Китай свива добива на стомана бавно и това ядосва Запада

Китай свива добива на стомана бавно и това ядосва Запада

© Associated PressКитайските стоманодобивни заводи, мишена за гнева на американския президент Доналд Тръмп, са кинконгът на сектора. Те осигуряват половината от световното производство, така че всеки техен ход има глобално значение.
Стоманодобивната индустрия се разрасна през последното десетилетие, за да подкрепи историческия бум на строителството в Китай.


Само че след като то се забави, страната остана натоварена с губещи стоманодобивни заводи, работещи на половината си капацитет.


Пекин затвори някой от заводите и закри 1 милион работни места. Действията му обаче са твърде бавни, за да успокои гнева на американците и европейците, предизвикан от наводнението от евтин износ, който е двойно повече от експорта на втория световен износител Япония.
Тръмп отговори миналата седмица с увеличаване на вносните мита за стоманата и алуминия, друг метал, от чието свръхпроизводство се оплакват търговските партньори на Китай.


Преобразувания


Китайските власти съобщиха, че миналата година са затворили заводи с капацитет да произвеждат 30 милиона тона стомана. Само закритите мощности се равняват на годишното производство на световен производител номер 9 - Бразилия, но са едва малка част от китайските 800 милиона тона.


Целта на Пекин е да направи сектора по-ефективен и печеливш, не просто по-малък. Така че докато някои заводи затварят, по-големи конкуренти увеличават производството и могат да станат още по-важен световен играч.
Общото производство на стомана е нараснало с 5.7% миналата година спрямо 2017 година, според агенцията за планиране на китайското правителство - Националната комисия за развитие и реформи. Това се добавя към увеличението от 1.2% през 2016 година и надминава седемкратно японското производство. Прогнозира се, че тази година секторът ще нарасне с още 1%.


"Без свиването на капацитета производството щеше да е много по-голямо, отколкото е сега", посочва Ван Сучжън, анализатор на информационната компания Mysteel, която следи развитието в китайския стоманодобивен сектор.
Стоманодобивната и тежката промишленост отдавна са политически лакмус за китайските лидери, което доведе до икономическа катастрофа през 50-те години на 20 век.


През 1958 година тогавашният лидер на страната Мао Цзедун насърчи хората да произвеждат стомана в пещи в задния си двор, за да извърши "Големия скок напред" - краткотраен опит за скоростна индустриализация.
Селяните оголиха склоновете, за да си осигурят гориво, изгаряха врати и мебели, за да претопяват тенджери, тигани и какъвто друг метал успеят да намерят, за да произвеждат безполезен чугун. Отклоняването на ресурсите при "Големия скок" доведе до глад, причинил смъртта на десетки милиони хора.


Предлагането превиши търсенето


През изминалите две десетилетия производството се засили, тъй като китайските градове бяха сринати и застроени наново с хиляди нови офиси и жилищни небостъргачи, търговски центрове, мостове и магистрали.
Производството нарасна от под 130 милиона тона през 2000 година до над 600 милиона тона през 2010 година.
Ненаситният апетит на Китай за желязна руда допринесе за икономическия бум в Австралия, Бразилия и други страни, осигуряващи доставките. Стоманодобивните заводи купиха технологии от Запада и Япония.


Стоманата и алуминият наред с въглищата, стъклото и слънчевите панели са сред множеството китайски сектори, които се разрастваха, докато предлагането силно не превиши търсенето. След като строителният бум се охлади, доставчиците останаха с огромни складови запаси от неизползвани стоки, което пък доведе до ценови войни, застрашили мнозина с фалит. Пекин обяви планове да свие производството на стомана и въглища, но тепърва предстои да очертае плановете си за останалите сектори.


Китайското производство на алуминий е малка част от мащабите на стоманодобивния сектор с около 36 милиона тона, произведени миналата година. Чуждестранните конкуренти обаче твърдят, че за техния сектор евтиният китайски износ е дори по-опустошителен.


Миналогодишният износ на стомана се е свил с 30% спрямо 2016 година до 63 милиона тона, но това все пак е една четвърт от общия световен износ и над два пъти износа на Япония, равняващ се на 30 милиона тона.
Пекин се опита да избегне заплахата от търговски санкции, съгласявайки се на срещата на водещите световни икономики от Г-20 през 2016 година да създаде световен панел, който да бъди обсъди начини за свиване на сектора. Китайските власти обаче избегнаха поемането на всякакви обвързващи ангажименти.


Проблеми за другите


На американския пазар продажбите на китайска стомана се сринаха заради наложените по-рано мита, достигащи 522% за някои продукти, чиято цел бе да компенсира това, което Вашингтон определи като нечестни субсидии за производителите. Това означава, че макар Тръмп да избра Китай за обект на критиките си, новите мита, които той обяви, вероятно ще засегнат по-тежко американските съюзници Япония и Южна Корея.


САЩ са купили едва 1.1% от китайския износ на стомана миналата година спрямо 12% от износа на Южна Корея и 5% от износа на Япония, според данни на американската комисия за международна търговия. Стабилно увеличаващото се китайско производство засили натиска върху заводите да изнасят, което понижава цените и подкопава износа на производителите на стомана от САЩ, Европа, Япония и Южна Корея.


Същевременно Пекин слива най-големите си производители на стомана в още по-големи концерни, които са по-ефективни конкуренти. Китай създаде втория по големина производител на стомана в света след европейската ArcelorMittal, когато през 2016 година сля две държавни стоманодобивни компании - Baosteel Group и Wuhan Iron & Steel.


Новата компания Baowu Steel възнамерява да увеличи производствения си капацитет с две трети до 100 милиона тона чрез придобиване на по-малки стоманодобивни заводи, съобщи генералният ѝ мениджър през септември. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  Ако няма някакво споразумение, което да се спазва, нито САЩ, нито Европа могат да се сърдят на Китай, че произвежда по-ефективно.
  Ами да не купуват.

  Еретик
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4507 Весело

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  ми с дългата ръка на пазара какво става

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Не разбрах защо Западът в толкова ядосан при положение, че САЩ купуват само 1.1% от китайския износ.
  Явно китайците са произвеждали основно за вътрешна употреба...

  Stef
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  До коментар [#2] от "дерибеев":

  "Ми с дългата ръка на пазара какво става?"
  ============
  Тя си действа, но не точно така, както искаме НИЕ.
  Тогава спираме да говорим за пазар и се цупим.

  Еретик
 5. 5 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2759 Весело

  Експортните цени и на Япония, и на Ю.Корея за стоманата са с 30% по-ниски от цените на вътрешните им пазари и следователно американските мита се явяват регулатор на диспропорциите. От друга страна корейците внасят 15% от общия китайски износ на стомана и няма как да бъде избегната верижната реакция. Прибавяме огромния спад на останалите китайски пазари - главно Югоизточна Азия, и оставяме на чайкомитата да пласират рулоните из оризовите полета.

 6. 6 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 853 Весело

  Чудя се само къде е големият прЕател на Китай в цялата картинка или на китайците рубли им не трЕбват :)

  Stef
 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3756 Неутрално

  Не разбрах защо Западът в толкова ядосан при положение, че САЩ купуват само 1.1% от китайския износ.Явно китайците са произвеждали основно за вътрешна употреба...
  —цитат от коментар 3 на stef


  Това са интригантски левичарски интерпретации. Западът винаги трябва да е ядосан , недоволен и да се представя в негативна светлина. С подобни антизападни внушения подобни анализи олекват, защото тяхната тенденциозност е очевидна.

 8. 8 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1212 Весело

  Мислех, че стоманата се ПРОИЗВЕЖДА, па джелязото се ДОБИВА, ама нейсе, очевидно съм скаран с лексиката...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  Ами това е конкуренция, основен принцип на неолиберализма, но за какво мислите, че бе купен ''Кремиковци'' от подставено лице - за да не бъде отворен никога и да купуваме стомана от Западна Европа.

 10. 10 Профил на Г.Е.М.
  Г.Е.М.
  Рейтинг: 1133 Любопитно

  Баси китайците, мащабите на всичко просто плашат...

 11. 11 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 928 Любопитно

  До коментар [#9] от "voyko":

  И тая стомана с какво щеше да я правиш ?
  Кремиковци си беше гордост на соца но само щото СССР даваше необходимите ресурси почти без пари.
  Отделно че няма никаква логика 1 такъв мастодонт да се намира в Софийско при положение че ти нямаш достатъчно ресурси за да върви производството тоест трябва ти як внос . По логично щеше да е около морето или някъде по Дунав от където и по-бързо ,по-евтино и в по -големи количества щеше да идват суровините за завода.
  Друг фактор е че ако беше печеливш или имаше някакъв шанс за това тукашните мутри щяха да направят всичко възможно той да си работи и те да печелят и печелят. Само че като видяха на къде отиват нещата че без як и евтин внос , Кремиковци отива в историята решиха че е по-добре да го фалират и продадат за скрап .

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5074 Любопитно

  "Предлагането превиши търсенето"

  Когато се стигне до този момент пазарът (в този случай на стомана) по естествен начин се саморегулира, като тези производители, които няма къде да продадат своята продукция или фалират или просто спират да работят. Точно затова в Китай почнаха да затаварят десетки фабрики произвеждащи стомана. Просто няма къде да продадат стоката си заради намаленото търсене в страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5074 Любопитно

  До коментар [#2] от "дерибеев":

  Тръмпи удари няколко пъти тази "пазарна ръка", президентът и правителството на САЩ открито се намесват и влияят на пазарите и икономиката.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Мислех, че стоманата се ПРОИЗВЕЖДА, па джелязото се ДОБИВА, ама нейсе, очевидно съм скаран с лексиката...
  —цитат от коментар 8 на pariah


  Правилно мислиш. добива се желязна руда, която се претапя в желязо (извличане) с махане на шлаката, ако после се обогати с въглерод се превтъща в стомата с по-високи качества на еластичност и здравина от желязото. Това са го измислили още древните азиатски ковачи в късната античност, когато са загрявали късовете желязо в дървени и други въглища за да им опредадат нужната форма върху наковалнята после. Въглерода от въглищата е взаимодействал с желязото и се е получавала стомана, която се е закалявала чрез бързо охлаждане във вода (ефекта е твърдост и здравина) и отвръщала с бавно изстиване във въздушна среда (ефекта е еластичност). Процеса се е повтарял многократно до постигане на нужните качаства на меча, брадвата, сечивото. После се измисля начин сърцевината на меча да е отвърната, а острието да е закалено, чрез различни слоеве стомана. Изкованите е Кавказ и Персия мечове били с най-добрите качества, от там технологията се пренася в Толедо Испания (по време на конквистадорите) и се разнася из Европа. Ние сме я имали преди тях, българските мечове (пехота) и саби (коница) видят началото си от нашето присъствие в Персия и Авганистан. Китайците съумяват да направят мекия гъвкав меч използван по-късно от почитателите на у-шу. Японците стигат до крайност и съвършенство като правят мечове от по 300 слоя стомана с различна еластичност, ковкост и здравина, която от центъра към краищата на меча и острието постепенно става все по-твърда, а слоестата структура създава невероятна устойчивост и здравина, както и възможност за наточване почти до ширината на няколко молекули от метала. Въпреки това в битките през 15-16 век е европейските войни и търговци, преди затварянето (изолацията) на Япония, 50 конквистадора са наплясквали по 500-1000 самурая. Европа технологично вече е била много по-напред и в оръжията и в уменията. Последното го казвам за да не се прехласваме прекалено по изтока.

 15. 15 Профил на zippie
  zippie
  Рейтинг: 426 Весело

  Пекин затвори някой от заводите и закри 1 милион работни места
  —цитат от коментар 0 на статията
  Дневник, този някой закрит завод, като е един конкретен, можеше да го назовете по име или поне да кажете в кой район на Китай е ...
  ;-)

 16. 16 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 813 Любопитно

  Мащаба в Китай е стряскащ, за 3 години са произвели толкова стомана, колкото САЩ за целия 20 век:

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_steel_production

 17. 17 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#16] от "Фат Ким":

  Горното сравнение не е вярно, моя грешка, ставало е дума за производството на цимент. Извинявам се.

 18. 18 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 853 Весело

  Мащаба в Китай е стряскащ, за 3 години са произвели толкова стомана, колкото САЩ за целия 20 век:https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_steel_production
  —цитат от коментар 16 на Фат Ким


  Това е нещо като да е хвалиш, че се "приютил" военни действия на твоя територия ;)

  Производството на стомана със сигурност не е най-екологичното производство, което можеш да си представиш...

  Stef
 19. 19 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Ами това е конкуренция, основен принцип на неолиберализма, но за какво мислите, че бе купен ''Кремиковци'' от подставено лице - за да не бъде отворен никога и да купуваме стомана от Западна Европа.
  —цитат от коментар 9 на voyko


  Друго си беше да има червени облаци над София, които вярвай ми не бяха озарени от изгрева или залеза... Серни окисчета, Азотни окисчета - за всеки бял дроб по нещо имаше.
  Ама поне беше красиво. А за това колко е замърсена земята в района...

  Stef
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5074 Любопитно

  До коментар [#16] от "Фат Ким":

  Това е така заради наистина ОГРОМНИЯ строителен бум в Китай през последните 10-20 години. Всеки който е ходил там няма как това да не му е направило впечатление (при мен също беше така)... строи са много и в огромни мащаби. Не само жилищни и офис сгради, но още повече пътища, мостове, ЖП линии, енергийна инфраструктура и т.н. Много хора, голяма държава - много строителство...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 324 Гневно

  Пекин затвори някой от заводите и закри 1 милион работни места

  Дневник, акълът ми не го побира, че може да сте чак толкова неграмотни!
  В българския език НЯМА дума, нито една!, която да завършва на Й в множествено число! Това е едно от малкото правила в тоя език БЕЗ изключения!
  Така че, Китай или е затворил някоЙ /един-единствен/ завод! или е затворил някоИ заводи!
  Чак се чудя за какво ви ги плащат тия заплати! Би трябвало вие да си плащате, за да могат читателите да ви образоват!

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9343 Неутрално

  " Китай ще изнесе нетно 63 млн. т стоманени продукти през 2017 г. и 2018 г., което е съответно с 3% и 0,7% повече на годишна база."
  Сега май няма да се получи.

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  800 млн тона си е сериозна работа. И след като само 1% от американския внос на стомана е от Китай, значи митата на Тръмпи не се целят в Китай, а в Европа. Европа значи не може да се изключи от митата, защото тя е причината. Всъщност който държи стоманата държи и властта на тази планета. А "Сила Сибира" скоро ще бъде в Китай. Притеснението че Русия няма какво да си прави газа излиза неоснователно. Двете страни вече май минаха на разплащане без посредник. За нас новината е по-скоро добра. Безброят стоманени халета са внос от Китай. Това дава възможност на средни и малки фирми бързо да създават материална база. Особено в областта на земеделието, където всички чакаме бум.

 24. 24 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Кремиковци го затвориха защото от деня на първото планиране е на загуба
  А в случая митата на Тръмпи излизат доста театрални стига да не удря ха по най-близките съюзници.
  ПроизводствоТо в Китай ще се регулира от пазара а най- потърпевшите са самите китайци.

 25. 25 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  По темата. Европа да не се ядосва много на другите, ами да си седне на мързеливите бюрократични задници и да повиши конкурентноспособността на европейското производство с нови технологии и либерализация на хилядите норми и правила, от които вече не може да диша човек. Това бавно отиване към регулирана, вместо към свободна икономика ( от корпоративно-фашистки тип, не планово-социалистическа) ми докарва леки притеснения и чувство на дежаву. Модела на неоколониално икономическо източване на икономически по-слаби държави, като източна европа и други, което приспа западния бизнес, приключва. Вече идват играчи, за които либералния модел, облагодетелстващ по-силните икономики е само от полза. Ще видим нови периоди на протекционизъм от европейска страна (мита, субсидиране), щото е по-лесно административно. Вместо това трябва да се повиши ефективността и качеството - конкурентноспособност, но това е по-трудния процес, а и така ще се изтърват много от лостовете за контрол, с които бюрократите са свикнали.

 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#16] от "Фат Ким":

  Ами те и цимент и други строителни материали сигурно са произвели в подобно съотношение. Китай е огромна строителна площадка, в това няма нищо странно.
  Иначе безумието на Мао да се произвежда стомана в задния двор трябва да се изучава във всяко училище да знаят децата от малки за гениалните идеи които ражда комунизЪма.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12685 Неутрално

  И Китай и САЩ закъсняха с антикризисните си мерки, а САЩ допълнително "стреляха" накриво...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  До коментар [#8] от "pariah":

  То и джелезото не се добива, ами се добиват камънье с по малко джелезо из них.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Чуждестранните конкуренти обаче твърдят, че за техния сектор евтиният китайски износ е дори по-опустошителен.
  ________________
  Според либералните ентусиасти пазарът само трябва сам да се регулира и да влиза в покой когато е нужно! При ценови войни мириканските, европейските и немските компании ще изпадат във фалити както стана с Q-Cells.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  И Китай и САЩ закъсняха с антикризисните си мерки, а САЩ допълнително "стреляха" накриво...
  —цитат от коментар 27 на penetrating

  Определено си прав, индустрията на Азия,Латино Зоната и Африка скоро ще удвоят тази на евро-атлантическата планова корпокрация! Единствено банковата прегръдка СБ и МВФ остава силна ... ама няма да е вечна!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на Медиен манипулатор
  Медиен манипулатор
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Закрили малко от заводите и закрили 1 млн работти места. Баси, тия с кирки, лопати и ръчни колички ли работят.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 32. 32 Профил на Медиен манипулатор
  Медиен манипулатор
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#14] от "anarhochristian":

  Леле колко дълго и некомпетенто. Точно обратното е. От рудата при разтопяване с кокс се добива чугун с високо съдържание на въглерод. За да се получи стомана, разтопения чугун се продухва с кислород за да изгори въглерода и се получава стомана.

  А Желязото нито се добива, нито се произвежда. Жилязото се бере.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 33. 33 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Дневник, този някой закрит завод, като е един конкретен, можеше да го назовете по име или поне да кажете в кой район на Китай е ...
  ;-)
  —цитат от коментар 15 на zippie

  На Север, къде другаде да е. С едно изключение северните райони правят ръст в БВП-то от 0 до 2%. При реорганизациите в последните няколко години без работа в областта на производството останаха над 25 милиона души - горе долу колкото всички заети с производство в щатите. Индикатор за търсенето е и състоянието на корабостроителната индустрия - ключов консуматор на стомана - от над 2200 завода преди 5 години в момента работят не повече от 350. И понеже е Китай - поне 1/3 от тях работят само на хартия. Желанието на китайците да запълват всяка ниша в световната икономика със свръхпредлагане (казано с други думи - нерационална лакомия) почна да се обръща лека полека срещу тях. Проблемът със стоманата е както с много други неща в Китай - държавната помощ и липсата на екологично отношение към околната среда ...

 34. 34 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#28] от "tribiri":

  Ааа, аз знам едни дето дори го и "берат".
  Сещаш се кои, нали?

  Panta rhei....
 35. 35 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  "Ми с дългата ръка на пазара какво става?"
  ============
  Тя си действа, но не точно така, както искаме НИЕ.
  Тогава спираме да говорим за пазар и се цупим."

  Свободен пазар, в смисъла, който Адам Смит е влагал отдавна не съществува, ако някога въобще ги е имало. Протекционизъм (мита), картели и тайни споразумения между производителите (един от последите примери - производителите на прах за пране), лобита за директен натиск върху правителствата, опити да се повлияе върху развитието на цели сектори - какво общо има всичко това със свободния пазар. Последен пирон в ковчега пък са субсидиите. В ЕС, например, близо 40% от субсидиите отиват в селското стопанство.
  На този фон талибанският призив: "нека пазарът решава всичко", дори в области като образованието и здравеопазването излежда доста неуместен.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 5074 Любопитно

  До коментар [#35] от "grajdanin1":

  Добре казано и много вярно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  па джелязото се ДОБИВА
  —цитат от коментар 8 на pariah


  Джелязото се БЕРЕ

  http://bit.ly/2FLVXkz

 38. 38 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Забележете-втория по големина производител в света е Япония. Страна без никакви ресурси. Съответно трябва да внася рудите, към това да добавим високия жизнен стандарт. Въпреки всичко това, явно производството е много ефективно.

 39. 39 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Баси китайците, мащабите на всичко просто плашат...
  —цитат от коментар 10 на Г.Е.М.


  Е, все пак са само милиард и половина :)

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 40. 40 Профил на stellllli
  stellllli
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Историята се повтаря, пак стомана, пак Елзас и Лотарингия..

 41. 41 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2563 Любопитно

  Световната икономика се интегрира все по-добре, а работната сила върви към по-здраво затваряне в националните рамки. Това устойчив модел ли е?

 42. 42 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Навремето, през 19-ти век, запада спретна на Китай няколко войни, все с цел да наложи "свободна търговия", да може "невидимата ръка да регулира" и китайското правителство да не се опитва да налага своите "неоправдани ограничения" примерно в покупко-продажбата на опиума.

  По едно време в Китай има и американски и немски и руски войски, които да осигурят я това, я онова.

  Сега какво, изведнъж невидимата ръка нещо почна шамари ли да бие?

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4918 Любопитно

  До коментар [#2] от "дерибеев":

  Не беше ли "невидимата ръка на пазара"? Адам Смит в текстовете си за разпределението на доходиte (1759) и производството (1776) употребява този термин, "the invisible hand", в смисъл на непредвидените социални последствия от дейностите отговарящи на индивидуалния интерес.
  Явно съм непоправим даскал :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK