Как Стивън Хокинг ще продължи да променя физиката и след смъртта си

Как Стивън Хокинг ще продължи да променя физиката и след смъртта си

© Associated PressНеписан природен закон е, че когато напред излезе личността, работата ѝ остава в сянка. Стивън Хокинг – най-известният учен на нашето време имаше мистериозната способност да измества собствените си постижения, пише Иън Семпъл за в. "Гардиън". А интуитивните скокове на мисълта му ще създават работата на учените десетилетия в бъдещето.


Хокинг винаги е мислел на едро. Целта му бе да разбере вселената изцяло и докато другите хора изследваха черните дупки, той приложи същите методи към самия Космос. Обедини силите си с математика Роджър Пенроуз и доказа, че ако върнеш времето назад, сингулярността е била първата сцена в историята на вселената. Тоест тя – с всичките ѝ звезди и планети, живота на Земята, любовта и трагедиите – е започнала като ето толкова голяма точка: .


По-късно Хокинг отново се връща към черните дупки. Макар материята в сърцевината им да се намира в безкрайно малка точка, те се въртят и имат "размер", който зависи от материята, попаднала в тях. Колкото повече материя, толкова по-големи са.
В края на 70-те той обявява, че една черна дупка може само да става по-голяма. Математическото обяснение е подобно на това за фундаменталния закон на природата – че ентропията, мерилото на хаоса, може само да се увеличава.


Когато физикът Джейкъб Бекенщайн посочва, че това не е съвпадение, Хокинг и други учени са скептични към идеята. В крайна сметка, за да може една черна дупка да има ентропия, тя трябва да бъде гореща и да излъчва топлина. Но нищо не може да излезе от черна дупка, веднъж попаднало в нея. Хокинг се залавя да обори Бекенщайн, но всъщност стига до най-зашеметяващото си откритие. Черните дупки действително имат температура и излъчват топлина (наречена по-късно "радиацията на Хокинг".) Което означава, че с времето те може да се свиват, или, както казва самият учен "Черните дупки се оказаха не толкова черни."


Това означава, че след като мине достатъчно време, една черна дупка просто ще изчезне. За обикновените такива ще е нужно повече време от възрастта на вселената. Но малките дупки, които на размер са по-дребни от атоми, ще се развиват по-динамично и ще освобождават топлина бързо, преди в крайна сметка да избухнат с енергията на милион мегатонови водородни бомби.


Откритието на Хокинг шокира космолозите и им създаде нов проблем – информационният парадокс на черните дупки. Ако те просто изчезват, всичката информация, която са събрали в себе си, вероятно се губи завинаги.


"Този въпрос може да не отнема съня на повечето хора, но повечето хора не са теоретични физици"


Загубата на информацията би противоречила на основно правилно на квантовата механика. Но Хокинг поддържа, че черните дупки я унищожават, въпреки възраженията на други учени. През 1997 г. той се хваща на бас с Джон Прескил от Калифорнийския технологичен институт по темата.


Макар парадоксът все още да е парадокс, повечето физици са на мнение, че черните дупки не унищожават информацията. "Много хора са на мнение, () че когато черната дупка се изпари в радиация, информацията ще бъде внимателно кодирана в излитащата радиация".


През 2004 г. Хокинг призна, че е изгубил баса, но все още твърдеше, че въпросната информация не би могла да бъде разчетена.

За да се докаже една от двете теории, учените би трябвало да уловят радиацията на Хокинг при излизането ѝ от черната дупка и да разберат информацията, която тя носи. Но за това биха били нужни милиони, дори милиарди години.


Но Хокинг бе далеч повече от физик – неговата "Кратка история на времето" показа на милиони хора светът на физиката. "Сега всички се интересуват от черните дупки. По време на вечеря хората си говорят за Големия взрив. И Хокинг изигра значителна роля в това", коментира Сабине Хосенфелдер от Франкфуртския институт за научни изследвания.


За Макс Тегмарк – преподавател по физика в Масачузетския технологичен институт, който е работил с него, Хокинг е бил един от най-влиятелните учени на всички времена.


"Ако се замислите за влиянието на Алберт Айнщайн, Айзък Нютън и останалите – то е в миналото. Но наследството на Хокинг все още е предимно в бъдещето. Той ще води изследванията ни в продължение на години."

Ключови думи към статията:

Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на _imir
  _imir
  Рейтинг: 554 Разстроено

  Почивай в мир, Стивън!
  Велик учен!

 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Знам за една черна дупка, дето в нея едно влиза, друго излиза.

 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Жалко, един атеист по-малко, а той имаше шанса да направи още много такива.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  Половината физици от последните десетилетия вероятно са станали такива заради влиянието на Кратка история на времето...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Вечна и светла памет, Стив! Една от твоите хипотези много ми харесва Информацията не се губи, тя само се трансформира до неизползваема от мозъка субстнанция. Обаче повечето от обявената информация си е готов екскремент.

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  Кратка история на времето ако беше написана от мен щеше да бере прахоляка по лавиците до сега! Името Хокинг обаче продаде милиони екземпляри от тази книга!
  Интересно също защо книгите на Робърт Пенроуз например или Стивън Вайнберг не са толкова известни и популярни?!

  klimentm
 7. 7 Профил на akta
  akta
  Рейтинг: 8 Неутрално
 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Весело

  До коментар [#6] от "klimentm":

  Неуспехът ти е причинен от изолацията и мисленето в ограничени мащаби :-). Ако отправиш въпрос към форума, ще получиш многобройни експертни коментари и готово, имаш раздел на книгата. И така по списъка на съдържанието, ха, даже и за него ще ти бъде оказана помощ. Аз обещавам да купя екземпляр от чиста солидарност. :-)

 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Весело

  До коментар [#8] от "daskal1":

  Благодаря даскале за съвета и подкрепата!

  klimentm
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Статията е потресаваща. Още с ететакавата точка във втория абзац. И откъде дойде това за размерите на черната дупка...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Един псевдо учен.Ако не бяха Интел да му направят стола.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 12. 12 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#6] от "klimentm":

  Как защо? Те не са медийни звезди

  BohrMottelson
 13. 13 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#6] от "klimentm":

  Чел съм "Новият разум на царя" (препоръчвам я) на Пенроуз, както и някои статии на Хокинг. Бях на публична лекция на Пенроуз преди 5 години, където разказваше своята теория на "осцилиращата вселена".

  И двамата са страхотни учени и уменят да пишат много увлекателно и разбираемо, като между другото в началото на кариерата си работят заедно. Голяма част от резултатите на Хокинг всъщност са базирани на работата на Пенроуз, но като чели Хокинг има повече важни резултати. Ето някои, без да настоявам за изчерпателност:

  1) Теореми свързани със симетрията на черните дупки, т.нар. No-hair theorem
  2) Аргументи, че ако вселената се ръководи от класическата (без квантови ефекти) обща теория на относителността, няма друг вариант освен да е започнала като сингулярност- т.е. цялата материя, време-пространство и енергия са били концентрирани в точка с радиус 0
  3) Формула за връзка между ентропията на черната дупка и нейната площ (лице)
  4) Базирайки се на 3) Хокинг и Ко спекулират, че може да се говори за температура и термодинамично уравнение на черните дупки
  5) От 3) и 4) и квантови съображения => че в близост до хоризонта на всяка черна дупка постоятнно се раждат двойки частица-античастица, които се анихилират почти мигновено. Но понякога едната частица успява да избяга от хоризонта, отнасяйки част от енергията (и масата) на черната дупка. Това е тъй нареченото "Излъчване на Хокинг"
  6) От 5) => че излъчването е топлинно (т.е. не носи никаква информация освен шум).
  => След достатъчно дълго време, след като една черна дупка се изпари, цялата инфромация която е паднала в нея се изтрива завинаги. Тук възниква проблем с квантовата механика, защото едната аксиома на квантовата механика е, че еволюцията на една система във времето се описва от т.нар. "унитарен оператор"- при унитарните оператори информацията никога не се губи. => това е директен конфликт между Общата теория на относителността (ОТО) и квантовата механика. Този конфликт е известен като "информационен парадокс на Хокинг" и е един от основните проблеми, който трябва да решат теоретичните физици, които искат да разберат квантовата природа на гравитацията и черните дупки

  Всеки от горните резултати е получен и формулиран с помощта на солиден математически апарат- в някои случаи Хокинг е трябвало да разработва част от липсващите му математични методи сам. Така че да се каже, че Хокинг е "надценен" е наистина обидно!

  Порусначен народ- слаба държава
 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3887 Неутрално

  До коментар [#13] от "mr_vach":

  Не оспорвам по никой начин приноса на Хокинг,нито достиженията му като учен и интелект,като такъв е безспорно значим.
  Писането на научно популярни книги си е негова работа дори и да са накарали само няколко човека да обърнат сериозно внимание на физиката пак има положително значение,въпреки че смятам че има много по съдържателна и интересна научнопопулярна литература от неговите книги.
  Но изявленията му по много въпроси като например ИИ или скорошният край на човечеството са неуместни за толкова голям и известен учен имащ огромна популярност и ползващ се от медииното внимание.

  klimentm
 15. 15 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 324 Неутрално

  До коментар [#13] от "mr_vach":


  До коментар [#6] от "klimentm":...в близост до хоризонта на всяка черна дупка постоятнно се раждат двойки частица-античастица, които се анихилират почти мигновено....
  —цитат от коментар 13 на mr_vach


  Прощавай, не съм квантов физик, дори не съм и физик, но при раждането на двойка астица-античастица от някъде трябва да се вземе енергия или да изчезне друга частица. При анихилацията на тази двойка ще се отдели енергия и/или неутрино, което не е ясно къде ще се дене. Някак не ми се връзват нещата...

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 16. 16 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 988 Любопитно

  Как Стивън Хокинг ще продължи да променя физиката и след смъртта си?

  До коментар [#13] от "mr_vach":
  ...че излъчването е топлинно (т.е. не носи никаква информация освен шум) и
  следователно след достатъчно дълго време когато една черна дупка се "изпари" цялата информация, която е попаднала в нея се "изтрива" завинаги! Тук възниква проблем с квантовата механика, защото в една нейна аксиома е казано, че еволюцията на една система във времето се описва от т.нар. "унитарен оператор", а при унитарните оператори информацията никога не се губи! Следователно това е директен конфликт между Общата теория на относителността (ОТО) и квантовата механика и той е известен като "информационен парадокс на Хокинг" и е един от основните проблеми, който трябва да решават теоретичните физици в бъдеще, ако искат да разберат квантовата природа на гравитацията и черните дупки!

  Да това е съвършено вярно и не е случайно, защото и Хокинс подържа идеите на Айнщайн, но ако приемем съществуването на "торисионните полета" всичко си идва на място, защото при тях не се пренася енергия, а само информация която естествено не може да се загуби и с това парадокса се разрешава!
  Навремето и Айнщайн ни съветваше да бягаме от "чудесата" като се опитаме да разберем какво ги създава и то винаги е било липсата на достатъчни знания за нещата, които се опитваме да си обясним!

  До коментар [#14] от "klimentm":
  Но изявленията му по много въпроси като например Изкуствен Интелект или Скорошният край на човечеството, а също така и по въпросите свързани с НЛО ... са неуместни за толкова голям и известен учен имащ огромна популярност и ползващ се от медицинско внимание!

  В крайна сметка всеки има право на мнение и това е неговото, а дали е правилно зависи от гледната точка на този, който го преценява!!!! Да почива в мир!

 17. 17 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Пак да го кажа, пък, който иска да чуе. Има един много лесен начин да разбереш дали подобни на въпросния са гениални учени или са едно нищо, колкото и да те плашат и ``бау''-кат с много сложни ``теории'', които, видиш ли, не били за теб, а само гении ги схващали. Попитай ги, свързани ли са ``теориите'' им по някакъв начин с Лоренцовите трансформации. С други думи, ще остане ли нещо, ако ги няма Лоренцовите трансформации, от научните им изляния, с които кански вредят на обществото и особено на младите, като си позволили даже да си вплетат глупотевините и в популярни книги, да не говорим, че паразити, за пари, ги обградили с армия от пиари, литературни агенти и лобисти, за да ги представят за пред наивните люде като рок звезди, та армии от ахмаци да ахкат и с удоволствие да се разделят с парите си? Понеже са лъжци по природа, а и им харесва да са звезди, ще имат да лъжат и мажат, ако изобщо се доредиш от празноглавите им почитатели да им зададеш въпроса. Истината обаче е, че, няма, нищо няма да остане от псевдонауката им, ако премахнат от нея нефизичните Лоренцови трансформации.

  Математици били. Математически били доказали нещо си. Щом са математици, да отидат при истинските математици, да видим колко ще им признаят приносите, а не щото са некадърни, да се тикат да се правят на физици и да представят извращенията и бездарието си като открития във физиката.

  Дебела е стената на безскрупулната пропаганда, която трябва да се разбие, за да проникне слънчевият лъч на истината. Стената обаче трябва непременно да се разбие, за да се отърве човечеството от такива псевдо-гении, които интелектуално са по-унищожителни за него от всички хитлери и сталини, пръкнали се някога.

  Цяло щастие е, че има лесен начин, само с един единствен въпрос, за всеки, който наистина се интересува да узнае истината, колкото и да са оплели в пяжината на безсмислени формули, малоумието, което проповядват -- има ли в тези формули Лоренцови трансформации или няма?

  Не е лесно да узнаеш лъжат ли те за climate change -- няма една формула, която да го събори. Няма не само тази една формула, а всичко е забулено в секретност, та никога няма да разбереш откъде точно Гинка взе парите или как точно за една нощ последни бедняци се намериха милиардери из нашия район и особено по наизток. Да не изброявам. Има неща, които никога няма да могат да бъдат разбрани.

  В случая, както казах, е извънредно лесно. Че такива като обсъжданият са безсрамни лъжци и манипулатори може да се установи веднага. Никой обаче не иска да знае истината. Защо? Защото, вероятно, да имаш герой, да летиш във фантазните светове на ``има-нема'' циркаджията от пазара, без значение кой ти го е натрапил, е по-важно за средностатистическия човек, отколкото да знае истината, скучната, досадна истина за света около нас, нищо че точно истината е онова, което те правело свободен според някои дебели книги.

  Чисто човешки, така както за всеки, който се е споминал, да кажем R.I.P. За ``приносите'' му във физиката, обаче, трябва да сме безкомпромисни. Те, ``приносите'' му, ще продължават да рушат физиката и да подкопават интелектуално света, ако интелектуалната имунна система на света е дотолкова отслабена, че вече няма как да изхвърли паразита от тялото си.

 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#17] от "bryghtlyght":

  "Математици били. Математически били доказали нещо си. Щом са математици, да отидат при истинските математици, да видим колко ще им признаят приносите, а не щото са некадърни, да се тикат да се правят на физици и да представят извращенията и бездарието си като открития във физиката."

  Не разбирам и не споделям тезата ви. Математическата физика е дял по скоро от математиката, отколкото от физиката. Голяма част от теориите (за да не кажа всички) , свързани с черни дупки и черна енергия нямат никакво експериментално доказателство и в тази връзка са чист полет на мисълта, каквито са и чисто математичните разработки.

 19. 19 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 576 Разстроено

  Жалко, че и тук са налазили "миролюбиви" християни, които да злорадстват.

  Хокинг ли ви е виновен, че науката опровергава вашия бог?

 20. 20 Профил на vnrad
  vnrad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всички "учени" са едни приемници на информация, която идва свисше. Вземете Айнщайн. Той не е могъл да докаже нищо, а само свежда една информация, която му е дадена. Много по-късно се доказва теорията му. "Ябълката" на Нютон е също информация, която му е дадена в определен момент. Защо хора с увреждания /съжалявам, че го изричам, но е така/ стават големи учени? Тесла също е бил болен. Хокинг е /бил/ човек-робот. Кой може да каже какво става в мозъка му при увреден гръбначен стълб/и мозък/? Защо хора, преминали през смъртта и спасили се стават ясновидци?
  Космическият разум/Бог, извънземни/ или както искате го наречете решава, чрез кого и кога да ни бъде дадена определена информация. Буда, Христос, Мохамед също са избрани свисше. Всички водачи на народи имат роля дадена от Космическия разум. Както е казал Шекспир: "Животът е сцена и всички сме актьори" Всички сме чеда Божии и всеки от нас има своята роля. Е, някой не световна, но все пак значима поне за нашите близки.

 21. 21 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#20] от "vnrad":

  Голяма глупост си написала.

  If you are going through hell... Keep going!
 22. 22 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#13] от "mr_vach":
  —цитат от коментар 15 на xqv31309910

  "Прощавай, не съм квантов физик, дори не съм и физик, но при раждането на двойка астица-античастица от някъде трябва да се вземе енергия или да изчезне друга частица. При анихилацията на тази двойка ще се отдели енергия и/или неутрино, което не е ясно къде ще се дене. Някак не ми се връзват нещата..."

  Няма за какво да прощавам. Хубаво е ако истинска стане дискусия :)

  Раждането на двойки частица-античастица във вакуума е едно от най-важните следствия на квантовата теория на полето- дори в пълен вакуум, постоянно се раждат и анихилират такива частици. Те се наричат "виртуални" частици. В случая енергията се взима от т.нар енергия на вакуума- във квантовата теория на полето дори празният вакуум има енергия- може да се мисли като енергията, която ти трябва, за да създадеш пространство...

  В случая с частица-античастица на хоризонта на черна дупка- енергията идва от енергията на време-пространството около черната дупка- то е по-енергично, защото е изкривено. И ако при раждането си едната виртуална частица има посока на скоростта "към" черната дупка, от закона за запазване на импулса, другата ще се движи в обратна посока и може да избяга. Ако избяга, е отнесла част от енергията на вакуума и гравитационното около черната дупка- т.е. отслабила е с малко полето на черната дупка.

  До коментар [#16] от "Emil Dimov":
  Т.нар. теории на "торсионните полета" си имат своите проблеми и като цяло не са приети с добро око от научната общност, да го кажа по-меко. Нека под статия за Хокинг коментираме истинската, стройна, последователна и утвърдена наука :)

  До коментар [#17] от "bryghtlyght":
  Като говорите срещу Лоренцовите трансформации, вие GPS имате ли? А имате ли идея как работи?

  Порусначен народ- слаба държава
 23. 23 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#17] от "bryghtlyght":

  Нали се сещаш че тук таме има и хора които знаят какво е Лоренцови трансформации, някои от тези хора даже четат новини по сайтове като този ?

  Не ми се влиза в дълбоки полемики но ще взаимствам няколко мисли от по умни от мен хора.
  "Ако една теория не може да се обясни на 8 годишно дете, то е редно авторът й да се позамисли над нея по сериозно."
  Ако случайно знаеш колко математика се учи в Софийския университет в специалност астрономия .......
  Некадърните математици и физици стават философи (сам си намери чия е тая мисъл).

  Най великото на Хокинг беше, че за разлика от предшествениците си той призна грешките си нещо с което много малко световни гений могат да се похвалят.
  И преди да пишете такива порстранствени коментари земете я почетете тая "Кратка история на времето" барабар с предговора(Важно е).

  Почивай в мир и дано има повече хора кат Хокинг

 24. 24 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#13] от "mr_vach": [....]Но изявленията му по много въпроси като например ИИ или скорошният край на човечеството са неуместни за толкова голям и известен учен имащ огромна популярност и ползващ се от медииното внимание.
  —цитат от коментар 14 на klimentm


  Дебатът относно ИИ в момента е доста бурен и наистина най-големите умове са на двете противоположни мнения по темата. Хокинг, заедно с Илън Мъск и Рей Курзвайл вярват, че скоро ще успеем да направим истински ИИ. Първите двама виждат ИИ като най-голямата заплаха и мислят, че ИИ може наистина да се обърне срещу нас (подобно на сценария на Терминатор или Матрицата), а третият вярва, че ИИ ще ни помогне да станем "над"-човеци.

  В другия лагер- Андрю Нг (Andrew Ng, един от най-известните изследователи в ИИ в момента), Yann LeCun (ръководителят по ИИ изследвания на Фейсбук) и Ко са на мнение, че (ако изобщо е възможно) сме доста далече от създаването на истински ИИ. И към днесшна дата трябва да гледаме по-скоро към социо-икономическите проблеми които ИИ алгоритмите може да причинят- например много хора да си загубят работата заради автономните коли

  Както казах горе изброените са брилиянтни учени или инжинери и имат право на своето мнение и със сигурност едните грешат. Но аз поне за себе си трудно мога да избера авторитета на Хокинг срещу Андрю Нг или обратното...
  За мен този дебат не е решен, а по-скоро е доста интересен и следя с интерес развитието :)

  Порусначен народ- слаба държава
 25. 25 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#18] от "grajdanin1":

  Нищо общо нямат. Това, с което въпросният се занимава и натрапва, е основано на физически абсурди, колкото и математически да е издържано, а то даже и не е, особено квантовата механика.

 26. 26 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#22] от "mr_vach":

  Безспорно знам какво са Лоренцови трансформации, за да пиша подобна дописка -- Лоренцовите трансформации са коректен математически конструкт, сам по себе си ненужен за математиката, който няма място във физиката, защото води до физически абсурди. Айнщайноват относителност е едно от най-преките доказателства за абсурдността на Лоренцовите трансформации, защото още на самите ѝ страници пряко се вижда, че водят до конфликт с нейния първи постулат. Да натрапваш на света чрез пиари и цяла армия от литературни агенти и окупиране на престижни позиции в университети, че подобен абсурд е смислен за физиката, е нечувано интелектуално престъпление, каквото науката не познава в цялата си история.

 27. 27 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Любопитно

  До коментар [#22] от "mr_vach":Безспорно знам какво са Лоренцови трансформации, за да пиша подобна дописка -- Лоренцовите трансформации са коректен математически конструкт,
  —цитат от коментар 26 на bryghtlyght


  Най-вероятно знаете какво са "трънки" а не "тансформации". Пак ще ви попитам- ползвали ли сте някога GPS и знаете ли как работи?

  Вярващите в теория на конспирациите по правило никога нямате допир до хората които работят в сферата където вие "разобличавате някоя лъжа или конспирация".
  Както хората които вярват в "плоската земя" никога не са докосвали телескоп, така и вие от анти-лоренцовата и анти-квантовата банда, никога не сте си говорили наживо с физик от ЦЕРН (или да дума да не става не сте работили на ускорител на частици). Нито пък сте си говорили с инжинер от европейската програма Галилео

  Порусначен народ- слаба държава
 28. 28 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#25] от "bryghtlyght":


  "Нищо общо нямат. Това, с което въпросният се занимава и натрапва, е основано на физически абсурди, колкото и математически да е издържано, а то даже и не е, особено квантовата механика."

  Това, което казвате само потвърждава факта, че въпросните теории са математически, а не физически. Физиката е наука, която отразява действителността, което не важи за математиката. Единственото ограничение за математиката е фантазията (в добрия смисъл) на математиците.

 29. 29 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  [quote#22:"mr_vach"][/quote]

  До коментар [#17] от "bryghtlyght":
  Като говорите срещу Лоренцовите трансформации, вие GPS имате ли? А имате ли идея как работи?

  Както съм обяснявал неведнъж и тук, GPS работи поради тривиални корекции, които се дължат на крайната скорост на разпространение на сигнала. Това няма нищо общо нито с Лоренцовите трансформации, нито и с очевидно погрешната, Айнщайнова относителност, допускаща вътрешното противоречие между резултатите от Лоренцовите трансформации и собствения си първи постулат (който Галилео е открил 300 години преди Айнщайн, но Айнщайн даже не е счел за нужно да цитира). Физическа теория, основана на подобно вътрешно противоречие, установимо без никакви усилия на самите ѝ страници, е невалидна. Такава ``теория'' не е нищо друго освен флагрантна глупост.

  Даже и да не споменаваме Айнщайн и нелепата му ``теория'', веднага се вижда, че самите Лоренцови трансформации са нефизични сами по себе си, защото противоречат на абослютни истини във физиката, като това, че пространствено съвпадащи часовници са неминуемо синкронни, както и, че в даден момент на дадено място в дадена система времето може да има единствено само една единствена стойност.

 30. 30 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#23] от "cqo33546357":

  ``Не ми се влиза в дълбоки полемики ... .''

  Не ти се влиза в дълбоки полемики, защото и без дълбоки полемики се вижда, че Лоренцовите трансформации нямат място във физиката. Отваряш Айнщайновата относителност и без много труд виждаш, че резултатите от Лоренцовите трансформации директно противоречат на първия постулат на въпросната ``теория''. Такова интелектуално падение, въздигнато в ранг на гениалност, науката не познава.

 31. 31 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#27] от "mr_vach":

  Никаква теория на конспирацията не може да бъде факт установим на самите страници на онова, което е пробутвано като научна теория. Както казах, вътрешното противоречие между резултата от Лоренцовите трансформации и първия постулат на теорията може да се констатира пряко, когато се погледнат самите страници на Айнщайновата относителност. Конспирация е, ако обвиняваш някого, че направил нещо, без да покажеш такова пряко доказателство.

  Колкото до разговори с този или онзи набеден учен, всеки, който защищава тезата, че такова, веднага установимо вътрешно противоречие е голяма наука, а не най-нагла глупост, е интелектуален престъпник, а не учен.

 32. 32 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Разстроено

  [quote#22:"mr_vach"]
  —цитат от коментар 29 на bryghtlyght
  До коментар [#17] от "bryghtlyght":Като говорите срещу Лоренцовите трансформации, вие GPS имате ли? А имате ли идея как работи?Както съм обяснявал неведнъж и тук, GPS работи поради тривиални корекции, които се дължат на крайната скорост на разпространение на сигнала. [/quote]

  Всъщност корекциите са поради относителното движение на спътниците спрямо Земята и гравитационното поле на Земята.
  Другите тъпизми няма да ги коментирам.

  Ще повярвам на теорията ви на конспирациите, ако успеете да ускорите експериментално електрон до скорост > С
  жокер: човечеството отдавна може да ускорява електрони до много високи кинетични енергии, но скоростта никога не надвишава С, просто защото кинематичните закони при скоростти близки до С се подчиняват на теорията на Айнщайн и лоренцовите трансформации

  Бонус: Преди години имаше една публикация, че неутриното пътува със скорост > С която идваше от лаборатоя от ЦЕРН. Авторите бяха посмяли да я публикуват след 1 година проверка на всичките си данни и научната общност беше наистина в шок. За около година се говореше за нова физика и т.н. Накрая намериха проблем с часовниците и измерването на времето в лабораторията. НО тогава дебатът беше научен и учените от въпросната лаборатория си предоставиха данните и сметките на цялата общност- нямаше нищо скрито, нищо покрито. Ако ви е интересно, може да го намерите

  Порусначен народ- слаба държава
 33. 33 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#28] от "grajdanin1":

  ``Физиката е наука, която отразява действителността, което не важи за математиката.''

  Е, защо тогава ни пробутват някаква грозна математика, която истинският математик ще хвърли в коша, за физика? Отговор: защото са най-безотговорни интелектуални престъпници. Такива заслужават не честване, а най-категорично заклеймяване от всеки съвестен човек.

 34. 34 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#32] от "mr_vach":

  Дадох отговор на явните глупости, които говориш, но ти не прихващаш. Бръщолевене за конспирации няма да те спаси от истината, която сам с очите си можеш да установиш, ако си направиш труда да погледнеш страниците на статията и видиш явното противоречие. Празни приказки за не знами си какво, което не знам си кой бил направи, са именно конспирациите, които толкова те вълнуват.

 35. 35 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Такива хора с наполеонов комплекс като трола от по-голе, се появяват под много теми свързани с науката.

  Всеки плоскоземен, ще ви обясни как Нютон и Галилео са лъжци и само той вижда "истината" че земята е плоска. Тези хора по правило никога не са се занимавали с астрономия.

  Всеки "анти-лоренцов" или "анти-квантов" по правило не е влизал в лаборатория с ядрени лъчения и изотопи и никога не е наблюдсавал интерференчна картина но пък някакси са разбрали за "огромната лъжа и престапление".

  Всеки "анти-ваксер" по правилно не е доктор- в общия случай е или склерозирал дядка или лелка която няма нищо общо с медицината, но "е майка и знае кое е най-добре за детето Й" и е прочела 5 статии в интернет- пак написани от такива като нея

  Ако някой иска да се занимава с физика има само един начин- трудния и бавен. Започва се от А и Б....
  1) ва година: учи се математически и комплексен анализ, линейна алгебра и теория на вероятностите. В паралел се учат основите на нютоновата механика и термодинамиката.
  2ра година в СУ- учат се диференциални уравнения, тензорен анализ и електродинамика. И нещо наречено "теоретична механика", което е пак нютоновата механика но с по-развит математичен апарат (което е подготовка за квантовата механика)
  3) Година- пак диференциални уравнения, квантова механика и електродинамика
  4) Година- специализация

  Тролът отгоре е прочел 10 конспиративни сайта и си мисли, че е достатъчно...

  Порусначен народ- слаба държава
 36. 36 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 239 Весело

  До коментар [#35] от "mr_vach":

  Ако видиш астрофизиците как ги тормозят с математика, по едно време даже ги майтапеха по повода, че в специалност математика на СУ не учат толкоз много математика.
  Не се връзвай на трола по горе, лаф да става. Ако си беше направил труда да прочете и теорията на относителността и кратката история на времето тези малки стъкмистики са обяснени но както каза приятелю трябва да се чете и мисли, да троли всеки може.

 37. 37 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#35] от "mr_vach":

  Твойто е очевидно нахалство, криейки се зад гърба на явни мошеници, въздигнати от пропагандата, да понтифицираш глупотевини, при наличие на веднага доказуеми нелепости, още на самите страници на публикуваните статии.

 38. 38 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#37] от "bryghtlyght":

  Добре, Наполеончо. Сега си вземи хапчетата и се успокой... :)

  Порусначен народ- слаба държава
 39. 39 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#36] от "cqo33546357":

  ``тези малки стъкмистики са обяснени''

  Не само не са стъкмистики, не само че не са обяснени, а са фатални вътрешни противоречия, които ще ти избодат очите и правят занимание и пропаганда на подобно скудоумие истинско интелектуално престъпление. Само интелектуално нечистоплътен тип може да адвокатства за подобна нелепост.

 40. 40 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Студентите-астрофизици, които биват затормозявани с толкова математика, за да се прикрие явната физическа глупост, трябва да излязат с плакати пред Народното събрание, в протест срещу подобно интелектуално посегателство, за което даже си и плащат.

 41. 41 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#39] от "bryghtlyght":

  Разбрахме! Всички са престъпници и лъжци. Само ти си най-умен, и то без да си прочел нищо... Няма нужда да ни убеждаваш повече :)

  Порусначен народ- слаба държава
 42. 42 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#36] от "cqo33546357":

  Аз съм завършил физическия факултет на СУ- специалност "теоретична физика".
  Такива като Наполеончо, не само, че не са си направили 1/10000 от труда който полагат хората които наистина имат интерес към физиката. Но отгоре на всичкото се мислят за по-умни и някакси парадират с това, че не са си направили и 1/10000 от труда на другите...

  Порусначен народ- слаба държава
 43. 43 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#41] от "mr_vach":

  Не всички. Не се оправдавай с всички. Единствено пасмината, която представя бръщолевения основани на Лоренцови трансформации, се състои от престъпници и лъжци. Науката не е единствено Лоренцови трансформации и глупост, наречена квантова механика. Много по-пъстра е, но адвокатите на лъжата и интелектуалната престъпност не ѝ принадлежат.

 44. 44 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#42] от "mr_vach":

  Щом си завършил теоретична физика, няма да ти е трудно да разбереш истината в това, което говоря, а не, като си слаб в доводите, да обявяваш някого за наполеончо. Наистина те съжалявам, че си бил облъчван с подобна глупост, а и джобът ти е изтънял, докато си си губил времето.

 45. 45 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#39] от "bryghtlyght":

  Не бях ли написал все пак да прочетеш, преди да коментираш ?

 46. 46 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Неистово е желанието да се представи, че който вижда с очите си нелепостите в самата статия бил конспиративно настроен и черпел вдъхновение от конспиративни сайтове. Ма, момче, със собствените си очи можеш да видиш фаталните противоречия на страниците на самата статия. Конспирация е тъкмо обратното, да не рачиш да видиш очевидното, а да бръщолевиш врели-некипели за ваксъри, плоски земи и конспирации. Жалка работа.

 47. 47 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#46] от "bryghtlyght":

  Основно правило на трола
  Пиши, никога не чети.

 48. 48 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#45] от "cqo33546357":

  Отговорено ти е. Не задавай нелепи въпроси.

 49. 49 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#47] от "cqo33546357":

  Значи, ти си тролът. Защото аз призовавам да се прочете самата статия, където с очите си да видиш нелепостите, а не да се пишат врели-некипели.

 50. 50 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Весело

  Разбрахме ти идеята...

  Айнщайн, Максуел, Файнман, Хокинг, Лоренц и много много други брилянтни умове са "лъжци и престъпници"
  Милиони студенти по физика, които се смазат от учене от цял свят са "наивни и глупави"

  Само ти... Само ти си умен, честен и добър... и също така и Наполеон...

  Приятен ден :)

  Порусначен народ- слаба държава
 51. 51 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 239 Весело

  До коментар [#48] от "bryghtlyght":

  Образа на света който сте си изградили в собствената ви глава не съвпада със реалността.
  Не не ми е отговорено, и не оставам с впечатление че някога сте прочели изброените книжки.

 52. 52 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#50] от "mr_vach":

  Що набърка Максуел в групата на малоумниците. Ако не него, поне Ампер да беше пощадил. Не, не, тактиката ти няма да мине, да смесваш легитимните учени, истинските гении, с пасмината лъжци и престъпници, окупирала науката.

 53. 53 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  За да си защитят идолите-мошеници, адвокатите им са готови на какви ли не гадости. Една от които е да ги свържат с истинските герои на науката.

 54. 54 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#51] от "cqo33546357":

  Отговорено ти е, но не ти е изгодно да го признаеш. Моралното падение върви ръка за ръка с адвокатстването на мошеници.

 55. 55 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Да адвокатстваш за подобно интелектуално уродство е по-гнусно отколкото да адвокатстваш за мутри с бухалки, защото мутренството в науката, като това пропагандирано от героя на темата, е по-перфидно и прониква по-навътре в душите.

 56. 56 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 239 Весело

  До коментар [#54] от "bryghtlyght":

  Приятен следобед е и остава малко време което вместо в пиене на кафе може да прекарам в безсмислени спорове, за спора да не забравя как се прави.
  Хората наистина и в двете книги и теорията на относителността и кратката история на времето са си казали.
  Но някой трябва да чете, след като няма читатели а само чукчи писатели, най добре да питам по прости неща.
  Та ще го напиша като за 6 годишни деца - Прочетохте ли двете книги заедно с предговорите от двамата автори ? Питам за пореден път чак на мен ми е неудобно вече.
  (Не статията тя е ясна за книгите става въпрос)

 57. 57 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#56] от "cqo33546357":

  Не, ти си този, който трябва да чете, преди да поучава другите. Отвори не тълкованията на боклуците, каквото е книгата на Хокинг, а самия боклук и сам виж на странците му указаните от мен фатални противоречия. Ако имаш трудности, питай. Ще ти помогна.

 58. 58 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#57] от "bryghtlyght":

  Имам разбира се, питам пак
  Какво е написал в предговора към книгата си Стивън Хокинг ?
  (Да започнем от там).

 59. 59 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#58] от "cqo33546357":

  Не, няма да почнем от там, няма да почваме от глупаците тълкуващи глупаците. Ще почнем от самия главен глупак.

 60. 60 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#59] от "bryghtlyght":

  М да всичко започва и свършва с вас
  това всички го разбрахме

 61. 61 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Между другото, всичките му четири Annus mirabilis статии от 1905 година на главния глупак, са някакви безпрецедентни глупости, не е само ``теорията'' му на относителността.

 62. 62 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#60] от "cqo33546357":

  С кои нас? Цялата тази глупост започва и свършва с Айнщайн. В него се взри, не ме коментирай мен.

 63. 63 Профил на Todor Peshin
  Todor Peshin
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#62] от "bryghtlyght":

  Стана безинтересно.
  Приятен следобед.

 64. 64 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#63] от "cqo33546357":

  Разбира се. Като те вкарат в ъгъла, става безинтересно.

 65. 65 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#52] от "bryghtlyght":

  Уравненията на Максуел (или уравненията на електродинамиката) са лоренц-инвариантни.... (Това или не го знаеше, или вече и Максуел е "идиот")

  Виж сега... Не ме е яд, че спориш за неща, за които не си си направил труда да прочетеш 2 книги в живота си... Нито че самочувствието ти на Наполеон надхвърля многократно покритието. Има всякакви комплексари и безработни и бездарни идиоти в интернет и ти си учебникарски пример

  Яд ме е че обиждаш труда на толкова много брилиантни умове, както и труда на хиляди хора, които наистина обичат физиката и са посветили значителна част от времето и енергията си на тази наука. Най-добре отиди да си разпръсваш тъпизмите някъде другаде

  Порусначен народ- слаба държава
 66. 66 Профил на vnrad
  vnrad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#27] от "mr_vach":, а не инжИнер.
  Пише се инжЕнер

 67. 67 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#65] от "mr_vach":

  Първо, Максвеловите уравнения не са лорентц-инвариантни и това сам можеш да го видиш, ако си напрегнеш малко мисленето, а не си единствено роб на порочната пропаганда.

  Много по-важно е, че Максвеловите уравнения, когато са подложени на Лоренцови трансформации, се превръщат в уравнения, които противоречат на първия постулат на Айнщайновата относителност. Това може да се види на самите страници на въпросната нелепа относителност, в параграф 6 на основополагащата статия от 1905 г. Проблемът е фатален и обезсмисля всичко останало. Подигравка с науката е да се поддържа подобна скандална нелепост.

  Колкото до тези, които си пропиляват живота, занимавайки се с подобни малоумия, то те трябва веднага да престанат и да се заемат с нещо друго, ако имат поне малко разум в главата си, да не говорим, ако им е останало поне малко достойнство. А отговорниците им, които ги принуждават да се занимават с подобни тъпотии, те трябва да се намерят в затвора, а не да мърсуват из университетите.

 68. 68 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#66] от "vnrad":
  Благодаря

  До коментар [#67] от "bryghtlyght":
  "Първо, Максвеловите уравнения не са лорентц-инвариантни"
  Трол, пий си хапчетта

  Порусначен народ- слаба държава
 69. 69 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#68] от "mr_vach":

  Както казах, даже не се занимавай с тази глупост за лорнц-инвариантността. Съсредоточи се върху много по-големия проблем -- Максвеловите уравнения след прилагане на Лоренцовите трансформации, противоречат на първия постулат на Айнщайновата относителност (както казах, това се вижда внезапно в параграф 6 на статията от 1905 г.). Такова скандално вътрешно противоречие, невиждано в историята на науката, прави всеки, който поддържа Айнщайновата относителност да изглежда като кръгъл глупак.

 70. 70 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Гневно

  Както казах, прочети поне един учебник по електродинамика.

  @Дневник, вие няма ли да го блокирате тоя бот накрая? Един път на 100 години пишете статия свързана с науката и тоя дойде да я о**ре цялата с конспирациите и анти-научните си дебилизми...

  Порусначен народ- слаба държава
 71. 71 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#70] от "mr_vach":

  Щом ще се дават предложеня за блокиране, то теб трябва да блокират, защото си позволяваш да мамиш, след като истината, която казвам, ще ти извади очите. Да ме пращаш да чета учебници по електродинамика не е аргумент, след като ти посочвам категоричен аргумент в самата основополагаща статия от 1905 г. Този аргумент адресирай, не се измъквай с ботове, забрани и учебници.

 72. 72 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#70] от "mr_vach":

  ``с конспирациите''

  Какви конспирации, бе, момче? Аз ти посочвам конкретна странциа в конкретна статия и съвсем конкретен аргумент. Така се познава истинския дебил -- ти му посочваш пряк аргумент, той се измъква с конспирации и бръщолевене на безумия. Ниско ниво. Жалка работа.

 73. 73 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Някой беше казал, че дори и Каспаров не може да достигне до мат в игра на шах с един гълъб...

  Поради простата причина, че гълъбът не играе по правилата, каквито и умни ходове Каспаров да измисля, гълъбът само ще се разхожда по дъската, и най-много да бутне някоя фигура или да я о**ре...

  Вие сте гълъба в случая. Никой физик няма как да ви ви бие в собствената ви игра- тъпо тролене и о**ране, разводняване на темата, конспирации и очевидни лъжи. Жалко че се съсипахте статията за талантливия учен...

  Порусначен народ- слаба държава
 74. 74 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#73] от "mr_vach":

  Игтрата не е моя. Играта е игра на истината и ти мамиш. Измамниците не са учени и разумният човек не трябва да има никаква милост към тях, особено, когато се тикат да се пробутат за учени. Показвам ти конкретен проблем в конкретна страница на конкретна статия. Това не е конспирация. Конспирация е да говориш за гълъби и шахматисти и да очакваш някой да ти се върже, че това са научни аргументи. Тъжна история. А си и вярваш при това.

 75. 75 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ако някой нормален все още чете:

  Ако на някой му е интересно да се занимава с физика ( а и не само с физика), трябва да започне от А и Б. Това е труден и бавен процес- обикновено бакалавърса и/или магистърска степен по физика (5 години) не са достатъчни, за пълноценно и самостоятелно изучаване на непознати феномени.

  Повечето хора публикуват първата си статия по време на докторантурата си- т.е. след 7-8 години обучение по физика и с помощта на ръководител (някой професор). Толкова е необходимо на един човек, за да достигне до модерното ниво на познанието в някоя област на физиката,химията,биологията и т.н. и след това да се опита да допринесе дори и с малко.

  Има хора, които са прочели някой сайт на конспирациите или са видели 2 видеа в Ютуб и си мислят, че могат да оборят труда на десетки хиляди учени в последните 200 години. За съжаление това говори за умствения им багаж или по-скоро за психичното им състояние.
  Порусначен народ- слаба държава
 76. 76 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#75] от "mr_vach":

  Ти, недей да баламосваш народа тук и да се правиш на учител. Това няма да те спаси от срама, че, хем нямаш аргументи, хем мамиш и извърташ. Едва ли има човек, който чете, който да не ти е видял срама. Така че, хич не призовавай никого за нищо, ами вземи се образовай и тогава идвай тук да спориш.

 77. 77 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Да си адвокат на вътрешнопротиворечива глупост като Айнщайновата относителност, камо ли да си фен на лакеите му като обсъждания тук, е по-лошо от това да си привърженик на плоската земя, ваксър или biblethumper. И те вярват и говорят глупости, но поне са последователни в глупостите си, а не си противоречат на всяка крачка. Всичко основано на Лоренцовите трансформаци, както и квантовата механика, е най-голямото интелектуално падение на човечеството в историята. Птолемеевата система е била рожба на честно неразбиране и на още неразвита наука. Всяка погрешна теория е просто стъпка в развитието на науката. Да се придържаш обаче към явна вътрешна противоречивост, е символ на тотално изкукуригване. За тези които четат -- онези, които вярват, че има нещо в Айнщайновата относителност, просто не са добре хората и трябва да се отнасяме с човешко разбиране към страданието им. Това е особен вид лудост, която се нуждае от специализирана помощ.

 78. 78 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Както кажеш, само моля те, си пий хапчетата

  Порусначен народ- слаба държава
 79. 79 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#78] от "mr_vach":

  При такива като теб не е до хапчета. До морал и съвест опира работата, а най-вече до подготовка. Нищо, един ден може и да прозреш.

 80. 80 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Айде, навлек...

  Каза една и съща лъжа 100 пъти, замърси тотално темата и коментарите. Обвини и обиди мен и още няколко хиляди човека... Надявам се да си си избил комплексите.

  Хубавото е, че такива лудяци като тебе никой не ги слуша и ще си останеш само "интернет-воин". А хора като Хокинг, Айнщайн, Файнман и ко ще се помнят винаги

  Порусначен народ- слаба държава
 81. 81 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#80] от "mr_vach":

  Лъжецът си ти. Аз давам пряк аргумент, а ти бърбориш конспиративни теории и плашиш с някакви явни мошеници. Други са истинските герои на науката, но ти си се залепил за мошениците.

 82. 82 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Да адвокатстваш за явни манипулатори и мошеници като обсъждания и нему подобните последователи на главния рушител на науката, е истинска обида за интелигентността на читателите. Всеки, който си позволява овче обожание на подобна интелектуална престъпност трябва малко да се позамисли, дали да продължава да го прави. Ако е объркан и не знае от къде да започно, помощта е налице. Само трябва да попита.

 83. 83 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Гневно

  До коментар [#80] от "mr_vach":Лъжецът си ти. Аз давам пряк аргумент
  —цитат от коментар 81 на bryghtlyght


  Наполеончо, да кажеш, че Максуеловите уравнения не са лоренц-инвариантни е все едно да кажеш, че Питагоровата теорема не е вярна. Това е математическа теорема и веднъж доказана, няма смисъл да се доказва всеки път и няма как да се докаже обратното

  Тъп си, но за сметка на това си упорит!
  Уравненията на Максуел, са система от линейни частни диференциални уравнения от първи ред. За тях доказателството, че са инвариантни спрямо лоренцовите трансформации е една страница и студентите го учат в трети курс, а най-лесно се вижда, ако уравненията бъдат записани в тензорен вид.

  Ето, ако все пак знаеш какво е "производна" и можеш да четеш на английски- даже ти намерих и доказателството- и (за бележи!) това е чисто математически резултат, а не физически, така, че да можеш да го обориш след като веднъж е получен

  Единственото доказателство което си дал, е че пак не си си изпъл хапчетата, нахален кукумицин...

  Порусначен народ- слаба държава
 84. 84 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Ето го линка, който забравих да вмъкна:

  http://resonanceswavesandfields.blogspot.ie/2011/07/invariance-of-electromagnetic-wave.html

  Порусначен народ- слаба държава
 85. 85 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#83] от "mr_vach":

  Момче, предупреждавам те, не обиждай. Нахалник нагъл.

  Нищо подобно. Набедената лоренц-инвариантност на Максвеловите уравнения изобщо не е аналог на Питагоровата теорема. Това искат мошениците, да изкарат, че глупостта е същото като истината. Нечувана наглост.

  Не са лоренц-инвариантни Максвеловите уравнение, защото след трансформацията в тях се появява едно v, което не съществува в изходните уравнения. ``Доказателството'' от една страница хич не може да прикрие този факт и е така направено, че да заблуждава небрежните студенти, които само гледат да си вземат изпита и да повтарят като папагали, така както правиш и ти. Как успяват така да заблудят? Ами, например, вместо F = ma, вторият закон на Нютон го пишат като F = dp/dt или пък вземат, че опаковат всичко като тензори. Абе, мошеническа работа.

  Обаче, човек поглежда параграф 6 в статията от 1905 г. (https://www.fourmilab.ch/etexts/einstein/specrel/www/ ) и веднага вижда, че коректната трансформация на първата система уравнения, за разглежданите две инерционни системи, е третата, а не втората. Защо? Защото, поглеждаме параграф 2, където прочитаме на какви постулати се основава представяната ``теория'', а именно, че, когато физичен закон се отнесе към две инерциални системи, то той не трябва да бъде повлиян от това отнасяне. Между другото този факт Галилео Галилей го е открил 300 години преди Айнщайн, но Айнщайн хич и не счита за нужно да го спомене и го продставя за свой постулат. Това, според вчераприетия закон за професорите в Народното събрание прави Айнщайн плагиатор и заради това си престъпление, той не само не трябва да се счита за гений в България, но трябва да бъде натирен вън от академията и никога да не му се позволи да пристъпи прага ѝ.

  Втората система от уравнения в параграф 6 е в пряко противоречие с първия постулат, който може да прочетем в параграф 2. Втората система от уравнения в параграф 6 съдържа скоростта v (експлицитно и имплицитно чрез коефициента бета), докато първата система от уравнения в параграф 6 не съдържа скоростта v. Това означава, че Лоренцовите трансформации променят физическия закон, което първият постулат забранява.

  Както първата система в параграф 6, не съдържа скоростта v и третата система в параграф 6 не съдържа скоростта v, което я прави коректната система при трансформацията. Тази коректна трета система от уравнения в параграф 6 обаче е тривиална и не представлява никакво откритие. Още Галилей го е направил откритието и преповтарянето му не представлява интерес за физиката днес.

  Обаче, на Айнщайн му трябва велико откритие, за да е велик учен и гений, затова той прави немислимото -- приема, че да нарушиш собствения си постулат е гениално и най-нагло мами и изкарва, че бил извел компонентите на Лоренцовата сила в примованата система (обръщам ти внимание да правиш разлика между Лоренцова сила и Лоренцови трансформации). Това, че е извел Лоренцовата сила е най-нагла лъжа, както се вече обясни. Тази лъжа и производни ней лъжи, продължават вече повече от век, грубо налагани от неморални типове като Файнман, Хокинг и цяла плеяда други нахални интелектуални дребосъци. Както казах, да им служиш на такива, е най-голямото падение за всеки, който е решил да става учен.

 86. 86 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Кукумицин, покажи грешката в едната страничка уравнения които дадох.
  Ако има грешка, трябва да е лесно да се покаже

  Порусначен народ- слаба държава
 87. 87 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Кукумицин, покажи грешката в едната страничка уравнения които дадох.
  Ако има грешка, трябва да е лесно да се покаже

  Порусначен народ- слаба държава
 88. 88 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#87] от "mr_vach":

  В ъгъла те натиках, ама ти, гледам, още нещо се гърчуш.

 89. 89 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Весело

  Натикал си си хапчетата в чорапа...

  Покажи грешката в 5те реда доказателство на лоренц-инвариантността на вълновото уравнение (пряко следствие от уравненията на Максуел) или си пий хапчетата и не говори повече... ;)

  Порусначен народ- слаба държава
 90. 90 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#88] от "bryghtlyght":

  Както се видя, Максвеловите уравнения не само не са лоренц-инвариантни (трансформирани, те съдържат v, което изходните не съдържат), но след прилагане на Лоренцовите трансформации Максвеловите уравнения са в противоречие с първия постулат на ``гения'', който той краде от Галилео. Не гений, а крадец и некадърник.

 91. 91 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Любопитно

  Тъпир, къде в последния ред на сметките от
  http://resonanceswavesandfields.blogspot.ie/2011/07/invariance-of-electromagnetic-wave.html
  има v ?

  Тъп ли си? Сляп ли си или не можеш да четеш?

  Порусначен народ- слаба държава
 92. 92 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#89] от "mr_vach":

  Показах ги, а даже показах и повече.

  Крадец и некадърник, въздигнат за гений, а лакеите му опортюнисти като Хокинг идол на доста, както се вижда и от форума. Дано прогледнат сега и престанат да ;апат мухите, след като им дадох този финален аргумент. А, дано, ама надали.

 93. 93 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#91] от "mr_vach":

  Момче, ще видиш ли v-то или да те гоня от кабинета, както гоня двойкаджиите? Иди на параграф 6 в https://www.fourmilab.ch/etexts/einstein/specrel/www/ и погледни втората система от уравнения, която е получена след прилагане на Лоренцовите трансформации. Има ли в нея v или няма? ``Гения'' ти цитирам, не някакви сайтчета.

  До гуша ми е дошло да се занимавам с некадърници, ще се гоним май.

 94. 94 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#91] от "mr_vach":

  И в сайтчето ти го има v-то. Сложи си очилата.

 95. 95 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Типичен тапир-физик. Видиш ли физик, знай, че е тапир. Виж я Меркел-физичката докъде докара Европа.

 96. 96 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Трябва да им се спре цялото финансиране на тези измамници, ЦЕРН и не знам какви си, за да се сепнат и да усетят другия край.

 97. 97 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Нека да гледаме на едно място. Моят линк съдържа по-малко информация от твоя, ще е по-лесно да говорим за едно и също нещо...

  Така, ако отвориш моя линк ще видиш т.нар. "Вълново уравнение" (3.1)
  Вярвам, ще се съгласиш, че уравнението (3.1) съдържа само С но не и V, нали така?

  След това са написани Галилеевите трансформации и преобразуваното чрез тях вълново уравнение на фигура (3.2). Вярвам, ще се съгласиш, че там фигурира V и => вълновото уравнение НЕ е инвариантно спрямо тях.

  След това на фиг 3.3 са написани лоренцовите трансформации и как вълновото уравнение се преобразува спрямо тях. Крайният резултат е написан на последния ред на фиг. 3.4. Вярвам, ще се съгласиш, че там "V" не присъства.

  => Ако ти си прав трябва да можеш да намериш някаква грешка в сметките представени на фигура 3.4

  Толкова е просто.

  Порусначен народ- слаба държава
 98. 98 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#97] от "mr_vach":

  Ще говорим единствено за текста на Айнщайн. Не искам и да знам за други некадърници и сайтчетата им (въпреки че ив сайтчето, което даваш, и там се вижда, че има v след Лоренцовите трансформации, а това v го няма в изходните уравнения).

 99. 99 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#97] от "mr_vach": [...]Не искам и да знам [...]
  —цитат от коментар 98 на bryghtlyght


  Това казва всичко. Благодаря :)

  Порусначен народ- слаба държава
 100. 100 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#99] от "mr_vach":

  Повтрям -- не искам и да знам за допълнителните некадърници, които ми тикаш пред очите. Ще обсъждаме единствено текста на флавния некадърник -- Айнщайн -- и на никой друг. От Айнщайн започва това малоумие, затова, него ще обсъждаме. Къде си тръгнал да се извиняваш с опашките му. Това е, което казва всичко. Бягаш, като те притиснат до стената.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK