Дали посредничеството на Тръмп може да реши спора на Залива с Катар

Дали посредничеството на Тръмп може да реши спора на Залива с Катар

© Associated PressЛидери от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар ще утъпчат пътека до президента на САЩ Доналд Тръмп в следващите няколко седмици за последователни посещения, които едва ли ще разрешат отдавнашния спор между американските съюзници от Залива.


Вашингтон има голямо желание да сложи край на конфронтацията между Катар, от една страна, и няколко други арабски държави, от друга. Разривът разделя междуправителствената организация Съвет за сътрудничество в Залива (ССЗ) и вреди на предвожданите от САЩ усилия за поддържане на силен фронт срещу Иран.


Съединените щати се надяваха да бъдат домакин на среща на върха САЩ-ССЗ по-късно тази година, но вероятността за това май е малка, като се има предвид, че съперничещите си лидери все още са скарани. "Между тях няма съгласие. Те не са готови да разрешат тази криза", каза висш правителствен служител, говорейки за страните, замесени в кризата в Залива.
Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет скъсаха връзките си с Катар в областта на транспорта и търговията през юни миналата година, обвинявайки го, че подкрепя техния главен съперник Иран и поддържа тероризма. Катар отхвърля обвиненията и казва, че бойкотът е опит да се посегне върху неговия суверенитет и да се спре подкрепата му за реформа.


Вашингтон има силни съюзнически отношения със съперничещите си страни. В Катар се намира най-голямата военновъздушна база на САЩ в региона, която има решаващо значение за тяхната кампания срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. В същото време правителството на Тръмп изгражда още по-близки отношения с катарските съперници Саудитска Арабия и ОАЕ.


Срещи във Вашингтон


Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман ще се срещне с Тръмп днес във Вашингтон, а спорът с Катар едва ли ще бъде сред водещите въпроси, които младият лидер ще иска да обсъжда, казват дипломати.
После катарският емир шейх Тамим бин Хамад Ал Тани ще се срещне с Тръмп на 10 април в Белия дом.


А престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед, който желае да има последната дума пред Тръмп, иска да се срещне с Тръмп след планирана среща с катарския емир, каза висшият правителствен служител. Първоначално престолонаследникът, известен понякога на Запад като МбЗ, трябваше да се срещне с Тръмп на 27 март. "Всъщност МбЗ беше поискал от Тръмп да бъде последен", каза висшият правителствен служител. Засега не са определени нови дати.


Фотогалерия: Жени зад волана в Саудитска Арабия >


Лидерите вероятно ще разговарят с Тръмп за противодействието на Иран, борбата с ислямисткия екстремизъм и задълбочаването на икономическото и военното партньорство.


"Изглежда, че няма какво толкова да се спечели, а може доста да се загуби, ако партньорите от Залива се съгласят на още една лидерска среща САЩ-ССЗ, на която да бъде домакин президентът Тръмп в "Кемп Дейвид", каза бивш високопоставен американски служител, работил по регионалните въпроси. "Те могат да спечелят повече, ако самостоятелно преследват своите цели при вече планираните двустранни посещения във Вашингтон", каза той.


Бойкотът на арабските страни разстрои вноса на Катар и накара вложители от четирите държави да изтеглят милиарди долари от катарски банки. Катар, който е водещият износител на втечнен природен газ, разработи нови търговски маршрути и използва десетки милиарди долари от огромния си суверенен фонд, за да защити своите банки. ОАЕ по-специално се ядосва от предполагаемата подкрепа на Катар за ислямисти в региона.


Правителството на Тръмп се тревожи, че разривът между сунитските мюсюлмански съюзници на САЩ може да облагодетелства Иран в борбата за влияние в Близкия изток.


Засега нито Саудитска Арабия, нито ОАЕ смятат, че исканията им са изпълнени, за да бъде уреден спорът. В началото на кризата четирите страни изпратиха на Доха списък с 13 искания, включително затваряне на държавно финансираната телевизия "Ал Джазира" и понижаване на нивото на връзките с Иран.


Фотогалерия: Как изглежда затворът за милиардери в Саудитска Арабия >


Катар увеличава лобистките си усилия във Вашингтон, но Рияд и Абу Даби смятат спора за "незначителен дразнител" и "неспешен проблем, който те могат да понасят много дълго и който не засяга интересите на САЩ", каза ръководителят на изследователския център "Интернешънъл крайсис груп" Роб Мали. "Те искат да го разглеждат като част от пейзажа, а не като нещо, което изисква незабавно внимание", каза Мали, който наскоро се е срещал със саудитски служители.


Очевидно спорният подход на Белия дом също усложнява усилията на САЩ за посредничество в спора. Отначало Тръмп решително подкрепи саудитците и емирствата, като нарече Катар "спонсор на тероризма". Но след това под натиска на уволнения държавен секретар Рекс Тилърсън и министъра на отбраната Джим Матис смекчи своята позиция, като призова за единство в Залива.


Катар стана по-уверен в подкрепата на Вашингтон, който наскоро беше домакин на съвместни преговори на високо равнище. Висш американски служител, запознат с посредническите усилия на САЩ, каза, че сред съюзниците от Залива все още има известна готовност за започване на диалог.


"Те започват да осъзнават, че това само облагодетелства иранците, сирийците и руснаците и е време да измислят как да уредят тези въпроси", каза служителят. "Разсъждавайки рационално, те знаят, че това трябва да се уреди, че само ще стане по-зле и ще засегне други неща . . . но дълбоко в себе си биха желали да го продължат по някакъв начин, защото емоциите са толкова силни", каза служителят. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4715 Любопитно

  "А престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед, който желае да има последната дума пред Тръмп, иска да се срещне с Тръмп след планирана среща с катарския емир, каза висшият правителствен служител."

  Преди една-две седмици изтече информация, че същият крал на ОАЕ силно е настоявал Белият Дом да уволни Рекс Тилърсън, заради неговата слабост (застъпничество) спрямо Катар в спора между тези две държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4715 Любопитно

  До коментар [#1] от "Иво":

  Ето подробности по горната тема:

  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-43281519

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Днес саудитският принц каза, че жените и мъжете са равни. Там стават революционни промени. Танцът със саби свърши работа.

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  "Дали посредничеството на Тръмп може да реши спора на Залива с Катар?"

  Положително, колкото слон може да подреди стъкларски магазин.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11426 Неутрално

  Тръмп имал успехи в преговорите :)
  Подходът му бил спорен :)
  Други са го спасявали десетки пъти :)
  Да видим сега кой ще го спаси в посредническата мисия. Той уволни доста смислени хора...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Тръмп и посредничеството му не са в състояние да решат никой спор!
  Оранжевият клоун просто радикализира и профанизира международната среда и дипломацията!

 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Едва ли скоро време ще се подобрят отношенията между СА и Катар. Истината е, че и двете страни подкрепяха терористите от ИД.

 8. 8 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2030 Весело

  Защо го занимават тръмп с такива незначителни неща. Първо трябва да реши кой ще уволни днес, а след това си има книжки за оцветяване. Той е зает човек.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Началото на заглавието, думата "дали" е показателна, за несъстоятелността на статията в опита и да бъде нещо като анализ и най-смешното е, че в материала няма отговор "дали да или не" може да е крайния резултат. По този начин целия материал остава на равнището на не особено задълбочен преразказ, на това което се е случило и причините за него.
  Това последното, причините за разрива между лидерите, които според авторите са едва ли не само и единствено на база на някакви междуличностни разногласия, прави нещата да изглеждат още по-несериозно.
  Явно има засегнати или най-малкото много спорни интереси между страните участници в тази сага и в този смисъл, дали точно Тръмп ( защо е изведен само той, като някакво едва ли не извън институционално явление, докато реално са включени маса хора с експертни и доказани качества е друг въпрос) е човека, който да е най-добрия посредник в решаването на тези спорове, също "спомага' за принизяване качествата на материала, който коментираме и дори го свежда да нещо подобно на махленска разправия межди иначе уж добри съседи и приятели.

 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  За едни пари става въпрос. И един петрол. И едно влияние в БИ. Но е късно. Новият играч е на линия, силен е и има инициативата. Изброените се опитват да минимизират загубите...

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4715 Любопитно

  До коментар [#7] от "voyko":

  Точно, но КСА и нейните верни васали във ССЗ обвиниха за това само Катар, отричайки, че те са подкрепяли някога терористи в региона на Близкия изток. Нещо което разбира се не е вярно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  "Дали посредничеството на Тръмп може да реши спора на Залива с Катар"


  Може, ако Тръмпи разбере за какво е спора.

 13. 13 Профил на САЩ се управлява от Риад
  САЩ се управлява от Риад
  Рейтинг: 1293 Весело

  и що само катар подкрепя тероризма след като всичко тръгва от рияд:))

  и къде е статията за ареста на саркози?за хилъри,буш и пуделчето блеър не се и надяваме на арест:))

 14. 14 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3645 Весело

  Пратете Куши да разреши спора, ще вземе пари и от двете страни за да си плати ипотеката на злощастния небостъргач, а дали ще свърши работа - ще видим.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1921 Весело

  Колкото по далеч стои Тръмп, толкова по лесно и бързо ще се разберат в ССЗ ;)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK