Марк Зукърбърг най-накрая проговори, но ще спаси ли това имиджа на "Фейсбук"

Марк Зукърбърг най-накрая проговори, но ще спаси ли това имиджа на "Фейсбук"

© Associated PressСлед скандала за защитата на личните данни, включващ свързана с Тръмп фирма за събиране на информация, главният изпълнителен директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг започна серия от нетипични медийни изяви, опитвайки се да намали донякъде обществения и политически натиск над социалната мрежа.


Но далеч не е ясно дали е спечелил на своя страна властите в САЩ и Европа, а още по-малко широката общественост, чиито ъпдейти на статуса осигуряват на "Фейсбук" безкрайния поток от информация, която социалната мрежа използва, за да продава насочени към конкретни потребители реклами.


Вчера обикновено склонният към самоизолация Зукърбърг даде интервю за Си Ен Ен и друго за Wired след съобщенията, че "Кеймбридж аналитика" (Cambridge Analytica, CA) е откраднала данните на над 50 милиона потребители на "Фейсбук" в опит да повлияе на избори. През 2016 г. предизборният екип на Доналд Тръмп плати на фирмата над 6 милиона долара, макар че по-късно се разграничи от нея.
Зукърбърг се извини за "голяма злоупотреба с доверие", призна за допуснати грешки и представи мерки за защита на потребителите след кражбата на информация от "Кеймбридж аналитика".


"Наистина съжалявам за това, което се случи", заяви Зукърбърг пред Си Ен Ен. "Фейсбук" носи отговорност да защитава информацията на потребителите си, добави той и отбеляза, че ако фирмата се провали, "не заслужаваме възможността да служим на хората". Неговото признание за вина беше направено по кабелната телевизия няколко часа, след като призна грешките на компанията си в пост във "Фейсбук", без обаче да заяви, че съжалява.


Зукърбърг и служител номер 2 на "Фейсбук", Шерил Сандбърг, пазеха мълчание от петък насам, когато медиите разкриха, че "Кеймбридж аналитика" може да е използвала неправомерно получени лични данни на около 50 милиона "Фейсбук" потребители, за да се опита да повлияе на избори. Сред клиентите на "Кеймбридж аналитика" бе и предизборният екип на Доналд Тръмп. След публикуването на разкритията акциите на "Фейсбук" спаднаха с около 8 на сто и компанията загуби около 46 милиарда долара от пазарната си стойност.


Няколко експерти заявиха, че Зукърбърг е направил важна стъпка с интервюто си за Си Ен Ен, но малцина бяха убедени, че проблемът с "Кеймбридж аналитика" е останал зад него.


Извинението на Зукърбърг изглеждаше формално и претупано


според Хелио Фред Гарсия, преподавател по управление на кризи в Нюйоркския и в Колумбийския университет. "Той не призна вредите или потенциалните вреди за засегнатите потребители", заяви Гарсия. "Съмнявам се дали повечето хора са разбрали, че се извинява."


Вместо това ръководителят на "Фейсбук" посочи стъпки, които компанията вече е предприела, като взето през 2014 г. решение да ограничи достъпа на външни приложения до данни на потребителите (това решение е било взето прекалено късно, за да спре "Кеймбридж аналитика"). Освен това той изложи серия технически промени, които ще ограничат допълнително информацията, която приложенията могат да събират, обеща да уведомява потребителите, когато външни лица злоупотребяват с тяхната информация и заяви, че "Фейсбук" ще "проверява" приложения, които показват притеснително поведение.


Такава проверка ще бъде гигантско начинание, заяви Дейвид Каръл, изследовател на медиите в нюйоркския колеж по дизайн "Парсънс". Начинание, което вероятно ще открие голям брой приложения, правещи "притеснителни неща".


Марк Зукърбърг най-накрая проговори, но ще спаси ли това имиджа на "Фейсбук"

© Dado Ruvic, Reuters


Но по други фронтове Зукърбърг внимателно си оставяше вратички в иначе поразителни изказвания. В интервюто за Си Ен Ен например той заяви, че би се "радвал" да даде показания пред Конгреса - но само ако това е "правилното нещо". Освен това Зукърбърг отбеляза, че мнозина други служители на "Фейсбук" може да се окажат по-подходящи свидетели в зависимост от това какво иска да научи Конгресът.


В друг момент ръководителят на "Фейсбук" сякаш подкрепи закони, ограничаващи дейността на технологични гиганти. Поне ако това са "правилните" правила, като например да се изисква политическите онлайн реклами да разкриват кой е платил за тях. Но веднага след това Зукърбърг избегна да подкрепи закон, който би включил подобни правила във федералното законодателство, и вместо това похвали доброволните усилия на "Фейсбук" в тази насока.


"Те ще се борят със зъби и нокти да избегнат регулации",


казва Тимъти Карън, преподавател по бизнес от университета "Нотр Дам" в Индиана. "След шест месеца ще водим същите разговори и ще става само по-лошо с приближаването на изборите."


Дори планът на "Фейсбук" да съобщава на потребителите за изтичане на информация може да хвърли върху потребителите отговорността да се просветят сами. Зукърбърг съобщи, че "Фейсбук" ще "създаде инструмент", който ще позволи на потребителите да видят дали техните данни са били засегнати от изтичането на информация към "Кеймбридж аналитика", намеквайки, че компанията няма да уведомява хората автоматично.


"Фейсбук" възприе същия подход в стил "направи си сам" и в случая с предполагаемата руска намеса в изборите за разлика от "Туитър", който уведоми потребители, които са били изложени на руска пропаганда в неговата социална мрежа.


При една от най-тежките ответни реакции, пред които се е изправял "Фейсбук", политици в САЩ и Великобритания призоваха Зукърбърг да обясни с подробности практиките си за съхраняване на информацията. Главни прокурори в щатите Масачузетс, Ню Йорк и Ню Джърси започнаха разследвания на проблема с "Кеймбридж аналитика". А мнозина потребители се обединиха в движение, призоваващо хората да изтрият изцяло профилите си във "Фейсбук".


Санди Паракилас, работил в отдела за защитата на данните на "Фейсбук" от 2011 г. до 2012 г., заяви вчера пред британска парламентарна комисия, че компанията е бдителна за мрежовата си сигурност, но проявява небрежност, когато става дума за защита на данните на потребителите.


Той заяви, че е имало случаи да се допуска лични данни, включително имейл адреси и в някои случаи лични съобщения, да напуснат сървърите на "Фейсбук" без реален контрол как ще се използват след това.


Пол Ардженти, професор по бизнес в колежа в Дартмут, заяви, че макар обясненията на Зукърбърг да звучат убедително, вероятно все пак не са достатъчни. "Въпросът е дали можете наистина да вярвате на "Фейсбук", заяви той. "Не мисля, че този въпрос е получил отговор."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1916 Неутрално
 2. 2 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Пуснах сълза... Освен това, по три пъти на ден се кръстя и благодаря Господу, че го има Зукърбърг да ми пази личните данни.

  Настроение: саркастично.

 3. 3 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 686 Любопитно

  Социалните мрежи водят до пристрастяване и потребителите няма да се откажат от ФБ заради някакъв скандал...
  Очевидно, след като съществуващия бизнес модел на социалните мрежи отваря възможност за масова пропаганда на всякакви идеи, то държавите не бива да оставят това без правила и контрол...
  Парите на акционерите са най-малкият проблем в случая...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 4. 4 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Капиталисти, крахът при тях е неизбежен.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 5. 5 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 901 Неутрално

  То имиджа му на борсата вече е 50млрд. минус !!!

 6. 6 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  За потребители като Таско Ерменков нямам грижа.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2447 Любопитно

  Марк Зукърбърг и "Фейсбук"са само параван на ЦРУ -К'ВО ИМА - да говори...

  [email protected]
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Весело

  Извън глупавата говорилня днес Тръмп изплющя китайските другари с нови мита на 1300 продукта с проектирана стойност $50-60 млрд. Наздраве!

 9. 9 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Зукеро се държи, като чиновник, не частник - а и към него се отнясят така. Фейсът явно е правителствен "асет".

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5814 Весело

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Виж, при "Яндекс" и "В контакте", няма такива неща!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1980 Весело

  "Фейсбук" възприе същия подход в стил "направи си сам" и в случая с предполагаемата руска намеса в изборите за разлика от "Туитър", който уведоми потребители, които са били изложени на руска пропаганда в неговата социална мрежа."

  Руската намеса му е цаката!
  Я само как работи при англичаните!
  Ако не става с Путин насреща е младият(вече не толкова) вожд в Северна Корея!

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#4] от "Taiga":

  Руски, капитализмът не зависи от ФБ, та да ръсиш тъпотии...
  Твоите алкохолици “погребваха капитализма” някакви си 70-ина години, пък после го прегърнаха и най-отявлените крадоха по невиждан начин и станаха олигарси... днес такива като теб сте им защитниците 😂😂

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2253 Весело

  Абе, какво стана с руските хакери?

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Зукърбърг ще успее да защити репутацията на ФБ и ако иска,може и да свидетелства.

 16. 16 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Коментарът на Доналд Тръмп по повод Фейсбук е следният- "Помните ли когато казваха,че Доналд Тръмп не умее да използва социалната мрежа така добре, както я използва големият и изключително квалифициран в модерните технологии състав на Хилъри? Е, това няма да го казват повече."

 17. 17 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 616 Весело

  Смея се, гледайки как полуграмотни старци се интересуват от имиджа на "Фейсбук"!

  Хорица, които дори не сФащат за какво става дума, чатят оживено.
  Че си и туРгат плюсове!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Битката на ФБ тепърва започва. Битката на СА мисля, че приключи..,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ако имахте избор, фейсбук нямаше да съществува, приемете го като факт, вината е винаги във вас

  Руски трол. https://мвд.рф/
 20. 20 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Никога не съм харесвал клюкарницата Сураттескере!
  Май се получи закономерното – излезе на бял свят скритата им дейност.
  За загубите им не смятам да страдаме, нали!
  Шефчето им мисли шест дни какво да отговори.
  Не е чиста работата!

 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Фейсбук няма да изчезне, преди да се е появила следващата платформа ангажираща вниманието на хората. Фейсбук стана важен като яденето.

 22. 22 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 304 Неутрално

  От както съществува Фейсбук личните данни на хората се използват от различни фирми. Сега това се превърна на скандал, защото разните му журналисти написаха хиляда новини.

 23. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Аз разсъждавам по следния начин. Навремето хората живееха заедно и за всеки се знаеше всичко. И това,че не можеш да скриеш нищо караше хората да се съобразяват и да внимават как се държат. После навлязохме в ерата на личното пространство,където животът на индивида стана тайна за околните. И затова сега виждаме серийни убийци,за които съседите им не са подозирали,че имат такива качества,виждаме семейства,които държат деца затворници с години и никой не се и усъмнява. Виждаме всякакъв род извратеняци и психопати, които никой не ги е забелязал. В известен смисъл отпадане на тайната и излагане твоята персона на публичен показ може и да е полезно. Като знаеш,че няма тайна започваш да се съобразяваш какви ги вършиш.

 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Добрият имидж на Фейсбук нищо не може да спаси поради простата причина, че такъв добър няма. Тази социална мрежа е замислена като клюкарник за нарцистични личности които изпитват непреодолима нужда да се събличат голи пред прозореца за да ги видят съседите. Изпитвайки перверзно удоволствие от това, че ги гледат как се разсъбличат, това за тях е тръпката.

  А това, че Фейсбук го прави със стриктно събиране на личните данни, че идентифицирането на личността е основно изискване при тях прави потребителите им напълно безпомощни пред злоупотреби с личните им данни.

  Така че нормалните хора просто избират да нямат нищо общо с Фейсбук. Но като се съди по броят на феновете им явно нормалните са малцинство. Ами да не се оплакват феновете на Фейсбук, получили са това което са търсили, голички пред камерите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Зукеро се държи, като чиновник, не частник - а и към него се отнясят така. Фейсът явно е правителствен "асет".
  —цитат от коментар 9 на schwimmwagen


  Зукъмберг държи само около 29% от A акциите на Фейсбук, което грубо се сравнява на 20-тина процента от Фейсбук. Всичко друго се управлява от борда на директорите. Останалото са Accel Partners, Yuri Milner, Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin, Napster (Sean Parker), Peter Thiel, Microsoft, Elevation Partners, Greylock Partners и Meritech Capital Partners, може и да пропускам някой. Така че грубо казано въпреки че държи най-голям процент си е чиновник. Ако борда на директорите не е съгласен с нещо, просто могат да наложат вето както и той на тях.

 26. 26 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 649 Неутрално
 27. 27 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пука му на тениската. Фейсбук е машина за пари, не социална мрежа.

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  секи 4ти км

  Сукърберген Уполномочтена Заявить:
  Искрено съжалява.

  Click her "Like" да потвърдиш:
  Вервам в Фъкбук; Поздравлявам.

 29. 29 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Нямам профил във ФБ и никога не съм имал.
  Толкоз за връзките ми с платформата.

  Обаче тази медийна истерия е пълна глупост.

  Вижте акциите на ФБ за последните 6 години и тогава го оплаквайте.

  Още 45 Млн да загуби пак ще е червив от пари.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 30. 30 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#29] от "Боби Колев":

  И да нямаш регистрация там, ФБ пак те "отчита" във всеки друг сайт, който е интегрирал проследяващ код от платформата. ФБ, Гугъл и т.н. събират статистически данни и телеметрия от потребители и не-потребители, където и както сварят.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2940 Весело

  Яаааа, колко точно заглавие!
  Чак да не повярва човек ...

  Другаре и дрогарки, точно за това иде реч - за имиджа.
  Кой имидж?
  Ами - имиджът да определяш дневния ред и кое е Истината, с Главна буква.
  Войната е на мейнстрийм-медия конгломерата, който загуби първата битка с мрежата. Сега гледаме как Империята се опитва да отвърне на удара.

  Лично аз обаче съм скептик. Защото:
  ПрЪво на прЪво - потребителят на т.нар. "социални мрежи" в масовата си, 80-процентова :) част, не се интересува от "имиджа" на мрежата. На него новината му се "шерва" по друг начин, образно казано - по комшийски, а не му се "спуска" от амвон някакъв, какъвто се изживяваха и май все още изживяват мейнстрийм-мейкърите.
  И второ - на масовия потребител на т.нар. "социални мрежи" не само не му пука, той и не се и сеща дори за пазене на някакви си лични данни. Самата същност и откровено насажданият точно "имидж" на такива платформи е личностно ексхибиционистки, стимулиращ нарцисизъм на дебилно ниво. Което си е пристрастяващо за 80-процентната мат'рялоединица уърлуайд, да не се лъжем ...

 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Все ми се струва, че не изявления като горното и не някакви мерки за защита на данните и реакциите ни ( това е всъщност една от най-важните информации за маркетолозите) ще спасят Фейсбук, а желанието на голямото мнозинство от нас, имам предвид от целокупното човечество, да си публикува мислите, мнението и не на последно място снимките или иначе казано цялата простотия ще го спасят. След като духа е излязъл от бутилката, само със насилствено и редумишлено прочистване на мрежата, евентуално, но не сигурно би могло да затрие въпросната платформа.

 33. 33 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Знаете , че ФБ е отворена социална мрежа. Който го е страх от мечки, не ходи в гората.

  chavo64
 34. 34 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#21] от "gozambo":

  За някои.
  Не харесвам идеята на такива клюкарници, които ми поднасят рафинирано информацията.
  За това и нямам профил.

  Panta rhei....
 35. 35 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#33] от "Chavo64":

  Много си прав. Само, че Май месец влиза регулацията за защита на лични данни на територията на ЕС и глобите са доста солени. Още една подобна издънка и сметката на ЕС ще се увеличи осезаемо.

 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Това започва да прилича на стамбулската конвенция. Изведнъж всички ревнаха за личните данни, дето от години приватната сфера се стеснява. Едно не ми е ясно:каква е крайната цел.

  Мърфи е оптимист!
 37. 37 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 651 Неутрално

  "Въпросът е дали можете наистина да вярвате на "Фейсбук"

  Можем само да вярваме, че те си вярват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK