Полша и Брюксел отново размениха остри реплики заради съдебната реформа

Яцек Чапутович.

© Associated Press

Яцек Чапутович.Конфликтът между Полша и Европейския съюз по повод върховенството на закона навлиза в нова фаза – Варшава обвини Брюксел, че прилага двойни стандарти към страните-членки, след като аргументите ѝ в полза на реформата на съдебната система бяха отхвърлени.


Въпросните реформи, проведени от консервативната управляваща партия "Право и справедливост", поставят под въпрос независимостта на Конституционния съд и предизвикаха европейските институции да започнат процедура, която може да отнеме правото на глас на Полша в Европейския съвет.


"Нищо не вреди повече на идеята за европейска интеграция, отколкото действителното неравенство на държавите-членки пред закона, употребата на двойни стандарти и отстъплението на Европейската комисия от ролята ѝ на обективен пазач на договорите към превръщането в инструмент в ръцете на някои държави", заяви външният министър Яцек Чапутович пред парламента.
"Дефицитът на демокрацията в ЕС не е фигура на речта, а реалност с дълбоки политически последствия", каза още той. "Надигащата се вълна от опозиция срещу интеграцията на европейския континент не е причина за демократичните слабости на Съюза, а резултат от тях".


Изказванията на Чапутович дойдоха след като вицепредседателят на ЕК Франс Тимерманс отхвърли последния опит на Полша да защити предприетите реформи. "Ако идеята, че правото да реформираш съдебната система, е същото като правото да ѝ наложиш политически контрол, значи имаме проблем", каза той.


Това развитие вероятно ще сложи край на затоплянието на отношенията между Брюксел и Варшава, започнало по инициатива на новия премиер Матеуш Моравиецки. Най-тежката възможна санкция, която ЕК може да предприеме, е да отнеме на страната правото на глас в Европейския съвет – но процедурата за това е дълга, сложна, изисква сериозна мнозинство сред страните-членки, а унгарският премиер Виктор Орбан вече се закани да я блокира.

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 910 Неутрално

  В Америка в момента има скандал. Сорос финансира здраво предизборните кампании на юристи, които като проститутки му се продават. В момента в който станат съдии,те забравят духа и буквата на закона и започват да работят като партийни активисти. Съдебната система се болшевизира. В Полша искат да се отърват точно от такива набутани съдии, които обслужват чужди за Полша интереси,които действат като извънредни пълномощници и комисари,пратени от глобалисткия и розово фашистки интернационал. Това е големият проблем,как да изчистят съдебната система от внедрени чужди агенти.

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 910 Неутрално

  В Полша, Чехия,Унгария и другаде вече не виждат общо бъдеще с Франция,Германия,Дания,Швеция. На последните бъдещето е кърваво.

 3. 3 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Поляците са горд народ заслужил световно признание за приноса си в човешката култура, история и прогрес. Сигурно имат своите основания и аргументи по формирането на съдилищата си, но само спорния Орбан ги подкрепя. И то само да дразни Брюксел и да го дава еврохулиган. Все пак би трябвало да проявят малко търпение преди да отхвърлят мнението на приятелите си, като намеса, диктат и тем подобни популизми ала фараж и руската подлога льопен. Нека станат нетен вносител в бюджета на ЕС и тогава имат претенции към страните донори. А сега звучат тъпо, като тъпите нашенци, дето викат "акъл не ми давай - пари ми дай".
  Добре, но с тоя акъл са си изкарали парите хората. Изкарай си ти.

  Navigare Necesse Est
 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2067 Весело

  В Полша, Чехия,Унгария и другаде вече не виждат общо бъдеще с Франция,Германия,Дания,Швеция. На последните бъдещето е кърваво.
  —цитат от коментар 2 на gozambo

  До коментар [#2] от "gozambo":

  Казваш, доколкото разбирам,че "истинските" демокрации, "родили" се в Полша, Чехия, Унгария и др., нямат вече нищо общо с истинските демокрации?!
  Може би си прав! Дания и Швеция са конституционни монархии, т.е. пряко свързани с комунизма и са недемократични, според твоите демократични принципи! За Франция и Германия, просто не си струва да говорим, те са си ачик комунистически, нали?! ;) И поради това, бившите соц. "демокрации", трябва да се завърнат към "корените" си! Може би и Чайка ще им помогне, по пътя към "демократичния социализъм"! Особено в реформите на съдебната им система, както "помогна" на нас!
  Дерзайте другарю, ротфронт и но пасаран!

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#3] от "Schopenberg":

  Звучат тъпо ли? Полша е консервативна. Поляците изповядват консервативни ценности и демократично те винаги ще гласуват срещу гей браковете, срещу обръщането на пола,ползването на която си искат тоалетна от травеститите и подобни перверзни и откачени крайно леви идеи. Но чрез съда тези извращения могат да бъдат наложени на поляците,както ги наложиха в Америка и много други страни. Някой може ли да си представи, че основателите на американската държава са заложили правото на гей бракове? Никой не може,но съдиите намериха такива основания в конституцията. Затова е въпрос на съществуване на полската нация да се отърват от сороските съдии.

 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Вижте борбата в съдебната система в САЩ- кой да назначи повече консервативни съдии или кой да назначи повече либерални. Консервативните и либералните съдии във Върховния съд отсъждат по два противоположни начина, във федералните и апелативните съдилища отсъждат по два противоположни начина. Поляците трябва да подменят соросците с консервативни съдии и после да оставят съдебната система да си гледа работата.
  Когато се говори за независима съдебна система,това е много условно. Няма власт и не бива да има,която е безконтролна. Трите власти взаимно се контролират. Когато съдебната система поради безконтролност е залитнала и е станала опасна, независимостта й трябва да бъде нарушена, за да се поправи. Съдебната система не може сама да се оправи, ако се е корумпирала и извратила.

 7. 7 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 324 Весело

  До коментар [#1] от "gozambo":
  „В Полша искат да се отърват точно от такива набутани съдии, които обслужват чужди за Полша интереси,които действат като извънредни пълномощници и комисари,пратени от глобалисткия и розово фашистки интернационал. Това е големият проблем,как да изчистят съдебната система от внедрени чужди агенти”

  Вашите изказвания приличат на комунистическата пропаганда след 1944 г. Дайте да сменим всички съдии и други магистрати, защото са чужди агенти, вражески и подривни елементи, и фашисти!

  И с кого искат да сменят съдиите в Полша? С наши хора ли?

  Кога ще разберат, ЕС е съюз на правови държави с обща европейска ценностна система. Който иска олигархично управление, диктатура, нарушение на,човешки права, зависим съд и прочее - да напусне ЕС.

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2067 Весело

  До коментар [#7] от "iceman_bg":"Кога ще разберат, ЕС е съюз на правови държави с обща европейска ценностна система. Който иска олигархично управление, диктатура, нарушение на,човешки права, зависим съд и прочее - да напусне ЕС."

  Ама, поне, ще си запазят статута на "първи водопроводчик" в, след брекзитна и почти разединена, крепяща се едва-едва, на зарино-"новичокска солидарност", Британия!

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Хайде, да ги гонят поляците и друм бун.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 485 Неутрално

  А остри реплики по съдебната реформа в БГ ще има ли?
  И ще са, като поувяхнат тиквите.

 11. 11 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Да се чете "или" във второто

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  "Ако идеята, че правото да реформираш съдебната система, е същото като правото да ѝ наложиш политически контрол, значи имаме проблем".
  А с България нямате ли проблем. Тука какво е по-различно. Защо това изречение не го кажете и на Борисов?

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#4:"batzdravo"][/quote]

  Не си в крак с новите реалности. Казах за кървавото бъдеще заради милионите африканци и мюсюлмани в тези страни, които с висока раждаемост вървят към мнозинство.Нищо друго не ги очаква, освен ливанизация. Как я виждаш демокрацията във Франция когато мюсюлмани и негри станат 50% от населението?
  А Полша иска да изчисти съдиите от комунистическо време. Ти имаш ли нещо против това?

 14. 14 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":„В Полша искат да се отърват точно от такива набутани съдии, които обслужват чужди за Полша интереси,които действат като извънредни пълномощници и комисари,пратени от глобалисткия и розово фашистки интернационал. Това е големият проблем,как да изчистят съдебната система от внедрени чужди агенти”Вашите изказвания приличат на комунистическата пропаганда след 1944 г. Дайте да сменим всички съдии и други магистрати, защото са чужди агенти, вражески и подривни елементи, и фашисти!И с кого искат да сменят съдиите в Полша? С наши хора ли? Кога ще разберат, ЕС е съюз на правови държави с обща европейска ценностна система. Който иска олигархично управление, диктатура, нарушение на,човешки права, зависим съд и прочее - да напусне ЕС.
  —цитат от коментар 7 на iceman_bg


  Поляците ясно заявиха- ще сменим съдиите от комунистическо време и ще сложим консервативни съдии! Съдиите от комунистическо време поради възпитанието им да служат на някого, в момента обслужват външни интереси, обясних вече какви.

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":„В Полша искат да се отърват точно от такива набутани съдии, които обслужват чужди за Полша интереси,които действат като извънредни пълномощници и комисари,пратени от глобалисткия и розово фашистки интернационал. Това е големият проблем,как да изчистят съдебната система от внедрени чужди агенти”Вашите изказвания приличат на комунистическата пропаганда след 1944 г. Дайте да сменим всички съдии и други магистрати, защото са чужди агенти, вражески и подривни елементи, и фашисти!И с кого искат да сменят съдиите в Полша? С наши хора ли? Кога ще разберат, ЕС е съюз на правови държави с обща европейска ценностна система. Който иска олигархично управление, диктатура, нарушение на,човешки права, зависим съд и прочее - да напусне ЕС.
  —цитат от коментар 7 на iceman_bg


  ЕС вече не е с обща европейска ценностна система. Гей ценностите не са възприети от всички държави. Нито свободното придвижване и мигриране на всички хора по света в Европа. В момента Полша и 11 други държави организират блок за да дадат отпор на централизирания ЕС и на Франция и Германия. Първо, ще искат децентрализация и ЕС да не се меси във вътрешните дела на държавите. Второ, ще искат Макрон и Меркел да си гледат собствените държави и да не правят планове за останалите държави от ЕС. Макрон и Меркел докато се радваха, че Меркел вече състави правителство и двамата ще могат да се заемат с преустройване на ЕС както на тях им е угодно и ето ти ново пет- коалиция от 12 държави срещу плановете им.
  Започнете да следите каква нападателна позиция срещу ЕС, Макрон и Меркел вече вземат поляците! Започват да им казват истините и да ги унижават.

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#7] от "iceman_bg":"Кога ще разберат, ЕС е съюз на правови държави с обща европейска ценностна система. Който иска олигархично управление, диктатура, нарушение на,човешки права, зависим съд и прочее - да напусне ЕС."Ама, поне, ще си запазят статута на "първи водопроводчик" в, след брекзитна и почти разединена, крепяща се едва-едва, на зарино-"новичокска солидарност", Британия!
  —цитат от коментар 8 на batzdravo


  Живеете в миналото, боравите с клишета. Онзи ден поляците заявиха на Макрон, че полската икономика е в по-добро състояние от френската, защото френската е обременена с изключително големи социални придобивки за работниците. Преди няколко дена Меркел предупреди САЩ да не разделят страните от ЕС като налагат мита върху европейските стоки и в същото време освобождават от мита определени европейски страни. Като свържете тези две изказвания може да стигнете до извода, че с рамо от Америка изведнъж може да се окаже, че полската стомана е много по-качествена от германската и се харчи в САЩ, а и за много други стоки. На вас не ви е ясно, че Германия е такава икономическа сила в голяма степен благодарение на САЩ. Ползва от старо време привилегии. Ако й отнемат привилегиите и ги дадат на друг, той ще стане икономическа сила. Затова не подценявайте Полша.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK