Оскар Екпонимо - един програмист срещу глада

Оскар Екпонимо - един програмист срещу глада

© Associated PressКато тийнейджър Оскар Екпонимо се храни веднъж на два дни; каквото се появи вкъщи, го поделя "на смени" с братята си. Когато е на 11 години, удар оставя баща му без работа и издръжката на семейството е изцяло в ръцете на майка му. В най-добрия случай може да се намери нещо оскъдно за вечеря. На училище се задоволява с парченца от закуската, които приятелите му споделят с него.


През трудните години на юношеството понякога просто гледа към празните рафтове в кухнята и си мечтае храната да се появи на тях с магия. Днес някои в Нигерия го приемат като човек, който помага храната да се материализира в чиниите им.


На 30 години Екпонимо не е просто един от десетте предприемачи от следващото поколение на 2017 г. за сп. "Тайм": той е и част от групата на онези, които търсят начини да се справят с глада с решения, които свързват засегнатите с онези, които могат да им помогнат. Нигерия е сред страните, в които подобна помощ е неотложна: около 13 милиона души гладуват, а животът на десетки хиляди деца е пряко застрашен от този проблем по данни на ООН от миналата година.
Живеещият в нигерийската столица Абуджа програмист едва ли може да достигне до всички засегнати, но за част от тях възможно решение е Chowberry - приложение, което свързва хранителните магазини и нуждаещите се. То дава сигнали, когато изтича срокът на годност на стоките им, и дава оферти


със значително намаление или напълно безплатно


за храни, които иначе ще бъдат изхвърлени. Връзката, която прави, е между търговците и неправителствените организации, както и хора с ниски доходи, а цената се изчислява чрез създаден от компанията алгоритъм. Към 27 декември на сайта на приложението пише, че в момента то помага постоянно на 2000 домакинства, има 3 партньорски доброволчески организации и 6000 посещения дневно - двукратно увеличение в сравнение с пролетта.


Екпонимо казва, че по данни на компанията от края на януари услугите ѝ подобряват живота на поне 8000 души.


I am a product of diligent #tithing in Gods house... I refuse to listen the voice of foolishness.. #sponsoredbyGrace pic.twitter.com/xuLfiijdGm
— Oscar Ekponimo (@ekponimo) November 13, 2017

"Да, целта ми винаги е била да направя нещо по въпроса. Но един ден през 2013 г. наистина се замислих какво действително искам от живота си", разказа за "Дневник" Екпонимо. "В съзнанието ми изникна картина: 95-ият ми рожден ден е и някой ще разказва за мен. Какво бих искал да каже този човек? С какво бих искал да ме запомнят? С това, че съм помогнал на други хора и съм им бил за тях източник на облекчение, дал съм нещо, което ще им е полезно. Реших, че ще направя това, каквото и да ми струва."


След пилотна програма с няколко десетки магазина в Лагос и Абуджа през 2016 г. приложението е пуснато в масова употреба. "Системата ни помогна на сиропиталищата да намалят разходите си над 70 на сто", казва той за пилотната част, цитиран от сп. "Тайм". Половин година след началото свързаните с него хранителни магазини, които партнират, са предимно средни по големина търговски вериги. Големите от ранга на "Уолмарт" и "Теско", както и няколкото местни, действащи на нигерийския пазар, често се позовават на бюрократични спънки, казва той.


Много от най-крупните вериги са със собственост в чужбина


и решения за подобни партньорства трябва да се вземат на ниво борд на директорите. В разговора си с "Дневник" Екпонимо загатна още една причина. "През август миналата година в нигерийските медии имаше история за мляко, изтекло преди месец, което все още беше на рафтовете - продаваше се без проблем." В конкретния случай проблемът би могъл да е и в информацията, която Chowberry ще изложи на показ за стоките, предлагани на нигерийския пазар.


Трудностите не са малко. Няма много начини например да се следят случаите на индивидуална злоупотреба - досега не е засечен нито един - но Chowberry и без това разчита основно на хуманитарните организации, които разпределят храните, често извън градските райони. От друга страна, "системата записва данните на всеки купувач - имаме имена, дата на раждане и други. Така че ако има измама, например препродаване на продукти, купени с Chowberry, можем да започнем разследването оттам", обяснява Екпонимо. Покритието също все още е ограничено - за една година работа компанията се е фокусирала основно върху Лагос и Абуджа, където са магазините, с които работи в момента, и отново неправителствени организации са най-голямата надежда, че храните, набирани чрез приложението, може и да стигнат до отдалечените от двата града райони.


Докато още се опитва да се разпростре в Нигерия обаче, 30-годишният програмист мисли за следващата крачка. На събитие на стартъп предприемачите миналата есен Екпонимо казва, че Африка е тест за Chowberry, който може да покаже как подобна технология би се приложила и в други страни. "Да, сега мислим за следващата стъпка. Изследваме възможности да се позиционираме на места, където гладът е предизвикателство", обяснява той. "Получаваме запитвания от хора от различни точки на света и водим разговори специално за Аржентина, но това е в процес на работа. Ще отнеме време да се материализира - от 6 месеца до година." Според доклад на местен институт гладът е проблем и за 6 милиона души в Аржентина, около една седма от населението ѝ.


Когато храната се губи по пътя


Умишлено прекъснатата верига на хранителните доставки е проблем, различен от този, който Chowberry решава засега. Само в Североизточна Нигерия милиони са в риск заради заклелите се във вярност на "Ислямска държава" "Боко Харам", а отклоненията на средства, с които трябва да им се помогне, допълнително задълбочават проблема. Само вътрешно разселените заради конфликта са 1.7 милиона души и отчасти заради тази ситуация Нигерия е сред четирите държави, които доклад от миналия месец постави сред най-рисковите за 2018 г. заедно с Йемен, Сомалия и Южен Судан.


През 2014 г. Блез Або и няколко съмишленици следят с разочарование предизборния политически живот преди президентския вот през пролетта на следващата година - откриват, че кампанията се състои основно в размяна на нападки. Започват да търсят данни от анализи какво искат избирателите и какво са обещали политиците; кой харчи повече пари за кампанията; кой какво предлага. Така се появяват и първите инфографики, които с времето покриват все повече теми - от корупцията и храните, предлагани в училищата, до


вътрешно разселените бежанци заради "Боко Харам"


и всичко свързано с тях, от незаконния им трафик в лагерите до хуманитарните доставки. Або и съдружниците му правят това през създадената от тях гражданска организация Orodata. Инструментът им IDPs Tracker (от англоезичното съкращение за вътрешно разселени IDP, internally displaced person) запълва нишата, оставена празна от липсата на официални данни от държавни институции и организации.


"Имаше толкова новини за присвояване на средства, помощи, храна за лагерите от подизпълнителите. Липсваха камиони и доставки. Хората в Нигерия питаха, а не знаеха къде да намерят информацията за това", разказва Або за "Дневник". "Вътрешно разселените бежанци в Нигерия (към края на 2015 г.) бяха 2.2 милиона; храната им се крадеше и препродаваше, жени и момичета бяха изнасилвани, храна се обменяше за секс, палатки и инфраструктурни ресурси се задигаха", пише Або в друга публикация, където представя IDPs Tracker.


Информацията от ООН и други актьори често е недостъпна, а местните и федералните институции не публикуват такава, въпреки че има интерес. "Нигерийските организации не обичат да публикуват данните си и затова се опитваме да ги ангажираме." Докато обяснява работата си, Або не споменава


хилядите смъртни случаи, много от тях сред деца


заради недохранване, както и стотиците хиляди в риск от няколко години насам. Инфографиките адресират и този проблем – освен случаите на недохранване показват по достъпен начин какви помощи (често оскъдни) са доставени в лагерите - съответно какви не са доставени - и от какви храни има нужда.


#BORNO: Major Food Items Delivered by NEMA to the N/East States | June 2015 to July 2016 #IDPsTracker pic.twitter.com/2nG3cKAgO5
— Ọrọdata Science (@Orodata) August 29, 2016

Докато работят по този проект, разбират, че правителството, когато има данни, е склонно да ги пази за себе си, дори понякога въпреки настояването им, и разработват собствена мрежа, чрез която също да ги събират. Миналото лято "в лагери в Борно и други пет щата имаше протест на бежанците. Блокираха магистрала, защото нямаше достатъчно храна. Искахме информацията, изпратиха ни и я публикувахме. Но ако не беше протестът, нямаше да стане."


Або си спомня и обратния случай - когато десетки нигерийски издания публикуват историите и графиките им със схемата за трафика на деца в лагерите за вътрешно разселени. "Успяхме да отнесем случая до парламента, да започнем дебат и разследване." В следващите месеци започват арестите и обвиненията към федерални и щатски служители, замесени както в трафика, така и в отклоняването на хранителни продукти.


Infographics: ACUTE HEALTH CRISIS UNCOVERED IN BAMA, BORNO #IDPsTracker #AskQuestions pic.twitter.com/Pd3AJObA1S
— Ọrọdata Science (@Orodata) August 2, 2016

Никоя подобна идея, метод или приложение не се справя изцяло с проблемите на глада, но всяко решение, което може дори малко да подобри ситуацията сега, е малка, но уверена стъпка в тази посока, докато корпорации и правителства пряко работят върху големите си крачки към целта.


Разбира се, някои от тези крачки отдавна са направени извън Нигерия, особено в други силно засегнати като Африка на юг от Сахара (гладуващите или недохранени са общо 240 милиона според организацията на ООН за прехрана и земеделие ФАО), макар и там работата тепърва да предстои. В Уганда


над 200 000 фермери получават информация


за климатична адаптация на родния си език по съвместна програма на американска неправителствена организация и канадски държавен институт. "Гугъл" и американската агенция за международно развитие USAID принтират за животновъди номади в Етиопия сателитни карти, които могат да им помогнат в решенията за миграция и намаляват смъртността на добитъка почти наполовина. А доклад на департамента за международно развитие към британското правителство посочи водещата роля на мобилните устройства в оценяването на нуждите и набавянето на хуманитарни помощи в сирийската криза.


Още за технологиите срещу глада - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK