Проблемът не е във "Фейсбук", а в липсата на регулация

Проблемът не е във "Фейсбук", а в липсата на регулация

© Dado Ruvic, ReutersОще през 2010 г. Марк Зукърбърг - основател и главен шеф на "Фейсбук", смяташе, че неприкосновеността на личните данни вече не е "социална норма". Но през последните няколко седмици - и нито миг по-рано, той и неговите колеги научиха, че отделните хора и обществото като цяло все още държат на тази неприкосновеност.


Сегашните разкрития как "Кеймбридж аналитика" - политическа консултантска фирма, работила за кампанията на Доналд Тръмп - е натрупала данни за над 50 млн. потребители на "Фейсбук" без тяхното съгласие, принуди социалната медия да каже на всеки, който желае да слуша, че се отнася много сериозно към тази неприкосновеност. Миналата седмица "Фейсбук" обяви, че опростява и централизира правилата за защита на личните данни, като улеснява своите над два милиарда ползватели сами да определят какво количество лична информация да споделят.


Това бе важна и необходима промяна, но онова, което научихме за практиката на събиране на лични данни от социалните медии, рекламните компании, интернет издателите и други организации, говори, че специфични промени, извършвани от отделни компании като "Фейсбук", няма да бъдат достатъчни. Необходимо е Конгресът да приеме ефективни и всеобхватни закони за защита на неприкосновеността на личните данни.
Технологичната и рекламната индустрия отдавна се съпротивляват срещу такива правила и нито този Конгрес, нито администрацията на Тръмп показват някаква заинтересованост за защита на личните данни. Но един ден на власт ще дойдат други политици и сега е най-подходящото време да започне сериозен анализ как следва да бъде засилен американският регулационен режим за защита на личните данни.


Не е необходимо да се започва от нулата. През 2012 г. президентът Барак Обама предложи харта на правата за защита на личните данни. Документът включваше много идеи как да се даде на хората повече контрол върху тяхната (лична) информация, да се направи събирането на данни по-прозрачно и да се сложат ограничения върху онова, което бизнесът може да прави със събираната от фирмите информация. Тази харта на правата се провали, защото бе посрещната с неохота в Конгреса.


Но Европейският съюз приложи същия подход при разработването на своя "Общ регламент за защита на личните данни", който влиза в сила от 25 май т.г.


Новите европейски правила не са перфектни -


те включват т.нар. право да бъдеш забравен, което позволява на хората да поискат компаниите да изтрият личната информация, която те повече не желаят да бъде споделяна. Това може да бъде прилагано по начини, ограничаващи свободата на словото. Но европейците направиха прогрес към решаването на някои от проблемите, които в последно време се откроиха в САЩ. Техните закони например изискват компаниите да потърсят съгласие, преди да събират чувствителна лична информация, да направят това искане разбираемо и да предоставят на ползвателите лесен начин да се откажат от споделянето на такива данни, вместо да ги принуждават изрично да посочват отказ, ако не желаят да бъдат следени.


Освен това компаниите, които искат да събират данни за европейците, трябва ясно да посочват как възнамеряват да използват личните данни, и не могат да събират повече информация, отколкото им е нужна за предоставяне на услугата, която предлагат.


"Хартата на правата" на Обама включваше подобна концепция, като посочваше, че личната информация трябва да бъде използвана само по "начини, съвместими с контекста, в който ползвателите предоставят данните".
Днес е стандартна процедура много компании да "изтръгват" колкото се може повече данни, като карат потребителите да се обвързват с дълги и непоклатими срокове на услугата.


Компаниите може дори да не знаят как ще използват събраната информация,


но все пак я събират, в случай че по-късно им се наложи да я използват по някакъв повод.


Неотдавна някои потребители на "Фейсбук" откриха, че приложението "Андроид" на компанията протоколира метаданни (базисна информация) за всеки входящ и изходящ (телефонен) разговор и есемес и съхранява тази информация, в някои случаи за години. Компанията заяви, че потребителите са се съгласили да споделят тази информация и по този начин тя "ти помага да откриваш и да бъдеш във връзка с хората, които са ти близки, и ти предоставя по-добро общуване във "Фейсбук".


Подобно твърдение определено е оруелско. Трудно е да се повярва, че много хора биха дали на компанията достъп до толкова много лични данни, ако наистина разбират на какво се съгласяват.


Новият европейски регламент ще позволи също така на хората да имат достъп до личните си данни, да прехвърлят информацията за себе си от една фирма към други, които предоставят подобна услуга, и изцяло да я изтриват при определени обстоятелства. Компаниите ще трябва да уведомяват до 72 часа, ако са узнали за изтичането на лична информация.


Проблемът не е във "Фейсбук", а в липсата на регулация

© Dado Ruvic, Reuters


За много компании ще бъде сложно да се съобразят с новите правила на ЕС и съответните служители в страните членки ще срещнат много трудности да ги наложат като системна практика. "Ще трябва да се учим в процеса на приложението, каза Изабел Фалк-Пиеротен, която оглавява френския регулатор по защита на личните данни - Националната комисия по информацията и свободите. Ще трябва да свикваме."


Става обаче все по-ясно, че компаниите ще трябва да намерят начини как да действат и как да печелят при тези по-строги правила за личните данни. Някои от тях планират да прилагат отделни или всички правила по защитата на личните данни спрямо всички свои клиенти, не само спрямо европейците. Други страни вече имат или възнамеряват да приемат подобни правила.


В миналото търговци на месо, компании за кредитни карти, производители на автомобили и други отрасли са се съпротивлявали на такива регулации с аргумента, че те ще ги разорят. Всъщност обаче много отрасли спечелиха от такива регулации, които силно повишиха търсенето на продукти, за които потребителите се уверени, че отговарят на определени стандарти.


"Фейсбук" и други интернет компании се страхуват от регулации за личните данни, но не би трябвало. Твърдите правила могат да се окажат от полза за тях, както и за потребителите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1548 Разстроено

  Абе регулацйи.
  Всеки ден се регулира и оптимизира и пак някоя баба дава една торба пари след обаждане по телефона.
  Просто простите са много.
  Едно време майката природа се е грижила по естествен път за популацията.
  Сега не е така.
  Като не искаш нещо да се знае или да се види далеч от нета.
  Сурат тефтера продава и печели от лична информация.
  Както казва Мечо Пух а той не е бил в главата кух.
  КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Никога не съм се регистрирал във въпросната мрежа и нямам проблеми.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1012 Весело

  трее даси бая галфон тада мислиш, че висококачествената комуникационна услуга предлагана от фезбуко е безплатна... туй инфо де им даваме е цената която плащаме за възможността да се покажем муцуната наживо удома у софя, балгеря доде фучиж със сабуея под манхатан, нуьок... и както със сека цена, за некой мое да е скъпо, за други не

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5557 Неутрално

  САЩ завиждат за ГДПР на ЕС :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Проблемът никога не е бил във Фейсбук, а в начина на използването му.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 8. 8 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 229 Гневно

  Фейсбук отдавна е разграден двор. Профили на малолетни, профили със имена от сорта на Искам на муретууу, или с профилна снимка на цветя и т.н.

 9. 9 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 663 Разстроено

  "когато нещо е безплатно... продуктът си ти!" Оня ден някой го беше написал... 😑😶😏

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Чудя им се на акъла - регистрират се във всякакви сайтове слагат снимка на жената, детето, колата и котката и после реват, че им знаели жената, детето, колата и котката!?

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  трее даси бая галфон тада мислиш, че висококачествената комуникационна услуга предлагана от фезбуко е безплатна... туй инфо де им даваме е цената която плащаме за възможността да се покажем муцуната наживо удома у софя, балгеря доде фучиж със сабуея под манхатан, нуьок... и както със сека цена, за некой мое да е скъпо, за други не
  —цитат от коментар 4 на tucker case


  Не знам кой му е дал 5 плюса на този галфон. Пиши на български, или се махай.

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Как да не е проблемът във Фейсбук като бизнес моделът е да се събират и продават данни и да се манипулират масите. Какво друго мислите,че продава Фейсбук,краставици и домати?

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#12] от "gozambo":

  Продава соушъл бихейвиър и скилс на постмилениълите. Последнoто умение е как да се смъркат презервативи през носа.

  https://goo.gl/aGC4dx

 14. 14 Профил на cqo33546357
  cqo33546357
  Рейтинг: 229 Весело

  Че ФБ си беше регулиран
  Га ЦРУ ползваше данните ни рива
  Ама га друг се сети да ги ползва ДРАМА

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK