Как да опазите данните си във "Фейсбук" без да изтривате профила

Как да опазите данните си във "Фейсбук" без да изтривате профила

© Dado Ruvic, ReutersНа коя холивудска звезда приличате", "Кой от приятелите ти е тайно влюбен в теб", "Сравни IQ-то си с това на другите!" - този тип тестове бяха много популярни във "Фейсбук" допреди няколко години и един такъв стои зад скандала с "Фейсбук" и "Кеймбридж Аналитика".


Логналите се в This Is Your Digital Life потребители са дали разрешение на приложението да използва данните им и тези на "приятелите" им в социалната мрежа. Оттогава насам "Фейсбук" промени правилата си, забранявайки на трети страни да събират информация за "приятелите" на лицата, които са им дали разрешение, припомня Би Би Си. Но дори сега много от потребителите не са съвсем наясно какво и на кого споделят – не само на стените и в профилните си снимки, а чрез "харесванията", логванията в други сайтове и приложения и наглед невинните тестчета.


Скандалът с "Кеймбридж Аналитика" (Cambridge Analytica, CA) отприщи инициативата "#ИзтрийФейсбук (#DeleteFacebook), но ето няколко съвета от изданието "Лайфхакър" как акаунтите могат да бъдат предпазени, без да жертвате присъствието си в най-голямата социална мрежа на света.


Не се логвайте с профила си
Удобно е да ползвате фейсбук профила си за влизане в сайтове и ползване на трети услуги – но така давате информацията от него на институции, които вероятно не се интересуват много от това да я защитят. Използвайте старомодното логване с мейл и парола.


За да си спестите време, можете просто да премахнете тази опция от фейсбук акаунта си – чрез тази страница. Премахнете отметката от секцията Apps, Website and Plugins, която разрешава логването с фейсбук профил на други места.


Или поне отнемайте разрешението на приложенията, щом приключите работа с тях – макар че това няма да върне данните, които вече сте споделили.


Ограничете достъпа на трети лица


Ако все пак искате да ползвате фейсбук профила си и в други сайтове, можете поне да ограничите информацията, която "приятелите" могат да споделят с други приложения и услуги. Хората, които "виждат" информацията от акаунта Ви, могат да снабдят с нея приложенията, които използват.


По подразбиране това са: биографичните данни, рождената дата, информацията за семейство и връзки, сайтовете, които сте споделили като "свои", постовете Ви, местожителството, образованието, "харесаните" страници и дейността Ви в различни приложения.


Отново чрез страницата https://www.facebook.com/settings?tab=applications и секцията Apps Others Use можете да ограничите това.


Не казвайте на "Фейсбук" всичко


"Фейсбук" пита за всичко – рождената дата, работното място, адреса, телефона, за какво си мислите. Но необходимо ли е да му казвате истината? Социалната мрежа е приятно място да споделите снимки на котки, но няма нужда да улеснявате профилирането на потребителите като доброволно създадете собственото си досие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK