Призракът на "следвоенна Сирия" броди след 7 г. изтребление

Призракът на "следвоенна Сирия" броди след 7 г. изтребление

© Bassam Khabieh, ReutersСирия днес не прилича съвсем на онази от 15 март 2011 г., точно преди 8 г., когато бяха и първите протести срещу режима на президента Башар Асад. в провинция Дераа. Повод стана арестът на 15 момчета от влиятелни семейства заради антиправителствени графити.


Започнаха масовите демонстрации, искания на политическата опозиция, появиха се въоръжени групи, а поддръжниците на Асад бързо ги приравниха с крайни ислямисти. За съжаление имаше и такива и все още ги има, а "най-успешната" от тях - "Ислямска държава" - върна световното внимание към Сирия. Освен чужди милиции в конфликта влязоха и чуждестранни военнослужещи, бе извършена и не една химическа атака, а последната може да е била неотдавна. Организация, наблюдаваща конфликта обяви, че в него може да са загинали до половин милион души, а ужасите на Източна Гута прибавиха стотици към списъка на жертвите за броени седмици.


Разликата между тези и предишните годишнини обаче изпъква. Към управлението на Асад няма сериозни заплахи от бунтовниците, които са почти разгромени, зоните на сражения с тях са малко, а не цялата държава. Войната едновременно е към края си и не е, в зависимост кой прави оценката.
За Асад дните на опозицията са преброени, но това няма да реши проблемите му - сили на пет държави вече действат на терен, от тях две граничат със Сирия, а две са съюзници, но със собствени (и то несъвпадащи) планове. Само преди два месеца нова операция на Турция заплаши да удължи конфликта и обърка сметките на заинтересованите страни.


А всички тези вече гледат към "следвоенна Сирия", но взаимно си препречват пътя към нея. На седмата годишнина от началото на войната "Дневник" обобщава седем от проблемите, които това създава - от въпроса как точно ще приключи конфликтът и какво ще се случи с милионите засегнати до превръщането на маслиновата клонка от кодово име на турска операция в символ, използван от всички страни в конфликта.


Кой (и дали) ще обяви мир и по какви правила


За Асад ще е трудно да се прекрати конфликта само с военно решение, ако има толкова много играчи на терен. Дори това да се случи, колко суверенна ще бъде Сирия? Не много, обяснява обяснява за "Дневник" Джихад Язиги, главен редактор на англоезичното издание The Syria Report, базирано в Бейрут. "Икономически Сирия е много зависима, разделена на няколко сфери на влияние, централното правителство загуби много от легитимността си."


Според Омар Куш, сирийски политически анализатор в Турция, "конфликтът в Сирия е за политически преход, но руснаците се опитват да променят дискурса. Затова Женева беше заобиколена и Сочи ще бъде новият политически път." Куш има предвид преговорния процес в Женева, който събира международно признати опозиционни групи с режима (но никога в преки преговори) и се подкрепя от Запада и някои арабски страни, и този от Сочи, свикан от "гарантите" за деескалация на конфликта Сирия, Иран и Турция. Женева би наложила едни изисквания на Асад, Сочи - други, в които съюзниците от Москва и Техеран (и може би "враговете" от Анкара, които искат Асад да не е на власт) ще опитат да си издействат специална роля. Русия и Иран обаче също имат различни интереси, свързани с ресурси (сурови фосфати, нефт, газ и други) и влияние.


За "Ал Монитор" Рохолла Фагихи пише, че иранските медии гледат все по-негативно на Русия на фона на спекулациите, че Москва заобикаля Техеран в Сирия и го изтиква от процеса на "възстановяване", който предстои. Реформистко издание, цитирано в същата публикация, обяснява, че президентът Хасан Рохани е надушил загубата на сирийския пазар още няколко седмици преди разгрома на "Ислямска държава" в Ракка и е търсил контакт с Асад, за да обсъди каква ще е ролята на ислямската република.


"Засега Русия изглежда като основния победител, особено в енергийния сектор, а иранците изглеждат малко разстроени," казва Джихад Язиги. "Не мисля обаче, че това ще има каквото и да било политическо значение, защото липсата на пари означава, че възстановяването ще е ограничено... Ако няма цялостно решение, приемливо за всички, никой няма да плати цената и не мисля, че Сирия ще се изправи на крака," обобщава Язиги. Никой от възможните донори - западни, съюзниците или държави от Персийския залив, не е готов да инвестира в процеса на възстановяване, ако конфликтът не приключи напълно. Каквото и да стане, "Сирия няма да се завърне към това, което беше през 2011 г. Сирия е най-слабият от всички местни актьори, но играта сега се води между регионални и международни играчи," продължава той, но добавя, че ще е важно да се проследи "2021 г., когато свърши мандатът на Асад."

А сирийците?

Дори всички тези усложнения да можеха да се решат с магическа пръчка, щеше да остане отворен най-големият въпрос - как сирийците ще продължат живота си.


Наскоро вниманието на световните медии се насочи отново към Сирия, след като ООН определи ситуацията в бунтовническия анклав Източна Гута като кошмар, който "въображението не може да обхване". Всъщност това беше ситуацията навсякъде по бойните полета на Сирия в последните 7 г. За някои анализатори Източна Гута е само повторение на ситуацията в Алепо, където мащабна офанзива на режима и руските и иранските сили позволиха някогашното икономическо сърце на Сирия да се върне в ръцете на Асад.


Дори бойните действия да приключат и да няма убийства на цивилни, ще остане въпросът за съдбата на над 13 млн. сирийци, напуснали домовете си. От тях около 6 млн. са вътрешно разселени (само за първата половина на 2017 г. броят им е нараснал със 700 000 според проучване на "Пю рисърч център"). От напусналите родината си над 5 млн. са в страни от Близкия изток, които са на ръба на възможностите си да полагат адекватни грижи за тях. Според ООН от близо 10 млн. деца почти 8.6 млн. страдат от недохранване или имат спешна нужда от медицинска помощ.


Предвид факта, че за следвоенното възстановяване на Сирия ще са нужни стотици милиарди долари, а повечето страни (включително съюзниците Русия и Иран) не са готови или нямат възможност да ги заделят, както отбелязва и Язиги, не е известно кога страната ще може да предложи добри условия за завръщане в родината. В европейски страни същевременно вероятно ще има натиск от популистки политици това да се случи по-бързо, защото "войната е приключила".


А и в каква Сирия ще живея те? Страна без политическа опозиция, където управляващите се свързват със стотици хиляди смъртни случаи, ръцете на част от бунтовниците също не са чисти и възстановяването зависи изцяло от регионални и международни играчи, всеки със собствен интерес? Дори войната да приключи до месеци или малко повече, проблемите за Сирия едва ще започват.


Призракът на "следвоенна Сирия" броди след 7 г. изтребление

© Reuters


Как Русия ще се разбере с Асад


Русия в традиционните представи е съюзник на Сирия, инвестирал много в това да съхрани режима. Интересите на политическите елити в Москва и Дамаск обаче започнаха да се разминават. "Въпросът за влиянието на Русия върху Асад е енигма и само шепа хора знаят истинския отговор," казва за "Дневник" Максим Сучков, анализатор на руската политика в Близкия изток и експерт към дискусионния клуб "Валдай". "След като позициите на Асад укрепнаха, той е по-малко отстъпчив за нуждата да преговаря с опозицията."


Според арабски дипломат Асад не разбира защо когато е толкова близо до "победата", въобще е необходим политически изход от конфликта. В компинация с все по-малкия ентусиазъм на президента за политическо решение, загубата на военнослужещи (официални и "частни") и въпросът за дела в икономиката на "следвоенна Сирия" отварят протаст между интересите на двете държави.


Макар Путин няколко пъти да обяви изтегляне от Сирия, силите му вероятно ще останат в страната още известно време предвид неизвестните около бъдещето на страната. Дали обаче така ще се повтори "афганистанският ребус" - от времето, когато армията на Съветския съюз остана 10 г. в Афганистан? "Русия няма да отстъпи пред трудностите," отговаря Сучков. "Мисля, че Кремъл е научил урока от съветската инвазия в Афганистан и прави само "премерени рискове", за да не се въвлича в безизходица. В Близкия изток обаче е трудно да се пази подходящ баланс и да се следва определен курс. Предвид всички военни обекти, които Русия получи в Сирия, тя ще остае в страната няколко десетилетия. Въпросът е с какви способности и на каква цена ще бъде такова присъствие в политически и военен план."


По-рано в публикация за "Ал Монитор" Сучков отбеляза, че за Русия евентуалното решение за Сирия ще е нова стратегия - но едва след изборите на 18 март.


Призракът на "следвоенна Сирия" броди след 7 г. изтребление

© Bassam Khabieh, Reuters


Какво присъствие ще запази Иран


Ислямската република е дала и продължава да дава висока цена в Сирия. Случаят с иранския дрон в израелско въздушно пространство и последвалите бомбардировки от израелски изтребител обаче припомниха, че Иран има завидни позиции на терен в страната, с командири в първите бойни редици, с хиляди обучени от неговите войски бойци и с мрежа като част от "оста на съпротивата" Сирия редом с тази в Ирак и Ливан.


Според "Ню Йорк таймс" акцентът за Иран обаче не е контролът върху територията, а изграждането на връзки с паравоенни групи и изграждане на мрежа от бойци - няколко хиляди души (без да се броят иранските войници на терен). Симбиозата с ливанската шиитска организация "Хизбула" е видима в доставките на оръжия, за които говори Израел и които според организацията се добавят към арсенала от над 100 000 ракети, които вече притежава групировката според Израел.


Според Али Алфонех от Атлантическия съвет, който проследява информация за чужди бойци, убити в Сирия, Иран има три бази в страната: една в Алепо и две - Южно от Дамаск. Така, предвид факта, че там Иран вече обучава бойци в Сирия, дори при изтеглянето на "Хизбула" (която изигра ключова роля в сухопътните операции на Асад) на терен ще остане нейна местна версия.


Има ли "нов фронт" с Израел


Израел се бои от коридора, който Иран се опитва да установи от собствената си граница, през иракска територия (чрез милициите Хашд аш Шааби), през сирийската граница, и през територията на страната (с помощта и на "Хизбула") до Голанските възвишения. С действията си Иран подтикна Израел, досега доставял основно хуманитарни помощи в Сирия, да се намеси по-активно на североизточната си граница. Това стана, след като дронът, с неясна мисия (според различни спекулации тестова или разузнавателна), се появи в от израелската ѝ страна и предизвика най-голямата атака на сирийска територия от 35 г., при която силите на Асад свалиха F-35..


Тази намеса на Израел изглежда не е спорна сред всички съюзници на Сирия - Москва така и не изрази недоволството си, след като Израелските военновъздушни сили атакуваха конвои, за които се смяташе, че са предназначени за "Хизбула", отбеляза "Ню Йорк таймс".


"Наскоро Израелските въоръжени сили се преориентираха към военна подкрепа за местни сирийски бунтовнически групи в опит да държат иранската Ос (на съпротивата) далеч от израелската граница," пише Йошанан Висер на страниците на "Аруц шева". Според него информация от местни медии и източници сочи, че Израел е част от битката за контрол в районите на Кунейтра и Дераа. Според Елизабет Цурков от изследователския център Forum for Regional Thinking някои групи (включително ислямистки) получават директна помощ от Израел - включително военна, което тя илюстрира с видео, според нея заснето при предаването на оръжията на групата "Фиркат Ахрар Науа" близо до Кунейтра в края на 2017 г.


Отломки от сирийска зенитна ракета, паднали в Израел.

© Reuters

Отломки от сирийска зенитна ракета, паднали в Израел.


Засега обаче ефектът от предполагаемата (ако се води отвъд инцидента от февруари) израелска операция в Сирия е символичен, ако се сравни с този на сирийския северен съсед Турция. Ако започналата преди 2 месеца операция "Маслинова клонка" продължи след северозападната провинция Африн на изток, остава въпросът какво ще се случи с други двама ключови участници - кюрдите и Съединените щати.


За другите проблеми - какво означават операция "Маслинова клонка" и присъствието на Съединените щати и водената от тях кюрдско-арабска коалиция за бъдещето на Сирия, четете по-късно тази седмица в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  Започнаха масовите демонстрации, искания на политическата опозиция, появиха се въоръжени групи, а поддръжниците на Асад бързо ги приравниха с крайни ислямисти.
  ========
  И до момента е така.
  Който е неудобен , е ислямист....
  Умишлено или не , световните медии се хванаха на това хоро водено от Асад , и се получиха много грешни разбирания .

  Bukalemun
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  "Макар Путин няколко пъти да обяви изтегляне от Сирия......"
  СерЬОзен източник.

 3. 3 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 520 Любопитно

  Г-н Ангел Петров, написали сте текст който има претенцията да е анализ на случващото се в Сирия през последните 7 години и опит за начертаване на сценарий какво следва оттук насетне...
  Анализът ви е манипулативен защото най-малкото в ццелия текст никъде не се срещат имената на две държави които имат силно присъствие в конфликта - Саудитска Арабия и САЩ. Звучи невероятно, но е факт, в материала Ви никъде не присъстват тези две имена. Сякаш нямат нищо общо с конфликта... Що за обективен текст е това??? Искате да ни внушите, че САЩ и Саудитска Арабия не съществуват като страни в конфликта? Нямат отношение към бъдещето на този регион? Та нали точно те разпалиха тази война бе Г-н Ангел Петров...

 4. 4 Профил на Феникс
  Феникс
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Най после, макар и с половин уста, и в Дневник да се пусне нещо за съюза между Израел и ислямистките терористи.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6600 Неутрално

  Ужас, това само варвари могат да сътворят.

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Любопитно

  До коментар [#4] от "Феникс":

  Да, хубаво е да се знаят тези връзки между Израел и различни ислямистки групировки в южна Сирия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  Това не са просто връзки, а дългогодишен ислямистко-ционистки съюз. Въобще някои от целите на ислямистите и ционистите в Близкия Изток се припокриват, знаем и за любовта между СА и Израел. Хубавото е, че все повече от тези неща излизат на светло.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Любопитно

  До коментар [#7] от "bulgarin.":

  Да, прави си. Така е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  В основата на тази война, която съсипа изцяло тази някога цветуща държава стоят залежите на петрол и земен газ. Сега борбата между регионалните и световни сили е кои от тях ще заемат по-добри позиции за възстановяването на Сирия, което ще струва стотици милиарди. За това възстановяване ще се плаща с въглеводороди. Намесата на Турция обаче задълбочава конфликта и опасността той да се проточи е много голяма.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Всеки от участниците в Сирия има различни цели, дори и да е в съюз с други на терена
  - Русия си държи на територии, запазване на статуквото, свое влияние и блокиране на земите за изграждане на тръбопроводи
  - Иран се стреми към международно влияние и най-вече влияние в Сирия
  - Израел желае да държи Иран колкото се може по-далеч от границите
  - Турция не иска кюрдска държава до границите си
  - Сирия на Асад иска да се запази статуквото и играе с Москва заради тази обща цел
  - САЩ искат да накажат Асад заради химическите, но нямат стратегия и за мен са единствените, които не са на мястото си
  Останалото са подробности и тактически временни съюзи

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз викам да се оправим с "признаците" в хронологичен ред. Що не вземем първо да възстановим Афганистан, Ирак и Либия, където демокрацията победи и едва после да се заемем с по-новия конфликт? А?

 12. 12 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нищо вярно, разбира се. Първо от 6 измислените арестувани деца, станаха 15. Не разбрах как мирните протестиращи изведнъж се превърнаха в стотици хиляди крайно ислямизирани афганистанци, пакистанци, алжирци, тунизийци, саудитци и още какви ли не изроди от всички краища на света. Поръчково писание. Нищо общо с истината в Сирия. После жертви, жертви и всичките избити от лошия Асад. А колко умират сега в Дамаск от добрите и умерени демократи, настанени в Източна Гута. Колко умират по погрешка в Дерзор и северна Хама. И как случайно все християнските квартали са най-потърпевши. За това някой ще пише ли. За това че бяха открити работилници за производство на химическо оръжия, за това че бяха открити складове с такива във териториите на горките добри терористи. Нито дума.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3670 Весело

  До коментар [#12] от "baxter":

  Поръчково писание.
  ========
  Нали ..... :)....!
  Статията , сякаш е продължение на снощния ни разговор .....
  Много е адекватна дори статията !

  Bukalemun
 14. 14 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  - Турция не иска кюрдска държава до границите си-
  —цитат от коментар 10 на penetrating


  Само толкова ли иска Турция?
  А как тогава да разбираме подновените изявления на Ердоган, че ще се върне в Ирак?

 15. 15 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Да, снощи ние с теб се позабавлявахме.Но за Сирия който и каквото да пише е срамна работа. Толкова лъжи, толкова манипулации. Срам за човечеството. Да му правят сметка малките и незначителни хорица дет умират всеки ден. Но те са всъщност без значение.

 16. 16 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 275 Весело

  Ангелчо, ПВО на Сирия не е сваляла F35 ! На 10 февруари т.г. това, което се тръшна мисля че беше някакъв F16I...

 17. 17 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 275 Весело

  Освен това, Англечо аз не виждам какъв е смисъла изобщо да разсъждаваш по въпроса :Кой, как и кога ще възстановява следвоенна Сирия ?", защото такъв проблем не съществува ! Сирия притежава 18 блока за достъп до 2-рото по големина на планетата газово находище в шелфа си и точно там, където в бъдеще ще добива са двете руски военни бази (които скоро ще станат и 3 след пускането на военна авиобаза, източно от Тартус)... Така, че не се притеснявай за Сирия, нито пък за накърнените интереси на Иран или Русия...Всеки един от приятелите на Сирия знае за какво е дошъл след официалната покана на законното правителство на Сирия и знае за какво пролива кръвта на войниците си...

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#14] от "half truth":

  Ae u повече иска, но там основно я стиска чепика. Ако не беше тоя зор, САЩ щяха открито да подкрепят кюрдите а те имат потенциал да стабилизират страната

 19. 19 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":

  Май САЩ ще трябва за химическите оръжия да накажат своите авери в Сирия, там разните фишеци с химическите оръжия вече не вървят, вече никой не им се лови. По скоро целта им е да разфасоват Сирия и да свалят Асад защото им пречи. Ердоган видя че е следващия след Асад и подхвана кюрдите, защото не намери друго оправдание. Що се отнася до Сирия, все пак да не забравяме че е суверенна държава и има собствени интереси, които не уйдисват на Турция, на САЩ, на САрабия , чиято жертва стана. Иначе приказките за демокрация, диктатура вече не ловят декиш. Що не подхванаха саудитци, и катарци и останалите фусти от Голфа. Да не са поврче демократи, а? Или хич не са доктатори. Войната в Сирия е най мръсната, най срамната история написана от човешкия род до сега.

 20. 20 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 275 Весело

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Стига глупости ! Ако някой наистина има желанието да узнае как възникна метежа и методите, провокациите и събитията, посредством които неокон-медиите се опитват да ви го представят като "гражданска война" - нека изгледа документалното филмче...

  https://www.youtube.com/watch?v=8prwbWLa7f0

  Първите две фетви, които "умерените опозиционери", революционери или бунтовници (на кой както му харесва) обявиха в първите завладени от тях населени места и територии бяха:
  1. Забрана на смесените училища и подмяна на светската учебна програма с теократична.
  2. Задължително облекло за жените.

  Тези простотии налагат нормативна уредба, ограничаваща законните права на сирийските граждани според Конституцията на Републиката, а според антитерористичният закон на Сирия (който е още от 1998г.) - "Всеки гражданин, суспендиращ по какъвто и да е начин основните граждански права на нарора на Сирия автоматчино губи гражданският си статус и се идентифицира по този закон като терорист !..."

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#19] от "baxter":

  Вашата теза е под номер 4D. 3 на руската пропаганда :)
  4D of Russia's propaganda
  ...
  3. Distract - if you are accused of something, accuse someone else of the same thing
  ...
  https://mobile.twitter.com/benimmo/status/670230827377295360?lang=en

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#21] от "penetrating":

  Къде видя руска пропаганда или господарите ти наредиха да пишеш така.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#22] от "baxter":

  Логиката Уважаема "Бакстър", Вашата логика :)
  САЩ обвиниха Асад и Русия за химическите атаки.
  Вие обвинявате САЩ за тях - чисто прилагане на 4D 3 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#23] от "penetrating":

  Логика ли? Говорим за факти. Протрита фалшификация. Съсипаха Ирак, после Сирия. Човек трябва да е олигофрен за да се върже на подобни лъжи. Но щом са ти рекли господарите пиши.

 25. 25 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#22] от "baxter":Логиката Уважаема "Бакстър", Вашата логика :)САЩ обвиниха Асад и Русия за химическите атаки. Вие обвинявате САЩ за тях - чисто прилагане на 4D 3 :)
  —цитат от коментар 23 на penetrating


  Значи прав е този, който първи обвини?

  Ако хванеш някое цигане да ти бърка по джобовете и то ти кресне "Стига ма кради, какоу!" не трябва да викаш полиция или изобщо да се оплакваш, за да не те обвинят за агент на Путин. На български му викаме "крадецът вика дръжте крадеца", ама не знам как да ви го преведа на трансатлантически, за да разберете.

 26. 26 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#23] от "penetrating":

  Ти нормален ли си... ?!??

  Само в тази химическа лаборатория, която армията откри в понеделник в Ал Шифуния, плъховете от Jaysh Al Islam са си сварили поне 1500 литра втечнен хлорин !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=v5_LH4514zg&t=45s

  Италиански и израелски миксери, професионален италиански котел и изпарител, тонове от необходимите химични продукти - производство на саудитски, израелски и турски химични фабрики... Ти наясно ли си с възможността, която имат тези изроди да изтровят цялото 4-милионно население на Дамаск ?!??

 27. 27 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#19] от "baxter":Вашата теза е под номер 4D. 3 на руската пропаганда :)4D of Russia's propaganda...3. Distract - if you are accused of something, accuse someone else of the same thing...https://mobile.twitter.com/benimmo/status/670230827377295360?lang=en
  —цитат от коментар 21 на penetrating


  При вас няма демокрация и граждански свободи!

  А вие защо биете...?

 28. 28 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Общество, което за 50 години нараства 4 ПЪТИ няма как да не експлодира. В Такова общество младите са прекалено много и няма как да се намери занимание за всички. Това се комбинира с присъщото на младите желание за промяна. Резултатът е, че следва или външна или вътрешна война в която се канализира енергията на излишните млади.

  Така че Сирия беше обречена на разруха. Йемен е друг добър пример. Да се готвят Саудитска Арабия, Алжир, Мароко, Египет, Пакистан и накрая Турция където ще са най-големите патаклами.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#24] от "baxter":

  Вашата теза е под номер 4D. 2 и 4D 4 на руската пропаганда :)

  4D of Russia's propaganda
  ...
  2. Distort - if you don't like fact, twist them
  ...
  4. Dismay - if you don't like what someone else is planning, try to scare them off
  ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Весело

  До коментар [#26] от "dr_al_hussaini":

  Вашата теза се класифицира под номера 4D 1 и 4D 3 на руската пропаганда
  4D of Russia's propaganda
  1. Dismiss - if you don't like what your critics say, insult them
  ...
  3. Distract - if you are accused of something, accuse someone else of the same thing
  ...
  https://mobile.twitter.com/benimmo/status/670230827377295360?lang=en

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK