50 са новите 30, или как се разрасна индустрията за красота

50 са новите 30, или как се разрасна индустрията за красота

© Associated PressПетдесет са новите тридесет, шестдесет са новите четиридесет. Желанието да останеш млад възможно най-дълго е старо, колкото човечеството. От този стремеж печелят цели индустрии, а пазарът около продуктите срещу остаряване е за милиарди. По целия свят учени търсят начини за спиране на стареенето и свързаните с него заболявания.


Амишите живеят по-дълго. Поне членовете на религиозната общност в Индианаполис. Техният живот е средно с десет години по-дълъг, отколкото на членовете на сектата в други части на Америка и достига 85 години.


Причината не е в начина им на живот като от преди 300 години, а в генетична мутация, която се предава при поколенията на релиогиозно и културно изолираната общност. Благодарение на нея освен това амишите в Индианаполис не страдат от диабет тип 2.
За медицинските изследвания тези резултати, които неотдавна бяха публикувании в списание "Нейчър", са многообещаващи - сега се очакват клинични изпитания на медикамент, който действа подобно на ген срещу остаряването.


Човечеството не се е отказало от мечтата за хапче срещу старостта. Докато медицинската наука се стреми да се бори с възрастта най-вече като рисков фактор за редица заболявания, цели клонове от икономиката се занимават с борбата срещу външните белези на остаряването.


Пазарът на продукти за грижа за кожата с формули, забавящи стареенето, се оценява на над 25 млрд. долара от института за пазарни изследвания Euromonitor. За хранителни добавки като витамини и микроелементи само в Германия се харчат над 1 млрд. евро годишно, сочи статистика на компанията за пазарни проучвания IQvia.


В света годишно се правят над 8.5 млн. инжекции с Botox


и други подобни вещества срещу бръчки, съобщава американската професионална организация за естетическа и пластична хирургия ISAPS. Световният пазар, свързан със здравето, красотата и фитнеса, се оценява на 580 млрд. долара или почти половината от брутния вътрешен продукт на Испания.


Според проучване на Strategy&, подразделение за стратегически анализи на PwC, почти половината от пазара (47 %) се пада на хранителни продукти, а фитнес клубовете завземат 13%, разкрасителните операции - 15%.


50 са новите 30, или как се разрасна индустрията за красота

© Associated Press


Бизнесът е многообещаващ, при това не само за хранителните продукти, козметиката и фитнеса. Естетично-пластичните хирурзи също имат все повече работа - броят на процедурите годишно нараства с между 8 и 10%, според статистиката на ISAPS, като всяка година в света се извършват над 25 млн. операции и процедури.


Всъщност те дори вероятно са много повече, тъй като организацията не отчита всички страни по света, а и следи само дейността на специализираните хирурзи.


На САЩ се падат най-много разкрасителни операции с 18% от общия брой.


Мнозина клиенти на клиниката "Пьозелдорф" в германския град Хамбург искат да изглеждат по-млади. Botox срещу гневните бръчки между веждите или сгъстяване на миглите са част от редовното "меню" наред с уголемяването на бюста, изсмукването на мазнини, корекцията на носа или намаляването на гърдите при мъжете. "Живеем в свят, където външността е важна", казва собственикът на клиниката Холгер Фукс, специалист по пластична, естетическа и възстановителна хирургия. "Възрастта все по-често се възприема като недостатък", отбелязва той.


Както и преди, клиентите му са основно жени, но броят на мъжете нараства непрекъснато и вече е достигнал 26%. "При нас идват преди всичко мениджъри, които искат и трябва да изглеждат млади и свежи", разказва хирургът Ларс Клайнинг. Работата изисква да не им личат 15-те работни часа дневно, твърдят те, а и не искат да изглеждат по-зле от младите си конкуренти.


Не им харесва обаче, че трябва да отсъстват от работа заради периода на възстановяване, допълва Клайнинг. Поради това бизнесмените често искат часове в събота. Сред най-търсените от мъжете процедури, наред с лицевата терапия с Botox, са отстраняването на мазнини от корема и гърдите.


Тъй като процесът на остаряване при мъжете започва по-късно, отколкото при жените,


клиентите от силния пол на клиниката са средно 50-годишни спрямо средно 30 години при жените.


Сред клиентките мнозина имат професии, при които добрият външен вид е особено важен - манекенки, продавачки, актриси най-често прибягват до услугите на лекарите.


"Мъжете имат късмет, че при тях бръчките се възприемат като атрактивни. За жените това не важи", посочва Фукс.
Повечето клиенти на клиниката отдават голямо значение на естествения външен вид. Никой не трябва да забелязва, че нещо е било правено, допълва той.


Докато бизнесът с продукти и услуги срещу остаряване процъфтява, много компании изобщо не се възползват пълноценно от възможностите, които предлага по-напредналата възраст, посочва Хайнц Грюне, ръководител на кьолнския институт за пазарни проучвания Rheingold. Групата на 60-годишните се е променила много от 90-те години.


"Тогава все още имаше възрастни хора като по картинка, които отговаряха на клишето. Те се обличаха така, че от пръв поглед човек ги идентифицираше като възрастни хора", казва Грюне, който се занимава с темата от 20 години.


Днес 60-годишните на пръв поглед почти не се отличават от 40- и 50-годишните. Всички посещават едни и същи кръчми, слушат еднаква музика, обличат се по подобен начин - те живеят в един и същи свят.


При споменаване на "възрастни хора" 60-годишните мислят за родителите си.


"50-те години са новите 30, 60-те са новите 40", казва Грюне.


Според експерта браншът все още изобщо не е осъзнал какъв потенциал се крие в променените възприятия за възрастта и как се е изменил пазарът. Изкуството е продуктите за по-възрастни хора да се предлагат по начин, по който да не бъдат разпознавани като такива. Някои компании вече са приложили този подход, например автомобилостроителният сектор при автомобилите с висока проходимост.


"Автомобилите с висока проходимост са скрита протеза, само че никой не ги възприема като такава", според Груне. По думите му този тип коли се продават толкова добре не заради елегантния си вид, а защото всеки може да се качва в тях без проблеми. Друг пример за продукти, прекрасно адаптирани за по-възрастни потребители, предлага Apple. "Apple произвежда отлични продукти, подходящи и за по-възрастни потребители, тъй като обслужването им е идиотско", казва Грюне. "И най-хубавото е, че продуктът не ме разобличава като възрастен човек", допълва той.


Психологията също оказва влияние върху това колко дълго живеем. "Хората, които се чувстват млади, живеят по-дълго", посочва Ханс-Вернер Вал. Различни изследвания са установили, че усещането за младост се отразява положително върху здравето, казва директорът на Мрежата за изследване на възрастта към университета в Хайделберг.


Това означава, че до известна степен всеки може сам да окаже влияние върху остаряването и здравето си. При това изкуството да се живее играе голяма роля. "Човек, който през целия си живот е бил сравнително физически активен и е избягвал рискови фактори като свръхтегло и пушене, често по-късно започва да има нужда от грижи", според Вал.


Остаряването обаче все още е стигма, според психолога. "Обществото има негативна представа за остаряването, в професионалния живот, в обществения живот има голяма дискриминация въз основа на основание възрастта. Една по-положителна представа би обогатила обществото ни", подчертава той.


Продължителността на живота нараства, но не е безкрайна. Дори при оптимални условия човешкият организъм може да достигне максимум 115 до 125 години. Извън външни фактори като замърсяване на околната среда, мръсна питейна вода, недостатъчни лекарски грижи, продължителността на живота се определя най-вече от генетични фактори.


"Гените очертават максималната продължителност на живота", казва професор Кристиан Енглерт от института "Лайбниц". "Дали наистина определен човек ще достигне тази възраст, до голяма степен зависи от начина на живот", посочва той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  При това изкуството да се живее играе голяма роля. "Човек, който през целия си живот е бил сравнително физически активен и е избягвал рискови фактори като свръхтегло и пушене, често по-късно започва да има нужда от грижи", според Вал.
  Дали не е пропуснато едно "не" в края на изречението?! Иначе под "изкуство да се живее" рябва да се разбирада не бъдеш физически активен, да пиеш и пушиш повече.:)

 2. 2 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 503 Неутрално

  За Клеопатра съм чел подобни неща, че била откачена на тема вечна младост. Приготвяла си напитки от разтворени бисери и ги пиела, а също така правела специални вани с мляко и билки.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Весело

  Чърчил с наднорменото си тегло, алкохола и пурите е пряко доказателство за това, че най-важни са гените :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на fwf35308248
  fwf35308248
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  Гените са най-важни, но точно Чърчил не е подходящ пример - баща му умира рано, а и майка му не е дълголетница. Може би важен е и духа...или ината;)

 5. До коментар [#2] от "man_un":

  С такъв мъж кво да прави?

 6. До коментар [#3] от "penetrating":

  Накрая е бил изкекуригал , така че е все тая.

 7. 7 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak":

  И е страдал (или онези, които е трябвало да се грижат за него) от инконтиненция.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Весело

  До коментар [#4] от "fwf35308248":

  Да, но комбинацията при Чърчил е печелившата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Весело

  До коментар [#6] от "Wornoxmaniak":


  Но пък е живял дълго...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Ако амишите имат мутация и са затворено общество от 300 г. дали това не се дължи на масовите им кръвосмешения?

 11. 11 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Силиконките и ботоксите са толкова чувствителни като жени /в интимен план/ колкото е една надуваема кукла от секс шопа.
  Разликата е ,че надуваемата кукла струва хиляди пъти по -евтино.

 12. 12 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#1] от "авторът":

  Объркан словоред. Искали са да кажат :"Човек, който през целия си живот е бил сравнително физически активен и е избягвал рискови фактори като свръхтегло и пушене, често започва да има нужда от грижи по-късно"

 13. 13 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#2] от "man_un":

  Твърди се, че ваните ги пълнели със сперма. . Всеки ден, десетки хиляди роби минавали през банята на императрицата, да изпълнят дълга си. Още не е даказано, че мит. Сериозни историци са на мнение, че най-вероятно е вярно.

 14. 14 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#10] от "log_on":

  Ако амишите имат мутация и са затворено общество от 300 г. дали това не се дължи на масовите им кръвосмешения?
  —цитат от коментар 10 на log_on

  Този мит за амишите тръгна от това, че се четат само заглавията. Всъщност сравняваха част от амишите в едно градче с останалите амиши от градчето, по-точно сравниха данните на 177 души в град Берн, Индиана, за да открият разликите между тях. А се насочиха към амишите само защото са идеални за такива изследвания, понеже са достатъчно голяма популация, в която хората са изолирани и водят сходен начин на живот и затова по-големите разлики между отделните групи или индивиди би трябвало да се дължат не гени. И откриха, че 43 (от тези 177) а носители на мутирал ген и хората от тези родове имат с 10% по-дълъг живот и с 10% по-дълги теломери (както и по-голяма устойчивост към диабет, по-ниско кръвно налягане и по-гъвкави кръвоносни съдове) спрямо останалите амиши в градчето.

 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#14] от "kumcho___valcho":

  Относно по-дългите теломери науката доказа,че тези хора са по-тъпи.
  Логично е ,че важи и за амишите.


  В хода на задълбочено проучване шведски учени са установили, че колкото по-дълги са теломерите (участъците от ДНК, разположени в края на хромозомите), толкова по-лоша е паметта.

  Прочети още на: http://www.puls.bg/health/mind/news_4398.html

 16. 16 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  50 - новото 30... Да бе, да ...
  - Стара чанта, лачена...
  - Лачена, ама влачена...
  - Същото и с куфарите....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 17. 17 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  Чърчил с наднорменото си тегло, алкохола и пурите е пряко доказателство за това, че най-важни са гените :)
  —цитат от коментар 3 на penetrating

  Номерът е да живееш дълго, но без хронични заболявания, което не може да се каже за Чърчил. Проблемът не е, че тези пороци ти отнемат по няколко години, а че ти влошават капацитета на организма и качеството на живот.

 18. 18 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  В живота трябва да се чувстваш удволетворен с това, което правиш и щастлив в семейството си, а външният вид няма толкова голямо значение.
  Не казвам човек да се занемари, а да се движи и спортува вместо да прави оборот на пластичните хирурзи.

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#11] от "log_on":''Силиконките и ботоксите са толкова чувствителни като жени /в интимен план/ колкото е една надуваема кукла от секс шопа.''

  По-странно е кой мъж е чувствителен към силиконовите им прелести.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  До коментар [#17] от "kumcho___valcho":

  В това съм напълно съгласен. А по този показател ние сме още по-зле :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#15] от "log_on":''Относно по-дългите теломери науката доказа,че тези хора са по-тъпи.
  Логично е ,че важи и за амишите.''

  Значи, освен че живеят по-дълго, са и по-щастливи. ;)


 22. 22 Профил на jlq22498938
  jlq22498938
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Който се интересува от тази тема може да почете интересни неща тук - http://www.sens.org/ и да изгледа някоя презентация на Обри де Грей(снователя на сенс фондацията), като например тази - https://www.youtube.com/watch?v=S6ARUQ5LoUo , организирана от гугъл.

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Разстроено

  Всъщност не се забавя или спира стареенето, само се прикриват външните ефекти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK