия да им я носиш.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Човечеството е преживяло различни природни катаклизми. Например изригване на вулкан в Исландия е предизвикал застудяване и глад в Европа преди няколко века.
  Същият вулкан може да избухне и утре. Как ще се справи с един подобен катаклизъм самата Европа и как ще продължи да помага на други - например в Африка

  подпис
 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  В днешно време глад има само в ПРОВАЛЕНИ държави. Американците чрез откритието на генно модифицираните храни успяха да направят така , че земята без проблем да изхранва много милиардното население на света. Споменаването на Мъск и създаването на изкуствен интелект в началото на публикацията в контекста на темата за глада е нелепо.

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Населението на земята е прекалено голямо и е толкова голяма точно поради съвременните технологии за производство, съхранение и транспорт на храните. Един природен катаклизъм ще разруши тези ефективни методи за производство на храни и задържането на днешната численост на населението ще бъде невъзможна.
  Тогава неизбежно ще започне взаимно унищожение, много по-страшно от гладът днес.

  подпис
 9. 9 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 425 Неутрално


  На нещастните леваци Илон Мъск им е виновен, че не е тръгнал да спасява света.

  В Сомалия и Етиопия има местни престъпници на власт, които потискат народите си, и ги морят от глад, това леваците не са в състояние да го проумеят ... Илон Мъск им е виновен ...

 10. 10 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 425 Неутрално

  От няколко години насам ОФИЦИАЛНО е признато, че ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА произведена храна в света се ИЗХВЪРЛЯ.Така че проблемът е в обществено-икономическото устройство, в политиката.
  —цитат от коментар 2 на Николай Теллалов


  Тия на снимката гладуват защото няма оправия в държавата им, не защото в тая държава много храна се изхвърля.

 11. 11 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#3] от "quatro_4x3":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ !!!!!!!!

 12. 12 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 946 Неутрално

  ,,Сития не вярва на гладния,, тази поговорка важи със пълна сила, благата не са
  разпределени справедливо, но вината си е на самите гладуващи !!!

 13. 13 Профил на Боб Яхния
  Боб Яхния
  Рейтинг: 346 Неутрално

  ...мързи ме да проверя дали шефът на профсъюзите в нацистка Германия Лай или самият Гьобелс бил казал, че "по-важно е да се пълнят душите на хората, отколкото техните стомаси" - така или иначе, явно подобна максима все още има защитници на глобално ниво.

  "...от сутрин до вечер шкембенце яж,/ за всичко дава кураж..." (братя Кулинови)
 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Ако се плодят по- малко ще гладуват по- малко.
  —цитат от коментар 1 на venci4


  Докато четях статията, на която ти очевидно си прочел само заглавието, си мислех, че точно такива "коментари" ще прочета.
  Еех, затова пък ние, "белите" хора вече почти не се "плодим" и по тази логика ще си умрем от преяждане. Всяко трето дете и всеки втори възрастен в т. нар. индустриални държави са с наднормено тегло.
  Нищо нередно ли не виждаш в това, че докато в една част на света деца умират от глад с подути коремчета, то в дуга част на тази малка планета се строят частни болници за лечение на хора с наднормено тегло, че се изхвърлят всеки ден тонове хранителни продукти които белият човек не е успял да погълне..

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  ,,Сития не вярва на гладния,, тази поговорка важи със пълна сила, благата не саразпределени справедливо, но вината си е на самите гладуващи !!!
  —цитат от коментар 12 на valtoro


  Благата се създават! Който създава ще има блага, а който не създава ще гладува. Аз да работя и да храня някакъв мангал в Африка, който цял ден спи под някоя палма и нямал какво да яде. Че от къде на къде?! Ескимосите живеят в ледовете на Гренландия и не се оплакват от глад. Еленовъдите в руската тундра също. В Африка и Азия, където са тия гладуващи, при тоя подходящ за земеделие климат, може да нямат какво да ядат само поради изключителния си мързел и пренаселване. Не изпитвам никакво съжаление към тия, ако ще и да измрат от глад. Помага се на такъв, който виждаш, че върши нещо, но му е трудно.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 16. 16 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#14] от "Kami":

  На живо негри и араби виждала ли си? Имаш ли поне бегла представа какъв манталитет имат? Известно ли ти е, че могат да умрат от глад и цял живот да мизерстват, но само не и да работят?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 17. 17 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#14] от "Kami": "че се изхвърлят всеки ден тонове хранителни продукти които белият човек не е успял да погълне."

  Изхвърлят ги защото са станали негодни за консумация, а не поради някакъв каприз. А дори и да бяха годни, ти би ли платила транспорта им от Европа и Америка до Азия и Африка. Като си толкова загрижена за бедните, защо не даваш половината си заплата на някоя безработна циганка? Или от теб само идеите, а други да ги осъществяват. Идеолози(даващи акъл) много, но мераклии за реализатори на идеи няма.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 18. 18 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 725 Неутрално

  На нещастните леваци Илон Мъск им е виновен, че не е тръгнал да спасява света.В Сомалия и Етиопия има местни престъпници на власт, които потискат народите си, и ги морят от глад, това леваците не са в състояние да го проумеят ... Илон Мъск им е виновен ...
  —цитат от коментар 9 на liubo...otdale4

  В Кауфланд съм виждал боб с произход от Етиопия и с произход от Сомалия(пакетиран в Чехия или Словакия), който иска може да го купи и да им го прати като помощ.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 19. 19 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 725 Неутрално

  ,,Сития не вярва на гладния,, тази поговорка важи със пълна сила, благата не саразпределени справедливо, но вината си е на самите гладуващи !!!
  —цитат от коментар 12 на valtoro


  Блаата не се разпределят. Те се създават с труд.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 20. 20 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Блаата да се чете - Благата

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Освен безконтролното размножаване на бедните народи трябва да се вземе предвид и корумпираните авторитарни режими, които ги управляват и които крадат помощите за да ги продават и трупат парите в банки в чужбина.
  Тези режими не правят нищо за ограмотяването на съответните народи, предлагането на безплатна контрацепция и контрол върху раждаемостта. Те карат на принципа: "Колкото повече гладни гърла, толкова повече помощи за крадене." Затова цели народи вече са напълно зависими от външните помощи и не могат да се изхранват сами при наличните ресурси дори при благоприятни години.
  Затова богатите държави трябва да окажат натиск върху съответните държави и да ги задължат да въведат контрол върху раждаемостта както и задължително образование и обучение на децата. За тази цел част от средствата за изхранване да се насочат към образованието.

 22. 22 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Нищо нередно ли не виждаш в това, че докато в една част на света деца умират от глад с подути коремчета, то в дуга част на тази малка планета се строят частни болници за лечение на хора с наднормено тегло, че се изхвърлят всеки ден тонове хранителни продукти които белият човек не е успял да погълне..
  —цитат от коментар 14 на Kami


  Аз виждам три нередни неща:
  1.Че първите се плоят като плъхове и ги мързи, съответно децата им умират от глад;
  2.Че вторите не спазват диателен режим, заседели са се и съответно са дебели и болни;
  3. Че ти искаш да преразпределяш блага, които не си създала.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Християнско е да се пмага на нуждаещите се, но тази помош, освен храна трябва да включва и ограмотяване. Не можеш да раждаш по 10 деца и да ги оставиш да мрат от глад. Трябва да работиш, да използваш по съвременни средства, изобщо да си грамотен човек.

 24. 24 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#17] от "quatro_4x3":

  А защо са станали негодни за консумация? Че някои не могат повече да преяждат,храната се разваля и на боклука. Дали някои правят компоси от остатъци от храна? Виждала съм не веднъж как се изхвърля храна и то не защото е чак толкова развалена-едно прасе могат да нахранят.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Може . И тъкмо да свикнат и ще умрат от глад...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#17] от "quatro_4x3":А защо са станали негодни за консумация? Че някои не могат повече да преяждат,храната се разваля и на боклука. Дали някои правят компоси от остатъци от храна? Виждала съм не веднъж как се изхвърля храна и то не защото е чак толкова развалена-едно прасе могат да нахранят.
  —цитат от коментар 24 на Petia Nikolova


  Нещата са съвсем простички. На запад работят, произвеждат и имат. Не го правят заради азиатци и африканци. Азиатците и африканците, ако искат и те да имат, да работят и да си произвеждат. И двата континента са подходящи за земеделие и животновъдство. Ако не знаят как, да попитат западняците да ги научат. Но аз да работя цял ден, докато ония цял ден спят и чакат аз да изкарам и за тях и да ги храня, това няма никога да се случи!
  На теб никой не ти пречи - наеми камиони, пълни ги с храна и карай в Азия и Африка. Акъл и идеи всички можем да даваме. Аз и една стотинка не бих дал за тия хайлази. Като са толкова некадърни, че храна не могат да си произведат, да мрат - естествен подбор. Природата си знае работата.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 27. 27 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#3] от "quatro_4x3":

  много глупусти си писал по мои адрез но зарат тоя кументар ти ги пруштавам. само да оточниме че туй важи за сички дет са (уж) гладни и само риват че са ниглижирани пък точат системата и зарат тех и за тиа дет работат има драстично по малко ....в бг бая ги има и все поече ше стаат. уви уви тая раота много смарди.

 28. 28 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не знам за общуването, ама е казано, че гладна мечка хоро не играй!

 29. 29 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 289 Неутрално

  С тоя правопис бива да се прекръстиш от "Бетона" в "Гьона"! Или е от преяждане?

 30. 30 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#29] от "ИванКар":

  Това му е на Бетона запазената марка - фонетичния правопис. Не е лесно, между другото, да пишеш така, пробвах, все ме избива на книжовен правопис. Но пък е забавно и под маската на лековатото отношение могат доста неща да се кажат, без колегите от форума да се възпалят от "праведен" гняв. Така на Бетона му прощават много неща, които не прощават на останалите колеги, дето взимат себе си много насериозно. :)

 31. 31 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#30] от "areta":

  ама че си мила и добра ... :) и да, вярно е, че не е лесна тая раота, но ние сме си тълантливи , а и даваме часни ороци ... срешту заплаштане , потразбирва се ... :).

 32. 32 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#28] от "ИванКар":

  а бе всъшнос точно гладна мечка оро играи..ти не ги слушаи тиа глупусти ..точно ситата мечка не играи ...


  До коментар [#29] от "ИванКар":

  мерси за ванчо за претложението. не се приема. не за друго, а щото имаме и по добри идеи но ника не е като мадамите дето може си ги сменаме ридовно. не е от прияждане а от простотиа и припиване :).ти кажи къв ти е кументара за статиата а не за правуписа ми. правуписа ми е зле и даже доста ама нема ништо.

 33. 33 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Както много добре отбеляза един колега под съседна статия:

  "Статията е типичен пример за журналистическия закон за Хедлайнс: Ако заглавието на статията е въпрос, значи отговора е Не."

  Та не, не може. Ако гладът беше предизвикан от недостатъчно общуване, тогава щеше да е актуален този момент. Ма не е. Като отстраните причините, тогава ще изчезне глада. Все едно на болен от туберкулоза да му даваме сиропче за кашлица и да чакаме това да го излекува.

 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#14] от "Kami":
  До коментар [#24] от "Petia Nikolova":

  Замисляли ли сте се някога колко храна се похабява в Африка? Да, точно така, похабява се. В Африка. Похабява се защото при това ниво на производство няма условия храната да се транспортира и запазва - няма добри пътища, няма хладилни камиони, няма презервативи и друга обработка, няма подходящи складове, няма хладилници, няма подходящ амбалаж за транспортиране...

  Та знаете ли колко точно се похабява? Не, не знаете. И не само вие, никой не знае, защото такива сведения... няма. Въпросът никак не е елементарен и прост за разрешаване, както може да ви се струва на пръв поглед.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  Точно богатите подкрепят авторитарните режими в бедните страни - и така стават още по-богати.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#34] от "areta":

  Има и такива статистики, стига да искаш да ги намериш

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK