Едно мафиотско убийство преобрази Словакия, но докога

Едно мафиотско убийство преобрази Словакия, но докога

© Associated PressНа 26 февруари сутринта Словакия научи за едно двойно убийство. Млад разследващ журналист и приятелката му са били застреляни. Това бе станало в малката им къща в село недалеч от словашката столица Братислава. Някой ми се обади да ми каже какво се е случило и аз си помислих: "О, това е ужасно". И си беше така.


Дотогава никога не бях чувала името на Ян Куцяк. Не бях чела статиите му; никой не ми ги беше препоръчвал. Но дори и да бях ги чела, може би нямаше да съумея да се съсредоточа достатъчно, за да проследя заплетените връзки, които той описва. Връзки, толкова сложни, че приличат на химически формули. Този ден беше много студено, но на публични места в Братислава започнаха да се появяват снимки на усмихнатите двама млади - на същата възраст като моите пораснали деца - а хората палеха свещи и ги слагаха до фотографиите. Вече нищо нямаше да бъде същото.


Ние просто спряхме да обръщаме внимание на нормалния си живот. Бяхме обладани от новините, пресконференциите, дискусиите и постовете във "Фейсбук". На следващия ден редакторът на Куцяк публикува неговата последна и незавършена статия, която излезе във всички вестници и бе прочетена от повече хора, отколкото която и да било друга статия, за която може да се сетим.
Историята, която Куцяк ни разказва, е фактически бъркотия от истории, в които участват членове на калабрийската организирана престъпна група Ндрангета, свързани със словаци чрез инвестиции, получаване на европейски субсидии за земеделски земи, на които нищо не расте, както и банкрутирали фирми. Всичко това Куцяк свързва със съдии, данъчни служители и политици от управляващата партия. Можете да четете това като полицейски доклад, като социологическо изследване, като комедия или драма. В тази история има дори една красива жена с главозамайваща кариера, която от модел в реклама за трактори я издига до бизнес дама и близък сътрудник на премиера и я отвежда също до калабрийски бизнесмен. Да, това може да сe чете и като сапунена опера.


Това е Словакия, на която сега ние се противопоставяме.


Всеки, който е чел последната статия на Куцяк, може да види абсурда разследването на убийството да бъде надзиравано от същите хора, които Куцяк посочва в своите репортажи: вътрешния министър Роберт Калиняк и премиера Роберт Фицо (които след това подадоха оставка в отговор на обществения протест). Последваха поредица улични протести - най-големите в историята на нашата страна.


Множествата бяха още по-големи от онези по време на Нежната революция през ноември 1989 г. Хората се събираха спонтанно из цялата страна и дори извън границите ѝ. Това несъмнено бяха първите протести срещу корупцията. Гневът към някого, който крои планове да краде от вас, обаче е едно нещо. Съвсем друго нещо е да отдадеш почит към убит журналист, разкрил тази схема, и да застанеш до неговото опечалено семейство.


Словакия вече не е разделена между опозиция и управляваща коалиция, между либерали и католици, между леви и десни.


Тя е разделена между онези, които скърбят за Ян Куцяк и Мартина Кушнирова, и малцината, които не скърбят.


Ако политици бяха призовали към митинги, те нямаше да постигнат протест от такъв голям мащаб. Демонстрациите обаче бяха организирани от студенти. Те дадоха трибуна на Мария, сестрата на Куцяк. И поканиха активисти, включително защитници на правата на хомосексуалните и един епископ, който е бил отстранен от църквата заради направени от него разкрития за финансови нередности в църковната йерархия.


Хората скандираха за оставка на правителството. Творчеството на обикновените хора произведе лозунги, които осмиваха по стотици начини политическите лидери, като даже се цитираха Шекспир и други писатели.


За една нощ нашият проевропейски премиер се ожесточи дотолкова, че изригна разни конспиративни теории по начина, по който го правят крайнодесните. Това обаче имаше малък ефект. След като обвини Джордж Сорос, че подклажда протестите, хората се смяха, присмя се и печатът. На една от демонстрациите малко момче имаше на гърба на палтото си надпис: "Аз съм прекалено голям, за да вярвам в приказките за Сорос".


Когато Фицо се опита да говори като Виктор Орбан, явно беше забравил, че унгарският премиер разполагаше с години, за да оформи своя нелиберален режим, и има пълната поддръжка на медиите в Унгария. Все пак днес Словакия няма заряда на диктатурата, нито на фашизма. През 90-те години на миналия век ние бяхме първата страна в посткомунистическата Централна Европа, изпитала управлението със силна ръка - на Владимир Мечиар. Накрая режимът на Мечиар бе отстранен от вълна на гражданска съпротива.


Прекалено рано е да знаем какъв ще е резултатът от последните протести. Румъния и България станаха пример за страни, където огромни демонстрации срещу корупцията не можаха да доведат до значителна политическа промяна. Не е от полза това, че в Словакия няма видима проевропейска алтернатива на настоящото управление. Все още обаче е възможно да съумеем да променим атмосферата за повече от само няколко седмици. Вярвам, че нашата страна с население от 5.4 млн човека се е показала готова за демокрация, до голяма степен благодарение на реакцията на младите хора.


Чехите и словаците са запленени от "магическите числа". Чехословакия е основана през 1918 г. и престава да съществува през 1938 г., след като Мюнхенското споразумение позволява на Хитлер да я разреже. Комунистите идват на власт с преврат през 1948-та. Пражката пролет е през 1968 г. Мечиар, чийто режим вървеше надолу към диктатурата, бе победен през 1998 г.


Ян Куцяк и неговата приятелка Мартина Кушнирова бяха убити, защото заплашваха мафията. След като съветските войски смазаха Пражката пролет през 1968 г., студентът Ян Палах се самозапали в Прага в името на свободна Чехословакия. Тези истории може да са различни, но имат нещо общо: техните герои са толкова млади. /БТА


- - - - - - -
*Б. изд.: Марта Фришова е словашки журналист и съоснователка на Централноевропейския форум в Братислава.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5703 Неутрално

  Настръхваш.... Страхотна статия!

  скоростен индекс "Y"
 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1575 Неутрално
 3. 3 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Не искам да бъда песимист, но в Словакия, имайки предвид примера на други страни от Източна Европа, нещата няма да се променят кой знае колко!

 4. 4 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 2639 Разстроено

  "Прекалено рано е да знаем какъв ще е резултатът от последните протести. Румъния и България станаха пример за страни, където огромни демонстрации срещу корупцията не можаха да доведат до значителна политическа промяна."

  Тъжната истина , но да им пожелаем поне на тях успех.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  Едно мафиотско убийство преобрази Словакия
  ___________
  Те за това у нас всички говорят за корупция без да посочват имена на "бизнесмените"!
  У нас още преди 20 години стана ясно ,че разследващите журналисти могат да пишат каквото си искат само не и за мафията и дълбоката държава!
  Мине не мине и изобличават бабата която продава кюлоти или някой измамник и то от дребните!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Не е от полза това, че в Словакия няма видима проевропейска алтернатива на настоящото управление.
  ---------
  Това е страшното и отчайващото и при нас. Да свалиш ГЕРБ за да сложиш БСП и после обратното е преливане от пусто в празно.

 7. 7 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Убийството на журналиста и приятелката му нямат нищо общо с мафията.

  Една от основните тези, която се обсъжда в медиите около правителството (и която ЛИПСВА в дневник) е, че някой клати Фицо и това е активно мероприятие за свалянето му.

  На кой му пречи Фицо? Като държава, част от твърдата и консервативна вишеградска четворка, Словакия е слабата брънка... При Унгария, Полша или Чехия такива номера няма да минат.

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11625 Неутрално

  Жалко е за младите хора, при това и невинни жертви на нечии интереси.

 9. 9 Профил на bird_song
  bird_song
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#2] от "Лелка":

  Нещо различно !?

 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  До коментар [#7] от "keipax":

  Искате да кажете, че някой уби младежите за да натопи Фицо? Както някои казват, че англичанните отровиха Скрипал и дъщеря му за да натопят Путин? С което само ни доказвате, че тези, дето ги пишете и едните и другите простотии сте извадени от един и същ калъп.

 11. 11 Профил на ngk41556743
  ngk41556743
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Докато Италия е част от ЕС и на жителите от Южна Италия се позволява да пътуват свободно.

 12. 12 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 492 Гневно

  До коментар [#1] от "hamiltonf1":

  http://ceeforum.eu/en/projekt-podporili/

  ''Марта Фришова е съоснователка на Централноевропейския форум'', който - може да видите ясно в горния линк - основен донор е Отворено общество на Сорос. те не го крият дори, наглярите.


 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12372 Неутрално

  Дано успеят да почистят полическата плява...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2376 Весело

  "Словакия вече не е разделена между опозиция и управляваща коалиция, между либерали и католици, между леви и десни.
  Тя е разделена между онези, които скърбят за Ян Куцяк и Мартина Кушнирова, и малцината, които не скърбят."

  Само каква тъпотия!

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Добре е, че хората в Словакия проявяват чувствителност. У нас вече няма такава. Няма скандал, който да не отшуми за два дни, пометен от следващ скандал или псевдоскандал, отшумяващ пак за същото време.
  Хората са твърдо убедени, че или ще е ГЕРБ или БСП и не провиждат никаква друга алтернатива. Свестните нямат шанс, защото мнозинството не е склонно да им го даде. И така си я караме. Вероятно ще я караме така докато непредставените измрем и останат онези, които се чувстват добре, лашкайки се между двете опции и живеещи ден за ден. Ще настъпи "хармония", в която, надявам се, детето ми няма да участва, защото, за мой ужас, се моля да не живее на тази територия.

 16. 16 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Словашки журналист разследвайки далавери с пари по еврофондове за земеделие стигнал до калабрийската мафия и бил убит. В България никой, никога не е мислил, нито се е опитвал да разкрива подобни връзки. Но влиянието на мафията в България всъщност е много по- голямо, отколкото в Словакия. Мафията в България е недосегаема дори за журналистите. Страхът е наложил закона за ОМЕРТАТА. Иначе, мафията може да бъде унищожена чрез приемането на съответни закони, които да направят съществуването и невъзможно. Ние сме живели по времето на социализма, КОГАТО НЯМАШЕ МАФИЯ, защото нямаше почва за нейното съществуване: хазартът беше забранен; проституцията беше забранена; нямаше наркотици и наркомани; нямаше заложни къщи; нямаше битови кражби; нямаше бързо, необезпечено кредитиране; нямаше неангажирани в трудовия процес цигани; нямаше неграмотни; нямаше латифундисти и еврокредитиране предназначено пак за НАШИ - хора. Нито един европроект не може да мине, ако нямаш хора във властта. Мафиозите не са като комунистите, които ни караха да работи ангария! Те плащат и купуват депутати, политици, полиция, прокурори и съдии, кметове и от все о. п. ...! След като сме изпитали на гърба си и доброто и лошото на социализма и перестройкаджийската "демокрация" защо не се опитаме да мислим трезво и направим завой в политиката; да променим законодателството така, че да няма мафия, да няма латифундисти и крадливи посткомунистически, псевдо капиталисти, хората да могат да развият талантите си да произвеждат за себе си и за благото на народа си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK