"Гледайте към звездите, а не в краката си" и други цитати от Стивън Хокинг

"Гледайте към звездите, а не в краката си" и други цитати от Стивън Хокинг

© Toby Melville, ReutersНяколко поколения не биха могли да сбъркат гласа на Стивън Хокинг, който от десетилетия достига до света чрез специално устройство заради тежка операция. Хокинг почина днес на 76-годишна възраст.


Освен специфичния тембър обаче зад начина на говорене се крият и фрази, белязали пътя му в науката и славата.


"Дневник" събра най-известните от тях.


Защо Вселената съществува
"Ако намерим отговор, това би било най-големият триумф на човешкия разсъдък, защото тогава бихме познавали разума на Бог." (Из "Кратка история на времето")


За Бог и всичко останало


"Не е нужно да призовем Бог, за да запали искрата и да задвижи Вселената." ("Великият замисъл")


"Айнщайн бърка, като казва: "Бог не играе на зарове." Ако помислим за черните дупки, това предполага, че Бог не само играе на зарове, но понякога ни обърква, като ги мята там, където те не се виждат." (Из "Природата на пространството и времето")


"Ако нямаше несъвършенство, аз и вие нямаше да съществуваме." ("Вселената на Стивън Хокинг" по "Дискавъри чанъл", 2010 г.)


"Помнете, че трябва да гледате нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Опитвайте се да намерите смисъла в това, което виждат, и да се чудите какво кара Вселената да съществува. И колкото и да труден да ви изглежда животът, винаги има какво да направите и да успеете в него. Важното е да не се предавате." (Лекция на фестивала Starmus, озаглавена "Кратка история на времето".)


"Гледайте към звездите, а не в краката си" и други цитати от Стивън Хокинг

© Francois Lenoir, Reuters


Мястото на човека и контакта с извънземни


"Мисля, че това би било трагедия. Извънземните вероятно биха били много по-напреднали от нас. Историята на срещи между напреднали раси и по-примитивни хора на планетата не е пълна с щастие, а те са били от един и същ вид." ("Нешънъл джиографик чанъл", 2004 г.)


"Ние сме просто напреднал вид маймуни на малка планета около много посредствена звезда. Но можем да разберем Вселената. Това ни прави много специални."


Славата и успехът


"Искам книгите ми да се продават на летищата." (Интервю за "Ню Йорк таймс" от 2004 г.)


"Тъмната страна на това, че съм известен, е, че не мога да отида никъде, без да ме разпознаят. Не ми е достатъчно да нося тъмни очила и перука. Количката ми ме издава." (Интервю с израелска телевизия от 2006 г.)


Животът и смъртта


"Очакванията ми се сведоха до нула, когато бях на 21 г. Оттогава всичко е бонус." (Интервю за "Ню Йорк таймс", 2004 г.)


"Живях с мисълта за преждевременна смърт през последните 49 г. Не ме е страх от смъртта, но не бързам да умра. Има толкова много, което искам да направя преди това." (Интервю за "Гардиън", 2011 г.)


"Животът би бил трагичен, ако не беше смешен." (Интервю с "Ню Йорк таймс", 2004 г.)

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Този човек можеше да се самоиронизира. Това е уникално качество, присъщо на великите, на големите. Щом можеш да иронизираш самия себе си, значи имаш правилна преценка, а не хвърчиш в небесата. Както той казва в публикуваните тук цитати, всичко след 21-та му година било бонус.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 524 Неутрално
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  „Ако не съществуваше несъвършенство ,аз и вие нямаше да съществуваме.“

 4. 4 Профил на Mead Dan
  Mead Dan
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Стивън Хокинг за вярата си в Бог:http://webstage.bg/li-ri-chni-otkloneniya/4882-stivan-hoking-za-vyarata-si-v-bog.html
  —цитат от коментар 2 на 12345


  12345, объркал си се доста. Хокинг е един от най-известните учени и публични фигури, който открито и без притеснение говори и пише, че не вярва в бог и различните "божествени теории" за произхода на вселената.

  "Не ме е страх от бог, а от хората, които вярват в него!"
  Стивън Хокинг

  Духовните ти водачи, скоро даже пуснаха fake news, че стареещ и от страх пред смърта, Хокинг е променил възгледите си и е станал "вярващ"...  Малко цитати по темата в оригинал
  /щото ми писна от изопачени преводи като в линка по-горе/ :


  "What did God do before he created the universe?"

  "Not to take this web of dualities as a sign we are on the right track would be a bit like believing that God put fossils into the rocks in order to mislead Darwin about the evolution of life."

  "There is a fundamental difference between religion, which is based on authority, and science, which is based on observation and reason. Science will win because it works"

  "Not only does God play dice but... he sometimes throws them where they cannot be seen."

  "If we find the answer to that (why the universe exists), it would be the ultimate triumph of human reason. For then we would know the mind of God."

  "God abhors a naked singularity."

  "Not only does God play dice but... he sometimes throws them where they cannot be seen"


  Stephen Hawking
  /1942 - 2018/

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5879 Неутрално

  И още толкова крилати мисли :)
  "Моята цел е проста. Тя е пълно разбиране на вселената, такава каквато е, и защо изобщо тя съществува"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 660 Неутрално
 7. 7 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":

  Стивън Хокинг е атеист.

  Birds of a feather flock together.
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Кучето постоянно гледа към звездите и му се привиждат само мръвки. А Чарли Чаплин казва: Ако дълго търсиш нещо и все не можеш да го намериш, погледни в краката си, сигурно е там. Аз само на Чарли вярвам. Ако нещото съществува, то наистина е около нас, даже под нас, ходим по него. За тези които витаят из облаците и по-високо даже народът си е казал мнението.

 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#2] от "12345":Стивън Хокинг е атеист.
  —цитат от коментар 7 на Xumpomo name


  Хубаво е да помислиш в/у заглавието. Човек, който ни приканва да гледаме към звездите е човек, задавал си въпроси. А не стъпил на готови отговори. Въпросът на въпросите дали има Бог винаги е занимавал великите умове. Защото той е в основата на всеки стремеж към познание.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  ти пък си ми любимия коментатор на всички тук, толкова много уважвам и ценя мнението ти :)

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kami":

  занимавал го е малко и си е казал мнението ясно

  Birds of a feather flock together.
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":ти пък си ми любимия коментатор на всички тук, толкова много уважвам и ценя мнението ти :)
  —цитат от коментар 10 на Xumpomo name


  Ма що пък, да не си решил да ме шкартираш? И ти не си хитро пате а прост и глупав паток, но и през ум не ми е минало, да те лиша от право на мнение.

 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#12] от "Judjuk":

  Виж сега, може да ме наричаш както си искаш :) както казах не уважавм мнението ти.
  Но виж разликата, аз казвам че не ти уважавам мнението, ти коментриаш дали трябва да бъда лишен от право на менение. Чудя се, дали схващаш разликата...

  Birds of a feather flock together.
 14. 14 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kami":занимавал го е малко и си е казал мнението ясно
  —цитат от коментар 11 на Xumpomo name

  Март, 2015
  "Един от най-светлите мозъци на човечеството Д-р. Стивън Хокинг буквално взриви световната научна общност със своя реч в Университета в Кембридж през уикенда според телевизионния канал S4C, цитиран от Bradva.BG. Стивън Хокинг заяви, че базирано на дългогодишните изследвания вселената може да заключи, че тя е създадена от интелигентен разум, или казано с други думи – вселената е създадена от това, което хората наричаме Господ. Хокинг твърди, че е изолирал научен феномен във вселената, който определя като „божествен фактор“ – интелигентно „влияние“ което е било налично още от създаването на вселената и е изключено да се оприличи като случайно. Благодарение на „Божествения фактор“ е създадена вселената, както и всички производни – включително и зараждането на живота на земята. Хокинг твърди, че без този „висш разум“ съществуванието на каквото и да е било би било невъзможно, и съответно може да заключи че фактор с определено ниво на космически интелект е „създателят на всичко“. Библията пише, че Господ е създал вселената за 7 дни. Оказва се, че научните изследвания на гениалния физик доказват, че в библейската легенда е базирана на истина – „дизайнът“ на космоса е създаден от интелигентен разум! Стивън Хокинг е фокусирал усилията тази насока след като доведения му брат Едуард е изпаднал в клинична смърт и след това се върнал от отвъдното с изумителна история. Винаги съм обичал брат си, той винаги е бил вдъхновение да се занимавам с наука. Малко е откачен, но странния му мозък има невероятни способности. Миналият октомври, той имаше ужасяващ инцидент, заради който изпадна в клинична смърт. Върна се от смъртта тотално променен човек. Разказа, че през минутите в които е бил „в одвъдното“, се убедил в съществуването на висш разум, който е създал вселената и всичко около нас. Бил сигурен, че това, което човеците наричат Господ наистина съществува! Брат ми би бил последния човек на земята, който би твърдял, че Господ съществува, но след това ужасно преживяване, той е абсолютно сигурен в наличието на висш разум, който контролира вселената и нашия свят. Точно за това фокусирах усилията си върху проучването на „божествения фактор“ – липсващата част в пъзела за създаването и „живота“ на Вселената! Колегите на Хокинг са меко казано изненадани от твърдението. Като цяло, мнението на водещите учени е, че „божествения фактор“ е мит, и това, че най-изявения сред тях защитава теорията за съществуванието на висш разум! „Наистина не очаквахме такова изявление“, каза пред репортери Д-р Джон Байрнс, ръководител на катедрата по астрофизика в престижния университет. „Наистина съм изумен от твърденията на Стивън. Даде ни сериозна тема за размисъл!“

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 15. 15 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Колко странно е, как може да ти стане ужасно тъжно, когато един абсол'тно непознат човек напусне този свят... И все пак... може би не ни е напълно непознат. Хората опитващи се да гледат към звездите, независимо от това колко далеч могат да видят, не са непознати един за друг...
  Гледайте към звездите и нека научим децата си, че ако гледат повече в краката си, може би няма да спъна тялото си, но със сигурнст ще спънат ума си...

 16. 16 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  Изобщо не разбираш мисълта на Хокинг, която по никакъв начин не противоречи на мисълта, която си цитирал.

  Дори може да се каже, че двете мисли изразяват нещо сходно, но явно светогледът ти е прекалено тесен, за да го разбере.

  I had a dream, Joe
 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  Този човек знаеше как да прави ПР!

  klimentm
 18. 18 Профил на Mitko Mitev
  Mitko Mitev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От многото истини изречени от него, две са ми особено близки.
  Всяка вечер като погледна нощното небе винаги ми става леко вътре в мен. Винаги разбирам какви прашинки сме аз, града, държавата, континента, земята, слънчевата система, млечния път . Колко сме незначителни и безсмислието на цялото това хващане на гушите. Ще ползвам друг цитат на друг велик физик, светило за мен, Карл Сейгън, "Звездите и галактиките във вселената са много повече от песъчинките от всичките плажове и пустини на нашата Земя взети заедно"
  И второто - винаги съм вярвал че не сме сами в тази огромна вселена, и винаги съм си мислел - дано не ни открият.
  :-)))).

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  До коментар [#18] от "Mitko Mitev":

  Да но
  Къде са те?

  klimentm
 20. 20 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1524 Разстроено

  Лека му пръст на човека. Въпреки че беше обездвижен имаше един от най-светлите умове!

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Весело

  До коментар [#14] от "Kami":


  Хокинг обичаше бомбастичните изявления от сорта че ИИ ще унижтожи човечеството, че краят му наближава много скоро, че живота на Земята е купчина химически боклук и т н т

  klimentm
 22. 22 Профил на nibelungs
  nibelungs
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ВЕЛИК! ВЕЛИК ГЕНИЙ! ПОЧИВАЙ В МИР! ДАНО ДА СИ НЯКЪДЕ ГОРЕ И СЕ РЕЕШ ИЗ ВСЕЛЕНАТА, ЧИИТО ТАЙНИ ТАКА СТРАСТНО И ПЛАМЕННО РАЗГАДАВАШЕ! БОГ ДА ГО ПРОСТИ!

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#21] от "klimentm":

  Бих казал,че че е вярвал в тезите си. Твърдението, че е обичал бомбастични изказвания не ми звучи адекватно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Странно е, че човек със сериозен принос към науката е известен сред матряла основно с това, че е....известен. И с болестта си. Никога не съм очаквал, че човек дал доста съдържание на човечеството ще бъде възприеман от него в ролята си на медиен образ и някакъв си герой, преборил болестта.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  "Ние сме просто напреднал вид маймуни на малка планета около много посредствена звезда."
  Като гледам наоколо, съмнявам се, че сме напреднали.

 26. 26 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lou":

  Лошото е, че когато велик човек се самоиронизира, обикновените хора (даже не глупавите, а обикновените) не го разбират, а мислят, че е несериозен и май не чак толкова велик. :)

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 27. 27 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Моята любима мисъл на Гения е ( по памет):

  всяка частица (всеки химически елемент) от нас някога е била частица от звезда, в този смисъл всички ние сме звездни деца.

  Дано си открил вече всички тайни, почивай в мир.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 28. 28 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Човекът прав, гледайте към звездите, а не в краката си! Само те създават условия да се пръкнат такива като нас. Само благодарение на тях средната температура някъде е по-висока от шумовата температура на космоса и е подходяща за определени химически реакции, които за определено време водят до появата на това чудо наречено живот. А колкото до разбирането, цитатът на Kami е добър пример, че понякога и колегите му не са го разбирали. Той го е казал много точно - интелигентен разум, но това изобщо не значи Бог.

  Вечна му памет, въпреки че това е доста относително!

  73! Go Go
 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":Изобщо не разбираш мисълта на Хокинг, която по никакъв начин не противоречи на мисълта, която си цитирал.Дори може да се каже, че двете мисли изразяват нещо сходно, но явно светогледът ти е прекалено тесен, за да го разбере.
  —цитат от коментар 16 на Ослик, суслик, паукан


  Не съм специалист по всичко и физик не съм. Но той има много изчанчени възгледи подходящи по-скоро за теорията на конспирациите. Аз просто не харесвам фентъзи. Не гледам такива филми за нищо на света. Приеми го като въпрос на вкус. Приемам за наука само това, което е обективно и логично. Когато е сложно да го оставят на бъдещето.

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#29] от "Judjuk":

  Кои са тези изчанчени възгледи?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  До коментар [#29] от "Judjuk":Кои са тези изчанчени възгледи?
  —цитат от коментар 30 на Darth Plagueis


  Например за "умиращата" Вселена. Сигурно си е усещал края и решава същото за целия свят.

 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#31] от "Judjuk":

  Има реално две теории за бъдещето на вселената. И в двете няма нищо изчанчено. Ти какво точно имаш предвид?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  До коментар [#31] от "Judjuk":Има реално две теории за бъдещето на вселената. И в двете няма нищо изчанчено. Ти какво точно имаш предвид?
  —цитат от коментар 32 на Darth Plagueis


  За бъдещето на Вселената може да има само хипотези. Изчанчена е всяка теория, каквато и да е. Не сме стигнали до там, да можем да си го обясним. Затова цитирам Чаплин. "Нещото" трябва да го търси тук около нас и вътре в нас. Веществото ни е в ръцете, що ще го дирим по галактиките. И в тъмните дупки. В момента в който си обясним микрокосмоса, макрокосмосът ще ни стане ясен като на длан.

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#33] от "Judjuk":

  Всъщност, реалнп животът на Хокинг мина в това да свърже, както ти ги наричаш - микрокосмоса с макрокосмоса.
  Така и не разбрах какво точно е изчанченото, обаче. В едната теория Вселената колапсира, в другата се разширява безкрайно. Кое от двете ще се случи зависи от масата на Вселената, която обаче не знаем каква е, защото не знаем що е то тъмна материя и има ли я изобщо. Но и в двата варианта не виждам нещо изчанчено.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  "В едната теория Вселената колапсира, в другата се разширява безкрайно. Кое от двете ще се случи зависи от масата на Вселената, която обаче не знаем каква е, защото не знаем що е то тъмна материя и има ли я изобщо."
  До коментар [#34] от "Darth Plagueis":
  Така е, не знаем, не знаем. Никой не знае и няма кой да каже. Остава за бъдещето. Дотогава ще си го обясняваме с Божията промисъл. Според мене тъмната не е материя а някакво поле. Кухина в която се вмества всичко останало. Иначе реалните носители на вещество и енергия щяха да са поместени в нищото и нямаше да са едно цяло. Като такава тъмната ще да е инертна и да не влияе на другите параметри. Но знае ли човек? Бъдещето се очертава да е интересно и очарователно, няма да скучаем. Остани със здраве.

 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darth Plagueis":

  Още по зле ако сериозно е вярвал в подобни неща, Хокинг беше изключително известен и е трябвало да си дава сметка че думите му по който и въпрос ще се приемат сериозно от публиката, смятам го действително за един от големите умове на нашето време нищо не може да заличи научния му принос но изявленията от сорта” Знам кво е било преди големия взрив” ми идват малко твърде много.

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK