Афганистанското предложение за мир е смело, но талибаните реагират със съмнения

Афганистанското предложение за мир е смело, но талибаните реагират със съмнения

© Associated PressАфганистанският президент Ашраф Гани излезе с предложение за мир и анализатори казват, че сега топката е в полето на талибаните. Засега ислямистите обаче не показват признаци да са заинтересовани.


В предложението на Гани се съдържа призив за безусловни преговори, примирие, признаване на талибаните за политическа партия, предоставянето им на представителство в Кабул и освобождаване на затворници.


Афганистанският президент декларира и че ще опита да извади лидера на талибаните от международните списъци за терористи, както и да им предостави паспорти, за да могат да пътуват свободно.
Талибаните, които отдавна искат, преди да преговарят с властите в Кабул, първо да разговарят директно със САЩ, отговориха с мълчание.


Първоначалните индикации не са обещаващи.


В края на миналата седмица талибаните разпространиха изявление на английски, в което призоваха афганистанските ислямски духовници да бойкотират среща в Индонезия на религиозни водачи от Пакистан, Афганистан и Индонезия по-късно този месец, събиращи се на нея, за да направят опит да излязат със свое предложение за постигане на мир в Афганистан. Конференцията ще се проведе в Богар, Западна Ява, и е организирана от клерикалното сдружение Индонезийски съвет "Улема", но без официалната подкрепа на Афганистан.


Талибаните осъдиха срещата, отправяйки следното предупреждение към афганистанските духовници: "Не давайте възможност на нахлулите в Афганистан неверници да използват вашето име и участие в тази конференция като средства за постигане на своята зловредна цел".


Друг обезкуражителен сигнал дойде от представител на талибаните, запознат с позицията на своето движение за инициативата на Гани. Той отправи критики към предложението, заявявайки пред "Асошиейтед прес", че в него не са взети предвид исканията на талибаните за изтегляне на международните сили от Афганистан и за


въвеждане на ислямската система на управление.


В Афганистан и на други места много хора, в частност активисти за правата на жените, се опасяват от твърдолинейното тълкувание от талибаните на ислямската система и са твърдо против да им се дава каквато и да било възможност да я прилагат. При управлението на талибаните, което приключи с предвожданата от САЩ инвазия през 2001 г., момичетата нямаха достъп до образование, а жените - до работни места. Мъжете бяха принуждавани да носят бради, а музиката и телевизията бяха забранени.


Откакто бяха свалени от власт, талибаните излязоха с няколко изявления, в които казаха, че ще позволят на момичетата да ходят на училище - но при строги ислямски правила - и че ще позволят на жените да работят - но отделно от колегите си мъже. Те не са поемали ангажименти за ръководни роли за жените или за равноправие с афганистанските мъже.


Цитираният представител на талибаните заяви, че целта на водената от неговото движение война е двояка - "да се сложи край на нашествието и да се въведе ислямската система. Ашраф Гани да е говорил за това? Изглежда Гани не желае мир и само си прави шеги". За да говори за позицията на талибаните, техният представител пожела да остане анонимен.


Предложението на Гани за мир обаче получи широка подкрепа.


Макар и президентът нееднократно да е призовавал талибаните да преговарят, той излиза с конкретни предложения за първи път. Задоволство от инициативата на Гани изрази дори съседен Пакистан, към който Афганистан и САЩ отправят остри критики, че приютява на своя земя талибани.


Анализатори обаче предупреждават, че все още няма яснота по много от детайлите, като например кой ще прекрати пръв бойните действия. Големи неизвестни има и по въпроси, излизащи от рамките на предложението. Може ли Гани да се справи в достатъчна степен с кризата, която се задълбочава в силно разединеното му правителство така, че то да седне на масата за преговори като единен субект? И най-важният въпрос, за който не се говори: Стремят ли се САЩ към по-трайно присъствие в Афганистан?


Договарянето на мир се смята от мнозина за единствения начин да бъде сложен край на войната в Афганистан, която вече е в 17-ата си година и в нея загинаха десетки хиляди цивилни. През годините тя струваше само на САЩ над 122 милиарда долара.


"Всякакъв мирен процес в Афганистан ще бъде дълъг и труден, с върхове и спадове, и винаги ще има доста място за скептицизъм, че няма да успее", каза Андрю Уайлдър, вицепрезидент на програмите за Азия на Института на САЩ за мира. "Още по-скептично обаче гледам на възможността изобщо някой да спечели войната, така че единствената алтернатива на още четири десетилетия насилие и кръвопролития е мирният процес да стане приоритет."


Уайлдър ще бъде сред десетки наблюдатели на процесите в Афганистан, които ще участват в конференция за Афганистан, започваща днес в норвежката столица Осло в местния Институт за изучаване проблемите на мира. През 2015 г. Осло бе посредник в предишни преговори с талибаните.


Томас Рътиг, съосновател на независимата организация Мрежа за анализи на ситуацията в Афганистан, определи


предложението на Гани като "ни повече, ни по-малко добро начало".


"Повечето елементи на инициативата са представяни и преди, но сега те са събрани на едно място", каза той. "За пръв път официално беше споменато за спиране на огъня, но без никакво обяснение: някой пръв (ли ще прекрати огъня) или двете страни заедно? Ако е второто, как ще се стигне дотам. За това са нужни първо преговори."
Талибаните са последователни в искането си да преговарят първо със САЩ и чак тогава с афганистанското правителство. Вашингтон е също толкова настоятелен в позицията си, че няма да води директни преговори, макар и в миналото да е водил преговори с тях, само че тайни.


Рътиг посочи и че в официалната декларация от конференцията в Кабул миналия месец, която роди мирната инициатива на Гани, е записано, че при бъдещи преговори биха могли да бъдат засегнати и "спорни аспекти на бъдещето на международното присъствие" в Афганистан. Според него това може да проправи пътя за преки или непреки преговори между САЩ и талибаните.


Майкъл Къгълман, заместник-директор на програмата за Азия във вашингтонския аналитичен институт Център "Удроу Уилсън", изрази мнение, че няма правни пречки за преговори на САЩ с талибаните, защото досега Вашингтон не е обявявал групировката за терористична организация.


"Ако САЩ наистина са сериозни в намеренията си за мир в Афганистан, то те трябва да са по-отворени към възможността да разговарят с организацията на талибаните, която засега не е дала особени признаци, че някога скоро ще бъде готова да преговаря с Кабул", каза той. "Най-добрият начин за Вашингтон да встъпи в диалог с талибаните е като погледне на него като на трибуна, от която да призове директно бунтовниците да водят преки преговори с афганистанците." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  Хитър ход на талибаните е искането им да преговарят със САЩ. Така американците ще изглеждат като окупатори,а афганистанското правителство - тяхна марионетка.

 2. 2 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Хитър ход на талибаните е искането им да преговарят със САЩ. Така американците ще изглеждат като окупатори,а афганистанското правителство - тяхна марионетка.
  —цитат от коментар 1 на deaf


  Талибаните какви са бе????Те също са окупатори!Талибаните не са местно афганистанско племе.В момента техен помагач е Русия!Световният терорист Русия подпомага ислямистките терористи -талибани срещу законното афганистанско правителство!

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  До коментар [#2] от "protivbspdpsatak":

  Споко,ние сме от една и съща страна на барикадата. Обсъждам ситуацията хладнокръвно и по военно му. Американското правителство НЕ е обявило талибаните за терористична групировка,следователно ги смята за вражеска армия и трябва да спазва международните закони за водене на война. Така е по-лесно,защото американците ще могат да преговарят с талибаните. Ако бяха ги обявили за терористи,това щеше да е невъзможно. Тази война все някога трябва да свърши.
  Талибани в превод означава...студенти.

 4. 4 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#2] от "protivbspdpsatak":Споко,ние сме от една и съща страна на барикадата. Обсъждам ситуацията хладнокръвно и по военно му. Американското правителство НЕ е обявило талибаните за терористична групировка,следователно ги смята за вражеска армия и трябва да спазва международните закони за водене на война. Така е по-лесно,защото американците ще могат да преговарят с талибаните. Ако бяха ги обявили за терористи,това щеше да е невъзможно. Тази война все някога трябва да свърши. Талибани в превод означава...студенти.
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Извинявай братле!

 5. 5 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Първата работа на талибаните е да забранят всички книги освен корана. Трябва да се създадат талибански резервати (като амишите) и да си живеят по свойте правила.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  ”До коментар [#2] от "protivbspdpsatak":

  Хитър ход на талибаните е искането им да преговарят със САЩ. Така американците ще изглеждат като окупатори,а афганистанското правителство - тяхна марионетка.
  —цитат от коментар 1 на deaf”


  ”Талибаните какви са бе????Те също са окупатори!Талибаните не са местно афганистанско племе.В момента техен помагач е Русия!Световният терорист Русия подпомага ислямистките терористи -талибани срещу законното афганистанско правителство!”

  Без да адвокатствам, ама руснаците ли създадоха чудовището “талибан”,?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 7. 7 Профил на cdd25567786
  cdd25567786
  Рейтинг: 475 Неутрално

  ”До коментар [#2] от "protivbspdpsatak":Хитър ход на талибаните е искането им да преговарят със САЩ. Така американците ще изглеждат като окупатори,а афганистанското правителство - тяхна марионетка.—цитат от коментар 1 на deaf””Талибаните какви са бе????Те също са окупатори!Талибаните не са местно афганистанско племе.В момента техен помагач е Русия!Световният терорист Русия подпомага ислямистките терористи -талибани срещу законното афганистанско правителство!”Без да адвокатствам, ама руснаците ли създадоха чудовището “талибан”,?
  —цитат от коментар 6 на Bullet


  Не са САЩ ако на там биете,но в момента Русия ги подпомага!

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bullet":

  Хората се променят. Това важи и за талибаните.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Щели да им дадат паспорти да пътуват свободно :)

 11. 11 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 712 Неутрално

  "войната в Афганистан, която вече е в 17-ата си година и в нея загинаха десетки хиляди цивилни. През годините тя струваше само на САЩ над 122 милиарда долара"

  Цифрата не е вярна, казах!

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4478 Любопитно

  "Предложението на Гани за мир обаче получи широка подкрепа."

  Дали това предложение на афганистанският президент получи подкрепата на Вашингтон и Белия дом?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4478 Любопитно

  "Досега Вашингтон не е обявявал групировката за терористична организация."

  Интересно. Какво чакаха досега САЩ, защо 17 години вече не са обявили талибанското движение за терористично!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Президентът на Афганистан се надява, че по този начин ще се преустанови терористичната дейност на талибаните и въпреки, че вероятно ще имат представителство в парламента, то няма да е такова, че да управляват. Само че ислямизмът е дълбоко вкоренен в Афганистан. Когато дойдоха на власт талибаните лишиха от каквито и да е права жените - нахлузиха им бурки, забраниха им да ходят на училище, да работят, да управляват автомобили. Преди да приемат предложението на президента и да прекратят терористичните си действия, те сигурно ще се опитат да защитят и въведат в управлението на държавата шериатските закони. Така че тази мирна кауза е невъзможна.

 15. 15 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Най-сложни са конфликтите, в които А) Битката е за ценности/ идентичности; ИЛИ Б) Има замесени външни сили; ИЛИ В) В самите воюващи страни има множество фракции, които нямат единен център на власт.
  Конфликтът в Афганистан, за съжаление, отговаря на всички тези условия. + годините натрупани жертви и недоверие ...

  За да се реши сравнително бързо един такъв конфликт трябва да има А) Голяма награда или Б) Голяма заплаха. В случая няма нито еднот, нито другото. Няма извънземни (или китайци, индийци, бразилци, американци и руснаци в един фронт срещу ВСИЧКИ от Афганистан) - т.е., няма голяма заплаха. Няма и голяма награда (нефт или друго богатство, което бързо ще доведе до "мир и просперитет за всички").

  Единственият начин да се реши конфликта (по-скоро не да се реши, а да се управлява/ трансформира) е да започне договаряне на "малки стъпки."
  Страните формално не отстъпват от "големите позиции" или ценностите си. Но се разбират за мерки за ненападение и "територии, свободни от конфликт."
  Ние не нападаме вашите територии, вие не нападате нашите, а в "свободните зони" ходим без оръжие и не се нападаме. (Даже правим бизнес заедно.)

  Без "спонсорство" отвън това много трудно може да се постигне. Проблемът е, че и спонсорите понякога са склонни да жертват Афганистан, заради "други гео-интереси." Колкото преговарят помежду си в Афганистан, толкова трябва да преговарят и "спонсорите" - САЩ, Русия и Пакистан (като минимум).

  Процесът ще е дълъг и сложен. Ще има "две напред, едно назад." Но първата - възможна - полза би била намаляване на жертвите и някаква "нормализация" в живота на стотици хиляди хора.

  Примери - и лоши, и добри - има предостатъчно. И в историята, и в съвремието - Израел и Палестина, Кипър, Босна и Херцеговина, Колумбия и т.н.

  Дано този - най-после - започена да става от добрите.

  Никола Йорданов
 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#7] от "protivbspdpsatak":

  За съжаление фактите са че движението "Талибан" е създадено от пакистанското разузнаване, под ръководството на ЦРУ. В противовес на задълбочаващото се сътрудничество на настоящето по това време афганистанско правителство със Русия.
  Афганистанските муджахидини идвайки на власт установяват че без сътрудничество с Русия(като наследник на СССР), не могат икономически да възстановят страната, както и да поддържат наличното въоръжение.

  По това време ЦРУ чрез ислямистите провежда успешни операции в Таджикистан, Узбекистан и Киргизия, и за да защитят южната си граница на Русия става изгодно да сътрудничество с афганистанското правителство, за гарантиране на южните граници чрез премахване базите на ислямистите на афганистанска територия.

  След убийството на основния сторонник за това коопериране Ахмад Шах Масуд(Лидер на северния алианс) - 2001г успяват да превземат властта в Афганистан

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK