Защо германци се учат да готвят български ястия

Защо германци се учат да готвят български ястия

© Цветелина Белутова, Капитал



Тя ще се омъжва за българин; той има приятелка от България; те са осиновили две котенца от Варна; останалите просто обичат да готвят и да опитват различни неща: добре дошли в курса по българска кухня на VHS в Зигбург, пише Мария Илчева за "Дойче веле".


Таратор, баница, гювече и тиквеник: германци изучават тънкостите на българската кухня в кулинарен курс под ръководството на Емилия Хершунг, провел се в средата на март 2018. Курсът е част от програмата на Народния университет в Зигбург, близо до Кьолн.


Алина от Кьолн споделя: "Записах се за курса, защото през август ще се омъжа за моя български приятел. И искам да науча нещо за българската кухня." И други участници са се записали за този кулинарен курс от любов. Например Феликс от Кьолн. "Моята приятелка е от България. И затова реших да посетя курса", казва той.




Аня и партньорът й - и двамата от Зигбург - са дошли поради друга причина. "Записахме се за курса, защото имаме специална връзка с България от няколко месеца насам. И по-точно с Варна. Осиновихме си две котенца оттам", разказва тя. Аня се интересува силно и от българската култура. И по -скоро от "шпагата, който България прави между старата и днешната модерна култура". "Там културата извира отвсякъде и сме любопитни как ще се развива всичко това занапред", казва тя.


В Народния университет в Зигбург се провеждат най-различни курсове. В програмата му са включени над 100 курса. Най-новият е кулинарният курс по българска кухня. Отскоро има и курс по български език, също воден от Емилия Хершунг.


Защо германци се учат да готвят български ястия

© Цветелина Белутова, Капитал


"Ние предлагаме много такива курсове, които ни помагат да се доближим културно-кулинарно и езиково до култури, които не са ни толкова близки", казва директорката на VHS за областта Rhein-Sieg Мехтхилд Тилман. "Аз самата не говоря нито дума български. Но дори и да научим само имената на ястията и съставките – това пак ни доближава до българския език. И това е Realia Teaching, както казваме ние: с реални неща доближаваме хората едновременно и до езика, и до културата на съответната страна."


Елизабет от Зигбург също се е записала за участие. Но не от любов към някой българин, а от чисто любопитство. "Аз се записах за този курс, защото ние обичаме да готвим, да похапваме и да пробваме различни неща." Тя е в групата за приготвяне на таратор. "Нашият таратор вече е готов", казва с гордост Елизабет.


А какво е най-вкусно? Алина и сестра ѝ Луиза са убедени: "Нашият десерт. Тиквеникът!"

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 6388 Неутрално

    Чудесно!
    Но не се научава езикът от имената на гозбите.
    Защото половината ни ястия имат турски или гръцки имена...
    Дори думата "салата" не е българска...
    Както и думата "трапеза".

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  2. 2 Профил на chinaski
    chinaski
    Рейтинг: 402 Неутрално
  3. 3 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 892 Неутрално

    Защото разбират от хубаво, защото органичните продукти и старите рецепти галят рецепторите!

  4. 4 Профил на Valeria
    Valeria
    Рейтинг: 470 Неутрално

    Всеки обича вкусните гозби!

  5. 5 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2110 Неутрално

    А боб-чорба?

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  6. 6 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 3111 Весело

    Истината е - щото са им бъктисали вурстчетата ...

  7. 7 Профил на aboto
    aboto
    Рейтинг: 524 Неутрално

    На коя информация да наблегна - за една сутрин 2 информации за немците и кухненските им въжделения .
    https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/03/29/3154274_sedem_procenta_ot_posetilite_germaniia_se_vrushta

  8. 8 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1630 Неутрално

    Защото си падат по яденето.
    Предпочитат да опознаят българската култура на първо място чрез кухнята.

  9. 9 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1630 Неутрално

    Една каталанка ме попита с какво е интересен българският туризъм. Препоръчах и ски курортите.. А тя продължи да пита, "Аз чух, че в България се яде добре?" Така е, имаме чудесна кухня.

  10. 10 Профил на Вонин
    Вонин
    Рейтинг: 518 Весело

    Защото тяхната КУХНЯ е ШИТНЯ!!??!?!?!?!?!

    Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
  11. 11 Профил на Димитрова
    Димитрова
    Рейтинг: 294 Неутрално

    Страхотно е как българската национална кухня се разпространява и в други страни и си печели симпатии.

  12. 12 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
    Dark Avenger alias Дечо Пора
    Рейтинг: 1636 Весело

    "А какво е най-вкусно? ... Нашият десерт. Тиквеникът!".
    —цитат от коментар 0


    Боко ли бе ?

    Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
  13. 13 Профил на aytep
    aytep
    Рейтинг: 475 Неутрално

    Хубава статия, добро е случващото се между хората!

    Яба-даба-ду
  14. 14 Профил на султана глаушева
    султана глаушева
    Рейтинг: 352 Неутрално

    Да ги научат да си правят кисело зеле. Е, който има условия - хладно мазе. И сърмички с листа от кисела зелка, капама, пиле (ама от пазара)с кисело зеле. И царска туршия. И техниятбзауеркраут не е лош, ама е друг. А особено на баварските манджи нашето кисело зеле много ще подхожда. И се прави толкова лесно!

    Мърфи е оптимист!
  15. 15 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1630 Неутрално

    Всяко българско кътче си има някакви свои оригинални ястия, които са чст от националната ни кухня и култура. Някои обаче се губят с времето.
    Баба ми по майчина линия често готвеше сушени червени чушки, пълнени с пържен боб на фурна. Нещо много вкусно и оригинално. Нито другъде в България, нито някъде по света не съм виждала подобно ястие. За съжаление, майка ми не го готви, а баба почина.

  16. 16 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1630 Неутрално

    сърмички с листа от кисела зелка,
    —цитат от коментар 14 на султана глаушева


    Аз научих някои приятелки туркини да ползват листа от кисело зеле за сърмите. Много се изненадаха. Странно как не сме се сетили, казват. В турската кухня има всякакви сърми. Има и кисело зеле. Ама сърми със кисело зеле няма.

  17. 17 Профил на ve6ter
    ve6ter
    Рейтинг: 301 Неутрално

    Aaaa много яко! Браво!
    Факт, че тяхната кухня е...да кажем странна :)

  18. 18 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7636 Неутрално

    И аз си харесвам най-много нашите манджи.

  19. 19 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5879 Неутрално

    Всяко българско кътче си има някакви свои оригинални ястия, които са чст от националната ни кухня и култура. Някои обаче се губят с времето. Баба ми по майчина линия често готвеше сушени червени чушки, пълнени с пържен боб на фурна. Нещо много вкусно и оригинално. Нито другъде в България, нито някъде по света не съм виждала подобно ястие. За съжаление, майка ми не го готви, а баба почина.
    —цитат от коментар 15 на half truth


    Монтанско? Врачанско ?
    Любими сами, но чишките са особени - тънки, не месести :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  20. 20 Профил на solange
    solange
    Рейтинг: 294 Неутрално

    Всяко българско кътче си има някакви свои оригинални ястия, които са чст от националната ни кухня и култура. Някои обаче се губят с времето. Баба ми по майчина линия често готвеше сушени червени чушки, пълнени с пържен боб на фурна. Нещо много вкусно и оригинално. Нито другъде в България, нито някъде по света не съм виждала подобно ястие. За съжаление, майка ми не го готви, а баба почина.
    —цитат от коментар 15 на half truth


    Много вкусни!
    Също много обичам боб с кисело зеле.
    Българите сме царе на постните ястия.

  21. 21 Профил на Lumberjack
    Lumberjack
    Рейтинг: 294 Весело

    До коментар [#16] от "half truth":

    " Кажи ми какви са ти приятелите и ще ти кажа какъв човек си. "

    древна поговорка

    Проверка в гугъл е достатъчна да се установи дали има такова ястие в турската кухня.
    Самата тя е толкова обемна и всеобхватна, че не е възможно един човек да е запознат със всяко ястие в нея...
    Следователно приятелките ви са невежи..

    Още повече. Познаването на други култури и кухни може да ви научи на много неща.
    Например татарската кухня ( кримски татари..в случая в България.. ) има специално място за зелевата сърма...

    Или пък в кухнята на българските турци....
    Непознаването на материята, не е причина да се пишат неистини...( най-малкото ).....

    "More Majorum"
  22. 22 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2110 Неутрално

    Страхотно е как българската национална кухня се разпространява и в други страни и си печели симпатии.
    —цитат от коментар 11 на Димитрова


    Мога да ти потвърдя! Една позната е женена в Стокхолм и за пет години накара щведите да луднат по най-елементарни български манджи! Това български кюфтета, това всякакви кебапи, това мусака, боб с кюфтета! И поради търсенето, българи откриха и български магазин! Там се продават български стоки и поне двадесетина български ястия! Наплива е доста голям! Купуват шведите, та се късат! Тойто веднъж е опитал-става редовен клиент! И шопската салата е голям хит! И бялото саламурено сирене стана хит!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  23. 23 Профил на ikar_01
    ikar_01
    Рейтинг: 681 Неутрално

    До коментар [#15] от "half truth":
    Пълнени сухи чушки с боб се правят на много места. И в Родопите, и в Северна и в Западна България. Не може да се каже, че е регионално ястие. Въпрос на фамилно предпочитание. Майка ми никога не го е готвила, а аз ги правя, а синовете ми ги харесват.

  24. 24 Профил на half truth
    half truth
    Рейтинг: 1630 Неутрално

    чишките са особени - тънки, не месести
    —цитат от коментар 19 на penetrating


    Така е, и леко лютиви. А бобът е предварително много силно изпържен. Понякога размесен със смлени орехи.


  25. 25 Профил на Пешката
    Пешката
    Рейтинг: 1269 Любопитно

    Който разбира, тук се спира! Хайде народе!
    Наистина пренебрегваме потенциала на националната ни кухня като един вид културен износ - виж ги античките елини - всички турски и арабски манджи си ги приписват като тяхни и цял свят им знае "кухнята"

    Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
  26. 26 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2110 Неутрално

    Който разбира, тук се спира! Хайде народе! Наистина пренебрегваме потенциала на националната ни кухня като един вид културен износ - виж ги античките елини - всички турски и арабски манджи си ги приписват като тяхни и цял свят им знае "кухнята"
    —цитат от коментар 25 на Пешката


    Гърците са ненадминати плагиати! Те и името си са откраднали!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK