Има ли пилот в самолета на международната търговия

Има ли пилот в самолета на международната търговия

© Associated PressТрайни китайски свръхмощности, хронични германски излишъци, а сега и протекционистка офанзива на САЩ: институциите, чиято задача е да организират международната търговия и да защитават кредото на свободната търговия, изглежда, изостават от хода на събитията повече от всякога.


Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призна този факт: "В известна степен (господин Тръмп) има някои основателни причини да протестира срещу сегашната ситуация", заяви тя в сряда, 7 март, в ефира на RTL, преди президентът на САЩ да обяви въвеждането на мита за вносната стомана и вносния алуминий с риск да предизвика търговска война.


"Има страни по света, които не спазват споразуменията на Световната търговска организация - СТО (...), естествено имаме предвид Китай, но Китай не е единствената държава, прилагаща подобна практика", допълни тя, признавайки косвено, че правилата на световната търговия през последните 30 години вече не се спазват.


"Да породи криза"
"Истината е, че именно "консенсусът от Вашингтон" е поставен под въпрос. Днес вече не цари убеждението, че отварянето на границите е от полза", поясни пред АФП Людовик Сюбран, главен икономист в Euler Hermes, имайки предвид неолибералните догми, прилагани от 80-те години, за да бъдат вдигнати търговските бариери. И изведнъж международните институции станаха мишена на критики, като се започне със СТО, натоварена на теория да регулира световната търговия и да урежда евентуални конфликти.


"Има проблем със световното управление", коментира пред АФП експерт, запознат с големите търговски преговори, пожелал анонимност. "Ефективният механизъм трябваше да бъде СТО, но тя остави Китай да увеличава излишъците си, без да спазва ангажиментите си", допълни същият източник, откроявайки най-вече субсидиите за промишлеността на втората икономика в света.


Дженифър Хилман, бивша високопоставена служителка на СТО, се запита дали целта на Тръмп не е в крайна сметка "да породи криза вътре" в тази организация, "та дори да подготви почвата за излизането на САЩ от нея". Още повече че САЩ сложиха прът в колесницата на тази институция с централа в Женева, спирайки процеса на назначаване в апелативната юрисдикция на СТО и удължавайки по този начин забавянията.


Между другото именно към СТО, която е нещо като мирови съдия по търговските конфликти, биха могли да се обърнат страните, които се чувстват ощетени от мерките на Тръмп.


Призиви към Германия


"Съединените щати биха могли да са на път да използват тази дълга опашка от чакащи, за да не им се налага никога да спазват правилата", допълни г-жа Хилман в изказване в Атлантическия съвет във Вашингтон. А що се отнася до международните институции, те не постигнаха по-големи резултати.


Г-20, разбира се, се зае с темата за протекционизма на срещата си на върха преди две години в... Китай със създаването на "световен форум" по свръхкапацитетите в стоманодобива, натоварен да направи оценка на усилията на държавите и да бъде ръководен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия говори тази седмица, за да припомни самото му съществуване, но признавайки и той самият, че "излишните мощности са основните причини за сегашната криза" със стоманата и че напредъкът в тази посока е недостатъчен.


А когато става дума за Германия, страна, която често е атакувана от Тръмп, "ситуацията е различна", посочва преговарящият, цитиран по-горе. "Техните излишъци спазват правилата и освен това са отражение на конкурентоспособността на тази страна", подчертава той.


Повече съобразителност


Още докато беше министър на икономиката на Франция, г-жа Лагард упрекваше германските си партньори за тези излишъци. МВФ, Брюксел и Франция редовно призовават Берлин да дадат повече свобода на борсата. "Не е нормално (...) една страна да има излишък от 9%, а партньорите ѝ да не настояват той да бъде коригиран", заяви неотдавна еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси.


"Когато имате суперконкурентоспособност от години, защо да се отказвате от предимството си? Трябвало е да се прояви повече съобразителност и да бъдат стимулирани да инвестират за доброто на собствената си страна", коментира Сюбран.


Това послание може би е започнало да дава резултати: търговският излишък на Германия намаля миналата година за пръв път през последните осем години, а в същото време вносът отчете рекордни стойности.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 415 Весело

  И какво сега? След признанието, че Тръмп има право, форумният хор на тръмпофобията е в смут, мълчи и чака опорни точки от ляволибералната медийна шайка.

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  А трябва ли? Нали уж "невидимата ръка" пилотирала всичко, а?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Сега всички се пишат протекционисти, но именно в конкурентна среда на свободен пазар
  става естественото отсяване.

 4. 4 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 290 Неутрално

  На американчетата им писна да хранят целия свят. Така и трябва.

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Горе-долу, Тръмп прав!
  Китай няма пазарна икономика и държавата задава параметрите,държавата налага дъмпингови цени. Целта на Китай е чрез непазарни методи да поеме цялата световна металургия и да ликвидира металургичните отрасли в САЩ най-вече и останалите западни страни. Китай гони световна доминация.
  При Германия нещата не са точно така, но не са и по-стока. Германия използва ЕС и европейските финансови структури така,че всички регулации и мерки са само в полза на Германия,цялата индустрия да е в Германия и тя само до изнася. Не може да се разхвърля индустрията в останалите европейски страни. ЕС е думнал 75% мито на вносната стомана,за да съхрани германското производство. Германците работят от позицията на колониална сила. Цяла Европа им крепи производствата. Тези приказки за германското качество може да ги забравим, след като се нуждаят от 75% мито.
  И Германия и Китай еднакво ще ядат шамарите за непазарните си методи. Но трябва да знаете, че досегашните мита на Тръмп са само началото,или една хилядна от това,което ще последва. Германците да се стягат за мита на автомобилите. И китайците.

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#3] от "Cara Mia":

  Нали това ти обясняват в статията,че няма конкурентна среда, а китайски и германски протекционизъм. Затова Тръмп негодува.

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#3] от "Cara Mia":

  Пълни ви са главите само с клишета,които ви пречат да мислите.

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Какъв пилот и на кой самолет? Международната търговия затова е международна, за да се управлява от различните народи. ЕС и САЩ под една или друга форма са обединени около тяхна си политика, Китай има негова си. Време е да се охлади малко световната икономика, за да не стане някоя нова световна криза.

 9. 9 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И какво сега? След признанието, че Тръмп има право, форумният хор на тръмпофобията е в смут, мълчи и чака опорни точки от ляволибералната медийна шайка.
  —цитат от коментар 1 на Black Hawk


  Кой е казал точно, че Тръмп е прав, освен Лагард, на която точна това не ѝ е работа?

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  "институциите, чиято задача е да организират международната търговия и да защитават кредото на свободната търговия,"

  Имали пилот в статията или само усвояваме хонорари!?
  Ако "институциите" ОРГАНИЗИРАТ търговията, то тя няма да е СВОБОДНА, а организирана.

 11. 11 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 765 Весело

  Германия е виновна, че произвежда неща, които се търсят, а Китай е виновен, че произвежда прекалено евтини стоки...

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  "(СТО) тя остави Китай да увеличава излишъците си, без да спазва ангажиментите си""
  Не е баш така - Китай стриктно си спазва ангажиментите. Например, СТО има изискване за строга защита на интелектуалната собственост (copyright), и Китай не позволява никакви копия на територията си - само единият единствен оригинален диск, на който е записана холивудката, може да бъде "прожектиран" в Китай.
  Всеки вносител в Китай декларира (буквално клетвена декларация), че не нарушава чужди права. Ха е излъгал, хем губи право да търгува в Китай, хем китайският му представител хваща пътя на небесния дракон.
  САЩ дълго време включваха Китай в "черния списък" 301 заради броя на произведените празни компакт дискове. Китайците си взеха поука и почнаха да правят флашки. Дорде Департамента по търговия се усети (че умозаключението им няма нищо общо с реалността), китайците почнаха да правят смарт телефони (с по 256 гигабайта памет). И то телефони за 4G, прескачайки набутването с разходи за 3G.
  Все едно слушам старите оплаквания, когато Япония стана по-ефективна от "старите иноватори" и как японският пазар трябвало да бъде отворен за БМВ. Добре е, че БВМ се сетиха да тръгнат с мотоциклетите, иначе никога нямаше да видят японския пазар.
  Не че няма конкуренция, просто няма иновации в оплакващите се.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  Айде пак Германия виновна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Любопитно

  До коментар [#11] от "naskotop":

  "Китай е виновен, че произвежда прекалено евтини стоки..."

  "Нахапаната ябълка" да не би да е евтина!? Всички се правят в Китай.
  Автомобилните стъкла - също, и "генеричните" (за по 30-50 евро), и "оригиналните" (по лиценз, уж по лиценз на Рено-Нисан, Тойота, за по 300 евро). И едните и другите са с едно и също "оригинално" китайско качество. Просто на едната бройка, за която са им казали, са турили фирмената емблема. А другите са с "оптимизирани" разходи откъм емблеманиране.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  На американчетата им писна да хранят целия свят. Така и трябва.
  —цитат от коментар 4 на anlazar


  И кой купува американски ГМО храни? Дори и с долари поспряха да се "хранят" - всеки "печата" от сърце - Марио Драги (ЕЦБ) по 360 млрд. евро годишно; Юани, риали (Иран) и боливари, та дори и рубли са като пороен дъжд. И всеки иска да изпревари Федералния резерв със "свърхпечат" ... за да не го споходи поредната криза, породена от "токсични" американски книжа.

 16. 16 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай Теллалов":

  "Невидимата" ръка на Другаря Си...:)

 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#16] от "mirohero":

  Ъхъ, СЪЩИЙ
  Концепцията му за невидима ръка сигурно е следствие от образованието му на богослов (понеже по него време специалност икономист не е съществувала)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 18. 18 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 686 Разстроено

  Президентът който написа че търговските вжйни са нещо хубаво и лесно се печелят е повече от кретен. Просто е тръмпанар.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK