Каталунското движение за независимост може да се радикализира

Каталунското движение за независимост може да се радикализира

© Albert Gea, ReutersОбезглавяването на каталунското движение за независимост, чиито лидери са с повдигнати обвинения, в затвора или в изгнание, създава вакуум във властта, от който се възползват най-радикалните активисти, готови да протестират, блокирайки пътища или влизайки в сблъсъци с полицията.


Офанзивата на съдебната власт - която изпрати в затвора деветима лидери на движението за независимост и издаде международни заповеди за арест срещу шестима други, сред които отстраненият от длъжност каталунски премиер Карлес Пучдемон - тласка сепаратизма към втвърдяване на позициите, смята изследователката Берта Барбет от Автономния университет в Барселона. "Тъй като конфликтът придобива все по-ясни очертания и разделението на обществото се задълбочава, рискът от радикализация е все по-явен", добавя тя, "въпреки че не вярвам, че ще се стигне до пълна радикализация", до въоръжена борба.


Испания бе окървавявана в продължение на четири десетилетия от атентатите на баската сепаратистка организация ЕТА, на която се приписва убийството на 829 човека, докато действията на каталунската сепаратистка групировка "Свободна земя" през 80-те години на миналия век причиниха една жертва.
След години на гигантски мирни демонстрации в региона арестът в Германия на Пучдемон - който избяга от Испания след опита за отделяне на Каталуня - предизвика сблъсъци в неделя между активисти и полицаи, при които бяха ранени леко стотина души. В Барселона полицаите нападнаха демонстрантите, които ги замеряха с яйца и бутилки и палеха кофи за боклук в центъра на града.


Въпреки призивите за спокойствие от множество лидери тези демонстрации, организирани от радикалните групи, наречени "Комитети за защита на Републиката", продължиха във вторник с блокирането на пътища в региона.
"Каталунската пролет избухна! Достигнахме точка, от която няма връщане назад... Ще си върнем улиците и ще парализираме страната", обявиха в понеделник "Комитетите", призовавайки към всеобща стачка по подобие на тези от есента на миналата година. Тогава те блокираха пътища в целия регион, затвориха туристически обекти и прекъснаха железопътната връзка между Мадрид и Франция.


Да се парализира държавата


Решенията на съдебната власт "причиниха повторно активизиране на протестното улично движение, което се засилва и мобилизира", предупреждава Жорди Амат, автор на множество публикации за отцепническото движение. Според него провалът на едностранния разрив с Испания през октомври, последван незабавно от поставянето на Каталуния под опеката на Мадрид, и съдебните преследвания са променили стратегията на сепаратистите. До този момент те се опитваха да "спечелят легитимно", събирайки подкрепа в чужбина, а сега, казва той, "единствената стратегия, която могат да следват, е дестабилизацията" на испанската държава.


Това намерение се проявява според Амат в настойчивостта на привържениците на независимостта - които са мнозинство в регионалния парламент - да предлагат за регионален премиер кандидати, които нямат право да бъдат избрани заради проблеми със съдебната власт, подобно на Карлес Пучдемон. "За много групи от движението за независимост тази дестабилизация минава и през улицата... Има желание за парализиране на държавния апарат", твърди той.


Двете основни партии - Европейската демократична партия на Каталуня и Републиканската левица на Каталуня - се опитаха внимателно да понижат напрежението в края на 2017 г., докато една по-малка отцепническа формация - Кандидатурата за народно единство - продължи да призовава за неподчинение на Мадрид. Първите са подложени на натиска на лидера си Карлес Пучдемон да се стремят към отделяне, а вторите бяха разтърсени силно от вкарването в затвора на техния ръководител Ориол Жункерас и от бягството в чужбина на втория човек в йерархията им Марта Ровира.


"Водачите, които можеха да направляват движението, са извън играта и това е сценарий, който позволява на Кандидатурата за народно единство да прокара своята стратегия", отбелязва Жорди Амат.


Берта Барбет обаче смята, че тегнещата съдебна заплаха - някои от обвиненията в бунт предвиждат наказания до 30 години лишаване от свобода - също може да откаже сепаратистите от радикалния път. По тази причина никой лидер не "защитава открито варианта за тежък разрив и затова е трудно радикализацията да стигне много далеч". /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2615 Неутрално

  Само глупости от Рахой и кликата му.
  А можеше да седне на масата и да договорят нормално партньорство в рамките на една държава, в която Каталуня не е нетен донор на корумпираната власт...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Можело??? Хората опитаха с избори, с референдуми, молиха за преговори и получиха политически затворници. Ти ги биеш, когато опитват да гласуват, а те евентуално, може би, щели да се радикализират.

 3. 3 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Каталунската пролет избухна! Достигнахме точка, от която няма връщане назад... Ще си върнем улиците и ще парализираме страната"

  Революцията започна! Гениално изпълнена стратегия на сепаратистите. Рахой е пътник.

 4. 4 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Каталунската пролет избухна! Достигнахме точка, от която няма връщане назад... Ще си върнем улиците и ще парализираме страната"

  Революцията започна! Гениално изпълнена стратегия на сепаратистите. Рахой е пътник.

 5. 5 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Каталунската пролет избухна! Достигнахме точка, от която няма връщане назад... Ще си върнем улиците и ще парализираме страната"

  Революцията започна! Гениално изпълнена стратегия на сепаратистите. Рахой е пътник.

 6. 6 Профил на emilcho47
  emilcho47
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Какво искате от една монархия...най-реакционния режим на управление... не знам защо се наричат демократична страна...а като капак в момента тази Народняшка партия (с най-задръстения премиер, който не вижда по-далече от носа си) е решила че чрез съдебен
  '' независим'' терор може да поправи нещата. Иначе републиканските настроения на Каталуня са от време оно, ама кой де ги чуе и помогне. Зер са най-богатата автономия в Испания

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3145 Неутрално

  До коментар [#6] от "emilcho47":

  Спорът изобщо не е монархия срещу република. Англия също е монархия,но позволи на Шотландия да проведе референдум дали иска да се отдели от Британия.

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А дано.

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Отдавна не бях чел по-безмислен и далече от реалността в Каталуня текст. Иска му се на корумпирания М. Рахой да се стигне до сблъсъци и напрежение, но ще има да чака. Първо ще бъде изобличен, както и цялата франкистка политико-съдебна система в Испания.

 10. 10 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2615 Весело

  До коментар [#2] от "Stanko":

  Можело??? Хората опитаха с избори, с референдуми, молиха за преговори и получиха политически затворници. Ти ги биеш, когато опитват да гласуват, а те евентуално, може би, щели да се радикализират.
  —цитат от коментар 2 на Stanko


  Е нали това казвам - че можеше в минало време. Но вече е твърде късно.
  Това ще разпадне цялата Испания и да му мислят андалузите...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 774 Весело

  Радикализацията е хубаво нещо, води до ответни мерки!

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  "СВОБОДАТА НЕ ЩЕ ЕКЗАРХ, ИСКА КАРАДЖАТА!"

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8979 Неутрално

  Мислехме, че не може да е по-лошо.

 14. 14 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  Абсолютно очаквано, който си е мислел, че с арестуването на Пучдемон, Жункерас и другите водещи каталунски политици нещата ще секнат е кръгъл идиот. Не политици като Пучдемон и Жункерас са причината за отцепнически настроения, точно обратното такива политици има заради съществуващите отцепнически настроения, и тези настроения не са от 5 години ами десетилетия наред. Нещата в Каталуния вече са необратими, глупака Рахой и неговата политика на "слон в стъкларски магазин" е обречена на неуспех, дори да държи насила Каталуния в Испания. Единствения въпрос е докога ЕС ще е в дълбока летаргия и ще се ослушва и търпи безумията на Рахой, които упорито водят към гражданска война.

 15. 15 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Много отцепници много в тоя форум. После, Дневник бил десен :)

  Фактите:

  1. Брюксел няколко пъти в прави изявления застана зад Мадрид. Препоръча на Кралство Белгия да го екстрадира;

  2. Германия го арестува, излежда няма да го пусне скоро. Няма как да се изрази по-категорично позицията на Берлин;

  3. Париж неколкократно заяви, че подобни опити за отцепление не му минават, хеле пък по отношение на Каталуния (щото, колкото и да хленчат някои в Лерида и Херона, там Джаума се казва Джаума, а не Хайме, докато във Френска Каталуния е Жак);

  4. Този път изобщо няма да мине номерът. Ако трябва да се тестват репресии над развилняли се комунета- така да бъде. Тъкмо ще послужи за назидание на цялата останала антисистемна сволоч.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 16. 16 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Много отцепници много в тоя форум. После, Дневник бил десен :)

  Фактите:

  1. Брюксел няколко пъти в прави изявления застана зад Мадрид. Препоръча на Кралство Белгия да го екстрадира;

  2. Германия го арестува, излежда няма да го пусне скоро. Няма как да се изрази по-категорично позицията на Берлин;

  3. Париж неколкократно заяви, че подобни опити за отцепление не му минават, хеле пък по отношение на Каталуния (щото, колкото и да хленчат някои в Лерида и Херона, там Джаума се казва Джаума, а не Хайме, докато във Френска Каталуния е Жак);

  4. Този път изобщо няма да мине номерът. Ако трябва да се тестват репресии над развилняли се комунета- така да бъде. Тъкмо ще послужи за назидание на цялата останала антисистемна сволоч.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 17. 17 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Много отцепници много в тоя форум. После, Дневник бил десен :)

  Фактите:

  1. Брюксел няколко пъти в прави изявления застана зад Мадрид. Препоръча на Кралство Белгия да го екстрадира;

  2. Германия го арестува, излежда няма да го пусне скоро. Няма как да се изрази по-категорично позицията на Берлин;

  3. Париж неколкократно заяви, че подобни опити за отцепление не му минават, хеле пък по отношение на Каталуния (щото, колкото и да хленчат някои в Лерида и Херона, там Джаума се казва Джаума, а не Хайме, докато във Френска Каталуния е Жак);

  4. Този път изобщо няма да мине номерът. Ако трябва да се тестват репресии над развилняли се комунета- така да бъде. Тъкмо ще послужи за назидание на цялата останала антисистемна сволоч.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 18. 18 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#15] от "klecho":

  Глупавата ти главица не може да осмисли, че репресиите не са оправдани в никоя демократична държава, и глуповатото окачествяване на всичките каталунци като "комунисти" няма да помогне.
  Една историческа справка ще покаже че на времето западните държави са критикували Румъния, че е позволявала на българите в Румъния да работят за освобождението на България от османската империя, като са купували оръжия и подготвяли действията си там. Но нищожните душици, не могат да осмислят тези неща.

 19. 19 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1485 Весело

  До коментар [#15] от "klecho":

  Образ, какво ляво и дясно те гони по темата за Каталуня? Партията на Пучдемон, която има и най-голяма подкрепа сред индeпендистите е дясна, либерална, проевропейска, републиканска.

  Фактите:
  1) ЕС не може да казва на Белгия какво да прави с Пучдемон. И никога не го е правил. Никой от ръководството на ЕС или конкретно ЕК не може да си позволи гласно да каже какво трябва да направи белгийския съд. Ти съвсем за канарчета ни вземаш...
  2) Берлин не може да има позиция за Пучдемон различна от тази, че решението за евентуалното му екстрадиране може да бъде взето само от компетентния съд.
  3) Париж няма думата по отношение на това какво желаят каталунците.
  4) За какви комунета пишеш, явно в главата ти е пълна каша...? Каталуня е една от най-развитите области в цяла Европа, не само в Испания. Съмнявам се да са комунета там....

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 7190 Неутрално

  Беше ясно, че досегашната ситуация е нестабилна. Привържениците на независимостта са по-радикални, ни нямат достатъчно мнозинство. Можем да ги оприличим по цвят и по воля на болшевиките - хем малко, хем искат повече :). Да видим как ще се развият събитията...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2380 Весело

  Крайно време е Фалангата да стяга наказателните роти. Анархията да бъде смазана с железен юмрук и конституционният ред да бъде въдворен с цялата му строгост. Какво се помайват в Мадрид. И райхсканцлерката ще помага с ескадрилата "Кондор"... Е, че някой нов Пикасо пак ще им рисува Герника - голяма работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK